2013 September UGC NET Solved Question Paper in Indian Culture, Paper II

1. The art of dancing in the Harappan culture is known from:

(A) Harappa

(B) Mohenjodaro

(C) Lothal

(D) Dholavira

Answer: (B)

 

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The discovery of copper seals during the chalcolithic culture attests the existence of trade.

Reason (R): Seals were used as money for external trade.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

3. Which one of the following is the first to throw light on Barter system in the vedic period?

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Samaveda

(D) Atharvaveda

Answer: (A)

 

4. Match the List I with List II and select the correct answer from the codes given below.

List – I (Mahajanapada States)                                               List – II (In Modern States)

a. Anga                                                                                    1. Madhya Pradesh

b. Kosala                                                                                 2. Rajasthan

c. Machchha                                                                            3. Uttar Pradesh

d. Avanti                                                                                 4. Bihar

Codes:

a          b          c          d

(A)       1          2          3          4

(B)       4          3          2          1

(C)       3          4          1          2

(D)       2          3          4          1

Answer: (B)

 

5. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.

List – I (Buddhist Councils)                                                   List – II (Presiding Personalities)

a. Rajgriha                                                                               1. Vasumitra

b. Vaishali                                                                               2. Moggaliputra Tissa

c. Pataliputra                                                                           3. Sabbakami

d. Kashmir                                                                              4. Mahakassapa

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          2          1          4

(B)       4          3          2          1

(C)       2          1          4          3

(D)       1          2          3          4

Answer: (B)

 

6. Match the List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists.

List – I (Place of Edicts of Ashok)                                                     List – II (Modern State)

a. Kalsi                                                                                                1. Maharastra

b. Girnar                                                                                              2. Odisha

c. Sopara                                                                                             3. Gujarat

d. Dhauli                                                                                             4. Uttarakhand

Codes:

a          b          c          d

(A)       4          3          1         2

(B)       3         1          2          4

(C)       1          2          4          3

(D)       4          1          3          4

Answer: (A)

 

7. Where was Lomas rishi cave carved?www.netugc.com

(A) Udaigiri

(B) Khandgiri

(C) Barbar hills

(D) Junagarh hills

Answer: (C)

 

8. Which one of the following ancient places is not related to Jainism?

(A) Ujjain

(B) Sravanabelgola

(C) Nasik

(D) Vallabhi

Answer: (C)

 

9. Jataka stories were depicted for the first time in Indian art in:

(A) Bodh Gaya

(B) Sanchi

(C) Bharhut

(D) Amaravati

Answer: (C)

 

10. Which among the following works has not been written by Asvagosha?

(A) Buddha-charita

(B) Sariputra-Prakarana

(C) Saundarananada

(D) Madhyamika sutra

Answer: (D)

11. In which one of the following places, was a Jaina council held under Devardhagani?

(A) Pataliputra

(B) Vallabhi

(C) Rajgriha

(D) Vaisali

Answer: (B)

 

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): After the death of Emperor Asoka, Buddhism lost its royal patronage.

Reason (R): Rulers of the post- Mauryan period supported the cause of Hinduism.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

13. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.

List – I (Works)                                                          List – II (Authors)

a. Abidharma Kosha                                                   1. Jayamkondar

b. Mahabhasya                                                            2. Panini

c. Ashtayayi                                                                3. Patanjali

d. Kalingattuparani                                                     4. Vasubandhu

Codes:

a          b          c          d

(A)       4          3          2          1

(B)       3          2          1          4

(C)       2          1          4          3

(D)       1          2          3          4

Answer: (A)

 

14. Who among the following performed two Aswamedhas?

(A) Vasumitra

(B) Agnimitra

(C) Pushyamitra

(D) Jyeshtamitra

Answer: (C)

 

15. Pliny’s Naturalis Historica was written in which one of the following languages?

(A) Greek

(B) Roman

(C) Latin

(D) Chinese

Answer: (C)

 

16. The Fire Temple of Taxila belongs to which of the following periods?

(A) Bacterian – Greeks

(B) Kushans

(C) Saka – Pahlavas

(D) Mauryas

Answer: (C)

 

