2013 June UGC NET Solved Question Paper in International and Area Studies, Paper II

1. Causes of war can be analyzed at the

(A) Level of Individual

(B) Level of the State

(C) Level of the System

(D) All levels

Answer: (D)

 

2. Post-colonialism in International Relations deals with

(A) The colonial state in Asia and Africa

(B) The critiques of established Western views

(C) Power and knowledge that are intimately connected

(D) All of the three

Answer: (D)

 

3. International society approach avoids the stark choice between:

(A) Realism and Marxism

(B) Realism and Liberalism

(C) Liberalism and Marxism

(D) Realism and Constructivism

Answer: (B)

 

4. Match the following concepts in List- I with the thinkers in List-II with the help of code given below:

List – I                                                            List – II

(Concepts)                                           (Thinkers)

a. Cultures of Anarchy                        1. Robert Cox

b. Neorealist Stability Theory             2. Edward Said

c. Post Colonialism                             3. Alexander Wendt

d. Emancipatory knowledge               4. John Mearsheimer

Codes:

      a b c d

(A) 4 3 1 2www.netugc.com

(B) 1 2 4 3

(C) 3 4 2 1

(D) 2 1 3 4

Answer: (C)

 

5. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Post structuralism is an emphatically political perspective.

Reason (R): It is in the act of not privileging that it offers emancipation and liberation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

6. Who is the author of the book ‘End of History and the Last Man’?

(A) Samuel P. Huntington

(B) Sam Nunn

(C) Francis Fukuyama

(D) Raymond Aron

Answer: (C)

 

7. Which of the following is not linked to environmental disasters?

(A) Acid rains

(B) Global warming

(C) Tsunami

(D) Air crashes

Answer: (D)

 

8. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) on the basis of code given below:

Assertion (A): The basic logic of environmental security is that, globally, humanity is living beyond the carrying capacity of the planet Earth.

Reason (R): The carrying capacity refers to the total pattern of consumption that the Earth’s natural systems can support without undergoing degradation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct. (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct but (R) is not correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (A)

 

9. Who among the following, opined that ‘the balance of power system was not only inevitable, but also an essential stabilizing factor in International relations’?

(A) S.P. Cohen

(B) J. Nye

(C) H.J. Morgenthau

(D) Waltz

Answer: (C)

 

10. Choose the correct ascending chronological order on the basis of the code given below:

Codes:

(A) GATT; IMF; Bretton Woods, WTO.

(B) Bretton Woods; IMF; GATT, WTO.

(C) IMF, Bretton Woods, WTO, GATT.

(D) GATT, Bretton Woods, IMF, WTO.

Answer: (B)

11. G20 / G20 plus is a powerful bloc ofdeveloping countries which cameinto existence in the talks held at:

(A) Doha

(B) Cancum

(C) Tokyo

(D) Beijing

Answer: (B)

 

12. Match the following MNCs (Multinational Corporations) in List-I with the countries in List-II by using the correct code given below:

List – I                        List – II

MNCs                         Country

a. Seimens       1. Japan

b. Boeing         2. Germany

c. Airbus          3. USA

d. Toshiba       4. France

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 1 4

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 3 2

(D) 1 4 2 3

Answer: (B)

 

13. The theory of comparative advantage was proposed by:

(A) Adam Smith

(B) John Stuart Mill

(C) Paul Samuelson

(D) David Ricardo

Answer: (D)

 

14. The case for “Infant industry” protection was accepted by John Stuart Mill in his book:

(A) On Liberty

(B) Principles of Political Economy

(C) A Treatise on Industrial Protection

(D) Justice

Answer: (B)

 

15. Identify the correct code in ascending chronological order of the following Arms Control regimes as given below:

I. Indefinite extension of the Nuclear Non-proliferation Treaty (NPT).

II. Ottawa Treaty on banning Land mines.

III. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT).

