2013 June UGC NET Solved Question Paper in Labour Welfare, Paper II

1. Who is regarded as the father of Scientific Management?

(A) Albert Bandura

(B) Louis D. Brandies

(C) Frederick Winslow Taylor

(D) Elton Mayo

Answer: (C)

 

2. The Principle of Equifinality operates

(A) Within the internal environment

(B) Within the external environment

(C) Without environment

(D) Hostile environment

Answer: (B)

 

3. Max Weber developed a theory of

(A) Autocratic Management

(B) Democratic Management

(C) Bureaucratic Management

(D) Free Style Management

Answer: (C)

 

4. Grapevine is a type of

(A) Formal Communication

(B) Written Communication

(C) Lateral Communication

(D) Informal Communication

Answer: (D)

 

5. Decision-making process is guided by

(A) Policy

(B) Procedure

(C) Programme

(D) Strategy

Answer: (A)

 

6. Ten ‘C’ model of HRM architect was advanced by

(A) Katz and Kahn

(B) Alan Price

(C) Chester I. Bernard

(D) Max Weber

Answer: (B)

 

7. Recruitment means

(A) Total number of inquiries made

(B) Total number of applications received

(C) Total number of persons short listed

(D) Total number of selections made

Answer: (B)

 

8. Arrange the following steps of Job analysis in proper sequence:

(a) Prepare the job description report.

(b) Select the job.

(c) Find out the requirements for each part of the job.

(d) Break the job into various parts.

Codes:

(A) (b), (a), (d), (c)

(B) (b), (c), (d), (a)

(C) (b), (d), (c), (a)

(D) (d), (c), (b), (a)

Answer: (C)

 

9. Which of the following is not a factor for wage determination?

(A) Cost of living

(B) Prevailing wages

(C) Purchasing power of people

(D) Productivity

Answer: (C)

 

10. Which of the following is not a part of disciplinary action?

(A) Warning

(B) Suspension

(C) Transfer

(D) Discharge

Answer: (C)

11. The goal of HRD system is to developwww.netugc.com

(A) The capabilities of each employee as an individual.

(B) The capabilities of each individual in relation to his or her present role.

(C) The capabilities of each employee in relation to his or her expected future roles.

(D) All the above

Answer: (D)

 

12. Which one is not a part of HRD system?

(A) Career Planning

(B) Manpower Planning

(C) Training

(D) Organizational Development

Answer: (B)

 

13. The other name of Sensitivity Trainingis

(A) T-Group Training

(B) Brainstorming

(C) In-basket Exercise

(D) Managerial Grid Training

Answer: (A)

 

14. A small voluntary group of employees doing similar or related work who meet regularly to identify, analyses and solve product quality problems and to improve general operations is known as

(A) Task Group

(B) Kaizen Groups

(C) Quality Circles

(D) Informal Groups

Answer: (C)

 

15. Which of the following is not an OD technique?

(A) Sensitivity Training

(B) Delphi Technique

(C) Survey Feedback

(D) Grid Training

Answer: (B)

 

16. Which of the following statements about Organizational Behaviour is wrong?

(A) It is an inter-disciplinary subject.

(B) It believes that individual, group and organization are subsystems of OB.

(C) Its explanation finds roots in systems as well as contingency theories.

(D) It deals only with prediction of human behaviour at work.

Answer: (D)

 

17. Match the following concepts of OB with their proponents:

Concept of OB                                   Proponents

a. Classical Conditioning                    i. Albert Bandura

b. Operant Conditioning                     ii. Ivan Pavlov

c. Social Learning Theory                   iii. Sigmund Freud

d. Psycho Analytical Theory               iv. B.F. Skinner

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii ii

(B) iii iv ii i

(C) ii iv i iii

(D) ii iii i ii

Answer: (C)

 

18. Cultural Diversity explained by Greet Hofstede has four components. Which of the following is not a part of it?

(A) Individualism vs. Collectivism

(B) Power Distance

(C) Uncertainty Avoidance

(D) Quality vs. Quantity of Life

Answer: (D)

 

19. Arrange the following phases of group formation in their right sequence:

(a) Forming

(b) Norming

(c) Performing

(d) Storming

(e) Adjourning

Codes:

(A) (a), (d), (c), (b), (e)

(B) (a), (d), (b), (c), (e)

(C) (a), (b), (d), (c), (e)

(D) (a), (c), (d), (b), (e)

Answer: (B)

 

20. Assertion (A): Psychological contract is an unwritten agreement that exists between employees and employers setting out mutual expectations.

