2013 December UGC NET Solved Question Paper in International and Area Studies, Paper III

1. What factors among the following account for the substantive growth of “Area Studies” as a distinctive subject in the second half of the twentieth century? Answer while using the following code:

I. Quest for comprehensive/ wholistic knowledge of newly independent countries.

II. Need of newly independent countries to project themselves on the world map.

III. Revolt against the scope and approaches of traditional disciplines.

IV. Cold War politics and the U.S. interest in checking growth of communism.

Codes:

(A) I and III are correct.

(B) I and IV are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) II and III are correct.

Answer: (B)

 

2. In reaction to which one of the following theories, “the Realist Theory” came to be propounded for explaining trends and processes in International Politics?

(A) Systems Theory

(B) Decision-making Theory

(C) Game Theory

(D) Idealist Theory

Answer: (D)

 

3. The term ‘economic statecraft’ was coined by one of the following scholars:

(A) David Baldwin

(B) E.H. Carr

(C) Wendy Frieman

(D) Robert Gilpin

Answer: (A)

 

4. Mention one of the following countries which did not ratify the UN Convention on the Laws of the Sea (1982).

(A) Malaysia

(B) Singapore

(C) United States

(D) Indonesia

Answer: (C)

 

5. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Most States comply with international law as it reduces uncertainty about the behaviour of States while increasing predictability in world affairs.

Reason (R): The States who comply with international law enhance their trustworthiness among the international community members, while the violating States weaken their own bargaining positions and are subjects of mistrust.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (B)

 

6. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): During the Cold War, the United Nations fell short of many of its ideals that its founders envisioned as a collective security organization.

Reason (R): Because the two most powerful members in the Security Council viz. the US and the USSR did not cooperate in promoting international peace and security.

Codes:

(A) (A) is not correct, but (R) is correct.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (B)

 

7. Arrange the following events in ascending chronological order with the help of given codes:

I. Establishment of European

Economic Community

II. Colombo Plan

III. Marshal Plan of US aid for Europe

IV. New International Economic Order

Codes:

(A) II, IV, III, I

(B) III, II, I, IV

(C) IV, I, II, III

(D) I, III, IV, II

Answer: (B)

 

8. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Economic development became a force destructive to cultures in the name of peoples’ interests.

Reason (R): Development is a top down, ethnocentric and technocratic approach that treats people and cultures as abstract concepts and where statistical figures are to be moved up and down in the charts of progress.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct, but (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is the correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

9. “The world politics is driven by self interest” relate to which one of the following theory?

(A) Realism

(B) Idealism

(C) Colonialism

(D) World Systems Theory

Answer: (A)

 

10. Which one of the following is not part of the Confidence Building Measures (CBMs)?

(A) Hotline

(B) People to people dialogues and exchanges.

(C) Prior notification of military exercises.

(D) Patrolling of borders.

Answer: (D)

11. Match the following military operations in List – I with the years of their occurrence in List – II with the help of the codes given below:

List – I (Military Operations)                                                  List – II (Year of Operation)

(a) Gulf of Tonkin operation                                                   1. 1994

(b) Bay of Pigs Operation                                                       2. 1967

(c) Operation in Haiti                                                              3. 1990

(d) Persian Gulf Operation                                                     4. 1962

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       2          1          3          4

(B)       2          4          1          3

(C)       4          3          2          1

(D)       4          1          3          2

Answer: (B)

 

12. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): China is a rising power that many expect it to become the world’s most powerful country.

Reason (R): In the West in particular, this has generated the fear that as China’s economic power increases, it will translate its wealth into military power.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

13. Choose the correct chronological order on the basis of the codes given below:

(A) Anti-Ballistic Missile Treaty, Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, Strategic Arms Reduction Treaty, Strategic Offensive Reduction Treaty.

(B) Strategic Arms Reduction Treaty, Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, Strategic Offensive Reduction Treaty, Anti Ballistic Missile Treaty.

(C) Strategic Offensive Reduction Treaty, Anti Ballistic Missile Treaty, Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, Strategic Arms Reduction Treaty.

(D) Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, Anti Ballistic Missile Treaty, Strategic Offensive Reduction Treaty, Strategic Arms Reduction Treaty.

Answer: (A)

 

14. Which one of the following is not considered as a factor for exacerbating low intensity conflicts (LICs) against India?

