2013 June UGC NET Solved Question Paper in International and Area Studies, Paper III

1. Which American President mentioned in his farewell address of corporations influencing governments as “military industrial complex”?www.netugc.com

(A) Dwight Eisenhower

(B) Harry S. Truman

(C) John F. Kennedy

(D) L.B. Johnson

Answer: (A)

 

2. Match the following geopolitical thinkers in List-I with their theories in List-II on the basis of the code given below:

List – I                                    List – II

(Thinkers)                                (Theories)

a. Friedrich Retzel                   i. Heartland

b. Halford Mackinder                         ii. Lebensraum

c. Alfred Mahan                      iii. Space and location of States

d. Karl Haushofer                   iv. Blue water strategy

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

3. Assertion (A): Edward Said observed countries that emerged from colonialism, that there is need for a re-conquest of space through a new, decolonized identity.

Reason (R): Political control of their own territories permits the nations of the former colonial world to be selective in what they accept or reject of western culture.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

4. Gateway States play a novel role in:

(A) Acting as entry points for travel.

(B) They have built huge gates at their ports.

(C) Linking different parts of the world by facilitating the exchange of peoples, goods and ideas.

(D) Territories that link two great powers.

Answer: (C)

 

5. Michael Doyle’s democratic peace is based on three pillars:

(A) Conflict management, universal values and economic cooperation.

(B) Peaceful conflict resolution, common values, economic cooperation.

(C) Conflict resolution, consensus on values and free trade.

(D) Conflict management, hegemony on values, and economic cooperation.

Answer: (B)

 

6. Who said, “The power to hurt is nothing new in warfare, but modern technology enhances the importance of war and threats of war as techniques of influence of bargaining and intimidation”?

(A) Bernard Brodie

(B) Michael Hoffmann

(C) Ashley Tellis

(D) Thomas Schelling

Answer: (D)

 

7. The case of humanitarian responsibility in war explicitly justified by the responsibility to protect doctrine in the 2011 intervention in Libya by NATO Air Forces was authorized by:

(A) UN Security Council Resolution 1973.

(B) UN Security Council Resolution 1993.

(C) UN Security Council Resolution 1972.

(D) UN Security Council Resolution 1992.

Answer: (A)

 

8. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Development benefits from a sensible mix of state and market, autonomy and integration.

Reason (R): Governments are always able to regulate the economy in an optimum fashion.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

9. Chronologically arrange the following books in the ascending order by their date of publication:

1. Andrew Linklater-Beyond Realism and Marxism

2. Joseph Nye-The Paradox of American power

3. Hans. J. Morganthau-Politics among Nations: The struggle for power and peace

4. James N. Rosenau-The study of global interdependence

(A) 3, 4, 1, 2

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 1, 2, 3, 4

(D) 4, 1, 2, 3

Answer: (A)

 

10. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): If security is to bedefined on an existential basis, thenit is clearly legitimate to understand economic security in terms of basic human needs.

Reason (R): An individual’s survival and development is clearly dependent upon the provision of certain basic needs for sustaining life, such as adequate food, water, clothing, shelter, education and health care, etc.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

11. Match the following Missiles in Table-I with their respective Countries listed in Table-II by using the correct code given below:

Table – I                      Table – II

(Missiles)                     (Countries)

a. Pershing-II              1. Iraq

b. M-11                       2. United States

c. Scud                        3. China

d. Brahmos                  4. India

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 1 4

(C) 3 4 2 1

(D) 4 1 3 2

Answer: (B)

 

12. Match the following Books/Writingsin Table-I with their Authors inTable-II by using the correct code given below:

Table – I                                                                      Table – II

(Books/Writings)                                                         (Authors)

a. ‘Cosmopedia: Tomorrow’s world of learning’        1. W.J. Martin

b. ‘The Global Village’                                               2. D. Bell

c. ‘The Information Society’                                       3. P. Rossman

d. ‘The Coming of Post-Industrial Society’               4. M. Mc Luhanand B.R.Powers

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 2 3 4 1

(D) 4 3 1 2

Answer: (A)

 

13. Who among the following is theauthor of the book ‘Armament and History’?

(A) Carl Von clauzewitz

(B) J.F.C. Fuller

(C) M. Howard

(D) R.W. Jones

Answer: (B)

 

14. Which one of the following is notcategorized as threat to Non-Traditional Security?

(A) Disasters

(B) Terrorism

(C) Environmental and Climatechange

(D) Ethnicity

Answer: (D)

 

15. Who among the following visualizedNational Security in relative domain bydefining it as ‘relative freedom from harmful threats’?

