2012 June UGC NET Solved Question Paper in Museology and Conservation, Paper II

1. Alexendric Mouseion was founded by

(A) Ptolemy soter

(B) Alexandra, the Great

(C) Napolean Bonapart

(D) Queen Victoria

Answer: (A)

 

2. Museum became public institution in

(A) 15th Century

(B) 16th Century

(C) 17th Century

(D) 18th Century

Answer: (C)

 

3. The British Museum was formed on collections of

(A) Tradescant

(B) E. Ashmole

(C) Aldrovandi

(D) Sir Hans Salone

Answer: (D)

 

4. Binomial classification of Biological specimen was introduced by

(A) Aristotle

(B) Charls Darwin

(C) Carlos Linnaeus

(D) George Mendel

Answer: (C)

 

5. The title of the famous book of Charles Darwin is

(A) Limits of Growth

(B) Silent Spring

(C) Theory of Evolution

(D) Origin of species

Answer: (D)

 

6. ‘Museums in Motion’ is written by

(A) E. P. Alexander

(B) Susan Pearce

(C) T. Ambrose

(D) Crispon Paine

Answer: (A)

 

7. ‘Museum Environment’ is written by

(A) Garry Thomson

(B) J. Stevenson

(C) J. B. Watson

(D) D. Thompson

Answer: (A)

 

8. Third part of the number 84.132.17.c means that the object

(A) Is the 17th acquisition of the year 1984?

(B) Is the 17th component of 132ndacquisition of the year 1984?

(C) Was acquired in the year 1984.

(D) None of the above

Answer: (B)

 

9. Ghodavaj Powder is used as

(A) Coloring Agent

(B) Fixative Agent

(C) Adhesive Agent

(D) Repellent Agent

Answer: (D)

 

10. Which of the following rules is not applicable to care and handling?

(A) Never walk backwards in the vicinity of works of art

(B) Drag works of art

(C) No smoking

(D) Handle only one object at a time

Answer: (B)

11. Collection of bones is called

(A) Osteological collection

(B) Anthropological collection

(C) Arthopoda collection

(D) Paleantological collection

Answer: (A)

 

12. Who urged the use of electronic bombardment to stimulate the viewer?

(A) Marshall McLuhan

(B) Duncon Cameron

(C) Garry Thomsonwww.netugc.com

(D) A. E. Parr

Answer: (A)

 

13. Which of the following is added to silica gel to make it colour blue?

(A) Tin

(B) Magnesium

(C) Cobalt

(D) Sodium

Answer: (C)

 

14. Which one of the followings is used for bleaching?

(A) Formalin

(B) Mercuric Chloride

(C) Hydrogen Peroxide

(D) Alcohol

Answer: (C)

 

15. Paper pulp method is used in treatment of

(A) Water logged wood

(B) Stone objects

(C) Metal objects

(D) Glass objects

Answer: (B)

 

16. Museums Association of India was formed in

(A) 1936

(B) 1946

(C) 1956

(D) 1966

Answer: (B)

 

17. A label that identifies or refers to individual objects in an exhibition is called

(A) Object label

(B) Introductory label

(C) Group label

(D) Section label

Answer: (A)

 

18. Which of the following is not a publication?

(A) Exhibition labels

(B) CD

(C) DVD

(D) Guidebook

Answer: (A)

 

19. One of the following is not a fish

(A) Rays

(B) Whale

(C) Carb

(D) Shark

Answer: (D)

 

20. Archaeological museum, Khajuraho exhibits objects of

(A) Surya art

(B) Mathura art

(C) Chandela art

(D) Kushana art

Answer: (C)

21. The deity holding lotus is

(A) Shiva

(B) Brahma

(C) Surya

(D) Karttikeya

Answer: (C)

 

22. Who deciphered the Brahmi and Kharoshthic scripts?

(A) Mortimer wheeler

(B) William Jones

(C) James Princesh

(D) V. D. Krishna Swamy

Answer: (C)

 

23. Konark is famous for

(A) Caves

(B) Stone Chariot

(C) Brihadheswara

(D) Stupa

Answer: (B)

 

24. The deity holding Khatavanga is

(A) Bhairava

(B) Vishnu

(C) Ganesha

(D) Hanuman

Answer: (A)

 

25. The deity holding ankush is

(A) Shiva

(B) Karttikeya

(C) Surya

(D) Ganesha

Answer: (D)

 

26. Recommended pH value of wood for construction of showcases and storage systems is

(A) Less than 4

(B) 3

(C) 2

(D) More than 5

Answer: (D)

 

27. The term ‘Docent’ means

(A) Gallery Assistant

(B) Conservator

(C) Accessionist

(D) Gallery guide

Answer: (D)

 

28. The Head office of National Council of Science Museum (NCSM) is in

(A) New Delhi

(B) Kolkata

(C) Bangalore

(D) Bombay

Answer: (B)

 

29. Zakir Hussain Memorial Museum is in

(A) Patna

(B) Hyderabad

(C) Delhi

(D) Lucknow

Answer: (C)

 

30. Match the items in List-I with List-II

(a) Market Penetration            (i) Information about the market including composition and trends

(b) Market intelligence            (ii) The degree to which a museum is successful in attracting visitors

(c) Market analysis                  (iii) The extent to which a museum attracts users in overall market

(d) Market share                      (iv) Analysis carried out on the structure and composition of market

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)www.netugc.com

 

31. Match the terms in List-I with their meanings in List-II

List – I            List – II

(a) Abrasion    (i) Roughly circular yellow, brown or grey spots on a paper support

(b) Bloom        (ii) Refers to dried droplets or splashes of foreign material

(c) Foxing        (iii) The loss of finish, paint or ground by rubbing

(d) Spatter       (iv) A bluish or yellowish cloudiness of the varnish film

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

32. Match the term in List-I with their meaning is List-II

List – I                        List – II

(a) Accretion               (i) Irregular, abnormal pale or milky areas in paint or varnish.

