2012 December UGC NET Solved Question Paper in International and Area Studies, Paper III

1. Arrange the following events in a chronological ascending order during the post-cold war period:

I. Civil war in Former Yugoslavia

II. Russia’s invasion on Georgia

III. US-led invasion of Afghanistan

IV. Rwandan genocide

Codes:

(A) IV, I, II, III

(B) III, II, I, IV

(C) I, IV, III, II

(D) II, III, IV, I

Answer: (C)

 

2. Hegemonic stability theory is the theory accepted by realists and many neoliberals. It implies

(A) The would political economy needs a hegemon who is authoritarian.

(B) It is a substitute for anarchy.

(C) It enunciates World Bank and IMF to govern the political economy.

(D) That a dominant military and economic power is necessary to ensure the stability and prosperity in a liberal world economy.

Answer: (D)www.netugc.com

 

3. “Complex Interdependence” is different for it accepts the role of the following:

(A) Transnational actors along with economic and institutional instruments.

(B) It advocates complex inter linkages between states within a region.

(C) It supports the role of hard power with soft power.

(D) Transnational economic actors along with military capacity.

Answer: (A)

 

4. Feminist theories of international relations:

(A) Are essentially all variants of liberalism.

(B) Are solely concerned with the role of women in international relations.

(C) Bring a range of perspectives to bear on the problem of “patriarchy”.

(D) Argue that war is a natural activity for males.

Answer: (D)

 

5. Which of the following is a key factor to distinguish liberalism from realism?

(A) All realists are anarchist who does not believe in the state.

(B) Realism relishes conflict, not peace.

(C) All liberals believe that human beings are rational enough to learn from their mistakes.

(D) Realists see liberals as idealists who ignore the basic facts about human nature.

Answer: (D)

 

6. Match List – I (Theorists in Green Politics) with List – II (Books).

List – I                                    List – II

a. E.F. Schumacher                 1. Re-enchanting humanity

b. Garrett Harolin                    2. Monocultures of the mind

c. MurrayBookchin                 3. Small isbeautiful

d. Vandana Shiva                   4. Lifeboat ethics

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 2 3 1

(C) 3 4 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (C)

 

7. Constructivists argue that

(A) Scientific enquiry can uncover absolute truths.

(B) Material forces are much more important than ideas.

(C) Individuals are powerless to shape the world as they find it.

(D) The “truth is always socially constructed.

Answer: (D)

 

8. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Environmental security is not entirely a case of ‘threat without enemies’.

Reason (R): The basic logic is that, globally, humanity is living beyond the carrying capacity of the planet Earth.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

9. For defence policy-making, who chairs the Cabinet Committee on Security Affairs in India

(A) Prime Minister

(B) President

(C) Defence Minister

(D) National Security Advisor

Answer: (A)

 

10. Which one of the following has not been included by Admiral A.T. Mahan as elements of sea power?

(A) Geographical position

(B) Physical conformation

(C) Extent of territory

(D) National will

Answer: (D)

11. After the Pokhran explosion of May, 1998, which website was defaced by Pakistan’s hackers?

(A) Ministry of Defence website

(B) BARC website

(C) PMO website

(D) MEA website

Answer: (B)

 

12. The strategy of minimum deterrence is reversed by

(A) No first use

(B) First strike

(C) First use

(D) Point defence

Answer: (B)

 

13. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Concern about potential manipulation of weather patterns as a weapon of war led the United Nations to create the Environmental Modification Convention of 1977.

Reason (R): Deliberate manipulation of environment for military purposes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct logic of (A).

(B) (A) is correct, but (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) not correct and (R) is not the logic of (A).

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

14. Who said that the only product of nuclear weapons was “the organization of peacelessness on a global scale?

(A) E.P. Thompson

(B) K. Subrahamanyam

(C) Dieter Senghaas

(D) M. Focault

Answer: (C)

 

15. Which one of the following is not a part of global environmental security concerns?

(A) Climate change.

(B) Depletion of the Ozone layer and industrial pollution.

(C) Over-exploitation of natural resources

(D) Technology.

