2013 December UGC NET Solved Question Paper in Museology and Conservation, Paper III

1. Rochelle Salt method is used in treatment of:

(A) Copper and its alloys

(B) Stone

(C) Terracotta

(D) Glass

Answer: (A)

 

2. Insect traps can help in

(A) Monitoring insect activity

(B) Attracting insects

(C) Killing insects

(D) all of the above

Answer: (A)

 

3. Red Rot occurs in

(A) Textiles

(B) Ceramics

(C) Leather

(D) Bone and Ivory

Answer: (C)

 

4. ‘The Conservation of Antiquities and Works of Art: Treatment, Repair and Restoration’ is authored by

(A) Harold J. Plenderleith

(B) Harold J. Plenderleith and A.E.A. Werner

(C) Garry Thomson

(D) Robert M. Organ

Answer: (B)

 

5. Which of the following cities does not have a Regional Museum of Natural History?

(A) Bhopal

(B) Kolkata

(C) Sawai Madhopur

(D) Mysore

Answer: (B)

 

6. Zonal Cultural Centres, Government of India are:

(A) Subordinate offices of Government of India

(B) Autonomous bodies of Government of India

(C) Attached offices of Government of India

(D) State Autonomous Bodies

Answer: (A)

 

7. Victoria Memorial Hall, Kolkata is governed by

(A) State Government

(B) Society (Under Society Registration Act)

(C) Board Trustee

(D) Board of Governors

Answer: (C)

 

8. Skansen Open Air Museum is in

(A) London

(B) Stockholm

(C) Florence

(D) Paris

Answer: (B)

 

9. Asutosh Museum of Indian Art, Calcutta University was established in

(A) 1925

(B) 1937

(C) 1946

(D) 1920

Answer: (B)

 

10. Turban and Chair of Tipu Sultan is housed in

(A) State Archaeology Museum, Bangalore

(B) Salarjung Museum, Hyderabad

(C) City Palace, Jaipur

(D) National Museum, New Delhi

Answer: (B)

11. CC in ICOM-CC stands for

(A) Committee for Conservation

(B) Council for Conservation

(C) Committee for Cultural Collections

(D) Committee for Curatorial Care

Answer: (A)

 

12. The ‘International Journal of Museum Management and Curatorship’ is published by:

(A) Routledge

(B) British Museum

(C) Museums Association, U.K.

(D) Smithsonian Institute

Answer: (A)

 

13. The life cycle stages of carpet beetle does not include

(A) Egg

(B) Larva

(C) Nymph

(D) Adult

Answer: (C)

 

14. Who was the first President of Museums Association of India?

(A) V.S. Aggrawal

(B) Moti Chandra

(C) K.N. Dikshit

(D) Grace Morley

Answer: (C)

 

15. Who said: “An efficient museum…. may be described as a collection of instructive labels, each illustrated by a well-selected specimen”?

(A) A.E. Parr

(B) Dillon Ripley

(C) John Cotton Dana

(D) George Brown Goode

Answer: (D)

 

16. Which is the chemical used for consolidation of wooden specimen?

(A) Creosote

(B) Urea Formaldehyde

(C) Barium Chloride

(D) Ammonium Hydroxide

Answer: (B)

 

17. Which chemical is used to remove grease stain from archival materials?

(A) Oxalic Acid

(B) Trichloroethylene

(C) Methylated spirit

(D) Formalin

Answer: (B)

 

18. Which chemical is used from removal of insoluble salts from terracotta objects?

(A) Sodium chloride

(B) Ammonia

(C) Acetic acid

(D) Hydrochloric acid

Answer: (B)

 

19. Which of the following is not a primary colour of pigment?

(A) Red

(B) Yellow

(C) Blue

(D) Green

Answer: (B)

 

20. According to museum norms, UV filtration is necessary when the proportion of UV radiation in the light is greater than:

(A) 50 microwatt/lumen

(B) 75 microwatt/lumen

(C) 100 microwatt/lumen

(D) 150 microwatt/lumen

Answer: (B)

21. Exposure of a painting to 150 lux for 300 hours will result in the damage as exposure to

(A) 75 lux for 600 hours

(B) 100 lux for 600 hours

(C) 300 lux for 900 hours

(D) 200 lux for 500 hours

Answer: (A)

 

22. Pre-conditioning of silica gel means

(A) Drying the silica gel

(B) Raising the level of moisture to a particular level

(C) Adding moisture indicating ability

(D) None of the above

Answer: (B)

 

23. Hot solution of sodium carbonate is used in Taxidermy for

(A) Cleaning fur

(B) Removing flesh from boney skeleton

(C) Tanning the skin

(D) Softening the skin

Answer: (B)