17. Who among the following Satavahana rulers is known for his performance of vedic sacrifices?

(A) Kanha

(B) Simuka

(C) Vedasiri

(D) Sri Satakarni

Answer: (D)

 

18. Earliest Vishnu image was found at:

(A) Tala

(B) Malhar

(C) Sirpur

(D) Rajim

Answer: (B)

 

19. Who among the following personalities was not connected with the system of medicine during the ancient period?

(A) Charaka

(B) Bhaskara

(C) Dhanvantari

(D) Susruta

Answer: (B)

 

20. Cost expenditure account for various architectural activities is given in which inscription?

(A) Junagarh inscription of Rudradaman I

(B) Hathigumpha inscription of Kharavela

(C) Nasik inscription of Gautamibalsri

(D) Helodorus pillar inscription Vidisa

Answer: (B)

21. ‘Parikha’ is the architectural part of:

(A) Stupa architecture

(B) Cave architecture

(C) Fort architecture

(D) Temple architecture

Answer: (C)www.netugc.com

 

22. Gathasaptasati sculptural panel is displayed in the museum of:

(A) Bhopal

(B) Jabalpur

(C) Gwalior

(D) Indore

Answer: (B)

 

23. Mention of Karshapana as a coin occurs in:

(A) Nasik inscription of Gautami Balasri

(B) Hathigumpha inscription of Kharavela

(C) Naneghat inscription of Naganika

(D) Junagarh inscription of Rudradaman

Answer: (C)

 

24. That some Gupta rulers petronised music during their reign is evident from the gold vina type coins issued by:

(A) Chandragupta I

(B) Samudragupta

(C) Skandagupta

(D) Chandragupta II

Answer: (B)

 

25. Famous colossal Varaha image was cerved at:

(A) Deogarh

(B) Mathura

(C) Eran

(D) Udaigiri

Answer: (D)

 

26. Meghavarman the ruler of Sri Lanka sent a cultural mission to which of the following Gupta rulers?

(A) Chandragupta I

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Skandagupta

Answer: (B)

 

27. Krishnalila scences are depicted in the temple of

(A) Deogarh

(B) Nachna Kuthara

(C) Khoh

(D) Sanchi

Answer: (A)

 

28. Arrange the following temples in Chronological order:

i. Shore temple at Mahabalipuram

ii. Kailasanatha temple at Kanchipuram

iii. Brihadesvara temple at Tanjavur

iv. Minakshi temple at Madurai

Select your answer from the codes given below:

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

29. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I (Sun Temples)                                                            List – II (States)

a. Modhera Sun temple                                                           1. Orissa

b. Konark Sun Temple                                                            2. Madhya Pradesh

c. Martand Sun Temple                                                           3. Gujarat

d. Chitragupta temple Khajuraho                                           4. Kashmir

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          1          4          2

(B)       2          3          1          4

(C)       3          4          1          2

(D)       1          2          3          4

Answer: (A)

 

30. An early Muslim invader who adopted Sanskrit legend on his coins was

(A) Mahmud of Ghazni

(B) Muhammad bin Qasim

(C) Muhammad Ghori

(D) None of the above

Answer: (A)

 

31. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.

List – I (Name of Palaces)                                                      List – II ( Built by)

a. Qasr-i Safed                                                                        1. Qutubuddin Aibek

b. Kushk-i Lal                                                                         2. Ghyasuddin Balban

c. Kushk-i Sabz                                                                       3. Jalaluddin Firoz Khalji

d. Qasr-i Hazar Sutun                                                                         4. Alauddin Khalji

Codes:

a          b          c          d

(A)       1          2          3          4

(B)       2          3          1          4

(C)       4          3          2          1

(D)       1          2          4          3

Answer: (A)

 

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Bhakti movement tended to diminish the strong prejudice against women.