Reason (R): Role expectations are influenced by role perception of one’s own self and others and cannot always be formally defined excepting in setting out role identity.

Codes:

(A) (A) is right and (R) logically explains the (A).

(B) (A) is wrong and (R) does not explain the (A).

(C) (A) is right and (R) attributed is wrong.

(D) Both the (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

21. Which of the following is not a field of industrial relations?

(A) Study of workers and their trade unions

(B) Study of consumers and their associations

(C) Management and their associations

(D) State and their institutions

Answer: (B)

 

22. Which of the following is not a determinant factor of industrial relations?

(A) Institutional factors

(B) Economic factors

(C) Technological factors

(D) Social stratification factors

Answer: (D)

 

23. Which of the following cannot be said to be an effect of industrial disputes?

(A) High Productivity, Peace and Profit

(B) High Labour Turnover

(C) Higher rate of Absenteeism

(D) Higher rate of Man-days lost

Answer: (A)

 

24. Which of the following has not been provided under the Code of Discipline?

(A) Unfair Labour Practices

(B) Recognition of Trade Unions

(C) Grievance Procedure

(D) Multinational Companies

Answer: (D)

 

25. Who among the following propounded the theory of industrial democracy?

(A) Allan Flanders

(B) Neil W. Chamberlain

(C) Sydney & Beatrice Webbs

(D) John T. Dunlop

Answer: (C)

 

26. Which of the following was the first trade union organized in India?

(A) Madras Labour Union

(B) Textile Labour Association

(C) Bombay Millhands Association

(D) Kamgar Hitvardhak Sabha

Answer: (A)

 

27. Functional types of trade unions were advocated by

(A) Selig Perlman

(B) Robert F. Hoxie

(C) G.D.H. Cole

(D) S.H. Slitcher

Answer: (B)

 

28. The Inter-Union Code of Conduct was evolved in the yearwww.netugc.com

(A) 1956

(B) 1957

(C) 1958

(D) 1959

Answer: (C)

 

29. Match the following:

Type of the Union                   Characteristics

a. Craft Union                                     i. Union of Unions

b. General Union                     ii. Wage earners in a particular enterprise

c. Industrial Union                  iii. Any wage earner

d. Federation                           iv. Workers engaged in similar nature of work

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv ii iii i

(C) iii iv ii i

(D) ii iii i iv

Answer: (A)

 

30. Match the following:

National Labour Federations                          Year of Formation

a. All India Trade Union Congress                 i. 1948

b. Indian National Trade Union Congress      ii. 1970

c. Hind Mazdoor Sabha                                  iii. 1920

d. Centre of Indian Trade Unions                  iv. 1947

Codes:

       a b c d

(A) iii ii iv i

(B) iii i iv ii

(C) iii iv i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

31. Which of the following is not a type of Labour Legislation?

(A) Regulative Legislation

(B) Protective Legislation

(C) Uniformity Legislation

(D) Social Security Legislation

Answer: (C)

 

32. The first Factory Legislation in India was enacted in

(A) 1860

(B) 1881

(C) 1882

(D) 1891

Answer: (B)

 

33. Which of the following benefits have not been provided under the Employee’s State Insurance Act, 1948?

(A) Sickness Benefit

(B) Unemployment Allowance

(C) Children’s’ Allowance

(D) Disablement Benefit

Answer: (C)

 

34. Before the enactment of Employees’ Compensation Act, 1923, workers suffering a personal injury in course of employment claimed damages under

(A) Economic Law

(B) Social Law

(C) Common Law

(D) None of the above

Answer: (C)

 

35. The Royal Commission on Labour examined which of the two States’ Maternity Benefit Acts and recommended enactment of similar laws all over the country?