 

24. Sanchi Museum has a collection of

(A) Jaina artefacts

(B) Buddhist artefacts

(C) Hindu artefacts

(D) Islamic artefacts

Answer: (B)

 

25. Acetone is used as a

(A) Solvent

(B) Adhesive

(C) Fixative

(D) Repellant

Answer: (A)

 

26. Plastination technique is used in museums forwww.netugc.com

(A) Preservation of colour

(B) Making a replica

(C) Preservation of biological specimen

(D) freez drying

Answer: (C)

 

27. Nanda Devi Biosphere Reserve is located in:

(A) Meghalaya

(B) Himachal Pradesh

(C) Uttarakhand

(D) Assam

Answer: (C)

 

28. Onge tribe is the indigenous inhabitants of:

(A) Andaman & Nicobar

(B) Lakshadweep

(C) Kerala

(D) Arunachal Pradesh

Answer: (A)

 

29. The first survey of museums in India was done by

(A) C. Sivaramamurthy

(B) Mortimer Wheeler

(C) D.P. Ghosh

(D) Markham and Hargreaves

Answer: (D)

 

30. Which of the following is not a publication?

(A) Exhibition labels

(B) CD

(C) DVD

(D) Guidebook

Answer: (A)

 

31. Assertion (A): In early stages of mold growth, the food source must be moist.

Reason (R): Enzymes use surface moisture to dissolve food.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): If works on paper are to be stored together in a folder, drawer or box, those on poor-quality paper should be separated from those on good quality paper.

Reason (R): To protect them from biological infestation.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

33. Assertion (A): Encapsulation is not suitable for artefacts with friable media such as charcoal, chalk and pencil.

Reason (R): Because polyester film creates an electrostatic charge.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Before applying paint, canvas is prepared by applying size and ground layers.

Reason (R): Because these layers enhance the appearance of the painting.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

35. Assertion (A): Polyester film used in encapsulation should be free of plasticisers and surface coating.

Reason (R): These can cause abrasions

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

36. Assertion (A): Conservator should document all the stages during conservation work.

Reason (R): Documentation of all the stages could help in assessing the effectiveness of the conservation work.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): When transporting objects to an area with different environmental conditions, it is a good idea to keep objects well packed in boxes and wrapped in buffering material.

Reason (R): To ensure that acclimatisation to the new conditions can take place gradually.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

38. Assertion (A): It is recommended to use freshly cut and unseasoned wood for museum purpose.

Reason (R): Because it produces the least amount of harmful vapours.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Lignin added during the papermaking process to make high quality paper.

Reason (R): Lignin is a stable substance and gives strength to paper.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): In display, books should be mounted vertically.

Reason (R): To avoid strain and distortion of their bindings.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Avoid blower machines to remove loose dust and dirt from textiles.

Reason (R): Because they will drive dirt deeper into the textile.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Metal objects should be handled with bare hands.

Reason (R): So that they can be held firmly.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

43. Assertion (A): Naphthalene balls are kept in the showcases on the higher side.

Reason (R): Fumes of Naphthalene move downwards.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

44. Assertion (A): Use of varnish is preferred over plastics for filtering UV rays.

Reason (R): It can be easily applied uniformly it does not deteriorate over time.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, and (R) is right.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): Handle or left sculptures by a projecting member such as an arm or head.

Reason (R): They provide good gripping and can take the weight of the sculpture.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (C)

 

46. Assertion (A): Fibre optic lighting is recommended for display particularly in exhibition cases.

Reason (R): Fibres conduct infrared or ultraviolet light and do not cause heat built up within the case.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (A)

 

47. Assertion (A): Objects should be installed immediately after painting the showcase and walls of the gallery.

Reason (R): Paints do not produce any acid harmful to objects.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

48. Arrange in order the procedure followed for waterlogged terracotta objects:

(a) Removal of excess water

(b) Use of consolidant

(c) Removal of soluble salts

(d) Application of surface coating

Codes:

(A) (d), (a), (c), (b)

(B) (a), (c), (b), (d)

(C) (b), (a), (d), (c)

(D) (c), (a), (b), (d)

Answer: (B)

 

49. Arrange in order the procedure followed for Freeze drying of big mammals:

(a) Narcotization

(b) Collection of specimen

(c) Positioning & Freeze drying

(d) Mounting

Codes:

(A) (d), (c), (a), (b)

(B) (c), (a), (d), (b)

(C) (b), (a), (c), (d)

(D) (a), (c), (b), (d)

Answer: (C)

 

50. Arrange in order the Geological period.

(a) Pliocene

(b) Oligocene

(c) Eocene

(d) Paleocene

Codes:

