2013 December UGC NET Solved Question Paper in Museology and Conservation, Paper II

1. The book “The Museum Age” was written by

(A) Alma S. Wittlin

(B) G. Ellis Bureaw

(C) Greman Bazin

(D) Richard D. Altick

Answer: (C)

 

2. Getty Conservations Institute (GCI), is in

(A) Los Angeles

(B) Washington D.C

(C) Rome

(D) London

Answer: (A)

 

3. Which of the following is a subordinate office of Ministry of Culture, Government of India?

(A) Archeological Survey of India

(B) National Archives, New Delhi

(C) National Museum, New Delhi

(D) National Culture Fund

Answer: (C)

 

4. National Museum of Natural History, New Delhi runs by

(A) Ministry of Forest, Govt. of India

(B) Ministry of Environment & Forest, Govt. of India

(C) National Council of Science Museum, Govt. of India

(D) Ministry of Railways, Govt. of India

Answer: (B)

 

5. Prado Museum is in

(A) Italy

(B) Spain

(C) England

(D) France

Answer: (B)

 

6. What is the present name of the Prince of Wales Museum, Mumbai?

(A) City Museum of Mumbai

(B) Sivaji Museum

(C) Chatrapati Shivaji Vasta Sangrahalaya

(D) Maharashtra Museum

Answer: (C)

 

7. Code of Hammurabi is housed in

(A) British Museum

(B) Louvre

(C) Hermitage

(D) Smithsonian Institute

Answer: (B)

 

8. CECA in ICOM-CECA stand for

(A) Committee for Education and Cultural Action

(B) Council for Education and Cultural Activities

(C) Committee for Education and Cultural Affairs

(D) Committee for Education and Creative Activities

Answer: (A)

 

9. The journal “Studies in Museology” is published by

(A) Museums Associations of India

(B) Bharat Kala Bhavan, Varanasi

(C) University of Calcutta

(D) The M.S. University of Baroda

Answer: (B)

 

10. The British Museum was formed on collections of:

(A) Tradescants

(B) E. Ashmole

(C) Aldrovandi

(D) Sir Hans Salone

Answer: (B)

11. Who was the first Director General of National Museum, New Delhi?

(A) Grace Morley

(B) L.P. Sihare

(C) N.R. Banerjee

(D) S.S. Biswas

Answer: (B)

 

12. Myeology is the branch of Biology concerned with study of

(A) Insects

(B) Fungi

(C) Mollusc

(D) Fish

Answer: (B)

 

13. Which is the chemical used for resizing of paper?

(A) Barium Hydroxide

(B) Formalin

(C) Gelatin with water

(D) Polyvinyl Acetate

Answer: (C)

14. Which chemical is used as bleaching agent for manuscripts?

(A) Trichloro Ethylene

(B) Chloramin

(C) Pyridine

(D) Ammonium solutions

Answer: (B)

 

15. Which chemical is used for fixing colour of textiles?www.netugc.com

(A) Acetic Acid

(B) Nitric Acid

(C) Tartaric Acid

(D) Hydrochloric Acid

Answer: (A)

 

16. The third part of the number 65.20.4.6 means

(A) The object is 4thcomponent of the 20th object

(B) The object is 4th acquisition of the year 1965

(C) The object is 4th object of the 20th acquisition

(D) The object is 4th object of the 65th acquisition

Answer: (C)

 

17. Public Relations is a conscious effort to

(A) Educate people

(B) Generate funds

(C) Propagate culture

(D) Influence public perception

Answer: (D)

 

18. Who was the founder of Asiatic Society, Calcutta?

(A) Prof. R.D. Bhandarkar

(B) Sir. William Jones

(C) Sir. Asutosh Mukherji

(D) Lord Curzon

Answer: (B)

 

19. Who established Archeological Survey of India?

(A) A. Cunningham

(B) A. Kumaraswamy

(C) Sir. John Marshal

(D) Lord Curzon

Answer: (A)

 

20. The famous Sun Temple at Konark was built in:

(A) 11th Century

(B) 12th Century

(C) 13th Century

(D) 14th Century

Answer: (C)

21. Assertion (A): In a psychrometer, the dry-bulb thermometer shows a lower temperature than that of a wet-bulb thermometer.

