2013 June UGC NET Solved Question Paper in Indian Culture, Paper III

1. Match List-I with List-II and select the correct answers from the code given below the lists:

List – I                                    List – II

(Harappan sites)          (Locations)

a. Alamgirpur              1. Gujarat

b. Rakhigarhi               2. Haryana

c. Rangpur                   3. Punjab

d. Ropar                      4. Uttar Pradesh

Codes:

       a b c d

(A) 1 3 4 2

(B) 4 2 1 3

(C) 3 1 2 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)

 

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Copper tools simultaneously found along with stone tools during the chalcolithic period.

Reason (R): Copper was abundantly available during the chalcolithic period.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

3. The priest who recited the Vedic mantras was known as:

(A) Udgatra

(B) Hotri

(C) Adhvaryu

(D) Brahma

Answer: (B)

 

4. ‘Bali’ in the early historical period was a

(A) Tax

(B) Voluntary offering

(C) Toll

(D) Land revenue

Answer: (A)

 

5. Which of the following Vedic text describes sabha and samiti as two daughters of prajapati?

(A) Rigveda

(B) Atharvaveda

(C) Aitareya Brahmana

(D) Satapatha Brahmana

Answer: (B)

 

6. During the period of sixteen Mahajanapadas Mathura was the capital of:

(A) Vajji

(B) Kasi

(C) Surasena

(D) Vatsa

Answer: (C)

 

7. Where did Jivaka study Medical Science?

(A) Taxila

(B) Nalanda

(C) Vikramasila

(D) Kasi

Answer: (A)

 

8. The mention of southern kingdoms of Pandyas, Cholas, Satyaputras and Keralaputras found in which of the following Asokan edicts?

(A) Minor Rock edict I

(B) Pillar edict VII

(C) Second Rock edict

(D) Thirteenth Rock edict

Answer: (C)

 

9. Where did Asoka appoint a Greek official incharge of administration?

(A) Taxila

(B) Isila

(C) Udaigiri

(D) Girnar

Answer: (D)

 

10. Ayaka Pillars form architectural feature of the stupa at:

(A) Sanchi

(B) Bharhut

(C) Amaravati

(D) Sarnath

Answer: (C)

11. The figure of Buddha first occurs on the gold coins of:

(A) Kunindas

(B) Kushanas

(C) Sakas

(D) Satavahanas

Answer: (B)

 

12. Lead coins were first issued by

(A) Mauryas

(B) Indo-Greek

(C) Satavahanas

(D) Kushanas

Answer: (C)

 

13. Concept of Dharma Vijaya is reflected in which Gupta Inscription?

(A) Mehrauli Iron pillar inscription of Chandra

(B) Eran inscription of Bhanugupta

(C) Allahabad pillar inscription of Samudragupta

(D) Bhitri inscription of Skandagupta

Answer: (C)

 

14. The Ajanta painting of mother and child is found in

(A) Cave No. 9

(B) Cave No. 10

(C) Cave No. 16

(D) Cave No. 17

Answer: (D)

 

15. The claim of the Nanadesi to have wandered over different lands is proved by a fragmentary Tamil inscription from

(A) Funan

(B) Java

(C) Sumatra

(D) Simhala

Answer: (C)

 

16. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below the lists:www.netugc.com

List – I                        List – II

(Sculpture)                  (Monument)

a. Jaitvan Dan                         1. Deogarh

b. Yakshi                     2. Didarganj

c. Lion Capital            3. Bharhut

d. Gajendra Moksha   4. Sarnath

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 3 1 4

(C) 1 2 4 3

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)

 

17. The ancient port of Puhar was situated at the mouth of the river

(A) Kaveri

(B) Periyar

(C) Tamraparni

(D) Vaigai

Answer: (A)

 

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Aryanisation of South India reached its culmination during the time of Pallavas.

Reason (R): Ghatika was established at Kanchi.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

19. Arrange the following Eras in chronological order:

1. Gupta Era

2. Kali Era

3. Vikrama Era

4. Shaka Era

Select your answer from the codes given below:

(A) 4, 3, 2, 1

(B) 3, 4, 1, 2

(C) 4, 3, 1, 2

(D) 2, 3, 4, 1

Answer: (D)

 

20. Which one of the following under the Sangam Age does not fall under the eighteen anthologies?

(A) Ahanānuru

(B) Puranānuru

(C) Kalittogai

(D) Tolkappium

Answer: (D)

21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The Lingayata religion turned into a radical movement against caste system and Brahmanical orthodoxy.

