2012 December UGC NET Solved Question Paper in Museology and Conservation, Paper III

1. Ecomuseum is concerned with

(A) Archaeological sites

(B) Eco-systems

(C) A geographical area including its people

(D) Environment

Answer: (C)

 

2. Bharut Sculptures are housed in

(A) National Museum, New Delhi.

(B) Indian Museum, Kolkatta.

(C) Prince of Wales Museum, Mumbai.

(D) Egmore Museum, Chennai.

Answer: (B)

 

3. Which one is known as ‘Island Museum’ in India?

(A) Srirangapatna Museum

(B) Saranath Museum

(C) Nagarjunakonda Museum

(D) Konark Museum

Answer: (C)

 

4. Fort St. George Museum is located at

(A) Mangalore

(B) Goa

(C) Madras

(D) Pondicherry

Answer: (C)

 

5. What is the status of National Museum?

(A) Private Museum

(B) Municipal Museum

(C) State Government Museum

(D) Central Government Museum

Answer: (D)

 

6. The most famous original Nataraja Image exhibited is in

(A) Bhubaneshwar Museum

(B) Bangalore Museum

(C) Madras Museum

(D) Bhopal Museum

Answer: (C)

 

7. Which place is known as ‘Cradle of Temple Architecture’?

(A) Bhubaneshwar

(B) Pattadakallu

(C) Konark

(D) Khajuraho

Answer: (B)

 

8. Martanda Bhairava is combination of

(A) Shiv and Vishnu

(B) Shiv and Brahma

(C) Shiv and Surya

(D) Shiv and Shakti

Answer: (C)

 

9. Hiranyagarbha is combination of

(A) Shiv-Karttikeya-Ganesha & Shakti

(B) Shiv-Vishnu-Brahma & Surya

(C) Shiv-Vishnu-Parvati & Lakshmi

(D) Shiv-Vishnu-Brahma & Saraswati

Answer: (B)


10. Where is the largest Mangrove forest located?

(A) Andaman and Nicobar Islands – Union Territory

(B) Bhitarkanica in Orissa

(C) Sundarbans in Gangeti, West Bengal

(D) Lakshadweep – Union Territory

Answer: (C)

11. Hoysala Sculptures are made in which stone?

(A) Sand stone

(B) Granite stone

(C) Schist stone

(D) Buff. Sand stone

Answer: (C)

 

12. The best method to collect anthropological material is

(A) Purchasing from dealers

(B) Exchange

(C) Gift

(D) Field work

Answer: (D)

 

13. Plan budget deals with

(A) Recurring expenditures

(B) Expenditures for a time-bound project

(C) Capital expenditure

(D) all of the above

Answer: (B)

 

14. Which dynasty is famous for its Bronze objects?

(A) Chola

(B) Pallava

(C) Hoysala

(D) Kadamba

Answer: (A)

 

15. In order to ensure that we have achieved the objectives of exhibition, we should build in a system of

(A) Crating

(B) Evaluation

(C) Installation

(D) Selection

Answer: (B)

 

16. Foxing occurs in

(A) Palmleaf manuscripts

(B) Parchment

(C) Copper objects

(D) Paper

Answer: (D)www.netugc.com

 

17. After absorption of moisture colour of silica gel becomes

(A) Blue

(B) Pink

(C) Black

(D) Yellow

Answer: (B)

 

18. Which of the following metals is most vulnerable to corrosion?

(A) Iron

(B) Bronze

(C) Gold

(D) Silver

Answer: (A)

 

19. Benzene is used in

(A) Wet preservation

(B) Killing insects

(C) Deacidifying paper

(D) Removal of stains

Answer: (D)

 

20. Ultraviolet light is not found in

(A) day light

(B) Fluorescent lighting

(C) Incandescent lighting

(D) Sodium lamps

Answer: (C)

21. Which of the following words should not be used for people with disabilities?

(A) Persons with learning difficulties

(B) Wheel chair users

(C) Crippled people

(D) Persons with cerebral palsy

Answer: (C)

 