Answer: (D)

 

16. Identify the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R).

Assertion (A): Dealing with violence and terrorism is a shared responsibility. While the Government of India is willing to share its responsibility, it wants states to share the responsibility.

Reason (R): Regarding the creation of National Counter Terrorist Centre, some States apprehend that their rights would be violated.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct, but (R) may be correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the appropriate logic of (A).

Answer: (D)

 

17. Which of the articles is common in all the three Geneva Conventions on Laws of War?

(A) Article 3

(B) Article 4

(C) Article 5

(D) Article 6

Answer: (A)

 

18. Which one of the following countries is members of NATO?

(A) Egypt

(B) Israel

(C) Saudi Arabia

(D) Turkey

Answer: (D)

 

19. The UN recognized the PLO as a legitimate organization of the people of Palestine in the year:

(A) 1948

(B) 1967

(C) 1974

(D) 1988

Answer: (C)

 

20. “Oil for food policy” in Iraq was sanctioned by the UN by Resolution Number

(A) 986

(B) 949

(C) 1051

(D) 1929

Answer: (A)

21. Who among the following Chinese leaders strategised that ‘keep a low profile and be patient’?

(A) Deng Xiaoping

(B) Mao Zedong

(C) Li Peng

(D) Hu Jintao

Answer: (A)

 

22. Which one of the following is known as ‘Mother of All Agreements’ in the context of West Asia?

(A) Declaration of Principles (DOP) signed between Palestine and Israel on September 13, 1993.

(B) Camp David Accord

(C) ShovakYonim Plan

(D) Madrid Peace Process

Answer: (A)

 

23. OPEC is the

(A) Cartel of major oil-producing countries.

(B) Primary example of economic liberalization.

(C) Organization of leading oil MNCs.

(D) United Nations Human Rights Office.

Answer: (A)

 

24. Match List – I (Countries) with List –II (Parliaments) with the code given below:

List – I                        List – II

a. Egypt                       1. Majlis

b. Turkey                     2. National Assembly

c. Iran                          3. Knesset

d. Israel                       4. Grand National Assembly

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 3 1 2 4

(C) 2 4 1 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

25. Match List – I (GCC States) with List – II (Secretary-Generals) by using the code given below:

List – I                                                            List – II

a. Abdul Rahman Bin Hamad Al Attiyah      1. Kuwait

b. Abdullah Bishara                                        2. Baharain

c. Fahim Bin Sultan al- Qasimi                       3. Qatar

d. Abdullatif Bin Rashid Al-Zayani               4. UAE

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 2 3 1 4

(C) 4 2 3 1

(D) 1 4 2 3www.netugc.com

Answer: (A)

 

26. Match the following organizations in Lit – I with the Column they belong to as mentioned in List – II by using the code given below:

List – I                                    List – II

a. Hamas                                 1. Pales tine

b. Hizbulla                               2. Lebanon

c. Hagnah                                3. Egypt

d. Muslim Brotherhood          4. Israel

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 4 3

(B) 2 1 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

 

27. Which one of the following countries has the closest maritime boundary with India?

(A) Myanmar

(B) Indonesia

(C) Malaysia

(D) Thailand

Answer: (B)

 

28. The decision to elevate India’s interaction with ASEAN from ‘Full Dialogue’ to ‘Summit Partners’ was taken at the ASEAN Summit held in :

(A) Phnom penh in 2002

(B) Hanoi in 2005

(C) Kuala Lumpur in 2007

(D) Singapore in 2009

Answer: (A)

 

29. Heroine production in Myanmar has become a source of narco-terrorism through

(A) Golden Triangle

(B) Golden Crescent

(C) Central Asia

(D) Khunjreb Pass

Answer: (A)

 

30. Asian Financial crisis led to the severe disruption to the economics in 1997/98 of

(A) China, Thailand, Malaysia, South Korea.

(B) India, Russia, Thailand, Indonesia.

(C) Thailand, South Korea, Malaysia, Indonesia.

(D) China, India, Russia, Iran.

Answer: (C)

 

31. When was the “Friendship Bridge” opened which was constructed on Mekong River connecting Laos and Thailand.

(A) 1990

(B) 1994

(C) 2000

(D) 2002

Answer: (B)

 

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): In 1979 China waged a punitive war against Vietnam which resulted in huge casualties on both sides.