Reason (R): Its founder Basava was himself a non-Brahmana.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

22. Who among the following recognized the wife as a successor to her husband if he died without a son?

(A) Apastamba

(B) Manu

(C) Narada

(D) Yajnavalkya

Answer: (D)

 

23. Who among the following was awarded highest punishment for theft in the scheme of Manu?

(A) Brahmana

(B) Kshatriya

(C) Vaisya

(D) Sudra

Answer: (A)

 

24. Which writer refers to the depiction of Ganga and Yamuna in temple architecture?

(A) Bhasa

(B) Bharavi

(C) Kalidasa

(D) Jayadeva

Answer: (C)

 

25. Which rockent temple is known as dream in the rock?

(A) Elephanta

(B) Ellora

(C) Mamallapuram

(D) Udaigiri

Answer: (B)

 

26. Bhairva worship was started during the period of

(A) Satavahanas

(B) Kushanas

(C) Chalukyas

(D) Vakatakas

Answer: (D)

 

27. ‘Kalayana Sundara’ image is found carved in the cave of

(A) Udaigiri cave

(B) Ajanta cave

(C) Elephanta cave

(D) Khandgiri cave

Answer: (C)

 

28. In which Khajuraho temple image of Rama and Sita is depicted?

(A) Khandariya Mahadeo temple

(B) Lakshman temple

(C) Adinath temple

(D) Parshwanath temple

Answer: (D)

 

29. Bhairava image described by Abul Fazl was found at

(A) Khajuraho

(B) Kalanjara

(C) Mahoba

(D) Deogarh

Answer: (B)

 

30. The famous Salabhanjikamurti from Gyaraspur is displayed in the museum of

(A) Bhopal

(B) Ujjain

(C) Vidisa

(D) Gwalior

Answer: (D)

 

31. ‘Makaratorana’ is found in the temples of

(A) Kalachuris

(B) Pratiharas

(C) Chandellas

(D) Paramaras

Answer: (C)

 

32. Who among the following is famous for his commentary on Manusmriti?

(A) Apararka

(B) Medhatithi

(C) Vijnanesvara

(D) Visvarupa

Answer: (B)

 

33. Who is the author of Nitivakyamrita?

(A) Hemachandra

(B) Kamandaka

(C) Kshemendra

(D) Somadeva

Answer: (D)

 

34. Which one of the following Mauryanofficer was incharge of weights and measures?

(A) Panyadhyaksha

(B) Pautavadhyaksha

(C) Rajjuka

(D) Rupadarsaka

Answer: (B)

 

35.Huna princess Avalladevi was a queen of

(A) Gangeyadeva

(B) Karna

(C) Dharmapala

(D) Prithviraja Chauhana

Answer: (B)

 

36. Which of the following places are known for the Pallava culture?

1. Madurai

2. Kanchipuram

3. Mahabalipuramwww.netugc.com

4. Tanjavur

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (B)

 

37. Ellora Kailash temple is famous for Siva images of which form?

(A) Tripurantakmurti

(B) Vishnuanugrahmurti

(C) Ravananugrahmurti

(D) Arjunanugrahmurti

Answer: (C)

 

38. Who among the following Cholarulers invaded to South East Asian countries to safeguard the trade of the empire?

(A) Rajaraja I

(B) Rajendra

(C) Both of the above

(D) None of the above

Answer: (C)

 

39. Who among the following Cholarulers had matrimonial relation with the Chalukyas of Vengi?

(A) Parantaka

(B) Rajaraja I

(C) Rajendra

(D) Rajaraja II

Answer: (B)

 

40. Who among the following chola rulers sent a diplomatic and commercial emissary to China?

(A) Rajaraja I

(B) Rajendra

(C) Rajaraja II

(D) Kulottunga

Answer: (B)

 

41. Who commented that Zia-ud-din Barani, the author of Tarikh-i- Firuzshahi treats history as a branch of Theology?

(A) Muhammad Habib

(B) A.B.M. Habibulah

(C) I.H. Qureshi

(D) Peter Hardy

Answer: (D)

 

42. Guldasta in Islamic architecture of India is:

(A) An ornamental turret

(B) Floral decoration

(C) Perforated lattice in stone

(D) Decoration with fanciful interwoven elements

Answer: (A)

 

43. Who describes the medieval Bhakti Movement as a reflection of the medieval feudal order?

(A) K.A. Nizami

(B) D.D. Kosambi

(C) R.S. Sharma

(D) Tarachand

Answer: (C)

 

44. Who among the following remarked in one of his own works that the Sufis had always adopted the language of the people among whom they lived and worked?