(A) (b), (c), (d), (a)

(B) (c), (b), (a), (d)

(C) (a), (b), (c), (d)

(D) (c), (d), (a), (b)

Answer: (B)www.netugc.com

 

51. Arrange in order the stages of conservation of Bone and Ivory objects.

(a) Removal of soluble salts

(b) Consolidation

(c) Removal of insoluble salts

(d) Removal of dirt

Codes:

(A) (c), (d), (a), (b)

(B) (d), (c), (a), (b)

(C) (b), (a), (d), (c)

(D) (d), (a), (c), (b)

Answer: (D)

 

52. Arrange in order the standard method of re-varnishing of Easel paintings.

(a) In painting

(b) Removal of defective varnish

(c) Re-varnishing

(d) Wax varnishing

Codes:

(A) (c), (d), (a), (b)

(B) (d), (c), (b), (a)

(C) (b), (a), (c), (d)

(D) (a), (c), (d), (b)

Answer: (C)

 

53. Arrange in order the following on the basis of evolution of vertebrates.

(a) Fish

(b) Reptiles

(c) Birds

(d) Amphibia

Codes:

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (a), (d), (b), (c)

(C) (b), (c), (d), (a)

(D) (c), (d), (a), (b)

Answer: (B)

 

54. Arrange in order the process of Taxidery of birds.

(a) Skinning

(b) Sluffing

(c) Collection

(d) Narcotization

Codes:

(A) (d), (c), (b), (a)

(B) (a), (b), (d), (c)

(C) (c), (d), (a), (b)

(D) (b), (c), (d), (a)

Answer: (C)

 

55. Arrange in order the restoration process of canvas.

(a) Strip lining

(b) Mending of tears

(c) Patching of holes

(d) Relining

Codes:

(A) (b), (a), (c) and (d)

(B) (d), (a), (b) and (c)

(C) (c), (b), (a) and (d)

(D) (a), (c), (b) and (d)

Answer: (C)

 

56. Arrange the stages of Research in order:

(a) Data Collection

(b) Generalization

(c) Hypotheses construction

(d) Data analysis

Codes:

(A) (c), (a), (b) and (d)

(B) (c), (a), (d) and (b)

(C) (a), (c), (b) and (d)

(D) (b), (c), (a) and (d)

Answer: (B)

 

57. Arrange the following items in correct order of their historical sequence.

(a) Taj Mahal

(b) Sanchi Stupa

(c) Bronze Dancing Girl

(d) Nalanda Vishwavidyalaya

Codes:

(A) (c), (d), (b) and (a)

(B) (d), (c), (a) and (b)

(C) (c), (a), (d) and (b)

(D) (c), (b), (d) and (a)

Answer: (D)

 

58. Adhesives normally used in lamination of paper are:

(a) Cellulose Acetate

(b) Fevicol

(c) Glutin free starch

(d) Polyvenyle Acetate

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (c) and (d)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (b) and (d)

Answer: (B)

 

59. In case of fire, museum staff should not

(a) Break windows

(b) Use elevators

(c) Assist disabled visitors

(d) Spread rumours

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (c) and (d)

Answer: (B)

 

60. Conditions needed for mold growth include:

(a) One viable spore

(b) An acceptable temperature range

(c) A usable food source

(d) Adequate moisture in food source

Codes:

(A) (a), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (b), (c) and (d)

Answer: (C)

 

61. Improper handling of metal object can cause:

(a) Corrosion

(b) Scratching

(c) Dents

(d) Breakage

Codes:

(A) (b), (c) and (d)

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (a), (b) and (d)

(D) (a), (b) and (c)

Answer: (B)

 

62. Encapsulation of paper artefacts has several advantages including:

(a) It is irreversible

(b) It is easy to apply

(c) It protects against physical damage

(d) It allows easy handling

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (b), (d) and (a)

Answer: (C)

 

63. Which of the following animals are vertebrates?

(a) Snake

(b) Lizard

(c) Star fish

(d) Turtle

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (a), (b) and (d)

(D) (b), (c) and (d)

Answer: (C)

 

64. Match the items in List-I with items in List-II:

List-I                                       List-II

a.Reference skills                    i. Ability to think in hypothetical and deductive terms

b. Interpretation skills             ii. Ability to bring parts together to form a new pattern

c. Inference skills                    iii. Ability to understand information

d. Synthesis skills                    iv. Ability to find and select information

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) ii iv i iii

(C) iv ii i iii

(D) iv iii i ii

Answer: (D)

 