22. Recruitment means

(A) Performance assessment

(B) Improving employee performance

(C) Finding and hiring the best qualified candidate for a position

(D) Terminating an employee

Answer: (C)

 

23. The reasons for keeping employees on probation for a certain period of time are:

(A) To motivate employees

(B) To assess the abilities and skills

(C) To provide intangible incentives

(D) To divide work

Answer: (B)

 

24. Recommend maximum level of illumination for textiles and costumes is

(A) 50 lux

(B) 100 lux

(C) 150 lux

(D) 200 lux

Answer: (A)

 

25. Book-shoes are used for storing

(A) Leather objects

(B) Shoes

(C) Textiles

(D) Old manuscripts and books

Answer: (D)

 

26. When silica gel is saturated with moisture its colour becomes

(A) Blue

(B) Pink

(C) Black

(D) White

Answer: (B)

 

27. Red litmus is used to

(A) Identify alkalinity

(B) Identify acidity

(C) Measure moisture content

(D) Identify presence of pollutants

Answer: (A)

 

28. Air-conditioning system in collection stores should be on:

(A) During working hours only

(B) During night time only

(C) As and when required

(D) Round the clock

Answer: (D)

 

29. Which of the followings is not harmful to museum collections?

(A) UV light

(B) Visible light

(C) Infrared light

(D) None of the above

Answer: (D)

 

30. Study of Fossil is called

(A) Geology

(B) Paleantology

(C) Geography

(D) Minrology

Answer: (B)

 

31. Cloze test is used for assessing

(A) Legibility of text

(B) Readability of text

(C) Comprehensibility of text

(D) Aesthetic appearance of labels

Answer: (C)

 

32. The link between an object and all associated information is

(A) Serial Number

(B) Accession Number

(C) Accession Register

(D) Index Card

Answer: (B)

 

33. Polyvinyle Acetate is used as

(A) Preservative coating

(B) Fungicide

(C) Pesticide

(D) Solvent

Answer: (A)

 

34. The special device to display costumes is called

(A) Podium

(B) Costume stand

(C) Mannequin

(D) Hanger

Answer: (C)

 

35. Bhimbetaka caves are famous for its

(A) Shiva Lingam

(B) Zoo Rock

(C) Cave Inscriptions’

(D) Rock Sheltors’

Answer: (B)

 

36. The term ‘Site Museum’ is associated with

(A) Natural History Museums’

(B) Archeological Museums’

(C) Geological Museums’

(D) Tribal Museums’

Answer: (B)

 

37. Which of the following you would not use for extinguishing ‘C’ type of fire?

(A) Dry chemical

(B) Carbon dioxide

(C) Foam

(D) Water

Answer: (D)

 

38. Top Kapi Museum is in

(A) Iran

(B) Iraq

(C) Turkey

(D) Russia

Answer: (C)

 

39. Ashmolean Museum is situated in

(A) Amesterdum

(B) University of Oxford

(C) Leicester University U.K.

(D) New York

Answer: (B)

 

40. What a Museum curator should not do on hearing fire alarm?

(A) Raise the alarm immediately.

(B) Evacuate people without panick.

(C) Inform press immediately.

(D) Try to control and extinguish fire.

Answer: (C)

 

41. Match the marketing concepts in List – I with their meanings in List – II.

List – I                        List – II

a. Segmentation          1. Segment that offers the greatest opportunity

b. Promotion               2. Identifying distinct group of buyers

c. Marketing Mix        3. Means of marketing communication employed to induce purchase behaviour

d. Target market          4. Particular group of variables such as product offered to the market

Codes:

      a b c d

(A) 2 3 1 4

(B) 3 2 4 1

(C) 2 3 4 1

(D) 4 2 1 3

Answer: (C)

 

42. Match the names in List – I with theories in List – II.

List – I                        List – II

a. Benjamin Bloom     1. Theory of cognitive development

b. Robert Gagne          2. Taxonomy of learning domains

c. Jean Piaget              3. Conditions of learning

d. Jerome Bruner         4. Constructivist theory

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 3 1

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (D)

 

43. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                        List – II

a. Rote learning           1. Learning strategies focused on adults

b. Pedagogy                2. Memorization by repetition

c. Andragogy              3. Knowledge is constructed by learner personally or socially

d. Constructivism        4. The art and science of teaching children

Codes:

       a b c dwww.netugc.com

(A) 4 2 3 1

(B) 2 4 1 3

(C) 2 4 3 1

(D) 4 1 3 2

Answer: (B)

 

44. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                                    List – II

a. Epistemology                      1. Incremental learning

b. Didactic learning                 2. Inquiry based learning

c. Pedagogy                            3. Theory of knowledge

d. Discovery learning              4. Art & science of teaching children

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 4 3 2 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (B)

 

45. Match the chemical in List – I with their use in List – II.

List – I                                                List – II

a. Formalin                                          1. Fungicide

b. Cellulose acetate                             2. Wet preservation

c. Thymol                                            3. Adhesive

d. Sodium sesqui carbonate                4. Treatment of Bronz desease

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 1 4 3 2

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (D)

 

46. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                        List – II

a. RH                           1. Nanometer

b. UV light                  2. Lux

c. Intensity of light     3. %

d. Wave length            4. Microwatt / Lumen

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 4 3 2 1

(D) 1 3 4 1

Answer: (B)

 

47. Match the instruments in List – I with their use in List – II.

List – I                                    List – II

a. Psychromotor                      1. Measuring light

b. Photometer                          2. Measuring RH

c. Protimeter                            3. To record continuous RH & temperature

d.Thermohygrograph              4. To measure RH of solid objects

Codes:

       a b c d

(A) 4 2 1 3

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 2 1 3 4

Answer: (B)

 

48. Match the item in List – I with the items in List – II.

List – I                                    List – II

a. De-Accessioning                 1. Records all the basic information about each object in one place

b. Disposal of Collection        2. Removal of object from records

c. Accession Number              3. Indicates the chronological entry of each object into the collection

d. Catalogue Card                   4. Removal of object from the collection

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 1 4 3 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (D)

 

49. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                                    List – II

a. Habitat case                         1. Showing collection in sequence/classification

b. Systematic exhibits             2. Showing Birds/Animals in their natural environment

c. Period Room                       3. Present a storey or narrative

d. Thematic exhibits                4. Room set up to resemble a particular time &place

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 2 1

(D) 1 4 3 2

Answer: (B)

 

50. Match the Dances of the List – I to the States in List – II.

List – I                        List – II

a. Bharat Natayam      1. Tamil Nadu

b. Kathakali                 2. Gujarat

c. Kalbaliya                 3. Kerala

d. Garba                      4. Rajasthan

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 1 4 2 3

(D) 1 3 4 2

Answer: (D)

 

51. Match the concepts related to insurance in List – I with their meaning in List – II.

List – I                                    List – II

a. Limits of liability                 1. An insurer, upon payment of a claim, receives all rights of the insured to cover losses from the responsible party.

b. All risk coverage                 2. Specific amount deducted by insurer for each claim.

c. Deductibles                                     3. Maximum payout figure under a policy.

d. Subrogation                        4. Policy covers all risks except those are specifically excluded.

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 3 4 2 1

(C) 4 3 1 2

(D) 2 4 1 3

Answer: (B)

 

52. Assertion (A): Accession Registers should be kept in safe custody and should not be accessible to public.

Reason (R): It is an important document and is meant for administrative purposes.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

53. Assertion (A): Visitor studies help museums to make improvements.

Reason (R): Visitor studies reveal drawbacks of the museum and needs and expectation of visitors.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

54. Assertion (A): In wet and dry hygrometer, wick of a thermometer is kept moist with distilled water only.

Reason (R): Distilled water is pure. Impurities in tap water can influence the reading.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

55. Assertion (A): Design elements such as showcases, colour, texture etc., should be very prominent in a museum exhibition.

