2012 June UGC NET Solved Question Paper in Mass Communication and Journalism, Paper II

1. The Shannon and Weaver model of communication is:

(A) Modular

(B) Circular

(C) Linear

(D) Non-linear

Answer: (C)

 

2. The medium that has the widest reach in India is:

(A) Print

(B) Radio

(C) Television

(D) Internet

Answer: (B)

 

3. The Surgeon-General’s report focused on the impact of television violence on

(A) Youth

(B) Women

(C) Children

(D) Ethnic minorities

Answer: (C)

 www.netugc.com

4. The ‘Limited effects’ model of mass communication was a counter to

(A) ABX model

(B) Circular model

(C) Diffusion model

(D) Hypodermic needle model

Answer: (D)

 

5. The issue of monopoly press was debated extensively during the Prime Minister-ship of

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Indira Gandhi

(C) I. K. Gujral

(D) H. D. Deve Gowda

Answer: (B)

 

6. The code of ethics drawn in 1978 was a form of self-censorship by

(A) The Indian Languages Newspaper Association

(B) The Advertising Standards Council of India.

(C) The All-India Newspaper Editors’ Conference

(D) The Editors’ Guild

Answer: (C)

 

7. A licence in copyright matters creates in the license

(A) Public right

(B) Personal right

(C) proprietory right

(D) Statutory right

Answer: (B)

 

8. The distinction of being the editor of two major English newspapers, The Times of India and the Statesman was held by

(A) Robert Knight

(B) James Bryce

(C) Peter Reed

(D) Rudyard Kipling

Answer: (A)

 

9. The community radio concept is identified with

(A) Broadcasting

(B) Narrowcasting

(C) Personal casting

(D) Podcasting

Answer: (B)

 

10. One of the major recommendations of the First Press Commission of India was I introduction of

(A) Price-page schedule

(B) Right to Information Act

(C) Press freedom as a constitutional guarantee

(D) Codification of journalistic privileges

Answer: (A)

11. The communication theory of developmental communication emphasized

(A) Top-down communication

(B) Mechanistic communication

(C) Epistemological approach

(D) Extensive demonstrations

Answer: (C)

 

12. A strategy that is integrated into communication for development is

(A) Religious lecture

(B) Social marketing

(C) Propaganda

(D) Rural publicity

Answer: (B)

 

13. The middle range theory of communication was advocated by

(A) John Fiske

(B) Robert Merton

(C) Karl Marx

(D) M. S. Archer

Answer: (B)

 

14. F. R. Leavis stressed on ________ of media text.

(A) Practical criticism

(B) Inter-relatedness

(C) Transience

(D) Commercial elements

Answer: (A)

 

15. A universal generalisation is the main feature of ________ explanation.

(A) Purposive

(B) Accidental

(C) Inductive

(D) Deductive

Answer: (D)

 

16. The Likert scale is used to find out ________ of items selected.

(A) The argumentative structure

(B) The meaning

(C) The objectives

(D) The discriminative power

Answer: (D)

 

17. In the two-way symmetric model of public relations, the model of communication used is

(A) Person-to-person

(B) group-to-group

(C) person-to-group

(D) group-to-person

Answer: (B)

 

18. The single – sheet advertisements printed on one-side are known as

(A) Brochures

(B) Flierswww.netugc.com

(C) Leaflets

(D) Posters

Answer: (B)

 

19. Multi-tasking in journalism is due to

(A) Media globalisation

(B) Economic liberalisation

(C) Social integration

(D) Technology convergence

Answer: (D)

 

20. After determining its advertising objectives, a company has to set ___for each product.

(A) Advertising strategies

(B) Advertising budget

(C) Advertising format

(D) Advertisement positioning

Answer: (B)

21. Which of the following is the combination of sound bite and stand up?

(A) Package

(B) Talking heads

(C) Voice-over

(D) Supers

Answer: (A)

 

22. The social network medium that has gone for global IPO recently is

(A) Facebook

(B) Twitter

(C) Orkut

(D) Youtube

Answer: (A)

 

23. The soviet media theory had its roots in

(A) Italian Fascist philosophy

(B) Free enterprise approach of the west

(C) German ideology

(D) Japanese imperialist edicts

Answer: (C)

 

24. The readability tests, Fog Index and Reading. Ease score, were first employed by

(A) Newspapers

(B) Syndicates

(C) Television networks

(D) News agencies

Answer: (D)

 

25. The television news writing these days includes

(A) Hyperboles

(B) non-sequiturs

(C) Gender-neutral words

(D) Uncommon abbreviations

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): Small and Medium newspapers in India will have bleak future with the corporatisation of mass media.