(A) B. Buzan

(B) K. Waltz

(C) J. Mroz

(D) Walter Lipmann

Answer: (C)

 

16. Which one of the following is not acomponent of State-Centric concept of National Security?

(A) Territorial integritywww.netugc.com

(B) National Sovereignty

(C) Core values

(D) Form of government

Answer: (D)

 

17. Who among the following propoundedthe concept of ‘Structural Violence’?

(A) K. Booth

(B) J. Galtung

(C) R.F. Kennedy

(D) Barry Buzan

Answer: (B)

 

18. Identify the correct code forAssertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Security in its over-allperspective must be viewedholistically and linkages betweendifferent elements are emphasized.

Reason (R): For people, States andglobal community there will be nopredictable peace without justice, no justice without security and nopermanent security without peace.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correctexplanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct, but (R) is notcorrect.

(D) (A) is not correct, but (R) iscorrect.

Answer: (A)

 

19. Identify the correct code forAssertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Shatter belts and theirboundaries are fluid.

Reason (R): West Asia remains aShatter belt, its fragmentationreinforced by the Arab-Israeliconflict, the wars in Iraq, Afghanistan, Lebanon and the Hornof Africa, and the rise of Iran as apowerful intrusive force.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) isthe correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

20. Match the following events in List-Iwith their years in List-II with the help of a given code:

List – I (Events)                                                                                                                      List – II (Years)

a. British withdrawalfrom East of Suez.                                                                                i. 1952

b. Mostly the US forcesunder UN umbrellaforced Iraq to withdrawfrom Kuwait.              ii. 1978

c. July Revolution inEgypt                                                                                                     iii. 1990

d. Camp David record                                                                                                            iv. 1968

Codes:

        a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii ii iv i

(C) ii i iii iv

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

21. Match the countries mentioned in List-I with their legislature mentioned in List-II with the help of the code given below:

List – I                        List – II

a. Bahrain                    i. Majlis al shura

b. Kuwait                    ii. Majlis al Muwaab

c. Oman                       iii. Majlis al Watani

d. Yemen                    iv. Majlis al Umma

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 


22. Who was not a part of Sharm-al-sheikh summit of 2005?

(A) King Abdullah II

(B) Mahmud Abbas

(C) Hosni Mubarak

(D) Ehud Barak

Answer: (D)

 

23. In which of the following wars, ‘Preemptive Air Strike’ was successfully launched by Israel?

(A) Arab-Israel war of 1967.

(B) Arab-Israel war of 1973.

(C) Arab-Israel war of 1947.

(D) Israel-Lebanon war.

Answer: (A)

 

24. The straits of Dardanelles andBosporuspass through which one of the following country?

(A) Saudi Arabia

(B) Yemen

(C) Turkey

(D) Iran

Answer: (C)

 

25. Which one of the following was the root cause of the Gulf war-II?

(A) Verification of the so-called weapons of Mass Destruction Programme in Iraq under Saddam Hussain

(B) Liquidation of Saddam Hussain’s rule in Iraq

(C) Capture of Iraq

(D) Conversion of Iraq in to boilingcauldron of world politics

Answer: (B)

 

26. Name the prime minister ofPalestinian Authority (PA) who recently resigned?

(A) Salam Fayyad

(B) Mahmoud Abbas

(C) Khaled Meshal

(D) Behnam Khodadadi

Answer: (A)

 

27. Match the following List-I (Country) with List-II (Colonial Power) by using the correct code:

List – I                                    List – II

(Country)                    (Colonial Power)

a. Vietnam                   i. Dutch Netherlands

b. Philippines               ii. France

c. Myanmar                 iii. England

d. Indonesia                iv. Spain

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii i iv ii

(C) ii iv iii i

(D) i iii iv ii

Answer: (C)

 

28. Arrange the following events in a ascending chronological order by using the correct code:

I. American Withdrawal fromVietnam

II. Vietnam withdrawal fromCambodia

III. China invasion of Vietnam

IV. Vietnam invasion of Cambodia

Codes:

(A) IV, II, III, I

(B) III, I, IV, II

(C) II, IV, III, I

(D) I, IV, III, II

Answer: (D)

 

29. Identify the correct code forAssertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): In 2012 East Asiansummit in Phnom Penh, Cambodiaopposed to adopt a unanimousresolution on the code of conductover South China sea.

