2013 September UGC NET Solved Question Paper in Human Rights and Duties, Paper II

1. Which of the following is not a Civil Right?

(A) Right to Life

(B) Right to Marriage

(C) Right to Education

(D) Right to Divorcewww.netugc.com

Answer: (C)

 

2. Who of the following was the main mover behind the Universal Declaration of Human Rights?

(A) Woodrow Wilson

(B) Franklin D. Roosevelt

(C) Thomas Paine

(D) Eleanor Roosevelt

Answer: (D)

 

3. Third Generation of Human Rights is also known as

(A) Citizen’s Rights

(B) Developmental Rights

(C) Group Rights

(D) Women’s Rights

Answer: (C)

 

4. At the time of adoption of the declaration of the right of development by the U.N. General

Assembly in 1986 only State to express its divert was

(A) The United States of America

(B) Peoples Republic of China

(C) Iran

(D) France

Answer: (A)

 

5. Which one of the following determines that the Indian constitution is federal?

(A) A written and rigid constitution

(B) An independent judiciary

(C) Vesting of residuary power with the centre

(D) Distribution of powers between the centre and the states

Answer: (D)

 

6. Public Interest Litigation (PIL) was initiated in 1983 with the pioneering efforts of

(A) Justice R.N. Mishra

(B) Justice Chandrachud

(C) Justice P.N. Bhagawati

(D) Justice Venkatswami

Answer: (C)

 

7. Which of the following was the first international treaty having significant portents for International Human Rights Law?

(A) Congress of Vienna

(B) Geneva Convention

(C) League of Nations

(D) Treaty of Westphalia

Answer: (D)

 

8. Who of the following was the pioneer of United Nations Peace keeping operations?

(A) Trygve Li

(B) Kofi Annan

(C) U. Thant

(D) Dag Hammarjskold

Answer: (D)

 

9. Who among the following wrote the book ‘The Theory of Justice’?

(A) Thomas Hegal

(B) John Rawls

(C) Jean Jacques Rousseau

(D) Thomas Hobbes

Answer: (B)

 

10. Who among the following defined rights as “those conditions of social life without which no man can reacts in general, to be his best”?

(A) Harold J. Laski

(B) Bernard Bosanquet

(C) Leonard Hobhouse

(D) Hurst Hannum

Answer: (A)

11. In which case Supreme Court held that Parliament has no power to amend the Fundamental Rights?

(A) Golak Nath Case

(B) Sajjan Singh Case

(C) Shankari Prasad Case

(D) None of these

Answer: (A)

 

12. What is the full form of COFEPOSA?

(A) Conservation of Foreign Exchange & Prevention of Smuggling Act

(B) Conservation of Foreign Economy and Prevention of South Africa.

(C) Conservation of Foreign Export Problems of South Asia.

(D) None of these

Answer: (A)

 

13. Which one of the following sets of Articles in Part – III of the Constitution emphasis its secular character?

(A) Articles 8 to 11

(B) Articles 25 to 28

(C) Articles 45 to 48 A

(D) Articles 14 to 19

Answer: (B)

 

14. ‘No taxation without representation’ was the slogan of which of the following revolutions?

(A) Glorious Revolution of Britain

(B) Bolshevik Revolution

(C) French Revolution

(D) Chinese Revolution

Answer: (A)

 

15. Who was the first Chairperson of the National Human Rights Commission in India?

(A) Rangnath Misre

(B) A.S. Anand

(C) J.S. Verma

(D) P.B. Gajendragadkar

Answer: (A)

 

16. Who of the following was not a member of the Fundamental Rights sub-committee of the Advisory Committee of Constituent Assembly in India?