Reason (R): The Union Government has not declared media business as an industry and it is responsible for their bleak future.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): The print media in India are registering increase in circulation unlike the developed countries.

Reason (R): Increased literacy and expanding market have contributed for consolidation of print media.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): The Right to Information has created hurdles for good governance in India.

Reason (R): The Right to Information has become a credible source of news for mass media for investigative journalism.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

29. Assertion (A): Social networking can make the Indian political class watchful and refrain from getting involved in misdeeds.

Reason (R): Social media have made the Arab spring possible and hence, the Indian political class is cautious.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): The Government has made legislations on corporate social responsibility for effective community relations.

Reason (R): The corporate giants must do their bit for national development.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): The Press Council of India must be converted into a media council is a matter of opinion.

Reason (R): Since the reach and access of electronic media have increased tremendously, there are issues to be considered involving all of them.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): The obsession of Indian print media with politics is a historical legacy.

Reason (R): Because many political leaders were associated with newspapers to advocate the cause of freedom before 1947.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Assertion (A): In times of global recession, paid news is a supplementary source of revenue for media houses in India.

Reason (R): Media houses in India have been experiencing increased production cost and staff wages in the last few years.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): Editing is a lost art in print journalism.

Reason (R): These days, language precision is not a qualification for recruitment by newspapers.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): The new international information and communication order is a dead horse in a unipolar world.

Reason (R): The developing countries do not opt for policy initiatives to strengthen the global efforts for a new international and communication order.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

36. Identify the chronological sequence of the following communication theorists.

(A) Harold Lasswell, Shannon and Weaver, Theodore Newcomb, Elisabeth Noelle Neuman.

(B) Shannon and Weaver, Theodore Newcomb, Elisabeth Noelle Newman, Harold Lasswell.

(C) Theodore Newcomb, Elisabeth Noelle Newman, Harold Lasswell, Shannon and Weaver.

(D) Shannon and weaver, Theodore Newcomb, Elisabeth Noelle Newman, Harold Lasswell.

Answer: (A)

 

37. Identify the proper sequence of the films given below in terms of their historicity.

(A) Swayamvaram, Coolie, Slumdog Millionaire, Pather Panchali

(B) Pather Panchali, Swayamvaram, Coolie, Slumdog Millionaire

(C) Coolie, Slumdog Millionaire, Swayamvaram, Pather Panchali

(D) Slumdog Millionaire, Coolie, Swayamvaram, Pather Panchali

Answer: (B)

 

38. Identify the sequence of the following developmental models chronologically:

(A) Diffusion of innovation, dependency, multiplicity, modernization

(B) Modernization, diffusion of innovation, dependency, multiplicity

(C) Multiplicity, modernization, diffusion of innovation, dependency

(D) Dependency, multiplicity, diffusion of innovation, modernization

Answer: (B)

 

39. Identify the correct sequence of following magazines in terms of their circulation.

(A) India Today, Sarita, Kangumum, Kumudam

(B) Sarita, Kumudum, Kungumum, India Today

(C) Kumudum, Kungumum, India Today, Sarita

(D) India Today, Kungumum, Kumudum, Sarita

Answer: (D)

 

40. Identify the correct sequence of the following laws of the press.

(A) Right to Information Act, Copyright Act, Official Secrets Act, Contempt of Courts Act

(B) Copyright Act, Official Secrets Act, Contempt of Courts Act, Right to Information Act

(C) Official Secrets Act, Copyright Act, Contempt of Courts Act, Right to Information Act

(D) Contempt of Courts Act, Copyright Act, Right to Information Act, Official Secrets Act

Answer: (C)

 

41. Match the List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) Bob Wood word    (1) with malice to one and all

(b) Kuldeep Nayyar    (2) Editor of Indian Express

(c) Khuswant Singh    (3) Investigative Reporting

(d) Arun Shourie         (4) Between the Lines

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (2) (1) (4) (3)

(C) (1) (2) (4) (3)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

 

42. Match the List – I with List – II.

List – I                                    List – II

(a) Banner                               (1) Emergency

(b) Sedition                             (2) Headlines

(c) Berliner                              (3) Independence

(d) Swadeshmitran                  (4) Newspaper format

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (2) (1) (4) (3)

(B) (3) (4) (1) (2)

(C) (1) (2) (4) (3)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

 