Reason (R): This was because of their rivalry of interests in Cambodia. Vietnamese troops occupied Cambodia to eliminate the Pol Pot regime that had Chinese support.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is not false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Match the following events chronologically in ascending order:

Year                Events

a. 1999            1. Maghawati Sukarno Putri becomes President.

b. 2001            2. A bomb explosion in Bali killing at least 190 people mainly Australians.

c. 2002            3. East Timur vote for independence from Indonesia

d. 2004            4. BambangYudhoyono becomes president.

Codes:

      a b c d

(A) 3 1 2 4

(B) 1 3 4 2

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

 

34. Arrange the events of Myanmar described in the List – I chronologically in ascending codes with the dates given in List – II. Use the code given below:

List – I                                                                                    List – II

a. Aung Sam Su Kyi awarded Nobel Prize                            1. Sept. 1988

b. Establishment of National League for democracy                         2. July 1989

c. Aung Sam Su Kyi was put under house arrest                   3. May 1990

d. National elections held                                                       4. Oct. 1991

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 3 2 4 1

(C) 2 3 4 1

(D) 4 1 2 3

Answer: (C)

 

35. Where was the 1979 summit meeting which led to peace between Egypt and Israel held at?

(A) Sharamel Shiekh

(B) Reykjavik

(C) Camp David

(D) Cairo

Answer: (C)

 

36. Rhodesia declared itself independent on

(A) March 3, 1963

(B) July 8, 1966

(C) November 11, 1965

(D) January 10, 1967

Answer: (C)

 

37. Which two states make Tanzania?

(A) Dodoma and Dar-es-Salaam

(B) Tanganayka and Zanzibar

(C) Tanzania and Tanganayka

(D) Tanzania and Zanzibar

Answer: (B)

 

38. On which of the following Country, the United Nations did not impose arms embargo?

(A) Somalia

(B) Eritria

(C) Kenya

(D) Sudan

Answer: (C)

 

39. The term Third World refers to

(A) Economically less developed countries in Asia, Africa and Latin America.

(B) The Muslim Countries of Asia and Africa

(C) Countries of Eastern Europe depended on Soviet Union.

(D) China & Countries allied to it.

Answer: (A)

 

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): India’s most worthy lesson for Africa is her experience of democratic state building and secular-culturally plural nation building.

Reason (R): This will serve as a model for the multi-racial and multi-tribal states of Africa so that they do not degenerate into authoritarian theocracies, military juntals and failed states.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

41. Identify the correct chronological order the following events in Africa by using the code given below:

(i) Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia.

(ii) Formation of the organization of African Unity.

(iii) Creation of African Union.

(iv) Introduction of Apartheid in South Office.

Codes:

(A) Creation of African Union. Introduction of Apartheid in South Africa; Formation of organization of African unity; Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia.

(B) Introduction of Apartheid in South Africa; Formation of the organization of African unity; Unilateral Declaration of independence by Rhodesia. Creation of African Union.

(C) Formation of the organization of African Unity: Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia, Creation of African Union, Introduction of Apartheid in South Africa.

(D) Unilateral Declaration of Independence by Rhodesiao Introduction of Apartheid by South Africa, Formation of the organization African Unity, Creation of African Union.

Answer: (B)

 

42. The Treaty of Pelindaba is related to

(A) The Nuclear Weapons Free Zone in the South Pacific.

(B) The Nuclear Weapons Free Zone in Africa.

(C) The Nuclear Weapons Free Zone in Antarctica.

(D) The Nuclear Weapons Free Zone in Latin America.

Answer: (B)

 

43. The classical balance of power between the East and West was promoted by

(A) The atomic, thermonuclear war heads and ICBMS.

(B) Abilities of the US and erstwhile USSR to oversee global politics.

(C) Combined economic, political and military power of the US and the erstwhile USSR.

(D) All the above.

Answer: (D)

 

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The Bolsheviks shifted their focus from world revolution to building socialism within the Soviet Union.