(A) K.T. Shahwww.netugc.com

(B) B.R. Ambedkar

(C) Maulana Abdul Kalam Azad

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (D)

 

17. Who of the following developed the notion of Human Development Index?

(A) Mohd. Yunus

(B) J.K. Galbraith

(C) Amartya Sen

(D) Mahbub-ul-Haq

Answer: (D)

 

18. Which of the following is not a new social movement?

(A) Environmental Movements

(B) Feminist Movements

(C) Peasant Movements

(D) Differently-Abled Rights Movements

Answer: (C)

 

19. Who among the following did not have an influence on shaping the thinking of Mahatma Gandhi?

(A) Ruskin Bond

(B) Leo Tolstoy

(C) Thoreau

(D) Ernest Hemingway

Answer: (D)

 

20. Husband and wife have a right to each other’s company. This right is called

(A) Legal Right

(B) Matrimonial Right

(C) Consortium Right

(D) Conjugal Right

Answer: (D)

21. Where are Juvenile delinquents sent?

(A) Borstal

(B) Asylums

(C) Protective custody

(D) Reformation centre

Answer: (A)

 

22. Which of the following rights are included in cultural and educational rights?

(A) Right to linguistic minorities to promote their language.

(B) Right against discrimination for admission to educational institutions on the grounds of religion, race or caste.

(C) Right of the minorities to establish and administer their educational institutions.

(D) All of these

Answer: (D)

 

In question numbers 23 to 32 examine whether the statements given are correct and related to each other with the help of the codes attached.

 

23. Assertion (A): Preventive Detention is an integral part of the constitution of India.

Reason (R): Preventive detention is an essential part of a democratic system.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): The rise of Human Rights Non-Governmental organisations in India has been a recent phenomenon with the National Emergency of 1975 acting as a trigger for their emergence and increased activities.

Reason (R): Before 1975 there were no human rights violations.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Governments can reserve the right not to apply a specific part of a treaty and have to declare so when ratifying a treaty by submitting a reservation.

Reason (R): Governments may not be in a position to undertake the obligations at the time of ratification.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): Not only the rights of the present generation but also that of the future generations to live and lead a healthy life is embodied in the right to a healthy environment.

Reason (R): The right to life itself is dependent upon good and healthy environment.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): The Right to equality suggests that people ought to have an equal opportunity to exercise their particular capabilities and not be governed by the accident of their birth.

Reason (R): All men are born equal in strength, talent and capacity.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): The welfare state of today provides various social services such as health, education, old age protection etc. free.

Reason (R): Welfare state is based on socialist ideology.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Torture was abolished from criminal procedure during the age of enlightenment, and is prohibited, without exception even in emergency situation, by present international law.

Reason (R): Torture is not a scientific method of investigation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): The Phenomenon of globalization has, among other things, given rise to a variety of Global social movements.

Reason (R): Globalization ushers in an era of human rights.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (C)

 

31. Assertion (A): Every Juvenile of compulsory school age has the right to education suited to his or her needs and abilities and designed to prepare him or her for return to society.

Reason (R): Juvenile’s Commission of crime does not necessarily have criminal mindset.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (B)

 

32. Assertion (A): Judicial review is the power of courts to pronounce upon the constitutionality of legislative acts.

Reason (R): Constitution is the foundation and source of other legislative authorities in the polity.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

33. Arrange the following in chronological order in which they addressed the issue of racial discrimination:

i. United Nations Declaration on the Elimination of All Forms of Discrimination.

ii. International Convention on the suppression and punishment of the crime of aparthied.

iii. International convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.

iv. International Convention against Aparthied in sports.

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) ii i iii iv

(C) i iii ii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (C)

 

34. Arrange the following instruments in the chronological order of their introduction using codes given below:

i. American convention

ii. Refugee convention

iii. Geneva convention

iv. European torture convention

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) ii iii i iv

(C) iii ii i iv

(D) i iii iv ii

Answer: (C)

 

35. Arrange the following cases in chronological order of their disposal.

i. Keshavanand Bharti vs. State of Kerala

ii. A.D.M. Jabalpur vs. S. Shukla

iii. Maneka Gandhi vs. Union of India

iv. Galak Nath vs. State of Punjab

Codes:

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) ii iv i iii

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

36. Arrange the following in chronological order in which they were established:

i. Asia Pacific Human Rights Network

ii. Amnesty International

iii. People’s Union for civil liberties

iv. Human Rights Watch

(A) i ii iii iv

(B) ii iv iii i

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

37. Arrange the following conference in the order in which they were held.

i. World Conference on Human Rights, Tehran

ii. Fourth World Conference on Women, Beijing

iii. Earth Summit in Rio de Janeiro

iv. International Conference on population and Development, Cairo

Codes:

