2012 June UGC NET Solved Question Paper in Indian Culture, Paper II

1. Which edible is not mentioned in the Rigveda?

(A) Apupa

(B) Curd

(C) Salt

(D) Yava

Answer: (C)

 

2. Match List – I (Samhitas) with List – II (Brahmanas) and select the correct answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Samhitas)                   (Brahmanas)

(a) Rigveda                 (i) Taittiriya

(b) Yajurveda              (ii) Aitereya

(c) Samaveda              (iii) Gopatha

(d) Atharvaveda          (iv) Jaimini

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

3. The earliest mention of Chandala is found in

(A) Atharvaveda

(B) Vajasaneyi Sahita

(C) Chhandogya Upanishad

(D) Apastaba Dharmasutra

Answer: (B)

 

4. The officer responsible for collection of taxes (bali) in the later Vedic period was

(A) Akavapa

(B) Antarvasika

(C) Bhagadudha

(D) Sangrahita

Answer: (C)

 

5. Which Buddhist text refers to numerous ancient Indian scripts?

(A) Abhidharmakosa

(B) Divyavadana

(C) Lalitavistara

(D) Mahavastu

Answer: (C)

 

6. The permission for the establishment of Bhikshuni Sangha was given by the Buddha at

(A) Sarnath

(B) Sravasti

(C) Vaisali

(D) Kapilavastu

Answer: (C)

 

7. The Mauryan Emperor Asoka is mentioned by his name in

(A) Rummindei Inscription

(B) Nittur Inscription

(C) Erragudi Inscription

(D) None of the above

Answer: (B)

 

8. Akayanivi denotes

(A) Permanent endowment of which interest was utilised for a specific purpose

(B) Fixed deposit for monetary benefit to the depositorwww.netugc.com

(C) Permanent savings in royal treasury meant for use in an emergency

(D) Long term loan

Answer: (A)

 

9. The Kupyadhyaksha was an officer in charge of

(A) Agricultural resources

(B) Forest resources

(C) Water resources

(D) Transport resources

Answer: (B)

 

10. Who among the following contributed in the construction / reconstruction of the Sudarsana Lake?

(A) Pusyagupta Vaisya

(B) Parnadatta

(C) Chakrapalita

(D) All the above

Answer: (D)

11. Who discovered the existence of monsoon winds which facilitated India’s trade with the Western world in early centuries of the Christian era?

(A) Anonymous author of Periplus

(B) Augustus

(C) Hippalus

(D) Ptolemy

Answer: (C)

 

12. Which one of the following is attributed to a female author?

(A) Kaumadi Mahotsava

(B) Priyadarsika

(C) Devi Chandra Guptam

(D) None of the above

Answer: (A)

 

13. Coins, bearing legends in three different scripts, were issued by

(A) Agathocles

(B) Nahapana

(C) Menander

(D) Maves

Answer: (B)

 

14. The images of kings were installed for the first time at

(A) Amaravati

(B) Mathura

(C) Sarnath

(D) Takasila

Answer: (B)

 

15. The Kathasaritsagara, a collection of stories in Sanskrit, contains mostly

(A) Fairy tales

(B) Mythological stories about the creation of the world

(C) Stories about Hindu Gods and Goddesses

(D) Adventurous stories of traders and princes

Answer: (D)

 

16. The symbol of a ship with mast occurs on the coins of

(A) Vasisthiputra Pulamavi

(B) Yaj~nasri Satakarni

(C) Gautamiputra Satakarni

(D) Simukha Satavahana

Answer: (B)

 

17. The cult of chaste wife (Pattni Cult) is celebrated in the Tamil work named

(A) Silappadikaram

(B) Pattupattu

(C) Narrinai

(D) Kuruogai

Answer: (A)

 

18. The famous Sanskrit poet Kalidasa finds a mention in

(A) Allahabad Pillar Inscription

(B) Aihole Inscription of Pulakes in II

(C) Banskhera Inscription

(D) Gwalior Inscription of Mihira Bhoja

Answer: (B)

 

19. Elephanta Caves contain

(A) Buddhist Images only

(B) Jain Images only

(C) Brahmanical Images only

(D) All the above

Answer: (C)

 

20. The rock-cut Kailasa temple of Ellora was built by

(A) Mahendravarman I

(B) Pulakesin II

(C) Krisna I

(D) Vikramaditya VI

Answer: (C)

21. The famous temple of Sun-God at Ko ark was built by

(A) Choda Ganga

(B) Narasimha I

(C) Kapilendra

(D) Purusottama

Answer: (B)

 

22. Astadiggajas flourished in the court of

(A) Shivaji

(B) Krisnadeva Raya

(C) Bhoja Paramara

(D) Choda Ganga

Answer: (B)

 

23. Who among the following were saints of the Varkari sect?

(i) Chakradhara

(ii) J~nanesvara

(iii) Namadeva

(iv) Ram Das

Select the correct answer using the code given below:

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i) and (iii)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (B)

 

24. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Chausantha Yogini– Bhubaneswar

(B) Kailasanatha – Ka~nci

(C) Venkatesvara – Tirupati

(D) Vithoba – Pandharpur

Answer: (A)

 

25. Arrange the following grammarians in a chronological order and select the correct using the code given below:

(i) Hemachandra

(ii) Pata~njali

(iii) Yaska

(iv) Kat–yayana

Codes:www.netugc.com

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

26. The ceiling of which one of the following Chaitya halls preserves the original wooden beams? Select the correct answer using the code given below:

(i) Bhaja

(ii) Karle

(iii) Koane

(iv) Pitalkhora

Codes:

(A) (i) only

(B) (ii) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (A)

 

27. Match List – I (Author) with List – II (Book) and select the correct answer using the code given below:

List – I                        List – II

(Author)                      (Book)

(a) Bharavi                  (i) Gauavaho

(b) Dhoyi                     (ii) Kiratarjuniya

(c) Ksemisvara            (iii) Pavanaduta

(d) Vak Patiraja           (iv) Cha akuvsika

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

28. Consider the following statements:

Assertion (A): The spread of Vaisnavism contributed a great deal to the growth of regional literature.