Reason (R): The Soviet defeat in war with Poland in 1921 and failure of revolution in Europe shifted the focus of Soviet foreign policy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): For more than a hundred years all Russian governments have sought to respond over Eastern Europe. But only since the Red Army reached the Elba River have the rulers of Russia been able to realize the ambitions of the Russian Empire and the ideological purposes of communism.

Reason (R): The casual factors are territorial expansion and ideological learnings.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

46. The disintegration of the Soviet Union ushered in the end of Cold War bringing.

(A) Power Vacuum

(B) Unipolar World Order

(C) Proactive role of the United Nations

(D) Anarchy

Answer: (A)

 

47. Who propounded the Nuclear winter theory?

(A) Henry Kissinger Group

(B) Andre Beaufre Group

(C) Bernard Brodie Group

(D) TTAPS Group

Answer: (D)

 

48. When did President Kennedy made an observation that ‘both the United States and its allies and the Soviet Union and its allies have a mutually deep interest in a just and genuine peace and in halting the arms race ….’?

(A) 1968

(B) 1963

(C) 1965

(D) 1964

Answer: (B)

 

49. Name the countries which were the signatories of Reykjavik summit

(A) USA and USSR

(B) France and USSR

(C) U.K. and USSR

(D) Germany and USSR

Answer: (A)

 

50. Match List – I (Soviet leaders) with List – II (Doctrines) with the code given below:

List – I                                    List – II

a. Joseph Stalin                       1. Détente and Disarmament

b. Nikita Khrushchev              2. Collective Security

c. Andrei Gromyko                 3. United Front

d. Lenoid Brezhnev                4. Peaceful coexistence

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 2 3 4 1

(C) 1 2 3 4

(D) 4 1 2 3

Answer: (A)

 

51. Match the following Ethnic Minorities in Table – I appropriately with the countries named in Table – II.

Table – I                                  Table – II

(Ethnic Minorities)                  (Countries)

a. Newars                                1. Bangladesh

b. Chakmas                             2. Pakistan

c. Baluchs                                3. Bhutan

d. Lhotshampas                       4. Nepal

Codes:

       a b c d

(A) 4 1 2 3

(B) 2 3 1 4

(C) 4 2 3 1

(D) 1 3 4 2

Answer: (A)

 

52. Who opined that ‘The power of king lies in his mighty arms …. Security of the citizens at peace time is very important because State is the only saviour of the man and women who get affected only because of the negligence of the state’.

(A) Manu

(B) Sukracharya

(C) Chanakya

(D) Douhet

Answer: (C)

 

53. Which one of the following is not a feature of new Bhutanese Constitution?

(A) Limited Monarchy

(B) Directly Elected National Legislature

(C) Federal system

(D) Competitive party system

Answer: (C)

 

54. Which of the following states in South Asia precludes provision for a state religion in its present constitutional system?

(A) Pakistan

(B) Nepal

(C) Bangladesh

(D) Maldives

Answer: (B)

 

55. Name the South Asian Country from among the following list, which has bilateral free trade agreement with India?

(A) Sri Lanka

(B) Pakistan

(C) Bangladesh

(D) Afghanistan

Answer: (A)

 

56. Assertion (A): Globalization and Liberalization have contributed to democratic movements and build-up of democracy in South Asia as competitive systems.

Reason (R): The IT revolution has been helped by globalization to spread up ideals of liberty and social justice.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the full explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true, but (R) is not.

(D) (A) is wrong, but (R) is true.

Answer: (A)

 

57. Which of the following ideologies is most inspiring to Islamic radical/terrorist groups in South Asian context?

(A) Wahabism

(B) Nationalism

(C) Sufism

(D) Democracy and Socialism

Answer: (A)

 

58. The Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) between India and Japan was operatonalised in

(A) March 2010

(B) February 2011

(C) August 2011

(D) February 2012

Answer: (C)

 

59. Name the American President who advocated for the ‘Atom for Peace’ programme

(A) Eisenhower

(B) L.B. Johnson

(C) H.S. Truman

(D) J.F. Kennedy

Answer: (A)

 

60. Embedded journalism was brought into practice by the US during

(A) The Gulf War I

(B) The Gulf War II

(C) Global War on Terror in Afghanistan

(D) Vietnam War

Answer: (B)

 

61. Who said, “I see God in the smiles of the poor”?

(A) Martin Luther King

(B) Mahatma Gandhi

(C) AmartyaSen

(D) Abraham Lincoln

Answer: (B)

 

62. The UN SC Resolution 1373 (28 Sep. 2001) is related to

(A) Curbing terrorist financing, money laundering and banning material support to them.