43. Match the List – I with List – II.

List – I                        List – II

(a) Shobha De             (1) Antagonist of Censorship

(b) Barkha Dutt           (2) Columnist

(c) Aswini Sarin          (3) T.V. Anchor

(d) K. A. Abbas          (4) Investigative reporting

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (4) (3) (2)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (B)

 

44. Match the List – I with List – II.

List – I                                    List – II

(a) Coffin gate                                    (1) B. G. Verghese

(b) 2G Spectrum expose         (2) Gopikrishnan

(c) Television                           (3) Tarun Tejpal

(d) MacBride Commission      (4) Pranav Roy

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (3) (2) (4) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (4) (3) (2) (1)www.netugc.com

Answer: (B)

 

45. Match the List – I with List – II:

List – I                        List – II

(a) DAVP                    (1) International news flow

(b) ABC                      (2) Association

(c) INS                                    (3) Certification

(d) NWICO                (4) Publicity

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (2) (3) (4) (3)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (C)

 

Read the following passage and answer question no. 46 to 50.

The term “ethnomethodology” was thought up by a distinguished sociologist, Harold Garfinkel. In an article titled “The origins of the term ‘Ethnomethodology’, Garfinkel explains how he thought up the name:

“Ethno” seemed to refer, somehow or other, to the availability to a member of commonsense knowledge of his society as commonsense knowledge of the ‘whatever’. If it were ethno-botany, then it had to do somehow or other with his knowledge of and his grasp of what were for member’s adequate methods of dealing with botanical matters. Someone from another society, like an anthropologist in this case, world recognize the matters as botanical matters. The member would employ ethno botany as adequate grounds of inference and action in the conduct of his own affairs in the company of others like him. It was that plain, and the notion of “ethnomethodology” or the term “ethnomethodology” was taken in this sense……

Thus ethnomethodology is interested in how people think and act in everyday life situations, in contrast to, for example, laboratory experiments or focus groups or other situations in which people recognize that they are, one way or another, being studied. ‘Common sense’ becomes a subject of inquiry, not just a ‘given’ that is neglected for other concerns.

These interests of ethno methodologists have implications for advertising, in that advertisers want to know how people make sense of the world and how they react to ‘Commonsense’ appeals. Advertisers want to be able to ‘reach’ targeted segments of the population and to influence them, which means advertisers want to understand people’s ‘grounds for inference’. Thus, ethnomethodology has important implications when it comes to making commercials and print advertisements.

Ethnomethodologists assume that people have common understandings – which they don’t always articulate – and this leads ethno methodologists to examine how people reason and what’s behind their everyday activities. It isn’t easy to find these common understandings or to determine how people reason …..

The question arises now. How can we use ethnomethodology in our research in communication and media analysis? Let me suggest a few answers to this question.

What ethnomethodology provides us, we must remember, is a way of studying the codes and unconscious belief systems that lie behind our utterances and everyday actions. We can adopt Ethno methodological approaches to the media by asking the same questions. Ethno methodologists ask – not about conversation ê but about dialogue in films and television shows, lyrics in songs, and similar phenomena.

There are differences between the analysis of dialogue in media and the analyses that ethno methodologists make of real-world conversations in that dialogue in mass mediated texts is created by writers. In a sense, therefore, when we do research on dialogue in a film or other mass-mediated text, we are dealing with a writer’s perception of the world, but because writers create texts for large numbers of people, who presumably share their perceptions, we can assume that analyzing dialogue in mediated texts is not that different from analyzing dialogue in everyday situations.

 

46. What is meant by ethnomethodology?

(A) Special sociological research method.

(B) Study of a particular group

(C) Ways and methods applied to study the common-sense knowledge of a person about the society

(D) Study of tribal culture

Answer: (C)

 

47. Why do the advertisers show interest in ethnomethodology?

(A) To have good understanding about ethnic groups.

(B) To know how people make sense of their surrounding and what influences their decision making.

(C) To create a market

(D) To make an ad copy

Answer: (B)

 

48. What do ethno methodologists examine?

(A) The activities of people

(B) The articulations of people

(C) The cultural rules of the society

(D) The reasoning process of people and their activities

Answer: (D)

 

49. What are the units the ethno methodologists study in films and TV shows?

(A) Dialogues and lyrics

(B) All sounds and music

(C) The main conversations

(D) The themes and sub-themes

Answer: (A)

 

50. Why do mediated text and everyday conversation are assumed to be the same?

(A) There is no difference between the real life and television drama.

(B) Mass media and reality shown in TV emanate from the same society

(C) The perception of the writer about the world and the real life is considered to be the same

(D) The perception of the people as assumed and shared by the writer and the reality are the same.

Answer: (D)

Comments