2012 December UGC NET Solved Question Paper in Museology and Conservation, Paper II

1. The first great national art museum was

(A) Ashmolean Museum, Oxford

(B) The Palace of Louvre, Paris

(C) British Museum, London

(D) Victoria and Albert Museum, London

Answer: (B)

 

2. ICOM was established in the year

(A) 1936

(B) 1946

(C) 1951

(D) 1956

Answer: (B)

 

3. Dinosaurs were abundant in

(A) Devonian period

(B) Cretaceous period

(C) Jurassic period

(D) Carboniferous period

Answer: (C)

 

4. Lions are protected in

(A) Kanha National Park

(B) Ranthambore National Park

(C) Gir National Parks

(D) Corbett National Park

Answer: (C)

 

5. Indira Gandhi Rashtriya Manava Sanghrahalaya is situated in

(A) Delhi

(B) Bhopal

(C) Kolkata

(D) Vadodara

Answer: (B)

 

6. Public Relations is a conscious effort to

(A) Educate people

(B) Generate funds

(C) To influence public perception

(D) Propagate culture

Answer: (C)

 

7. Brass is an alloy of

(A) Copper & Zinc

(B) Copper and Tin

(C) Copper and Nickel

(D) Copper and Lead

Answer: (A)

 

8. Collection of coins is called

(A) Lithographic collections

(B) Palaeographic collections

(C) Numismatic collections

(D) Iconographic collections

Answer: (C)

 

9. ‘Museums: In Search of Future’ was written by

(A) P.S. Rawson

(B) Carl E. Guthe

(C) L.W. Coleman

(D) A.S. Witlin

Answer: (D)

 

10. ‘Museum Basics’ is written by

(A) Garry Thomson

(B) T. Ambrose and C. Paine

(C) Eilean Hooper-Greenhill

(D) C.E. Burcaw

Answer: (B)www.netugc.com

11. The Design of Educational Exhibition’ is written by

(A) H. Moffat

(B) A.W. Melton

(C) David Dean

(D) R.S. Miles et. al.

Answer: (D)

 

12. Madhubani Paintings are from

(A) Uttar Pradesh

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Gujarat

Answer: (B)

 

13. The main label that states the theme of an exhibition is called

(A) Group label

(B) Object label

(C) Introduction label

(D) Case label

Answer: (C)

 

14. Fourth part of the number 59.84.5.c means

(A) The object is of grade C

(B) The object is 3rd component of the 5th object of 84th acquisition

(C) The object is 3rd component of 84th acquisition

(D) The object is 3rd acquisition of the year 1959

Answer: (B)

 

15. Which of the following rules is not applicable to care and handling?

(A) Wear gloves

(B) Carry everything by hand

(C) No smoking

(D) Avoid haste

Answer: (B)

 

16. A sling psychrometer is used for measuring

(A) Temperature

(B) Relative Humidity

(C) Intensity of light

(D) Ultraviolet light

Answer: (B)

 

17. The maximum light level recommended for objects of paper is

(A) 30 lux

(B) 30 foot candles

(C) 50 lux

(D) 100 lux

Answer: (C)

 

18. The principal threat to organic artefacts at high levels of RH is

(A) Crizzling

(B) Corrosion

(C) Bronze disease

(D) Mould growth

Answer: (D)

 

19. Arsenic Paste is used in

(A) Taxidermy

(B) Painting Restoration

(C) Wet preservation

(D) Treatment of water-logged wood

Answer: (A)

 

20. Paper pulp method is used in treatment of

(A) Gold object

(B) Textiles

(C) Bronze

(D) Stone and terracottas

Answer: (D)

21. Who is the author of ‘Dance of Siva’?

(A) A.K. Kumuda Swamy

(B) C. Sivaramamurthy

(C) R.C. Sharma

(D) M.C. Shrivastva

Answer: (B)

 

22. Latest Museum Directory is authored by

(A) Usha Agarwal

(B) R.C. Agarwal

(C) O.P. Agarwal

(D) D.P. Agarwal

Answer: (A)

 

23. The Chandella Sculptures are made in which stone?

(A) Sand stone

(B) Red stone

(C) Schist stone

(D) Basalt stone

Answer: (A)

 

24. The dog is the vahana of

(A) Shiva

(B) Brahma

(C) Kartikeya

(D) Bhairava

Answer: (D)

 

25. Ardhanariswara deity is combination of

(A) Half Vishnu half Shiva

(B) Half Vishnu half Brahma

(C) Half Shiva half Parvati

(D) Half Shiva half Surya

Answer: (C)

 

26. Tale tell clock is used in the museum for the purposes of

(A) Gallery visit

(B) Security

(C) Visitor survey

(D) Job control

Answer: (B)

 

27. Recommended pH value of wood for construction of showcases is

(A) 3

(B) 4

(C) Less than 5

(D) More than 5

Answer: (D)

 

28. The National Museum of Natural History, New Delhi was opened to public on

(A) 2nd October, 1972

(B) 14th November, 1965

(C) 5th June, 1978

(D) 26th January, 1951

Answer: (C)

 

29. National Council of Science Museum was formed in

(A) 1946

(B) 1959

(C) 1963

(D) 1978

Answer: (D)

 

30. Which foreign museum displays Amaravati Sculptures?

(A) Louvre Museum, Paris

(B) Hermitage Museum, Leningrad

(C) Smithsonian Institute, Washington

(D) British Museum, London

Answer: (D)

 

31. Match the term in List – I with their meaning in List – II:

List – I                        List – II

a. CHIP                       i. A discolouration caused by an agent which has penetrated the surface

b. BLISTER                ii. The loss of small portions of one or more layers of paint and sometime the ground.

c. STAIN                    iii. Material has been broken away.

d. FLAKING              iv. A convex bulge of layers in paint surface or coating layer.

