2013 December UGC NET Solved Question Paper in Linguistics, Paper III

1. Match the items in List – I with the items in List – II and answer by selecting the correct code:

List – I                                                            List – II

a. Bank (place)-Bank (commercial)                 i. Synonymy

b. Flower-Rose                                                ii. Antonymy

c. Happy-Sad                                                  iii. Hyponymy

d. Beautiful- Charming                                   iv. Homonymy

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iv iii ii i

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii iv

Answer: (B)

 

2. Assertion (I): An encyclopedic dictionary provides detailed information about a field of knowledge.

Assertion (II): All comprehensive dictionaries are encyclopedic dictionaries.

Codes:

(A) (I) is false but (II) is true.

(B) Both (I) and (II) are true.

(C) Both (I) and (II) are false.

(D) (I) is true but (II) is false.

Answer: (D)

 

3. Which of the following treatises is known for its Indian traditional theory of ‘Rasa’?

(A) Natyashastra

(B) Vyaktiviveka

(C) Kavyadarsh

(D) Dasharupaka

Answer: (A)

 

4. A binary classification of translation into semantic and communicative, which resembles Nida’s ‘formal’ and ‘dynamic’ equivalence was given by

(A) E. Nida

(B) Catford J.C.

(C) Peter Newmark

(D) Roman Jacobson

Answer: (C)

 

5. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from codes given below:

List – I                                                List – II

a. Intralingual translation                    i. Oral

b. Interlingual translation                    ii. Translation proper

c. Intersemiotic translation                  iii. Rewording

d. Interpretting                                    iv. Transmutation

Codes:

        a b c d

(A) iii ii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii i iii iv

Answer: (A)

 

6. In a compound verb construction the V1 is known as

(A) Polar verb

(B) Vector verb

(C) Light verb

(D) Grammaticalized verb

Answer: (A)

 

7. The statement that “contact between different languages is not an obstacle but a facilitator in communication” was given by

(A) Colin P. Masica

(B) Peter Hook

(C) P.B. Pandit

(D) Hans Hock

Answer: (C)

 

8. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from codes given below:

List – I                        List – II

a. Isolating                  i. Sora

b. Incorporating          ii. Eskimo

c. Agglutinating          iii. Hungarian

d. Polysynthetic          iv. Mandarin (Chinese)

Codes:

        a b c d

(A) iv ii iii i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) iii ii i iv

Answer: (S)

 

9. A conjunctive participle in South Asia languages may function as

(a) Sequential action

(b) Time and manner adverb

(c) ‘Instead of’ interpretation

(d) Identity constraint

Codes:

(A) Both (a) and (b) are correct.

(B) Only (a) is correct.

(C) Both (c) and (d) are correct.

(D) All the above are correct.

Answer: (D)

 

10. Assertion (I): It is believed that retroflexion developed in Indo- Aryan spontaneously in the environment of /r/ and retroflex vowels, and went through rapid diffusion as a result of contact with Dravadian languages.

Assertion (II): Retroflex sounds however do not occur in Garo, Khasi and Assamese.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true, but (II) is false.

(D) (II) is true but (I) is false.

Answer: (A)

11. A central concept that reflects an interim competence that contains elements from both the L1 and L2 grammar is

(A) Intra-language

(B) Inter-language

(C) Intra lingual

(D) None of the above

Answer: (B)

 

12. Assertion (I): In the continuum of cross linguistic similarity relationships, three distinct types can be discerned; similarity, contrast and zero relations.

Assertion (II): The similarity relation means that an item or pattern in the target language (TL) is perceived as functionally similar to a form in the L1.www.netugc.com

Codes:

(A) Both (I) and (II) are right.

(B) Both (I) and (II) are wrong.

(C) (I) is right but (II) is wrong.

(D) (II) is right but (I) is wrong.