(A) Foreign hand and movement of extremist groups

(B) Narco-terrorism

(C) Proliferation of small arms

(D) Social media

Answer: (D)

 

15. Which of the following is the best conflict management approach in practice?

(A) Avoidance

(B) Domination

(C) Accommodation

(D) Consensus'

Answer: (D)

 

16. Arrange the following Nuclear Arms Control Treaties in ascending chronological order with the help of the code given below:

I. NPT

II. CTBT

III. TTBT

IV. PTBT

Codes:

(A) I, IV, III, II www.netugc.com

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, I, IV

(D) III, IV, II, I

Answer: (A)

 

17. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Former UN Secretary-General Kofi Annan explained the meaning of ‘popular sovereignty’ as the fundamental freedom of each individual enshrined in the Charter of the UN and subsequent international treaties.

Reason (R): Popular sovereignty is predicated on the claim that all people are equal and entitled to fundamental freedoms and that Governments control them only with their consent.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (C)

 

18. Match the Rulers who had to step down in democratic upsurge in the Arab world in List – I, with their country in List – II by using the given code below:

List – I (Rulers)                                               List – II (Countries)

(a) Hosni Mubarak                                          i. Tunisia

(b) Col. Gaddafi                                             ii. Yemen

(c) Zine El Abidine Ben Ali                            iii. Egypt

(d) Ali Abdulla Saleh                                      iv. Libya

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         iv         i           ii

(B)       ii          i           iii         iv

(C)       i           iii         iv         ii

(D)       iv         ii          iii         i

Answer: (A)

 

19. Arrange the following events chronologically in ascending order with the help of given code:

(i) Islamic Conference Organization

(ii) The Arab League

(iii) OPEC

(iv) Gulf Co-operation Council

Codes:

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: (B)

 

20. “Steam Roller Tactics” was the core of Israeli offensives in one of the following:

(A) Military operations in the Sinai region.

(B) Military operations on Golan Heights.

(C) Military Operations in the West Bank.

(D) Naval operations in Mediterranean & Red Seas

Answer: (A)

21. Which one of the following countries launched firstly the pre-emptive air strike during the Arab-Israel War of 1967?

(A) Egypt

(B) Syria

(C) Jordon

(D) Israel

Answer: (D)

 

22. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Religion is an emotional anchor for nation building. But the situation becomes explosive when political motives are attached to it.

Reason (R): The blend of religion and politics to extract narrow parochial interests causes communal tensions, fears and violence.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is a limited explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

23. Pan-Arabian as advocated by Gamal Abdel Nasser faded away after his death because

(A) It was directed against Western Powers

(B) There was no popular support to it

(C) Nasser made no effort to institutionalise it

(D) There was strong opposition to it in the Arab World

Answer: (C)

 

24. Arrange the following events in ascending chronological order with the help of the given codes:

(i) Baghdad Pact

(ii) Opening of the Suez Canal

(iii) Formation of PLO

(iv) Egypt-Syria formed United Arab Republic

Codes:

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (iii), (iv), (i), (ii)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (C)

 

25. Indo-Japanese Cooperation in Uttarakhand has

(A) Cultural dimension

(B) Economic dimension

(C) Strategic dimension

(D) Political dimension

Answer: (A)

 

26. ‘Southeast Asia: Crosswords of the World’ a book authored by

(A) John F. Cady

(B) Clark Neher

(C) Milton Osborn

(D) Carlyle A. Thayer

Answer: (B)

 

27. Thailand and Cambodia laid computing claims of sovereignty over

(A) Preah Vihar

(B) Angkar Wat

(C) Siem Reap region

(D) Batambang region

Answer: (A)

 

28. Which of the Asian leaders stated, ‘Liberty, equality and fraternity’ drawn from the American Declaration of Independence, at the time of declaration of independence to his country?

(A) Mao Ze Dong

(B) Sukarno

(C) Ho Chi Minh

(D) U Nu

Answer: (C)

 

29. Which country of the following is playing the role of an ‘honest worker’ in the South China Sea dispute?

(A) Thailand

(B) Cambodia

(C) Indonesia

(D) Myanmar

Answer: (C)

 

30. Match the year in List – I with the Conference held in List – II. Identify correct answer:

List – I (Year)                                                             List – II (Conference)

a. 1947                                                                        i. Geneva Conference on Indo China

b. 1955                                                                        ii. Paris Conference on Indo-China

c. 1954                                                                        iii. Asian Relations Conference

d. 1973                                                                        iv. Boundary Conference

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         i           ii          iv

(B)       ii          iii         i           iv

(C)       iii         iv         i           ii

(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (C)

 

31. Match the years in List – I with the maritime boundary agreements signed between countries in List – II. Identify correct answer with the help of a code:

List – I (Year)                                                                         List – II (Country)

a. 1974                                                                                    i. Myanmar – India

b. 1980                                                                                    ii. India – Indonesia

c. 1986                                                                                    iii. Australia – Indonesia

d. 1989                                                                                    iv. Myanmar – Thailand

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         ii          i           iv

(B)       ii          iv         i           iii

(C)       iv         ii          i           iii

(D)       i           iii         ii          iv

Answer: (B)

 

32. Burmese Communist Party was dismembered in the year

(A) 1959

(B) 1965

(C) 1976

(D) 1989

Answer: (D)

 

33. Match the countries mentioned in List – I with the pre-independent colonial powers mentioned in List – II with the help of the given codes:

List – I (Countries)                                                     List – II (Colonial Powers)

a. Equatorial Guinea                                                   i. Portugal

b. Guinea-Bissau                                                         ii. Britain

c. Nigeria                                                                     iii. French

d. Niger                                                                       iv. Spanish Colony

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       i           iv         iii         ii

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       iv         i           ii          iii

(D)       iii         ii          i           iv

Answer: (C)

 

34. Arrange the following in ascending chronological order with the help of the given codes:

(i) Sharpeville massacre

(ii) South Africa became independent dominion

(iii) Nigeria united to form Britain largest African Colony

(iv) Ethiopia’s occupation by Italy

Codes:

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (i), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

35. Match the following authors mentioned in List – I with their books mentioned in List – II by using the given codes:

List – I (Authors)                                                        List – II (Books)

a. Kwame Nkrumah                                                    i. South Africa: My Vision of Future

b. Julius Nyerere                                                         ii. Long March to Freedom

c. Mangosuthu Buthelezi                                            iii. Freedom and Socialism

d. Nelson Mandela                                                      iv. Africa Must Unite

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       iii         ii          iv         i

(C)       ii          iv         iii         i

(D)       i           iii         ii          iv

Answer: (A)

 

36. How many independent Island States are there in Africa?

(A) 9

(B) 11

(C) 6

(D) 4

Answer: (C)

 

37. Which of the following sub-Saharan African Country supplies about 10% of India’s total oil import?

(A) Gabon

(B) Nigeria

(C) Sudan

(D) Angola

Answer: (B)

 

38. The principal export commodity of Nigeria is

(A) Cotton

(B) Groundnut

(C) Hydrocarbons

(D) Natural Gas

Answer: (C)

 

39. Group of 77 (G-77), the Coalition of Third World Countries that sponsored the 1963 Joint Declaration of Developing Countries calls for

(A) Democratization of World institutions

(B) Reforms to allow greater equity in North-South trade

(C) More aid to the Third World Countries

(D) Change in aid criteria

Answer: (B)

 

40. Match the following countries in List – I with their old name in List – II by using the given code:

List – I (Current Name)                                                          List – II (Old Name)

a. Benin                                                                                   i. Nyasaland

b. Burkina Faso                                                                       ii. Bechunaland

c. Malawi                                                                                iii. Upper Volta

d. Botswana                                                                            iv. Dahomey

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iv         iii         i           ii

(B)       i           iv         ii          iii

(C)       iii         ii          iv         i

(D)       ii          i           iii         iv

Answer: (A)

 

41. Which city is known as nuclear city in Russia from among the following?

(A) Moscow

(B) St. Petersburg

(C) Krasnayarsk

(D) Cheremkhovo

Answer: (C)

 

42. In recent decades, Russia has improved its relationship with China mainly due to their common concern for the following:

(A) Spread of Islamic fundamentalism

(B) Proactive US interest

(C) Bilateral trade

(D) Role of BRICS

Answer: (A)

 

43. Match the following from List – I countries with List – II years of ratification of the START agreement by the CIS countries:

List – I (Countries)                                                     List – II (Years & Months of ratification)

a. Belarus                                                                    1. November 1992

b. Kazakhstan                                                                         2. February 1993

c. Russia                                                                      3. July 1992

d. Ukraine                                                                   4. November 1993www.netugc.com

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       2          1          4          3

(B)       2          3          1          4

(C)       3          2          4          1

(D)       4          2          1          3

Answer: (B)

 

44. The origin of the crisis in Chechnya was based on the following factors:

(A) Ethnic hatred and territorial claims.

(B) Military oppression by the Russians.

(C) External involvement.

(D) Political instability in Russia.