(B) Marking distinction between ‘terrorists’ and ‘freedom fighters’.

(C) Curbing ozone depletion.

(D) Maintaining societal security.

Answer: (A)

 

63. Which of the following applies to the Brandt Report?

(A) Argued that the developing world should get its act together and fund for itself.

(B) Highlighted the interdependence of the North and the South, emphasizing that the prosperity of the North is dependent on the development of the South.

(C) Insisted that aid should only be offered to non-communist countries.

(D) Was inspired by the Marshall Plan.

Answer: (B)

 

64. Arrange in a chronological ascending order the events of U.S.

I. Constitution Adoption

II. Bill of Rights

III. Constitution came into effect

IV. Thirteenth Amendment

(A) III, IV, I, II

(B) II, I, IV, III

(C) I, II, III, IV

(D) I, III, II, IV

Answer: (D)

 

65. Match List – I (Thinkers) with List – II (Concepts that the U.S. Constitution is influenced by) from the codes given below:

List – I                        List – II

a. John Locke              1. Separation of Powers

b. Montesque              2. Federalism

c. Edward Coke          3. Consent of the governed

d. Thomas Jefferson    4. Equity in outcomes

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 2 4 3 1

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 1 2

Answer: (A)

 

66. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The U.S. Constitution gives Congress and the President different responsibilities in waging wars, but there have been disputes about where one’s war powers begin and the other’s ends.

Reason (R): This was witnessed during the Obama administration’s dispute with Congress over its decision to participate in the Military intervention in Libya in March, 2011.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.www.netugc.com

Answer: (B)

 

67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Social movements concerned with peace, environment and women promote a vision of International Security based on people.

Reason (R): This is important in terms of evolving a richer concept of security.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

68. Arrange the following events in a chronological ascending order.

I. UN Truth Commission on Guatemala.

II. Fidel Castro comes to power in Cuba.

III. Zapatista Rebellion.

IV. Salvador Allende wins elections in Chile.

Codes:

(A) II, IV, III, I

(B) I, III, II, IV

(C) III, I, IV, II

(D) IV, II, I, III

Answer: (A)

 

69. MERCOSUR came into existence in

(A) 1985

(B) 1991

(C) 1990

(D) 1986

Answer: (B)

 

70. The CIA backed coup overthrew the democratically elected government of Jacobo Arbenz in Guatemala in the year

(A) 1952

(B) 1954

(C) 1953

(D) 1955

Answer: (B)

 

71. Which one of the following is ecologydriven conflict in Latin America?

(A) 1969 war between El Salvador and Honduras.

(B) 1983 war between UK and Argentina.

(C) 1959 US-Cuba Bay of Pigs War.

(D) Honduras and Nicaragua.

Answer: (A)

 

72. The Argentineans walked out of the Sixth OAS Summit on the following issue:

(A) Economic package

(B) Malvinas

(C) Drug trafficking

(D) Oil price

Answer: (B)

 

73. G. Vargas, who is known as the “Father of the Poor” is the President of

(A) Argentina

(B) Chile

(C) Mexico

(D) Brazil

Answer: (D)

 

74. Match List – I (States) with List – II (Leaders) with the code given below:

List – I                        List – II

(States)                        (Leaders)

a. Bolivia                     1. Plutanco Elias Calles

b. Venezuela               2. EVO Morales

c. Mexico                    3. Salavador Allende

d. Chile                       4. Hugo Chavez

Codes:

       a b c d

(A) 1 3 4 2

(B) 2 4 1 3

(C) 4 2 3 1

(D) 3 1 2 4

Answer: (B)

 

75. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Brazil was successful in its “Zero Hunger” policy.

Reason (R): One of the prime concerns for Brazil was the reduction of poverty, hunger and inequality that would help accelerate its growth based economic development policy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

Comments