(A) i iii iv ii

(B) ii iv i iii

(C) iv iii ii i

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

38. Arrange in sequence the adoption of following Acts in India for the protection of rights of scheduled castes and scheduled tribes.

i. Protection of Civil Rights Act

ii. Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrine (prohibition) Act

iii. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (prevention of atrocities) Act.

iv. Panchayats (Extension of the scheduled areas) Act

Codes:

(A) i iii ii iv

(B) ii i iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

39. Arrange the following Fundamental Rights enshrined in the Constitution of India in order of sequence.

i. Right to Freedom

ii. Right to Education

iii. Right to Freedom of Religion

iv. Right against Exploitation

Codes:

(A) i iii ii iv

(B) i ii iv iii

(C) ii iv i iii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

40. Arrange the following in chronological order of their inception:

i. International Criminal Court

ii. International Court of Justice

iii. The European Court of Human Rights

iv. Inter-American Court of Human Rights

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

41. Arrange the following UN Agencies in chronological order of their formation:

i. United Nations Environment Programme

ii. United Nations Development Programme

iii. International Labour Organisation

iv. World Health Organisation

Codes:

(A) iii iv ii i

(B) iv iii ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

 

42. Arrange chronologically the instruments in order of their introduction using codes given below:

i. The Magna Carta

ii. The Petition of Rights

iii. The Bill of Rights

iv. Glorious Revolution

Codes:

(A) i ii iv iii

(B) ii iii i iv

(C) iv i iii ii

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

 

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (Group)           List – II (Concern/ Distinctiveness)

a. NGOs                      i. To promote interest of their members and to influence politics

b. Pressure groups       ii. A group of eminent persons in their chosen field.

c. Political parties        iii. Concerned with some public issues/problems.

d. Elites                       iv. Seek political power

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       iii         i           iv         ii

(D)       i           iii         ii          iv

Answer: (C)

 

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:www.netugc.com

List – I                                                                                    List – II

a. Environmental Protection Act                                            i. 1947

b. Industrial Disputes Act                                                       ii. 1994

c. Equal Remuneration Act                                                     iii. 1986

d. The transplantation of Human Organ Act                          iv. 1976

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         i           iv         ii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (A)

 

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Civil Right                                                   i. Right to work

b. Political Right                                             ii. Right to life

c. Social Right                                                 iii. Right to vote

d. Economic Right                                          iv. Right to Public Feasting

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         ii          i           iv

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       i           iv         iii         ii

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)

 

46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                                        List – II

a. International Labour Organization (ILO)                                                               i. Paris

b. United Nations High Commissioner for Human Rights (UNHCHR)                    ii. Rome

c. United Nations Educational, Social and Cultural Organization (UNESCO)         iii. Geneva

d. United Nations Security Council (UNSC)                                                             iv. New York

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          i           iv         iii

(C)       ii          iii         i           iv

(D)       iv         ii          iii         i

Answer: (C)

 

47. Match List – I with List – II and select the correct answer with the codes given below:

List – I                                                                        List – II

a. J.J. Rousseau                                                           i. Survival of the Fittest

b. Herbert Spencer                                                      ii. General will

c. Jermy Bentham                                                       iii. Greatest good of the greatest number

d. John Austin                                                             iv. Theory of Sovereignty

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (A)

 

48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (Fundamental Rights)                                                                        List – II (Article No.)

a. Right to Constitutional Remedy                                                     i. 29

b. Protection of interest of Minorities                                                 ii. 17

c. Abolition of untouchability                                                             iii. 16

d. Equality of opportunities in matters of public employment           iv. 32

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       iii         ii          i           iv

Answer: (A)

 

49. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

a. John Locke                                                                          i. Limited Government

b. Thomas Hare                                                                       ii. Separation of powers

c. Hamilton                                                                             iii. Rule of law

d. A.V. Dicey                                                                                     iv. Proportional Representation

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       i           iv         ii          iii

(C)       iii         iv         i           ii

(D)       iv         ii          iii         i

Answer: (B)

 

50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                List – II

a. The Shariah Act                                                                              i. 1956

b. The Dissolution of Muslim Marriage Act                                       ii. 1986

c. The Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act          iii. 1937

d. The Hindu Succession Act                                                             iv. 1939

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       iv         ii          i           iii

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       ii          iv         i           iii

Answer: (A)

Comments