(A) Bombay and Madhya Pradesh

(B) Madras and Mysore

(C) Bihar and Bengal

(D) Punjab and Assam

Answer: (A)

 

36. What will be the minimum number of workers required for organizing a trade union for registration according to the latest amendment under the Trade Unions’ Act, 1926?

(A) 7 workers

(B) 10 %

(C) 100

(D) 10% or 100 or 7

Answer: (D)

 

37. The minimum subscription rate for members of trade unions of rural workers shall not be less than

(A) Rs. 12 per annum

(B) Rs. 3 per annum

(C) Rs. 1 per annum

(D) No such provision

Answer: (C)

 

38. Which of the following statements about the definition of industry as given in the Industrial Disputes Act, 1947 is not right?

(A) It means any business, trade, undertaking, manufacture or calling of employers.

(B) It includes any calling, service, employment, handicraft or industrial occupation or avocation of workmen.

(C) This definition has been revised in 1982 in a leading case of 1978.

(D) The revised definition has been implemented after due notification.

Answer: (D)

 

39. ‘First come last go and last come first go’ is the principle of

(A) Lay-off

(B) Closure

(C) Retrenchment

(D) Dismissal

Answer: (C)

 

40. Which of the following statements isnot true regarding Industrial Employment(Standing Orders) Act, 1946?

(A) Within 6 months from the date of application of the Act, the employer shall submit to the Certifying Officer 5 copies of the draft standing orders.

(B) There is a schedule which sets out the matters to be incorporated in the standing orders.

(C) There is no provision to refer the draft standing orders to the Unions/Workmen by the Certifying Officer.

(D) Certifying Officers and appellate authorities shall have powers of Civil Courts.

Answer: (C)

 

41. Which of the following statements with regard to labour welfare is not correct?

(A) Welfare is a social concept.

(B) Welfare is a relative concept.

(C) Welfare is a positive concept.

(D) Welfare is an absolute concept.

Answer: (D)

 

42. Which of the following is not an intramural welfare facility?

(A) Canteen

(B) Workmen safety measures

(C) Housing facility

(D) Drinking water facility

Answer: (C)

 

43. Match the following:

Principles of Welfare Work                            Theme

a. Principle of Coordination or Integration     i. When welfare is given for a felt need at the opportune moment.

b. Principle of Association                              ii. When welfare is treated as a total concept and not a piece-meal programme.

c. Principle of Accountability                         iii. Work with individual is motto of this principle.

d. Principle of Timeliness                                iv. Welfare is to be satisfactorily utilized is the motto of this principle.

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii i

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

44. “The factory and industrial workplaces provide ample opportunities for owners and managers of capital to exploit workers in an unfair manner. This cannot be allowed to continue” is the philosophy of which theory of Labour Welfare?

(A) Placating Theory

(B) Functional Theory

(C) Policing Theory

(D) Religious Theory

Answer: (C)

 

45. “A place for everything and everything in its place” is the principle that governs

(A) Placement

(B) Housekeeping

(C) Office keeping

(D) Floor Management

Answer: (B)

 

46. Which of the following is not a peculiarity of labour market?www.netugc.com

(A) Labour market is normally local in nature.

(B) The number of buyers is less than the number of sellers.

(C) Labour is less mobile.

(D) Worker can sell not only his own labour but also the labour of his fellow workers.

Answer: (D)

 

47. Which one of the following is not a characteristic feature of Indian labour force?

(A) High rate of absenteeism and labour turnover

(B) Low degree of unionization rate

(C) Lack of mobility

(D) Homogeneous in nature

Answer: (D)

 

48. Which of the following is not a type of wage differentials?

(A) Occupational

(B) Geographical

(C) Industrial

(D) Social

Answer: (D)

 

49. The Concepts of Wages like Minimum Wage, Fair Wage and Living Wages were given by

(A) Royal Commission on Labour

(B) First National Commission on Labour

(C) Committee on Fair Wages

(D) Adarkar Committee

Answer: (C)

 

50. Which of the following theories of wages was propounded by Karl Marx?

(A) Subsistence Theory

(B) Surplus Value Theory

(C) Wage Fund Theory

(D) Residual Claimant Theory

Answer: (B)

Comments