Answer: (A)

 

13. The advertising message “Thanda matlab Coca Cola” is an example of

(A) Weasel claim

(B) Metonymy

(C) Synonymy

(D) None of the above

Answer: (B)

 

14. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from codes given below:

List – I                                    List – II

a. Interlingual transfer             i. The learner can draw upon the previous linguistic system

b. Intralingual transfer            ii. In order to get the message across, a learner may manipulate the target language

c. Context of learning                         iii. Induced error

d. Communicative strategies   iv. Intralingual generalisation

Codes:

       a b c d

(A) i iv iii ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) iii ii i iv

Answer: (A)

 

15. Who is/are the author(s) of the book entitled ‘Introducing Applied Linguistics’?

(A) S. Pit Corder

(B) S.K. Verma and N. Krishnaswami

(C) Thomas Wilson

(D) None of the above

Answer: (A)

 

16. Assertion (I): The concept of modularity is important in psycholinguistics.

Assertion (II): Most people agree that processing can be described in terms of single level of processing.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true but (II) is false.

(D) (I) is false but (II) is true.

Answer: (C)

 

17. Arrange the following four general characteristics of child language learning in the correct order:

(A) Creativity, typicality, similarity and spontaneity

(B) Spontaneity, creativity, typicality and similarity

(C) Typicality, similarity, spontaneity and creativity

(D) Similarity, spontaneity, creativity and typicality

Answer: (C)

 

18. A special way of talking to children was originally called

(A) Mother-directed speech

(B) Parent-directed speech

(C) Environmental speech

(D) Motherese

Answer: (D)

 

19. A left hemisphere aneurysm results in a pathological short-term memory span and the disorder is known as

(A) Paraphasia

(B) Dementia

(C) Deep dysphasia

(D) Amnesia

Answer: (C)

 

20. Match the items given in List – I with the List – II:

List – I                                                List – II

a. Lichtheim                                        i. Process Model

b. John Hughlings Jackson                  ii. Global Model

c. Pierre Marie and Kurt Goldstein     iii. Hierarchical Model

d. A.R. Luria                                       iv. Connectionist Model

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iv iii i ii

(C) ii iii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (D)

21. The characteristically simplified speech style adopted by someone who spends a lot of time interacting with a young child is called

(A) Empty speech

(B) Limited speech

(C) Caregiver speech

(D) Child speech

Answer: (C)

 

22. Match the items from given in List – I with the List – II:

List – I                                                                                                                        List – II

a. The accurate use of words and structures                                                               i. Strategic competence

b. The ability to use appropriate language                                                                  ii. Communicative competence

c. The ability to organize a message effectively                                                         iii. Grammatical competence

d. The general ability to use the language accurately, appropriately and flexible      iv. Sociolinguistic competence

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iv iii

(C) ii iii i iv

(D) iv i iii ii

Answer: (A)

 

23. Which one of the following pair is not correctly matched:

(A) Deciding what to express – Conceptualization

(B) Determining how to express – Formulation

(C) Expressing the content – Situation

(D) Achieving goals – Conversation

Answer: (C)

 

24. A given multilingual society is usually an example of more than one of the historical patterns at the same time. Arrange the patterns as it appears.

i. Migration

ii. Federation

iii. Border area multilingualism

iv. Imperialism

Codes:

(A) ii i iv iii

(B) iii iv i ii

(C) i iv ii iii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

25. Assertion (I): Ferguson sees three categories of language development : graphization, standardization and modernization.

Assertion (II): Garvin uses the term intellectualization, which roughly corresponds to Ferguson’s modernization

Codes:

(A) Both (I) and (II) are false.

(B) Both (I) and (II) are true.

(C) (I) is true but (II) is false.

(D) (I) is false but (II) is true.

Answer: (B)

 

26. A criterion used in Linguistics referring to the ability of people to understand each other is

(A) Mutual intelligibility

(B) Mutation

(C) Unintelligibility

(D) Semi bilingualism

Answer: (A)

 

27. From a historical point of view, the word store of almost any language includes items of those inherited by direct transmission from the original stock. In Indian grammatical tradition these words are known as

(A) Tatsama

(B) Tadbhava

(C) Deshaj

(D) None of the above

Answer: (A)

 

28. Assertion (I): Borrowing is a term used in comparative and historical linguistics to refer to a linguistic form taken over by one language or dialect from another.

Assertion (II): Borrowed words are not considered as loan words.