Reason (R): China promptedCambodia to prevent a unanimousresolution to be adopted at thesummit.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanationof (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is the correct explanationof (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. Which are the contending parties inEast China sea territorial claims?

(A) Japan and Russia

(B) China and Japan

(C) USA and China

(D) USA and North Korea

Answer: (B)

 

31. Which one of the South-East Asiancountries was suspected to go nuclear?

(A) Vietnam

(B) Myanmar

(C) Cambodia

(D) Thailand

Answer: (B)

 

32. Who was the first elected president of Singapore?

(A) S.R. Nathan

(B) Dr. Benjamin

(C) Yusuf Ishok

(D) Ong Teng Cheong

Answer: (D)

 

33. Name of the South Asian Nationsadmitted into ASEAN Regional Forum (ARF) in 2006 and 2007 respectively were:

(A) Bangladesh and Sri Lanka

(B) Afghanistan and Maldives

(C) Pakistan and Bangladesh

(D) Nepal and Bhutan

Answer: (A)

 

34. A terrorist group called ‘Gerakan Mujahideen Pattani Islam’ operates in

(A) Malaysia

(B) Thailand

(C) Indonesia

(D) The Philippines

Answer: (B)

 

35. Identify the correct code forAssertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): The recent gasbonanza brings hopes of wealth to Mtwara in southern Tanzania.

Reason (R): The local tribes such as the Makonde, the Yao and the Makua are illiterate and lack theskills for the jobs.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanationof (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is the correct explanationof (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

36. Match the countries mentioned in List-I with their previous names mentioned in List-II by using the code given below:

List – I                                    List – II

(Country)                    (Previous Name)

a. Namibia                   i. Basutoland

b. Zimbabwe               ii. Bechunaland

c. Botswana                iii. South-West Africa

d. Lesotho                   iv. Southern Rhodesia

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii i ii

(C) ii i iii iv

(D) i ii iv iii

Answer: (A)

 

37. Match the leaders mentioned in List-I with their countries mentioned in List-II with the help of code given below:

List – I                                                List – II

(Leaders)                                 (Countries)

a. Milton abote                        i. Ethiopia

b. Kenneth Kauda                   ii. Zambia

c. Robert Mugabe                   iii. Zimbabwe

d. Haile Selassie                      iv. Uganda

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) ii iv i iii

(C) i iii ii iv

(D) iii i iv ii

Answer: (A)

 

38. Arrange the following events in ascending chronological order with the help of the given code:

I. UDI declaration of Rhodesia

II. Formation of the OAU

III. Berlin conference that partitioned Africa

IV. Formation of African Union

(A) III, II, I, IV

(B) I, III, IV, II

(C) II, I, III, IV

(D) IV, II, I, III

Answer: (A)

 

39. Match the following events given in List-I with the year of happening in List-II with the help of code given below:

List – I                                                                        List – II

(Events)                                                           (Year)

a. Apartheid introduced in South Africa        i. 1961

b. Namibia’s independence                             ii. 1990

c. Sharpeville Massacre                                   iii. 1960

d. South Africa became Republic                   iv. 1948

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iii i ii iv

(C) iv ii iii i

(D) i iii iv ii

Answer: (C)

 

40. Who shared Noble Peace prize along with Nelson Mandela?

(A) Peter Botha

(B) F.W. de Klerk

(C) Bishap Desmond Tutu

(D) Buthleji

Answer: (B)

 

41. Who is the president of Algeria?

(A) Muhammad Mediene

(B) Abdelaziz Belkhadem

(C) Abdelaziz Bouteflika

(D) Taufiq

Answer: (C)

 

42. Who is the author of the book ‘Things Fall Apart’?

(A) Wole Soyinka

(B) J.M. Coetzee

(C) Chinua Achebe

(D) Ben Okri

Answer: (C)

 

43. Match the countries in List-I with the years in List-II which came under Soviet invasion by using the code given below:

List – I                                    List – II

(Countries)                  (Year of Invasion)

a. Czechoslovakia       i. 1979

b. Hungary                  ii. 1968

c. Afghanistan             iii. 1956

d. Poland                     iv. 1939

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) i iv ii iii

(C) iii ii i iv

(D) iv i iii ii

Answer: (A)