IV. Chemical Weapons Convention (CWC).

Codes:

(A) II, IV, I, III

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) III, IV, II, I

Answer: (A)

 

16. Who among the following propounded the ‘Strategy of Massive Retaliation’ by the use of nuclear weapons?

(A) John F. Dulles

(B) Robert S. McNamara

(C) Richard Nixon

(D) Henry Kissiger

Answer: (A)

 

17. Match the following from Table-I Table-II by using the correct code given below:

Table – I          Table – II

(Country)        (Terroirst operatives)

a. Palestine      1. IM

b. Lebanon      2. Hezbullah

c. Pakistan       3. Hamas

d. India           4. LeT

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 3 1 4

(C) 4 1 3 2www.netugc.com

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

 

18. Treaty of Rerotonga refers to one of the following:

(A) Nuclear Weapons Free Zone in the South Pacific

(B) Nuclear Weapons Free Zone in Antarctica

(C) Nuclear Weapons Free Zone in Latin America

(D) Nuclear Weapons Free Zone in Africa

Answer: (A)

 

19. Proliferation Security Initiative (PSI) is aimed at one of the following:

(A) Preventing the proliferation of Nuclear weapons.

(B) Negotiating in good faith for Nuclear disarmament.

(C) Checking mutually assured destruction.

(D) Adopting measures for peaceful uses of Nuclear power.

Answer: (A)

 

20. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): For religious fundamentalists, religion is not opium of the people, but vitamin of the weak.

Reason (R): Religion, indigenous orimported, provides meaning and direction for rising extremism in many developing countries and Pakistan is no exception.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) (A) is correct, but (R) is not correct.

Answer: (A)

21. Which of the following two ports in India and Bangladesh were chosen for co-operation towards speedy economic growth?

(A) Paradeep - Chittagong

(B) Vishakhapatanam - Chittagong

(C) Chennai port - Chittagong

(D) Krishnapatnam - Chittagong

Answer: (B)

 

22. Which one of the following is the root cause of India – China animosity?

(A) Tibet issue

(B) Boundary dispute

(C) River water dispute

(D) Sikkim merger

Answer: (B)

 

23. India’s presence was solicited at the 1954 Indo-China peace conference in Geneva by:

(A) Cambodian King Sihanouk

(B) US secretary of State, John Foster Dulles.

(C) The Foreign Secretary of Great Britain, Anthony Eden

(D) Foreign Minister of the Soviet Union, Molotov

Answer: (C)

 

24. Under whose premiership India’s Foreign policy was restructured?

(A) Rajiv Gandhi

(B) P.V. Narasimha Rao

(C) I.K. Gujral

(D) Manmohan Singh

Answer: (B)

 

25. Arrange the following events in a chronological order by using the correct code as given below:

I. Civil war in Pakistan

II. First Indo-China war

III. Sino-Indian war

IV. India-Pakistan Kargil war

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) IV, II, I, III

(C) III, I, IV, II

(D) IV, II, III, I

Answer: (A)

 

26. Who wrote the book “Stable Peace”?

(A) Kenneth Boulding

(B) Johan Galtung

(C) Peter Wallerstein

(D) Gunnar Myrdal

Answer: (A)

 

27. Which one of the following International organisations started a scheme called ‘partnership for peace’ for a group of countries?

(A) OPEC

(B) OAU

(C) OAS

(D) NATO

Answer: (D)

 

28. Match the following in Table-I and Table-II on the basis of code given below:

Table – I (Events)                                                                   Table – II (Year)

a. UN Universal Declaration of Human Rights                      1. 1944

b. UN International year of Peace                                          2. 1951

c. UN convention on Refugees                                               3. 1986

d. UN Chicago convention on Civil Aviation                        4. 1948

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)

 

29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code for them:

Assertion (A): The concept of development was expanded by the UNDP which emphasized the need for a broad process of human development.

Reason (R): Economic development only cannot provide overall human security and well-being.

Codes:

(A) (A) is right but (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is not the right explanation for (R).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

30. Which one of the following articles of the Geneva Conventions of 1949 and the protocol is common?

(A) Article 3

(B) Article 4

(C) Article 6

(D) Article 9

Answer: (A)

 

31. Which one of the following countries advocated for ‘Look West Policy’ in response to India’s ‘Look East Policy’?

(A) Myanmar

(B) Thailand

(C) Laos

(D) Cambodia

Answer: (B)

 

32. Name the South-East Asian Country which has nuclear co-ordination with India?

(A) Indonesia

(B) Vietnam

(C) Malaysia

(D) Myanmar

Answer: (B)

 

33. ‘Preah Vihear Temple’ dispute is between:

(A) Thailand and Cambodia

(B) Myanmar and Thailand

(C) Thailand and Vietnam

(D) Thailand and Laos

Answer: (A)

 

34. Identify the appropriate code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Rohingya Muslim Ethnic groups fled Myanmar after bloody ethnic clashes with other ethnic groups.