Reason (R): The water on wet-bulb evaporates and lowers the temperature.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (D)

 

22. Assertion (A): The Accession Register should not be bound.

Reason (R): So that the pages can be easily removed.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): Compact Fluorescent lamps do not need UV filtering.

Reason (R): They do not contain mercury vapors that emit UV rays.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): The colour of silica gel changes as it absorbs moisture.

Reason (R): Because of its natural ability.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Particular care is needed when working with acetone.

Reason (R): Because it is a non-volatile solvent and poses health hazard.

Codes:

(A) (A) and (R) both are wrong.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): Dyed and bleached cotton or linen fabrics are safe to used, but they had to be thoroughly washed and rinsed before used for museum purpose.

Reason (R): Because they do not contain chemical residues.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): If mould is discovered on an object, keep the object in collection store.

Reason (R): It will prevent the transfer of spores to another collection.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Basements are the most appropriate locations for storage of museum collections.

Reason (R): Because there is no fluctuation of relative humidity and risks of leaks and floods.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): Every item in a museum collection must carry its accession number at all the times.

Reason (R): To protect collections from theft.

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Absolute humidity is used to measure the dampness or dryness of the air.

Reason (R): The humidity of the air depends on the temperature of the air.

Codes:

 

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

31. Arrange the following basic human needs in order of Maslow’s Hierarchy of Needs:

(a) Self development

(b) Safety

(c) Acknowledgement

(d) Food

(A) d, b, c and a

(B) b, d, a and c

(C) b, d, c and a

(D) d, a, c and b

Answer: (A)

 

32. Arrange the stages of organising a visit of school childrens to a museum in order.

(a) Learning session.

(b) Welcoming the childrens.

(c) Meeting with school teachers.

(d) Discussions and expansion of concepts.

(A) b, c, a and d

(B) c, b, d and a

(C) c, b, a and d

(D) a, c, b and d

Answer: (C)

 

33. Arrange the stages of construction of a painting from bottom to top.

(a) Paint

(b) Ground

(c) Coating

(d) Support

(A) d, b, a and c

(B) d, c, a and b

(C) c, d, b and a

(D) a, c, b and dwww.netugc.com

Answer: (A)

 

34. Arrange the following in chronological order:

(a) Harappa period

(b) Kushan

(c) Shung

(d) Mauryan

Codes:

(A) a, b, c, d

(B) b, c, d, a

(C) d, c, b, a

(D) c, b, d, a

Answer: (C)

 

35. Arrange the basic steps involved in control process in order:

(a) Remedial actions

(b) Establishment of standards

(c) Measurements of performance

(d) Comparing actual performance with the planned performance

(A) b, c, a and d

(B) c, a, d and b

(C) b, c, d and a

(D) b, a, c and d

Answer: (C)

 

36. Which of the following devices are used to monitor relative humidity in museums?

(a) Psychrometers

(b) Hygrothermographs

(c) Humidity indicator cards

(d) Aspirating psychrometer

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) b, c and d

(D) a,c and d

Answer: (C)

 

37. PBC mixtures contain:

(a) Paradichlorobenzene

(b) Benzene

(c)Creosote oil

(d) Butanol

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) a, c and d

(D) a and c

Answer: (B)

 

38. Which of the following are inorganic materials?

(a) Ceramics

(b) Gold

(c) Bronze

(d) Palm leaf & Birch leaf

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) b, c and d

(D) a, c and d

Answer: (B)

 

 

39. Which of the following animals are mammals?

(a) Bat

(b) Ostrich

(c) Whale

(d) Rat

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) a, c and d

(D) b, c and d

Answer: (C)

 

40. The function of accession register includes:

(a) Enable a periodic audit

(b) Enable whole collections to be evaluated

(c) Establishes legal ownerships

(d) Identifies each objects with an individual numbers

(A) a, c and d

(B) b, c and d

(C) a, b, c and d

(D) a, b and c

Answer: (C)

 