(b) Bleaching               (ii) Wrinkling (without creases) of a support

(c) Cockling                (iii) Roughly circular yellow, brown or grey spots on a paper support

(d) Foxing                   (iv) Accidental deposit of extraneous material on the surface of an object or picture

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

33. Match the objects listed in List-I with the Museums in List-II where they should go

List – I                                                                        List – II

(a) Headgear of a famous personality                         (i) Ethnography Museum

(b) Traditional Musical Instrument of a Tribe             (ii) Natural History Museum

(c) A Dead Animal                                                     (iii) Personalia Museum

(d) Coins excavated from a site                                  (iv) Archaeology Museum

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

34. Match the statements in List-I with dates in List-II

List – I                                                            List – II

(a) Beginning of public museums                   (i) Third century B.C.

(b) Alexandria Mouseion founded                 (ii) 15th Century

(c) Development of galleria                            (iii) 16th Century

(d) Origin of some great art collections          (iv) 17th Century

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

35. Assertion (A): A museum must accept all gifts.

Reason (R): It enriches collections without involving any cost.

(A) (A) is right but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

36. Assertion (A): Collection is only as important as its documentation.

Reason (R): Without relevant information collection is meaningless.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): Never lift heavy pieces of furniture. Always drag them.

Reason (R): Weight of furniture can cause back sprain, safety of furniture is not a concern.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

38. Assertion (A): In museum exhibitions an object poorly seen is partially wasted

Reason (R): Visitors, young and old, get a visual satisfaction by seeing small details and visual qualities of the objects

(A) (A) is right but (R) is wrong

(B) (A) is wrong but (R) is write

(C) Both (A) and (R) are right

(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Conservators prefer to use Tartaric Acid or Citric Acid instead of Imli (Tamarind) or Lemon

Reason (R): Imli (Tamarind) and Lemon do not contain acid

(A) (A) is right but (R) is wrong

(B) (A) is wrong but (R) is right

(C) Both (A) and (R) are right

(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): Naphthalene balls are kept on upper side of showcases.

Reason (R): They are not visible to visitors.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

41. Assertion (A): Fibre optic lighting is recommended for display lighting, particularly in exhibition cases.

Reason (R): Fibres conduct infrared or ultraviolet light and do not cause heat built up within the case

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Handle more than one object at a time using both the hands.

Reason (R): More objects can be moved in less time.

(A) (A) is right and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (C)

 

43. Arrange the following in chronological order

(a) Hummayun Tomb

(b) Qutub Minar

(c) Lodhi Tomb

(d) Lal Quila

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (b), (c), (d), (a)

(C) (b), (c), (a), (d)

(D) (d), (a), (b), (c)

Answer: (C)

 

44. Arrange the steps of Taxidermy in sequence

(a) De-fattening

(b) Skinning

(c) Preparing Mennequin

(d) Mounting

(A) (d), (c), (a), (b)

(B) (a), (d), (b), (c)

(C) (b), (a), (c), (d)

(D) (a), (b), (c), (d)

Answer: (C)

 

45. Put the directors of National Museumin chronological order

(a) C. ShivaramaMurti

(b) L. P. Sihare

(c) Grace Morley

(d) N. R. Banerjee

(A) (c), (b), (d), (a)

(B) (c), (a), (d), (b)

(C) (b), (d), (c), (a)

(D) (c), (a), (b), (d)

Answer: (B)

 

46. Arrange them in cultural sequence

(a) Mesolithic

(b) Chalcolithic

(c) Palaeolithic

(d) Neolithic

(A) (c), (a), (d), (b)

(B) (a), (c), (b), (d)

(C) (d), (b), (a), (c)

(D) (b), (c), (d), (a)

Answer: (A)

 

47. Arrange the following steps for organising an exhibition in the correct order:

(a) Summative evaluation

(b) Selecting objects

(c) Writing the story

(d) Writing labels

(A) (d), (a), (c), (b)

(B) (b), (c), (a), (d)

(C) (c), (b), (d), (a)

(D) (a), (c), (d), (b)

Answer: (C)

 

48. Proper storage facilities includes

(a) Solander boxes

(b) Retractable frames

(c) Filing cabinets

(d) Shelves

(A) (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (a), (c) and (d)

Answer: (B)

 

49. Silicious material includes:

(a) Glass

(b) Asphalt

(c) Terracotta

(d) Porcelain

(A) (b), (c) and (d)www.netugc.com

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (a), (b) and (d)

(D) (a), (c) and (d)

Answer: (D)

 

50. Match the items List-I with items in

List-II

List – I                                                List – II

(a) Indian Museum.Kolkatta               (i) State Government

(b) National Museum, New Delhi       (ii) Board of Trustees

(c) Egmore Museum, Chennai            (iii) Central Government

(d) Children’s Museum, Lucknow      (iv) Private

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

Comments