Reason (R): Aang San Suukyi did not respond and sympathize with Rohingyas adequately because of her fear of alienation with majority of other ethnic groups in Myanmar.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

35. Match the following in List-I (Countries) and List-II (Ethnic group) with the help of the code given below:

List – I                                    List – II

(Coutries)                    (Ethnic group)

a. Vietnam                   1. Rohingyas

b. Thailand                  2. Black Thai

c. Myanmar                 3. Akha

d. Laos                        4. Ede

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 4 3 1 2

(C) 2 4 3 1

(D) 3 1 4 2

Answer: (B)

 

36. Match the following in events in List-I with the year of their happening in List-II with the help of code given below:

List – I                                                            List – II

(Events)                                               (Year)

a. Cuban Missile Crisis                        1. 1985

b. Warsaw pact disbanded                  2. 1979

c. Gorbachev came to power              3. 1962

d. Soviet invasion of Afghanistan      4. 1991

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 4 3

Answer: (A)

 

37. The territorial dispute over Karakalpakia area falls between the following countries:

(A) Kazakstan and Tajikistan

(B) Uzbekistan and Turkmenistan

(C) Kirgyzstan and Tajikistan

(D) Uzbekistan and Kazakstan

Answer: (B)

 

38. India-Russia strategic partnership was signed in one of the following years:

(A) Oct., 2000

(B) March, 2002

(C) December, 2004

(D) April, 2006

Answer: (A)

 

39. The only Woman ambassador from India in Moscow was:

(A) Sarojini Naidu

(B) Sucheta Kripalani

(C) Vijaya Laxmi Pandit

(D) Tarakshwari Sinha

Answer: (C)

 

40. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): The rebellion in South Ossetia against Georgia occurred when Tbilisi took away its autonomous status.

Reason (R): The South Ossetians demanded either independence or to be linked to North Ossetia.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

41. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): 1970’s is referred to as a ‘Lost decade’ for Africa.

Reason (R): Since there was no economic growth as compared to 1960’s.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are not correct explanation.

Answer: (A)

 

42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code from the following:

Assertion (A): The polynodal regional power structure in West Asia inhibits the establishment of stable regional order.

Reason (R): Uneven economic development fails to provide regional stability.

Codes:

(A) (A) is right but (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is not right but (R) is correct.

Answer: (A)

 

43. Choose the odd one out:

(A) Operation Desert Storm

(B) Operation Hammer

(C) Operation Dawn

(D) Operation Cactus-Lily

Answer: (D)

 

44. The only African nation which is not part of the African Union is:

(A) Libya

(B) Sudan

(C) Morocco

(D) Chad

Answer: (C)

 

45. Which one of the following warfare agents was used by the United States in its attack against Iraq during Gulf War II?

(A) Depleted Uranium

(B) Nerve gases

(C) Agent Orange

(D) Sarin

Answer: (A)

 

46. In which year the South American Union was formed?

(A) 2001

(B) 2003

(C) 2005

(D) 2008www.netugc.com

Answer: (D)

 

47. Which one of the following groups of countries formed the Andean Group?

(A) Chile, Ecuador, Peru, Brazil, Mexico, Venezuela.

(B) Colombia, Nicaragua, Honduras, Bolivia, Argentina, United States.

(C) Brazil, Chile, Peru, Jamaica, Venezuela, United States.

(D) Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela.

Answer: (D)

 

48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code from the following:

Assertion (A): ‘Bolivarian Vision’ advocated United Latin America free from hegemonic domination.

Reason (R): The Latin American leaders wanted to establish their own regional order.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not right.

(C) (A) is true, but (R) is not the correct explanation.

(D) (A) is not the correct explanation of (R).

Answer: (C)

 

49. Who among the following described ‘States-men as actors in a tragedy beyond their making or repair’?

(A) George Kennan

(B) Robert Jervis

(C) Henry Kissinger

(D) George K. Tanham

Answer: (A)

 

50. Which one of the following countries embarked upon the path of ‘Strategic Defense Initiative’?

(A) Russia

(B) China

(C) USA

(D) France

Answer: (C)

Comments