Codes:www.netugc.com

(A) (I) is false but (II) is true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true, but (II) is false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (C)

 

29. A line drawn on a map to mark the boundary of an area in which a particular linguistic feature is used is

(A) Isochrony

(B) Isomorph

(C) Isogloss

(D) Isolex

Answer: (C)

 

30. A linguistic theory that refers to the systematic grammatical variation permitted by the human language faculty is known as

(A) Language variation

(B) Parametric variation

(C) Grammatical variation

(D) None of the above

Answer: (B)

 

31. The unity of a linguistic sequence or chain defined in terms of relations between its forms is called

(A) Cohesion

(B) Coherence

(C) Context

(D) Connotation

Answer: (B)

 

32. Assertion (I): Semiotics is the scientific study of the properties of signalling systems whether natural or artificial.

Assertion (II): The term synonymy is used in semantics to refer to a major type of sense relation between lexical items.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) (I) is true and (II) is false.

(C) (I) is false and (II) is true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (A)

 

33. “The tornado annihilated the whole town to the point that nothing was left standing”. What does annihilated mean?

(A) Constructed

(B) Created

(C) Destroyed

(D) Saved

Answer: (C)

 

34. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

List – I                        List – II

a. Tagmemics              i. Social interaction

b. Semantics                ii. Noun phrase

c. Pragmatics               iii. K.L. Pike

d. Anaphor                  iv. Meaning

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iii i ii iv

(C) ii iv i iii

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

35. If flower is a super ordinate term, what is the term which refers to rose, hibiscus, sunflower etc.

(A) Co-hyponyms of flower

(B) Hyponyms of flower

(C) Synonyms of flower

(D) Homonyms of flower

Answer: (B)

 

36. D.P. analysis of noun phrases is associated with

(A) Abney

(B) Chomsky

(C) Kayne

(D) Stowell

Answer: (A)

 

37. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Anaphoric reference            i. Agent

b. Deixis                                  ii. Object

c. John                                     iii. Himself

d. Grammatical relation          iv. Here

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv iii i ii

(D) i iii ii iv

Answer: (B)

 

38. Select the correct order from the codes given below:

i. Deep structure

ii. Surface structure

iii. Phonetic form

iv. Transformation

Codes:

(A) ii iii iv i

(B) iii ii i iv

(C) iv iii i ii

(D) i iv ii iii

Answer: (D)

 

39. Which ones of the following are ECM verbs?

i. Say

ii. Want

iii. Try

iv. Expect

Codes:

(A) i and iv

(B) ii and iv

(C) i and iii

(D) ii and iii

Answer: (D)

 

40. Assertion (I): A verb can assign case only if it assigns an external theta-role.

Assertion (II): Because verb fall assigns external theta-role, it can also assign case.

Codes:

(A) (I) is false but (II) is true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true but (II) is false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (C)

 

41. Match the following in the List – I with List – II and select the correct answer from the given codes below:

List – I                        List – II

a. Acronym                 i. UNESCO

b. Coinage                   ii. Intercom

c. Circumfix                iii. Dalda

d. Blending                 iv. Embolden

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii i ii iv

(C) i iii iv ii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

42. A compound word is different from a phrase because

(A) Some compounds can be without ‘head’ but phrases can’t be without ‘head’.

(B) Phrases can be without ‘head’ but compounds can’t be without ‘head’.

(C) Both can be without ‘head’ in any language.

(D) Both must have ‘head’ in all languages.

Answer: (A)

 

43. A ditransitive verb is a verb that takes

(a) Three arguments (internal &external)

(b) Subject, direct object, indirect object

(c) Subject, instrumental object, ablative object

(d) Subject, direct object and locative objective

Codes:

(A) Only ‘c’ is correct

(B) Both ‘a’ and ‘b’ are correct

(C) ‘A’, ‘b’ and ‘d’ are correct

(D) Both ‘a’ and ‘d’ are correct

Answer: (C)

 

44. Match the items in the List – I with those in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Deadline                  i. Left headed endocentric compound

b. Walking stick          ii. Right headed endocentric compound

c. Boyfriend                iii. Copulative compound

d. Attorney General    iv. Exocentric compound

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii iv i iii

(C) iv ii iii i

(D) i iv ii iii

Answer: (C)

 

45. Assertion (I): In the articulation of [S] in the English word ‘sweet’ there is anticipatory co articulation.

Assertion (II): In the articulation of [S] in the English word ‘sweet’ there is double articulation.

Codes:

(A) (I) is false but (II) is true.