(A) Mulla Daud

(B) Malik Muhammad Jaisi

(C) Shaikh Farid-ud-din Shakarganj

(D) Dara Shikoh

Answer: (B)

 

45. Which of the following works is a treatise on Music and Dance?

(A) Natyachudamani

(B) Tuhfat-ul-Hind

(C) Parimana Manjari

(D) Rasik-Priya

Answer: (A)

 

46. Which one of the following statements is not true about Vijayanagara State?

(A) The Vijayanagara rulers also gave patronage to Jainism.

(B) The Christian missionaries who had settled down in South India were allowed to do missionary work.

(C) The Muslim soldiers employed in the Vijayanagara army were given freedom for offering namaz.

(D) Portuguese traveller, Fernao Nuniz visited Vijayanagara in 1467 A.D.

Answer: (D)

 

47. Which of the Sultan of Kashmir participated in the Non-muslim festivals like worship of vessels celebrated by Sri Jain Monarchy, Nagayatra and Ganachakra?

(A) Shamsuddin

(B) Sultan Sikander

(C) Zain-ul-Abidin

(D) Yusuf Shah

Answer: (C)

 

48. The Madrassa of Muhammad Gawan was built at:

(A) Gulbarga

(B) Daulatabad

(C) Bijapur

(D) Bidar

Answer: (D)

 

49. Who laid the foundation of a new city at Delhi styled ‘Din Pannah’?

(A) Sikandar Lodi

(B) Humayun

(C) Sher Shah Suri

(D) Shahjahan

Answer: (B)

 

50. The concept of Abul Fazl’s Rawa-i- Rozi is interpreted as:

(A) Social contract between the State and people

(B) To provide employment to the people

(C) Principle of employment

(D) None of the above

Answer: (A)

 

51. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): For the first time, a conscious effort was made by Akbar to liberate painting from the strait-jacket of sectarian ideology.

Reason (R): Akbar was deeply influenced by the traditional Indian art which was suffused with secular themes.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

52. Which Mughal emperor used to check the authenticity of the portraits from different sources?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shahjahan

(D) Muhammad Shah

Answer: (B)

 

53. Which form of Hindustani classical singing takes its name from a Persian word mean ‘imagination’?

(A) Khyal

(B) Dhurpad

(C) Bhairvi

(D) Malhar

Answer: (A)

 

54. There was tradition of laid down the foundation of important buildings. Following tradition the foundation of Jama Masjid of Delhi was laid down by:

(A) Emperor Shahjahan

(B) Prince Aurengzeb

(C) Prince Dara Shikoh

(D) Jahan Ara Begum

Answer: (A)

 

55. The last great poet of the early Deccani School of Urdu was:

(A) Samsuddin Waliullah Wali

(B) Sadullah Gulsan

(C) Zattali

(D) Mirza Bedil

Answer: (A)

 

56. Raja Deen Dayal was the official photographer of the

(A) Court of Jodhpur

(B) Court of Patiala

(C) Court of the Nizam of Hyderabad

(D) Court of Travancore

Answer: (C)

 

57. Which is the odd name out of the following British artists of the colonial era who painted Indian scenes?

(A) Henry Hardinge

(B) William Prinsep

(C) Thomas Daniell

(D) William Daniell

Answer: (A)

 

58. Who was the founder of the Mohammedan Anglo-Oriental College which later became Aligarh Muslim University?

(A) Maulana Abul Kalam Azad

(B) Sir Sayyid Ahmed Khan

(C) Zakir Hussain

(D) M.A. Ansari

Answer: (B)

 

59. Who among the following was not an artist in pre-independent India?

(A) Nandlal Bose

(B) Basanti Devi

(C) Amrita Sher-Gil

(D) Abarendranath Tagore

Answer: (B)

 

60. All India Women’s Conference was formed in

(A) 1922

(B) 1927

(C) 1929

(D) 1930

Answer: (B)

 

