2012 June UGC NET Solved Question Paper in Management, Paper II

1. Cardinal measure of utility is requiredin

(A) Utility Theory

(B) Indifference Curve Analysis

(C) Revealed Preference

(D) Inferior Goods

Answer: (A)

 

2. A Right-ward shift in Demand Curve indicates

(A) A decrease in supply

(B) An increase in quantity supplied

(C) An increase in supply over the previous year

(D) Law of Variable Proportions

Answer: (C)

 

3. Which of the following is the condition for equilibrium for Monopolist?

(A) MR = MC

(B) MC = AR

(C) MR = MC = Price

(D) AC = AR

Answer: (A)

 

4. Giffen goods are those goods

(A) For which demand increases as price decreases

(B) Which is in short supply?

(C) Which have high elasticity of demand?

(D) Which gives rise to a Cob-Web situation?

Answer: (A)

 

5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List – I                                                List – II

(Demand Estimation Method)            (Steps involved)

(a) Customer Interview Method         1. Consumers Interview

(b) Market Experiment Method          2. Time series or Cross Section Data

(c) Regression Method                        3. Market Stimulation

(d) Demand Forecasts                         4. Market Experiments’ Survey

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       1          3          4          2

(B)       1          3          2          4

(C)       2          4          3          1

(D)       4          2          1          3

Answer: (B)

 

6. Who divided all activities of the organisations into six groups; Technical, Commercial, Financial, Security, Accounting and Managerial?

(A) Peter Drucker

(B) D. E. McForland

(C) Henry Fayol

(D) George R. Terry

Answer: (C)

 

7. What are the elements that a Mission Statement of an Organisation should include?

(A) Self guidelines for Business Operations

(B) Identifies the reasons for existence of a company and its responsibilities to the stakeholders.

(C) Identifies the firms’ customers and their needs and matches them to the products and services.

(D) All of the above (A), (B) and (C).

Answer: (B)

 

8. Changes in population characteristics such as age, gender, race, marital status, income and education are examples of change:

(A) Demographic

(B) Cultural

(C) Geographic

(D) Diversity

Answer: (A)

 

9. Which of the following is not included as Micro-Environmental Variables?

(A) Prevailing economic and political conditions.

(B) Emerging new technologies

(C) Financial conditions and culture

(D) None of the above

Answer: (D)

 

10. During his days at Midvale Steel Company F.W. Taylor saw that employees soldiering – deliberately working at a pace slower than their capabilities. He identified that, worker indulge in soldiering primarily for the following reasons:

(A) Fear of losing jobs if they increase their output.

(B) Faulty wage systems.

(C) Out-dated methods of working

(D) All of the above

Answer: (D)

11. Among the best known trait approaches to personality measurement – column A gives Traits and column B states the name of authority defining them. Match the correct combination

Traits                           Author

(A) 20 + needs            Murray

(B) 16 traits                 Eysenck

(C) 3 traits                   Cattell

(D) 5 traits                   Costa & Merree

Answer: (A)

 

12. “Third Party intervention” as “Conflict Resolution” iswww.netugc.com

(A) Often required

(B) Seldom required

(C) Required as a mandate, when conflict remains unresolved

(D) Not at all considered as an option

Answer: (C)

 

13. The policy of introducing “New Blood” is

(A) Stereotypic

(B) Bureaucratic as well as redtapic

(C) Innovative and challenging, making the corporate dynamic

(D) Innovative, challenging, but often resisted

Answer: (D)

 

14. An “Assessment Centre” is

(A) A place

(B) A technique

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (B)

 

15. “Organizational learning” and “Learning organization” are

(A) Same

(B) Different

(C) Reverse to each other

(D) Complementary to each other

Answer: (A)

 

16. The value of the firm is maximized when the

(A) Market price of equity share is maximum

(B) Market price of equity share is minimum

(C) Market value of debt is maximum

(D) None of the above

Answer: (A)

 

17. Which of the following is the main assumption of Waltar Valuation Model?

(A) All financing is done through Retained earnings and external sources of funds.

(B) With additional investment the firm’s business risk will change.

(C) There is a change in the key variables such as EPS and DPS

(D) None of the above

Answer: (A)

 

18. Which of the following is an important money market instrument?

(A) Debentures

(B) Commercial Paper

(C) Public Deposits

(D) None of the above

Answer: (B)

 

19. The method of payment in Mergers and Acquisitions may include

(i) Cash

(ii) Loan stock

(iii) Ordinary shares

(iv) Convertible loan stock

(A) (i) & (iii) only

(B) (i) & (ii) only

(C) (i), (ii), (iii) and (iv)

(D) (ii) & (iv) only

Answer: (C)

 

20. Working capital refers to the capital mobilised for meeting

(A) Long-term financial needs of the company

(B) To meet day-to-day financial obligations of the company

(C) To meet the future financial requirements of the company

(D) None of the above

Answer: (B)

21. Which of the following statement is true?

(A) The essence of marketing is a transaction of an exchange.