 

44. The last Constitution of the USSR was adopted in the year

(A) 1975

(B) 1977

(C) 1979

(D) 1981

Answer: (B)

 

45. Who adopted the idea of ‘New Foreign Policy’ in Russia in 1992?

(A) Evgeny Primakov

(B) Gennady Burbulis

(C) Andrei Kozyrev

(D) Alexandra Bessmertnykh

Answer: (C)

 

46. Identify the countries with ‘colour revolutions’ in central Asia:

(A) Azerbaijan, Kazakstan, Uzbekistan

(B) Georgia, Ukraine, Kirgyzstan

(C) Turkmenistan, Belorussia, Tajikistan

(D) Armenia, Moldova, Georgia

Answer: (B)

 

47. In 1994, who made the statement that ‘now our defence scholars who previously worked for the interests of their own country, are working for the NATO’?

(A) M. Gorbachev

(B) V. Putin

(C) Y. Primakov

(D) B. Yeltsin

Answer: (C)

 

48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code:

Assertion (A): The economic chaos and the pursuit of newly introduced free market economy led to the emergence of various types of mafias during Gorbachev’s period of perestroika.

Reason (R): The mafias ran entire network of the economy as they were receiving money from private business across the length and breadth of the country.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

49. Who promoted limitations of strategic arms during the Soviet period?

(A) Gromyko

(B) Kalinin

(C) Kosygin

(D) Rogov

Answer: (C)

 

50. Who termed the Russian foreign policy ‘catastrophic’?

(A) Andranik Migranyan

(B) Andrei Kozyrev

(C) Sergei Rogov

(D) Yevgeni Bazhanov

Answer: (A)

 

51. Match the countries in List-I with ‘colour revolutions’ in List-II by using the code given below:

List – I                                    List – II

(Countries)                  (Colour Revolutions)

a. Kyrgyzstan              i. Orange

b. Ukraine                   ii. Rose

c. Georgia                    iii. Tulip

d. Turkmenistan          iv. None

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i ii iii

(C) ii iii i iv

(D) iii i ii iv

Answer: (D)

 

52. Which was the first State in South Asia to liberalize its economy?

(A) India

(B) Bangladesh

(C) Sri Lanka

(D) Bhutan

Answer: (C)

 

53. When did the massacre in the royal palace of Nepal kill King Birendra, Queen Aiswarya and seven other members of the royal family?

(A) 1 July 2001

(B) 1 June 2001

(C) 1 June 2000

(D) 10 June 2001

Answer: (B)

 

54. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): In the post-cold war follow-up and contemporary situations, India’s relations with Pakistan are likely to remain highly conflictual over Kashmir, nuclear weapons, cross-border terrorism and the over-all military balance.

Reason (R): Pakistan is still carrying the reactive historical legacy of the 1947 partition and geo-political burdens of animosity. It has failed to appreciate India’s growing power and performance on account of its nexus with China, North Korea and some Muslim countries.Simultaneously, Pakistan has also failed to appreciate the value of cooperative approaches.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

55. The US-India proximity in the multipolar world in general and south Asian affairs in particular is significant, because of:

(A) China’s rise as a counter-weight to the USA and the US-India common interests in containing china.

(B) The US recognition of India’s growing power as supportive to US interests in the Asia-Pacific region.

(C) Cooling of the US-Pakistan relations and little role of Pakistan in the Global war on Terror (GWOT).

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

56. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): China has actively involved itself in South Asian politics and presumably will continue to do so, being detrimental to India’s interests.

Reason (R): As a consequence, among others, India will strive to emerge, not only as an independent power center in the multi-polar world, but as a counter-weight to Chinese power and influence.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

57. Match List-I (Places in South Asia) with List-II (the Countries) on the basis of code given below:

List – I                        List – II

(Places)            (Countries)

a. Taktsang      i. Pakistan

b. Taxila          ii. Bangladesh

c. Lumbini       iii. Bhutan

d. Somapur      iv. Nepal

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i ii iii iv

(C) ii iv iii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

58. Name the present Vice-President of Maldives:

(A) Mohammed Waheed Hassan

(B) Mohammed Waheed Deen

(C) Abdulla Shahid

(D) Ahmed Faiz

Answer: (B)

 