Codes:

      a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iii iv i ii

(C) i ii iii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

32. Match the names in List – I with their positions in List – II:

List – I                                    List – II

a. Asok Das                             i. Director – Salarjung Museum

b. S.M. Nair                            ii. Director – National Museum of Natural History

c. M.L. Nigam                         iii. Director – National Museum

d. C. Shivaramamurti              iv. City Palace Museum, Jaipur

Codes:

      a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iii ii iv i

(C) iv ii i iii

(D) iv i iii ii

Answer: (C)www.netugc.com

 

33. Match the object in List – I with the museum in List – II where they should go

List – I                        List – II

a. Tiger Skin                i. Science Museum

b. Oil Painting             ii. Art Gallery

c. Sculpture                 iii. Archaeology Museum

d. Old Camera                        iv. Natural History Museum

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) i ii iv iii

Answer: (A)

 

34. Match the terms on List – I with their meanings in List – II:

List – I                        List – II

a. HOLE                     i. Material has been scooped out or displaced

b. GOUGE                  ii. Concave depression in the surface caused by a blow or pressure of another object.

c. DENT                      iii. Loss of portions one or more layers of paint or ground

d. FLAKING              iv. A puncture of both medium and support

Codes:

       a b c d

(A) iii i ii iv

(B) i ii iii iv

(C) iv i ii iii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

 

35. Match the items in List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Market share            i. Identifiable range of users or nonusers.

b. Visitor profile          ii. The extent to which a museum attracts users in overall market.

c. Marketing mix         iii. Demographic make up of visitors

d. Market segment      iv. Variables such as product, price and promotion controlled by museums to influence people

Codes:

       a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iii ii i iv

(C) iv iii i ii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

36. Match the items in List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Brief                        i. Presentation technique consisting of a reconstructed setting with life size models of people or animals.

b. Animatronics           ii. Written instructions for architect or designer.

c. Tableau                    iii. Models of people or animals that move mechanically

d. Desk Research        iv. Information gathered from published and non-published sources

Codes:

       a b c d

(A) iii ii iv i

(B) iv i ii iii

(C) i iv iii ii

(D) ii iii i iv

Answer: (D)

 

37. Match the times in List – I with items in List – II:

List – I                                    List – II

a. Egmore Museum                 i. Hyderabad

b. Indian Museum                   ii. Kolkata

c. Salarjung Museum               iii. Chennai

d. National Museum               iv. New Delhi

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii ii i iv

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (B)

 

38. Assertion (A): Handle or lift sculptures by a projecting member such as an arm or head.

Reason (R): They provide good gripping and can take the weight of the sculpture.

(A) (A) is right but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Objects should be well lit in exhibitions when people are viewing them.

Reason (R): An object poorly seen is partially wasted.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): Conservators prefer to use Imli (Tamarind) or lemon instead of Tartaric Acid or Citric Acid.

Reason (R): There is no need to control chemical reaction.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Light is safe to museum objects if UV portion of light is eliminated from it.

Reason (R): Only ultraviolet light is harmful.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

42. Assertion (A): Stack large and heavy paintings directly against each other.

Reason (R): More paintings can bestored in a small area.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

43. Assertion (A): Naphthalene balls are kept in the showcases on the lower side.

Research (R): Fumes of Naphthalene move upwards.

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are right.

Answer: (C)

 

44. Match the statements in List – I with dates in List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Alexandria Mouseion founded                                           i. 18th Century

b. Golden Age of Art Museums                                             ii. Third Century B.C.

c. Development of Galleria                                                     iii. 16th Century

d. Beginning of Science and Technology Museums               iv. 19th Century

Codes:

      a b c d

(A) ii iv iii i

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

45. Organic material includes

(a) Lacquerware

(b) Wooden objects

(c) Ivory

(d) Glass

(A) (a), (b) and (d)

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (b) and (c)

Answer: (D)

 

46. Proper storage facilities include

(a) Mobile storage system

(b) Shelves

(c) Trunks

(d) Retractable frames

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (b), (c) and (d)

Answer: (B)

 

47. Which of the following legal terms are related to collections?

(a) Unrestricted gift

(b) Floater

(c) Liability

(d) Contract

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (a) and (d)

(D) (b), (c) and (d)

Answer: (C)

 

48. The acquisition policy should includewww.netugc.com

(a) Criteria

(b) Mode of collection

(c) Procedures

(d) Negotiation

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (c) and (d)

Answer: (A)

 

49. Arrange them in evolutionary order

(a) Australopithecus

(b) Sinanthropus Pekinensis

(c) Pithecanthropus Javanensis

(d) Homosapiens

(A) (b), (c), (d), (a)

(B) (d), (a), (c), (b)

(C) (a), (c), (b), (d)

(D) (c), (a), (d), (b)

Answer: (C)

 

50. Arrange the following steps for organizing an Didactic exhibition in the correct order:

(a) Defining the learning strategy

(b) Defining learning goals

(c) Modify and produce exhibition

(d) Formative evaluation

(A) (b), (a), (d), (c)

(B) (a), (b), (d), (c)

(C) (b), (a), (c), (d)

(D) (a), (c), (b), (d)

Answer: (A)

Comments