(B) Marketing–orientation is philosophy, which has to pervade the organization structure

(C) Marketing is also a managerial function involving analysis, planning and control marketing activities in an organisation

(D) All of the above

Answer: (D)

 

22. A marketing plan is composed of three basic components, namely

1. Objectives

2. Policies

3. Program

4. Procedure

5. Hints

6. Decision

7. Command

8. Periodic

9. Diversity

(A) 1, 2 and 3 only

(B) 6, 7 and 8 only

(C) 5, 7 and 9 only

(D) 2, 3 and 9 only

Answer: (A)

 

23. Which of the following is not the stage of new product development?

(A) Idea Generation

(B) Business Analysis

(C) Test Marketing

(D) Market Segmentation

Answer: (D)

 

24. Marketing research does not normally

(A) Gather environmental information

(B) Provide a continuous source of information

(C) Relate to all aspects of marketing operations

(D) Describe the current situation

Answer: (B)

 

25. Which of the following is not included in 7 P’s of services marketing?

(A) Physical evidence

(B) People

(C) Process

(D) Marketing plan

Answer: (D)

 

26. Which of the following is not the type of Plant Layout?

(A) Product Layout

(B) Process Layout

(C) Fixed Position Layout

(D) Residential Layout

Answer: (D)

 

27. Which of the following factor is considered in the selection of a plant location?

(A) Source of Raw-materials

(B) Availability of water

(C) Marketing facilities

(D) All the above

Answer: (D)

 

28. Work measurement refers to

(A) The length of time it takes to complete a work task assigned to a specific job

(B) Improving work methods

(C) Arrangement of machines according to sequence of operations

(D) Planning the work and working the plans

Answer: (A)

 

29. The Graphical method can be used to solve

(A) A linear programming problemwith all integer data base.

(B) A linear programming problem with two decision variables.

(C) Any linear programming problem.

(D) A transportation problem with two origins and two destinations.

Answer: (B)

 

30. If two dice are thrown, the probability that the sum of their points is greater than 10 iswww.netugc.com

(A) 1/9

(B) 1/12

(C) 1/3

(D) 1/18

Answer: (B)

 

31. A Binomial distribution is characterized as b (16, 0.5) i.e. sample size is 16 and the probability of success is 0.5. The mean and variance of this distribution will be respectively

(A) 8, 4

(B) 8, 8

(C) 4, 8

(D) 4, 4

Answer: (A)

 

32. Two variables are said to be perfectly negatively correlated if

(A) Covariance between them is positive

(B) Coefficient of correlation between them is –1

(C) Covariance between them is negative

(D) None of the above

Answer: (B)

 

33. Which type of sampling is appropriate when the population consists of well-defined groups such that the elements within each group are homogeneous and between each group they are heterogeneous?

(A) Cluster Sampling

(B) Simple Random Sampling

(C) Stratified Sampling

(D) Judgement Sampling

Answer: (C)

 

34. Which of the following is not a type of internet connection?

(A) ISDN

(B) Dial-up

(C) Leased-Line

(D) ISP

Answer: (D)

 

35. Match the following:

List – I                                                                        List – II

(I) Poissondistribution hasthe property that               1. Its mean isgreaterthanVariance

(II) Normal distribution is a                                        2. Symmetric distribution

(III) Chi-square distribution is                                    3. Positively skewed distribution

(IV) Binomial distribution has the property that        4. Its mean and variance are equal.

Codes:

(I)        (II)       (III)     (IV)

(A)       4          2          1          3

(B)       4          2          3          1

(C)       1          2          3          4

(D)       2          4          3          1

Answer: (B)

 

36. WTO comes into being in the year

(A) 1975

(B) 1985

(C) 1995

(D) 2001

Answer: (C)

 

37. Which of the following is not Porter’s generic strategy?

(A) Focus

(B) Cost Leadership

(C) Differentiation

(D) Market segmentation

Answer: (D)

 

38. Globalization involves

(A) Free flow of technology from one country to another

(B) Free flow of investment from one country to the other

(C) Free flow of people from one country to the other

(D) All the above

Answer: (D)

 

39. Which is a short-term strategy for a firm?

(A) Corporate strategy

(B) Business strategy

(C) Company mission

(D) Functional strategy

Answer: (D)

 

40. Which is not a global entry strategy?

(A) Exporting

(B) Joint venture

(C) Merger and Acquisition

(D) Blue ocean strategy

Answer: (D)

 

41. Which one is not the characteristic feature of Entrepreneurship?

(A) Vision

(B) Risk Bearing

(C) Initiative and Drive

(D) Disloyalty

Answer: (D)

 

42. Which of the following organizations is meant for promoting small scale industries at district level?

(A) SIDBI

(B) DIC

(C) SFCs

(D) NABARD

Answer: (B)

 

43. The reason for sickness of small scale industry is

(A) Lack of capital

(B) Lack of market

(C) Severe competition

(D) All the above

Answer: (D)

 

44. The measure taken by Government to promote small scale industry.

(A) Provision of land

(B) Provision of marketing facilities

(C) Arrangement of credit and raw materials

(D) All the above

Answer: (D)

 

45. Small and medium enterprises are

(A) Labour intensive

(B) Capital intensive

(C) Market leader

(D) Industry price determiner

Answer: (D)

 

46. Business propositions are to be selected by making an analysis that, how much the local resources will be depleted in the commencement and the course of Business. This is known as

(A) Sensitivity Analysis

(B) Common Property Resource use

(C) Environmental Impact Assessment

(D) None of the above

Answer: (A)

 

47. Whistle-Blowers are

(A) To be removed from the jobs

(B) To be promoted

(C) To be rewarded for the organisational enrichment

(D) To be protected since they intend to bring out truth

Answer: (D)

 

48. Funding through Micro finance to Small and Micro Enterprises is not successful due to

(A) High rate of interest

(B) Out sourcing of method of providing Micro Finance

(C) (A) & (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. “Work-Diversity” by nature, does not go against Ethics. But an executive assistant while getting transferred from “stores” to “dispatch” section created turmoil in the office. He iswww.netugc.com

(A) Most ethical in his deal

(B) Fully against work ethics

(C) He is workoholic

(D) A Rigid employer, hard nut to crack

Answer: (B)

 

50. Ethical Management is

(A) A Compromise

(B) A Compulsion

(C) A Judgement

(D) (A) and (B)

Answer: (A)

Comments