Reason (R): They help in interpreting the exhibits.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

56. Assertion (A): Museum exhibitions have great advantages over every other form of interpretation.

Reason (R): Museum exhibitions contain real and authentic objects.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

57. Assertion (A): Exhibits are the heart of museum’s public face.

Reason (R): They comprise the primary vehicle by which visitors encounter collections.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (D)

 

58. Assertion (A): Conceptual orientation about exhibits should be an integral part of design.

Reason (R): It provides an overview of what can be seen, done and learned, and a brief background information about exhibits.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (D)

 

59. Assertion (A): Human Resource Audit should be an integral part of Human Resource Management in Museums.

Reason (R): It measures the human resource effectiveness periodically.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

60. Assertion (A): ‘Objects’ in modern age are no longer shown just on thebasis of visible features.

Reason (R): Objects are now presented in human context to tell a story.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

61. Assertion (A): A product requires different marketing strategies in its life.

Reason (R): A product passes through certain distinct stages during its life and each stage is characterized by typical marked behaviour.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

62. Assertion (A): Participatory exhibits help in motivating visitors.

Reason (R): They engage & involve visitors in learning process.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)

 

63. Arrange the following steps for organising educational visit of schoolchildren to museum in correct order:

a. Using worksheet in galleries.

b. Asking questions to reinforce learning and evaluate.

c. Linking curriculum with museum resources.

d. Writing letter of thanks to education officer of the museum.

(A) c, b, a, d

(B) b, c, a, d

(C) a, c, d, b

(D) c, a, b, d

Answer: (D)

 

64. Assertion (A): Conservators should not make any record of the treatment given to an object.

Reason (R): Because conservation is a confidential practice.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (C)

 

65. Assertion (A): Wood warps and distorts.

Reason (R): There is equal gain and loss in longitudinal, radial and tangential sides of wood.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

66. Assertion (A): Success of a museum should be measured by the number of visitors that visit it.

Reason (R): Quality of visitor’s experience does not matter.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

67. Collection Management Policy helps in

a. collecting objects with a purpose.

b. providing accommodation to collected material.

c. taking decisions about collections.

d. all of the above

(A) a and b only

(B) b and c only

(C) a and c only

(D) a, b and c

Answer: (D)

 

68. Assertion (A): Even when museums are air-conditioned good circulation of air with the use of fans is essential.

Reason (R): Otherwise, even in the same room, different places like corners and areas at the floor level may have differing micro-climates.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (R) is right, but (A) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

69. Arrange the following animals in their evolutionary orders:

a. Star fish

b. Earth worm

c. Butterfly

d. Snake

(A) a, b, c, d

(B) d, c, b, a

(C) d, c, a, b

(D) b, a, c, d

Answer: (D)

 

70. Arrange the following cultural periods in order of sequence:

i. Mesolithic

ii. Neolithic

iii. Paleolithic

iv. Chalcolithic

Codes:

(A) i, ii, iii, iv

(B) iii, iv, ii, i

(C) iv, iii, ii, i

(D) ii, i, iii, iv

Answer: (B)

 

71. Functions of showcases are

a. to protect objects from theft and vandalism.

b. to provide a micro – climate.

c. to provide a ‘stage’ or setting for objects.

d. to create circulation path.www.netugc.com

(A) a, b, c and d

(B) a, b and d

(C) b, c and d

(D) a, b and c

Answer: (A)

 

72. The position of the tracks with lighting fixtures is important in order to

a. avoid glare and reflections.

b. avoid shadows of visitors.

c. undue emphasis of the surface features of the object.

d. local heat build up.

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) b, c and d

(D) a, c and d

Answer: (A)

 

73. The basic consideration of museum lighting are

a. color rendering

b. sufficient illumination for viewing

c. colour discrimination

d. energy conservation

(A) a, b and c

(B) b, c and d

(C) a, c and d

(D) a, b, c, and d

Answer: (D)

 

74. Basic considerations while layouting exhibitions are

a. movement of exhibits.

b. number of visitors.

c. movement of visitors.

d. over all aesthetics.

(A) a, b, c and d

(B) a, b and c

(C) b, c and d

(D) a, c and d

Answer: (A)

 

75. Gol Gumbaz is situated at

(A) Bhopal

(B) Bhubaneshwar

(C) Bijapur

(D) Golkunda

Answer: (C)

Comments