Answer: (A)

 

45. The Russian Prime Minister’s Statement that (it is) ‘the biggest mistake in Europe since the end of ‘World War II’ refers to the following:

(A) Expanded role of the CSCE

(B) NATO’s eastward expansion

(C) Operations of BRICS

(D) Operations of START II

Answer: (B)

 

46. Which South-east Asian country is looking, at India’s overhauling of aircrafts supplied by Soviet Russia?

(A) Malaysia

(B) Indonesia

(C) Vietnam

(D) The Philippines

Answer: (C)

 

47. During whose period were the political institutional reforms were the foremost challenges in Russia?

(A) Stalin

(B) Medvedev

(C) Putin

(D) Yeltsin

Answer: (C)

 

48. The SAFTA Agreement was signed on 6 January 2004 during Twelfth SAARC Summit held in

(A) Colombo

(B) Kathmandu

(C) New Delhi

(D) Islamabad

Answer: (D)

 

49. Match the following names of the Presidents as given in the List – I with the names of the country given in the list – II while using the correct code given below:

List – I (Names of Presidents)                                                List – II (Names of Countries)

a. Mamnoon Hussain                                                              1. Bangladesh

b. Abdul Hamid                                                                      2. Sri Lanka

c. Mahinda Rajapaksa                                                             3. Nepal

d. Ram Baran Yadav                                                              4. Pakistan

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       2          3          1          4

(B)       4          1          2          3

(C)       3          2          1          4

(D)       4          1          3          2

Answer: (B)

 

50. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Both energy security and environmental security are critical issues for India in particular and South Asia in general.

Reason (R): Because the South Asian region is poorly endowed with energy resources at least for conventional energy sources. In addition to climate change, the major environmental problems of this region are multiplying due to land degradation, deforestation and water scarcity.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (C)

 

51. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): “There is one thing which can unite us all: a belief that economic progress and political progress can go hand in hand.” (British Prime Minister in the eve of CHUGM in Sri Lanka on 17-11-2013).

Reason (R): Contrary argument is not valid that greater democratization and decentralization of power retards economic growth. (A response to Sri Lanka’s official position on decentralization).

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is correct elaboration of the (A).

(B) (A) is not correct and (R) is not correct elaboration of the (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not correct elaboration of the (A).

(D) (A) is not correct, but (R) is correct elaboration of the (A).

Answer: (A)

 

52. Which of the following South Asian Countries is ahead of rest of them in regard to Human Development Index (HDI)?

(A) Bangladesh

(B) Sri Lanka

(C) India

(D) Nepal

Answer: (B)

 

53. In which country in South Asian region, very recently the youth power has effectively pressurized its government to adopt stern measures against the Jihadi/terrorist groups?

(A) Bangladesh

(B) Pakistan

(C) India

(D) Bhutan

Answer: (A)

 

54. Who of the following scholars is credited with the exposition of “two political cultures” theory, while describing patterns of political culture in India:

(A) Myron Weiner

(B) Lloyd and Susanne Rudolph

(C) Paul Wallace

(D) Rajni Kothari

Answer: (A)

 

55. Choose the correct chronological order showing US role in global crises:

(A) Serbian/Yugoslavia Crisis, Iraq Crisis, Syrian Crisis, East Timor/Indonesia Crisis

(B) East Timor/Indonesian Crisis, Iraq-Crisis Serbian/Yugoslavian Crisis, Syrian Crisis

(C) Serbian/Yugoslavian Crisis, East Timor/Indonesian Crisis, Iraq Crisis, Syrian Crisis

(D) Iraq Crisis, Serbian/ Yugoslavian Crisis, Syrian Crisis, East Timor/Indonesian Crisis

Answer: (C)

 

56. Which US President visited for the first time in Communist China in 1972?

(A) H. Truman

(B) J.F. Kennedy

(C) R. Nixon

(D) J. Carter

Answer: (C)

 

57. Identify the correct code for the following Assertion (A) and Reasoning (R):

Assertion (A): Issues of power and influence of the US presidency are trapped between imperatives of efficient government and a pluralistic power structures.

Reason (R): The contribution is that more decentralization of power constrains decision making and handicaps efficient government.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is correct, and (R) is also correct.

(C) (A) is incorrect (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (A)

 

58. The causes of East-West Cold War excluded in practice one of the following:

(A) Conflict of interests of the USA and USSR.

(B) Ideological incompatibilities between the East & West.

(C) Reciprocal action-reaction exchange between the US and USSR.

(D) Changed perceptions of each other’s motives over the passage of time.

Answer: (D)

 

59. Who among the following US statesmen stressed that “overwhelming power evokes nearly automatically a quest by other societies to achieve a greater voice … and to reduce the relative position of the strongest”?