(B) (I) is true and (II) is false.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (B)

 

46. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Phoneme                  i. Air-stream mechanism

b. Phonation                ii. Complementary distribution

c. Allophone                iii. Voice

d. Implosive                iv. Parallel distribution

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii i iii iv

(D) iii iv i ii

Answer: (B)

 

47. Acoustic information about the place of articulation of stops and fricatives can be obtained from

(A) Transitions

(B) Dark vertical lines in the upper part of the spectrogram

(C) Dark horizontal bass

(D) None of the above

Answer: (A)

 

48. Assertion (I): Feeling order is that in which the output of one rule increases the number of items to which the second rule can apply.

Assertion (II): Bleeding order is that in which the output of the first rule decreases the number of items to which the second rule is applicable.

Codes:

(A) (I) is true and (II) is false.

(B) (I) is false and (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (C)www.netugc.com

 

49. Assertion (I): Lexical rules must be structure-preserving and apply first.

Assertion (II): Post-lexical rules are also structure-preserving and apply only later.

Codes:

(A) (I) is true but (II) is false.

(B) (I) is false and (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (A)

 

50. Assertion (I): Computational linguistics analyses natural languages on the basis of the internet features such as rules and representations of natural languages.

Assertion (II): Computer as a machine can understand the patterns of rules and representations if they are programmed well in computer languages.

Codes:

(A) Both (I) & (II) are false.

(B) Only (I) is true, (II) is false.

(C) Only (II) is true, (I) is false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (D)

 

51. Assertion (I): Morphological typology classifies languages of the world on the basis of how much and what kinds of morphemes are used in the languages.

Assertion (II): Despite the best effort and rigorous training morphological typology can’t classify languages into water tight compartments.

Codes:

(A) Only (I) is true, (II) is false.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) Only (II) is true, (I) is false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (D)

 

52. Computational linguistics does the analysis of natural languages in a sense that

(A) It processes hard-stuff into human languages.

(B) It processes information contained into hardware’s of the computer.

(C) It processes information and pattern available in natural languages.

(D) None of the above.

Answer: (C)

 

53. Machine translation in computational linguistics means that

(a) Machine will translate one natural language to another by means of computerized system.

(b) Machine will help human to translate natural languages faster.

(c) Machine will create new forms of languages by means of translation.

(d) Machine will need more time and people to do translation.

Codes:

(A) Only (a) is correct.

(B) Both (a) and (b) are correct.

(C) All the above are correct.

(D) Both (c) and (d) are correct.

Answer: (B)

 

54. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Assembly languages            i. Hindi, Punjabi, Bangla

b. High level languages           ii. Java Script, Python, Perl

c. Scripting languages             iii. C++, FORTRAN, Pascal, COBOL

d. Natural languages               iv. ARM, MIPS, X86

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii ii i

(C) i ii iv iii

(D) iii i ii iv

Answer: (B)

 

55. ‘Parser’ in computational linguistics means

(A) a computer program that receives sequential information and breaks it up into non-sequential parts.

(B) It requires hardware knowledge to make computer program

(C) It transfers hardware from one place to another place

(D) It helps computer engineers to make faster computers.

Answer: (A)

 

56. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. C.V. Tier                             i. Prosodic phonology

b. Foot                                     ii. Auto-segmental phonology

c. Constraint ranking               iii. Generative phonology

d. Distinctive feature              iv. Optimality theory

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iii iv ii i

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

 

57. Assertion (I): A phonematic unit is associated with a single position in a linear structure.

Assertion (II): Prosody is that whose domain is potentially larger.

Codes:

(A) (I) is true and (II) is false.

(B) (I) is false and (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (C)

 

58. Select the correct sequence from the smaller to the larger unit:

(A) Food – syllable – prosodic word

(B) Prosodic word – syllable – foot

(C) Syllable – prosodic word – foot

(D) Syllable – foot – prosodic word

Answer: (D)

 

59. Foot is defined as

(A) A rhythmical unit in verse

(B) A rhythmical unit in speech consisting of one or more words

(C) A rhythmical unit in speech consisting of one of more syllabuses grouped together according to their stress pattern

(D) None of the above

Answer: (C)

 

60. Assertion (I): Auto segmental phonology allows phonological processes to be independent and extend beyond individual consonants and vowels.

Assertion (II): In auto segmental phonology each tier is not linked to the other by association lines.

Codes:

(A) (I) is true and (II) is false.