Reason (R): The Bhakti saints believed that devotion to God was more important in life than being a householder.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (C)

 

33. In Indian sufi literature the term Zikr stands for

(A) Repentance

(B) Renunciation

(C) Remembrance of God

(D) Satisfaction with whatever is ordained by God

Answer: (C)

 

34. Jahaz Mahal was constructed at:

(A) Jaunpur

(B) Mandu

(C) Pandua

(D) Ahmedabad

Answer: (A)

 

35. On 28th January 1519, Babur married Mubarrak Begum, a daughter of Malik Shah Mansoor, the chief of the Yusuf Zais with a view to:

(A) show his might to Yusuf Zai’s

(B) suppress the Yusuf Zai’s

(C) conciliate ‘the Yusuf Zai horde’

(D) create terror in the Yusuf Zai horde

Answer: (C)

 

36. Which of the following was not constructed at Fatehpur Sikri?

(A) Panch Mahal

(B) Jodha Bai’s Palace

(C) Jahangiri Mahal

(D) Khwab Gah

Answer: (C)

 

37. Dastan-i-Masih or Miratul Quds is a

(A) Persian translation of a work in Portuguese based on the Gospels.

(B) Persian translation of a work on European Renaissance art.

(C) A manuscript containing numerous copies of Christian pictures by artist Keshavdas.

(D) English translation of Bible written in Portuguese by Father Jerome Xavier on Akbar’s order.

Answer: (A)

 

38. Which Mughal painter supervised the work of illustration of the first four volumes of the Hamzanama?

(A) Mir Mansur

(B) Mir Saiyyad Ali

(C) Abdus Samad

(D) Mukhlis

Answer: (B)

 

39. In Hindustan tester of food is called Chashnigir while Babur called him

(A) Bakāwal

(B) Āftābgir

(C) Amir i dād

(D) Amir i tarab

Answer: (A)

 

40. Sawai Jai Singh built his last observatory at

(A) Delhi

(B) Ujjain

(C) Mathura

(D) Banaras

Answer: (C)

 

41. The Asiatic Society of Bengal was started by

(A) Henry Vivian Derozio

(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

(C) William Jones

(D) Lord Cornwallis

Answer: (C)

 

42. The Fort William College was established by

(A) Warrren Hastings

(B) Lord Ripon

(C) Lord William Bentinck

(D) Lord Wellesley

Answer: (D)

 

43. ‘Palempore’ was the famous textile variety that was exported from

(A) Gujarat

(B) Bengal

(C) Coromandel Coast

(D) Malabar Coast

Answer: (C)

 

44. ‘The Lottery Committee’ of 1817 was associated with the town planning of

(A) Pondicherry

(B) Calcutta

(C) Bombay

(D) Madras

Answer: (B)

 

45. Which of the following is not true about the Arya Samaj?

(A) The Vedas are infallible.

(B) The marriageable age of the boys and girls should be 25 and 16 respectively.

(C) It encouraged the female education.

(D) The recognition of interreligious marriages.

Answer: (D)

 

46. Arrange the following in chronological order and select the correct answer using the code given below:

i. The Universities Act

ii. The Hunter Commission

iii. The Wood’s Despatch

iv. The Sandler Commission

Codes:

(A) i iii iv ii

(B) ii i iii iv

(C) iii ii i iv

(D) iv i iii ii

Answer: (C)

 

47. The Age of Consent Bill of 1891 sought to push the age of consummation of marriage for women

(A) from 8 to 10 years

(B) from 10 to 12 years

(C) from 12 to 14 years

(D) from 16 to 18 years

Answer: (B)

 

48. Who was the leader of ‘No-Tax Campaign’ of the peasants organised in 1928?

(A) S.A. Dange

(B) Sardar Vallabhbhai Patel

(C) Baba Ramchandra

(D) Subhash Chandra Bose

Answer: (C)

 

49. Match the following names with the specific movements:

List – I                                                                        List – IIwww.netugc.com

a. Swami Sahajanand Saraswati                                 1. Bardoli Satyagraha of 1928

b. Vallabhbhai Patel                                                    2. Ezhavas of Kerala

c. Sasipada Bannerjee                                                 3. Bhumihar Brahman Sabha of Bihar

d. Nanu Asan                                                              4. Jute Mill Workers of Baranagar

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          2          1          4

(B)       3          1          4          2

(C)       2          3          4          1

(D)       1          4          3          2

Answer: (B)

 

50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Modern Indian nationalism arose to meet the challenge of foreign domination.

Reason (R): Because the British rule had become the major barrier to India’s development.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

Comments