59. Which one of the following militant groups plotted the military coup in 1988 in Maldives?

(A) EPRLF

(B) EROS

(C) PLOTE

(D) LTTE

Answer: (C)

 

60. Over the years, which one of the following is identified as India’s biggest internal security threat?

(A) Naxalism

(B) Communal riots

(C) Human trafficking

(D) Illicit drug trade

Answer: (A)

 

61. Who coined the term “stratarchies” to describe the way the American Democratic and Republican parties are organized?

(A) David R. Mayhew

(B) Howard Rosenthal

(C) Harold Lasswell

(D) Samuel Eldersveld

Answer: (D)

 

62. When was it established both by law and fact that the United States is “one nation, indivisible” and not a federation of sovereign states?

(A) 1865

(B) 1864

(C) 1945

(D) 1861

Answer: (A)

 

63. In 1900 the US House of Representatives, excluded a member from taking his seat on the charge that he was a polygamist. Identify his name from the following:

(A) Henry Clay

(B) Bringham Robert

(C) Frank L. Smith

(D) William S. Vare

Answer: (B)

 

64. Which one of the following constitutional amendments changed the method of the election of the US senate from indirect to direct to combat the menacing tendency of electoral corruption in 1913?

(A) 17th Constitutional Amendment.

(B) 13th Constitutional Amendment.

(C) 16th Constitutional Amendment.

(D) 18th Constitutional Amendment.

Answer: (A)

 

65. Who, among the following, called America as a true cultural “patchwork quilt”?

(A) Martin Luther King

(B) Walter Lippman

(C) Saul Bellow

(D) Jesse Jackson

Answer: (D)

 

66. Name the US congressman who wassent to jail in 2005 for accepting bribes in exchange for influencing defence contracts:

(A) Jack Abramoff

(B) H. Ross Perot

(C) Randall Cunningham

(D) Tom Delay

Answer: (C)

 

67. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A) The level of mass and elite partisan polarization in America is now quite high, as it is in most European nations.

Reason (R): The relatively poor are increasingly democratic and the rich republican.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

68. Match List-I (the US Presidents) with List-II of (their respective secretary of State) from the code given below:

List – I                                                List – II

(Presidents)                             (Secretary of State)

a. Richard Nixon                     i. Condelessa Rice

b. George Bush                       ii. Hilary Clinton

c. Dwight Eisenhower            iii. Henry Kissinger

d. Barrack Obama                   iv. John Foster Dulles

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iii i iv

(C) i iv ii iii

(D) iv ii iii i

Answer: (A)

 

69. In 2013, Presidential election was held in Venezuela on one of the following dates:

(A) 8th April, 2013

(B) 10th April, 2013

(C) 14th April, 2013

(D) 16th April, 2013

Answer: (C)

 

70. Which one of the following countries of Latin America is known for its vision of ‘ecological society’ in the world?www.netugc.com

(A) Brazil

(B) Cuba

(C) Dominican Republic

(D) Haïti

Answer: (B)

 

71. Which one of the following Latin American countries suffered recurrent economic crises between 70s and 90s?

(A) Argentina

(B) Brazil

(C) Columbia

(D) Mexico

Answer: (D)

 

72. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code for them:

Assertion (A): Presently Brazilians are worried about the impact of drugs and the criminal drug trade on public security.

Reason (R): Brazil remains the second largest consumer of illegal drugs as well as target of violent crimes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

73. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code for them:

Assertion (A): Haiti is highly polarized as politics has complicated the efforts to address the country’s complex and deeply rooted development challenges.

Reason (R): In 1986, Jean Claude Duvalier was ousted in the hope of establishing a more stable and democratic form of governance.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (A)

 

74. Match the names of the Presidents of Latin American States in the List-I with the countries in the List-II by using the code given below:

List – I                                                            List – II

(Presidents)                                         (Country)

a. Evo Morales                                    i. Argentina

b. Juan Manual Santos                        ii. Bolivia

c. Jose Mujica                                      iii. Columbia

d. Kristina Fernandez de Kirchner     iv.Uruguay

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii iv iv

(D) iv iii i ii

Answer: (C)

 

75. Which one of the following countries in Latin America is termed as ‘racial melting pot’, where religion and ethnic heritage take a back seat and making it recognized as the ‘heart of the Universe’?

(A) Ecuador

(B) Panama

(C) Mexico

(D) Costa Rica

Answer: (B)

Comments