(B) (I) is false and (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (A)

 

61. Assertion (I): There can be differences between the words used by men and women in a variety of languages.

Assertion (II): An alternative that includes both genders, or avoid gendered usage is becoming more common in modern languages.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are false.

(B) Only (I) is true, (II) is false.

(C) Only (II) is false (I) is true.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (D)

 

62. The term ‘verbal repertoire’ in linguistics refers to

(a) The range of mis-norms that can be the part of the speech.

(b) The range of language or varieties of a language available for use by the speaker

(c) The wide range of vocabulary items that makes the speaker the standard user of the language.

(d) The narrow range of standard vocabulary items that differentiate the speaker of a language in the society.

Codes:

(A) Only (a) is correct

(B) Only (b) is correct

(C) Both (a) and (b) are correct

(D) Both (c) and (d) are correct

Answer: (B)

 

63. Which of the following is stigmatized variety of English?

(A) Communicative English

(B) Technical English

(C) American English

(D) Black English

Answer: (D)

 

64. A ‘Speech-community’ in its simplest sense means

(A) A group that shares norms and expectations regarding the use of a common communication system.

(B) A group of people who can allow marriage outside the group.

(C) Community can take its share by allowing people to be group.

(D) A group of people who demand more money and power.

Answer: (A)

 

65. The use of language in social environment may include:

(a) Power-politics of language

(b) Social stratification of language

(c) Standardization of language

(d) Metaphorical use of language

Codes:

(A) Both (a) and (b) are correct

(B) Only (d) is correct

(C) Both (c) and (a) are correct

(D) (a), (b) and (c) are correct

Answer: (D)

 

66. Which transformation does the derivation of the sentence ‘He works hard’ involve?

(A) Deletion

(B) Gapping

(C) S-deletion

(D) Head movement

Answer: (D)

 

67. Select the correct order:

I. Subject

II. AGRP

III. DP

IV. Minimalism

Codes:

(A) i iii ii iv

(B) iii ii i iv

(C) ii iii i iv

(D) i iii iv ii

Answer: (A)

 

68. Assertion (I): Functional categories like determiners, propositions and models lack lexical content.

Assertion (II): A functional category may assign case.

Codes:

(A) (I) is true, but (II) is false.

(B) (I) is false, but (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (C)

 

69. Assertion (I): Minimalist program emphasizes the aim of making statement about language as simple and general as possible.

Assertion (II): Deep structure is the abstract syntactic representation of a sentence.

Codes:

(A) (I) is true but (II) is false.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) (I) is false, but (II) is true.

Answer: (C)

 

70. The term used in Government and Binding theory to refer to a type of Noun Phrase which has no independent reference, but refers to same other constituent in the same clause is

(A) Pronoun

(B) Anaphor

(C) Common noun

(D) Anaptyxis

Answer: (B)

 

71. Assertion (I): The left hemisphere, typically better at ‘analytic and temporal activities’.

Assertion (II): The right hemisphere, typically better at ‘intuitive and holistic activities’.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true but (II) is false.

(D) (I) is false but (II) is true.

Answer: (A)www.netugc.com

 

72. Match the given items in List – I with items in List – II

List – I                                                                                    List – II

a. disorder of object recognition                                             i. Apraxia

b. inability to plan movements in the absence of paralysis     ii. Dysgraphia

c. inability to read                                                                   iii. Agnosia

d. disorder of writing                                                              iv. Alexia

Codes:

      a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii i iii ii

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

 

73. Broca’s claim is that the faculty of articulate language was located in the

(A) Anterior portion of the left third frontal convolution

(B) Posterior portion of the left third frontal convolution

(C) Anterior portion of the left first frontal convolution

(D) Posterior portion of the left first frontal convolution

Answer: (B)

 

74. Assertion (I): Hypothesized by Chomsky ‘Language acquisition device’ is more commonly known as universal grammar.

Assertion (II): The general approach to syntax is “principles and parameters”

Codes:

(A) Both (I) and (II) are false.

(B) Both (I) and (II) are true.

(C) (I) is true but (II) is false.

(D) (I) is false but (II) is true.

Answer: (B)

 

75. Stuttering is identified as

(A) Disorder of speech

(B) Disorder of fluency

(C) Disorder of grammar

(D) Disorder of lexical items

Answer: (B)

Comments