Reason (R): Jayadev, Vidyapati, Mirabai, Tulsidas, Sankaradev have been great authors.

Now select the correct answer from the code given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

29. Plough is the iconographic feature of

(A) Parasurama

(B) Lakulisa

(C) Balarama

(D) Vasudeva

Answer: (C)

 

30. The distinctive figure on the coins of Gagayadeva Kalachuri is

(A) Bull

(B) Elephant

(C) Vishnu

(D) Lakshmi

Answer: (D)

 

31. In which of the following language Alberuni wrote his account Tarikh-ul Hind?

(A) Sanskrit

(B) Arabic

(C) Persian

(D) Turkish

Answer: (B)

 

32. Ibn Batuta who throws immense light on socio-cultural history of India belonged to

(A) Morocco

(B) Saudi Arabia

(C) Iran

(D) Syria

Answer: (A)

 

33. Performing Sati was discouraged by

(A) Iltutmish

(B) Balban

(C) Razia Sultan

(D) Mohammad-bin Tughlaq

Answer: (D)

 

34. Arrange the following Bhakti Saints in chronological order:

(i) Nam Dev

(ii) Tuka Ram

(iii) Ramanuja

(iv) Chaitanya

Select your answer from the code given below:

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (iii), (i), (iv), (ii)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (iv), (ii), (iii), (i)

Answer: (B)

 

35. The policy of Sulh-i Kul manifested Akbar’s

(A) Political acumenship

(B) Synthesis of different rival cultures

(C) Tolerance for other religions

(D) All of the above

Answer: (D)

 

36. The famous painter Mir Sayyad Ali Tabrez who illuminated the Dastan-I Amir Hamzah was patronised by

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) DaraShukoh

Answer: (A)

 

37. Who among the following is called “Prince of Artists”?

(A) Babur

(B) Akbar

(C) Jahangir

(D) Shah Jahan

Answer: (C)

 

38. Aurangzeb re-imposed jazia in

(A) 1657

(B) 1674

(C) 1682

(D) 1684

Answer: (B)

 

39. Majma-ul Bahrain was compiled after discussion with Baba Lal and Sufi Miyan Mir by

(A) Aurangzeb

(B) Bahadur Shah

(C) Shah Jahan

(D) Dara Shukoh

Answer: (D)

 

40. Diwan-i Khalisa was responsible to look after the

(A) Revenue free land granted as rewards

(B) Land under continuous cultivation

(C) Land under the direct possession of the state

(D) Cultivable land but was left fallow

Answer: (C)

 

41. Who was the founder of the Baptist Mission in India?

(A) William Carey

(B) J. Marshman

(C) Charles Grant

(D) Alexander Duff

Answer: (A)

 

42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                    List – II

(a) Sir William Jones               (i) Upanishads

(b) Sir Charles Wilkins            (ii) Rigveda

(c) Max Mullar                        (iii) Sakuntala

(d) Anquetil du perron            (iv) Bagvatgita

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Ramakrishna Paramahamsa believed that all religions were true and led to God.www.netugc.com

Reason (R): Ramkrishna Paramahamsa was attracted to Christianity.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

44. Which are of the following was not the result of Brahmo Marriage Act?

(A) Legalization of Brahmo Marriage

(B) Declaration that Brahmos were non-Hindus

(C) Non-applicability of the Hindu Law on Brahmos

(D) Brahmos could marry in the Temples

Answer: (D)

 

45. One of the following writers was not associated with Bengali Drama in the 19th century

(A) Toru Dutta

(B) Madusudan Dutt

(C) Dinabandu Mitra

(D) Girish Chandra Gosh

Answer: (A)

 

46. Put following organizations in chronological order

(i) Brahmo Samaj of India

(ii) S.N.D.P. Yogam

(iii) Ramakrishna Mission

(iv) Rahnumai Mazdayasnan Sabha

(A) (iii), (ii), (iv), (i)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (D)

 

47. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                        List – II

(Newspaper)                (Place of Publication)

(a) Swadeshi Mitran    (i) Bombay

(b) Jagat Mitra             (ii) Cuttack

(c) Krishna Patrika      (iii) Madras

(d) The Samaj              (iv) Magulipatam

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                    List – II

(a) Raja Ram Mohan Roy       (i) Adi Brahmo Samaj

(b) Devendranath Tagore        (ii) Brahma Samaj

(c) Keshavachandra Sen         (iii) Sadarana Brahma Samaj

(d) Pandit Shivanath Sastry    (iv) Brahma Samaj of India

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

49. One of the following members was not a part of the University Commission appointed by Lord Curzon in 1902

(A) Thomas Raleigh

(B) Asuthosh Mukarjee

(C) Gurudas Banerjee

(D) Syed Hasan Bilgrami

Answer: (B)

 

50. Which one of the Indian National Congress session was presided by Mahatma Gandhi?

(A) 1919 – Amritsar

(B) 1924 – Belgaum

(C) 1935 – Allahabad

(D) 1938 – Haripura

Answer: (B)

Comments