61. Match the following names with their fields of contribution:

a. Muthulakshmi Reddy         1. National Movement

b. Margaret Cousins                2. Education of Child Widows

c. Sister Subbakashni              3. All-India Women’s Conference

d. Satyavati Devi                    4. Adult Franchise

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 1 2 4 3

(D) 2 4 1 3

Answer: (A)

 

62. Mark the most important Nationalist Organisation before the emergence of the Indian National Congress?

(A) The Madras Mahajan Sabha

(B) The Indian Association of Calcutta

(C) Poona Sarvajanik Sabha

(D) Bombay PresidencyAssociation

Answer: (B)

 

63. In which Session of the Indian National Congress the resolution on Fundamental Rights was passed?

(A) Surat Session (1907)

(B) Gaya Session (1922)

(C) Lahore Session (1929)

(D) Karachi Session (1931)

Answer: (D)

 

64. Match the following names with their fields of achievements:

a. Homai Vyrawalla                1. Literature

b. Raja Ravi Verma                 2. Science

c. Bhartendu Harishchandra   3. Photography

d. J.C. Bose                             4. Painting

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 1 3 2 4

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)

 

65. Who among the following names was not a leader of militant nationalism?

(A) Rajnarain Bose

(B) V.S. Chiplunkar Vishnu Shastri

(C) Aurobindo Ghosh

(D) Sasipada Bannerjee

Answer: (D)

 

66. Who, among the following wrote “Why I am an atheist”?

(A) Bhagat Singh

(B) Chandrasekhar Azad

(C) Rajguru

(D) Surya Sen

Answer: (A)

 

67. Who among the following writers did not have any influence on Gandhi’s thoughts?

(A) Leo Tolstoy

(B) Ruskin

(C) Adam Smith

(D) Narmada Shankar

Answer: (C)

 

68. Which of the following statement is incorrect pertaining to Gandhi’s ideas of rural development?

(A) Setting-up of large industries in the villages.

(B) Emphasis on the system of ‘Basic Education’ for the masses.

(C) Campaign to keep the villages clean.

(D) Improving food nutrition of the villagers.

Answer: (A)

 

69. Who was the Chairman of the National Planning Committee constituted by the Indian National Congress in 1938?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) M.R. Jayakar

(C) Ram Manohar Lohia

(D) Rajendra Prasad

Answer: (A)

 

70. Who among the following was the leader of Prarthana Samaj?

(A) Gopal Hari Deshmukh

(B) Vasudeo Balwant Phadke

(C) R.G. Bhandarkar

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (C)

 

Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:

The term culture itself has its own history. The primary meaning of culture is the cultivating of natural growth and by extension in recent times it has come to mean the cultivating of the human mind. Among historians of the eighteenth and nineteenth centuries culture and civilization became synonymous. The association of culture was however with superior social groups. The inadequacy of this limitation contributed towards the redefinition of the term in which it was extended to include all patterns of behaviour and ways of life. Culture therefore refers to behaviour patterns socially acquired and socially transmitted by means of symbols. It includes language, tradition, customs and institutions. It is in this wider sense that I am using the term.

Furthermore, culture in relation to tradition links the past to the present. It has therefore a historical context which is as significant as the cultural form itself.

 

71. Which aspects are primarily covered by cultural study?

(A) Language and Traditionwww.netugc.com

(B) Economy of the people

(C) Geography of a region

(D) History of a Nation

Answer: (A)

 

72. Which one of the following is not the correct statement?

(A) Culture is not a way of life.

(B) Culture is a study of behavior and way of life of society.

(C) Culture is a study of language, tradition and customs.

(D) Culture in relation to tradition links the past to the present.

Answer: (A)

 

73. As stated in the text, culture is simply:

(A) To know only about the religion of the people.

(B) To know all patterns of behaviour and ways of life of the people.

(C) To know only the social customs and rituals of a religious group.

(D) To know about the institutions of a society.

Answer: (B)

 

74. Point out the correct statement as indicated in the paragraph:

(A) Culture is not related to history.

(B) Culture has its own history.

(C) Culture and anthropology have their own past.

(D) Culture is only the history of superior groups.

Answer: (B)

 

75. In the above paragraph, the perception and concept of culture is discussed in the ‘Cultural Transaction and Early India’. Point out the author of the booklet from the following:

(A) M.N. Srinivas

(B) Romila Thapar

(C) Sumit Sarkar

(D) Smriti Sarkar

Answer: (B)

Comments