(A) Bill Clinton

(B) Hillary Clinton

(C) Barak Obama

(D) Henry Kissinger

Answer: (D)

 

60. The Trail Smelter Case was between the two following countries:

(A) Mexico and US

(B) Ecuador and Canada

(C) US and Canada

(D) Britain and US

Answer: (C)

 

61. The Treaty of Guadalupe Hidalgo established the border between the following countries:

(A) Mexico and US

(B) US and Canada

(C) US and UK

(D) Canada and Mexico

Answer: (A)

 

62. Who among the following scholars stated that the US is enjoying the upper portion of the multi-layered cake of world power policies due to its military and economic power?

(A) J. Nye

(B) S.P. Cohen

(C) H. Kissinger

(D) Richard Haas

Answer: (A)

 

63. Which Latin American country was invaded by the US in 1915 to protect its investments and properties and continued its military occupation till 1934?

(A) Panama

(B) Haiti

(C) Honduras

(D) Nicaragua

Answer: (B)

 

64. Which one of the following treaties belongs to the Nuclear Weapons Free Zone in Latin America?

(A) Treaty of Tlatelolco

(B) Open Skies Treaty

(C) Antarctic Treaty

(D) Treaty of Terotonga

Answer: (A)

 

65. The President of Chile, Sebastian Pinera, could not contest for the presidential election of 2014 because

(A) he focussed more on social welfare programme.

(B) his popularity fell due to economic hardships among the people.

(C) the population wants change.

(D) the Constitution bars President from serving two consecutive terms.

Answer: (D)

 

66. The US and Nicaragua signed a historical CAFTA agreement related to one of the following issues:

(A) Cultural exchange

(B) Financial assistance

(C) Free trade

(D) Strategic cooperation

Answer: (C)

 

67. Which country in Latin America was rated as a “hybrid Regime” by the Economist Intelligence Units Democracy Index in 2008?

(A) Columbia

(B) Mexico

(C) Panama

(D) Venezuela

Answer: (D)

 

68. Cardinal Raul Silva Henriques known for his strong criticism against human rights violations and political oppression belonged to which of the following country?

(A) Chile

(B) Honduras

(C) Haiti

(D) Venezuela

Answer: (A)

 

69. Identify the Latin American country that became one of the foremost developing countries to offer unemployment insurance from the list given below:

(A) Argentina

(B) Brazil

(C) Chile

(D) Ecuador

Answer: (B)www.netugc.com

 

70. In October 2013, India signed four agreements on trade, cultural exchange defence cooperation and establishment of Joint Commissions with one of the following Latin American countries:

(A) Bolivia

(B) Chile

(C) Peru

(D) Venezuela

Answer: (C)

 

Read the paragraph and answer the following questions:

The vast political, economic, and social differences separating North and South indicate that the Global South is “weak, vulnerable, and insecure – with these traits being the function of both domestic and external factors”.

Coping with this insecurity has long been a primary foreign policy goal of Global South states, and efforts to overcome it have often brought the Global South into contention with the Global North. Ironically, the end of the Cold War reduced the great powers’ security interest in providing economic aid to Global South countries. With foreign assistance declining, the Global South is now experiencing new armed conflicts and economic vulnerabilities.

Given these problems, strategies to maximize security and prosperity preoccupy foreign policy thinking in the Global south. Different states have taken different approaches, however.

 

71. Which one of the following factors are not accountable to the weaknesses, vulnerabilities and insecurities of the Global South?

(A) Political differences

(B) Economic disparities

(C) Social differences

(D) Geographical barriers

Answer: (D)

 

72. Which one of the following has been the primary foreign policy goals of the Global south countries?

(A) Equality

(B) Social emanicipation

(C) Climate change

(D) Insecurity issues

Answer: (D)

 

73. Which one of the following could be considered as the primary reason of declining Great Power security interest towards the Global South countries?

(A) End of the Cold War

(B) Hegemonic domination

(C) Financial Savings

(D) Cold War barriers

Answer: (A)

 

74. According to the paragraph, which one of the following is paradoxically chosen as the reason for new armed conflicts and economic vulnerabilities of the Global South countries?

(A) Decline of foreign assistance

(B) Internal political dissent

(C) Foreign interference

(D) Freedom from Fear

Answer: (A)

 

75. Maximization of security and prosperity remain the primary preoccupations of the Global south because of

(A) Sense of insecurity internally and externally.

(B) Lack of freedom from fear.

(C) Arms purchase.

(D) Foreign support.

Answer: (A)

Comments