41. Match the books in List-I with their authors in List-II:

List-I                                                               List-II

a. Interpreting our Heritage                            i. Freeman Tilden

b. Identity and th Museum Visitor                 ii. Eilean Hooper Greenhill

c. The Manual of Museum Management        iii. Barry Lord

d. Museum and Their visitors                         iv. John H. Falk

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           iv         iii         ii

(B)       i           iii         iv         ii

(C)       i           iv         ii          iii

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)

 

42. Match the museums in List-I with their famous collections in List-II

List-I                                       List-II

a. Baroda Museum                  i. Kurkihar Bronzes

b. Govt. Museum, Madras      ii. Akota Bronzes

c. Patna Museum                     iii. Kaushambi Terracottas

d. Allahabad Museum             iv. Amravati Sculptures

Codes:

             a         b          c          d

(A)       ii          iv         i           iii

(B)        ii         iv         iii         i

(C)       iv         ii          i           iii

(D)        iii        ii          iv         i

Answer: (A)

 

43. Match the items in List-I with List-II:

List-I                           List-II

a. Foot candle             i. Unit of luminous flux (light) output of lamp

b. lumen                      ii. Imperial unit of illuminance (light intensity) equal to lumen/sq.ft.

c. microwatts/ lumen   iii. Unit of UV radiation

d. Lux                         iv. Unit of Illuminance

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          i           iii         iv

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (B)

 

44. Match the documentation terms in List-I with their meaning in List-II:

List-I                           List-II

a. Cataloguing             i. The process of removing an object from collection

b. Accession Register  ii. The process of recording detail and research based information about objects

c. Disposal                   iii. A book used to record each accession when it enters the collection

d. De-accessioning      iv. The process of removing an object from record

Codes:

            a          b          c          d

(A)       ii          iii         i           iv

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       iii         ii          iv         i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (A)

 

45. Match the items in List-I with items in List-II:

List-I                           List-II

a. Class A fire             i. energized electrical equipment

b. Class B fire             ii. Combustable metals, e.g. magnesium, sodium, potassium etc.

c. Class C fire              iii. Ordinary combustable materials e.g. paper, cloth etc.

d. Class D fire             iv. Flammable liquids, gases and greases etc.

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       iii         iv         i           ii         

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (C)

 

46. Match the type of Exhibitions in List-I with their meaning in List-II:

List-I                           List-II

a. Systematic               i. The exhibit that has some movement

b. Thematic                 ii. Exhibit arranged in a series/order from earliest to the latest

c. Dynamic                  iii. Objects arranged to tell a story

d. Chronological         iv. Arrangements of objects according to some system of classification

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         i           ii

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (B)

 

47. Match the Folk dances in List-I with States of their origin in List-II:

List-I                           List-II

a. Bihu                         i. Punjab

b. Kathakali                 ii. Kerela

c. Bharatnatyam          iii. Assam

d. Bhangra                  iv. Tamil Nadu

Codes:

            a          b          c          d         

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iii         ii          iv         i

(C)       ii          iii         i           iv

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)

 

48. Match the temple in List-I with the places in List-II:

List-I                                                   List-II

a. Meenakshi temple                           i. Khajuraho

b. Kandarya Mahadev Temple            ii. Varanasi

c. Vishwanath temple                         iii. Konark

d. Surya temple                                   iv. Madurai

Codes:www.netugc.com

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       iv         i           ii          iii

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (C)

 

49. Match the Insurance terms in List-I with their meanings in List-II:

List-I                           List-II

a. Act of God              i. An agreed amount of loss which an insured must suffer before his policy will pay

b. Deductible              ii. Losses caused by dishonesty of the insured’s employees

c. Fidelity Exclusion   iii. The quality which an object has to deteriorate or damage itself without external help

d. Inherent Vice          iv. A happening such as a Tornedo or Hailstorm

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iii         i           iv         ii

Answer: (B)

 

50. Match the organizations in List-I with their definitions in List-II

List-I                           List-II

a. Zoological Garden  i. A place to keep live birds

b. Sanctuary                ii. A place to keep live Amphibians & Reptiles

c. Aviary                     iii. Permanent habitat of animals and plants protected by law

d. Herpetarium            iv. Where live animals are kept

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         i           ii         

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (B)

Comments