65. Match the Artist in List-I with the instrument they play in List-II:

List-I                                       List-II

a. Zakir Hussain                      i. Sitar

b. Pt. Ravi Shankar                 ii. Tabla

c. Shivkumar Sharma              iii. Sarod

d. Ali Akbar Khan                  iv. Santoor

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) ii i iv iii

(C) i ii iii iv

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

 

66. Match the List-I with List-II:

List-I                                                   List-II

a. The Residency complex                  i. Kolkota

b. Bhimbetka caves                             ii. Bhopal

c. Victoria Memorial Hall                   iii. Bijapur

d. Gol Gumbaz                                   iv. Lucknow

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv ii i iii

(C) ii iii ii i

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

67. Match the books in List-I with their authors in List-II:

List-I                                                   List-II

a. The Sacred Grove                           i. Stephen E. Weil

b. A Social History of Museums         ii. S. Dillon Ripley

c. Making Museums Matter                iii. Timothy Ambrose

d. Museum Basics                               iv.K. Hudson

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) ii iv i iii

(C) iv i iii ii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

68. Match the instruments in List-I with their use in List-II:

List-I                                                               List-II

a. Psychrometer                                               i. To record continuous RH and temperature

b. Thermohygrograph                          ii. Measuring RH

c. Hot Table                                                    iii. Surface examination of objects

d. Stereoscopic Binocular Microscope            iv. Lining

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) ii i iv iii

(C) i ii iii iv

(D) ii iii i iv

Answer: (B)

 

69. Match the museums in List I with their respective State in List II:

List-I                                                               List-II

a. Netaji Subhaschandra Bose Museum          i. Himachal Pradesh

b. Bhurisingh Museum                                    ii. Gujarat

c. Lady Wilson Museum                                 iii. Rajasthan

d. Rajputana Museum                                     iv. West Bengal

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) i ii iv iii

(C) iv i ii iii

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

 

70. Match the books in List-I with their authors in List-II:

List-I                                                                                       List-II

a. Museum Registration Methods                                           i. Arminta Neal

b. The Management of Small History Museums                     ii. Molly Harrison

c. Learning out of School                                                       iii.Carl E. Guthe

d. Exhibits for the Small Museum                                          iv.Dorothy H. Dudley and Others

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii iii i

(C) iv iii i ii

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

71. Match the colour in List-I with the mood they create or are associated with in List-II:

List-I               List-II

a. Blue             i. Cheerfulness

b. Grey            ii. Coolness

c. Yellow         iii. Mystery

d. Black           iv. Gentle & Dignified

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) ii iv i iii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)www.netugc.com

 

72. Match the terms in List-I with their meanings in List-II:

List-I                                                   List-II

a. Front End Evaluation                      i. Evaluation with the major purpose to improve the functioning of the exhibit

b. Formative Evaluation                      ii. Evaluation based on information collected, without imposing the evaluater’s goals.

c. Goal Referenced Evaluation           iii. Evaluation to assess whether or not specific objectives are met

d. Goal Free Evaluation                      iv. Evaluation undertaken before an exhibit is installed

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i iii ii

(C) iii iv ii i

(D) ii iii i iii

Answer: (B)

 

73. Match the type of intelligence in List-I with their meaning in List-II:

List-I                           List-II

a. Visual spatial           i. Ability to understand and discern the feelings and intensions of others.

b. Bodily kinesthetic   ii. Ability to understand one’s own feelings and motivations.

c. Interpersonal           iii. Ability to manipulate and create mental images in order to solve problems.

d. Intrapersonal           iv. Ability to use one’s mental abilities to coordinate one’s own bodily movements

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

74. Match the Concepts of Education in List-I with their meanings in List-II:

List-I                                       List-II

a. Assimilation                        i. mental frameworks which structure knowledge, beliefs and expectations of objects, people and situations

b. Discovery learning              ii. The process of fitting new information into existing schemes.

c. Schema                                iii. Concept of processes as perceiving knowing, recognising, conceptualizing and reasoning

d. Cognitive ability                 iv. Learning by children through self-discovery aided by a teacher providing suitable materials.

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv i iii

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iv

Answer: (D)

 

75. Match the marketing concepts in List-I with their meanings in List-II:

List-I                                       List-II

a. Brand                                  i. An advantage or gain that customers obtain from performance of a service or use of a physical good.

b. Benefit                                ii. A core product (a good or a service) plus supplementary elements that add value for customers.

c. Customization                     iii. Tailoring service characteristics to meet each customer’s specific needs and preferences.

d. Augmented product           iv. A name, phrase, design, symbol, or some combination of this element that identified a company’s services and differentiates it from competitors.

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv i iii ii

(D) ii iii i iv

Answer: (C)

Comments