2013 September UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper III

1. Anaemia caused by Vitamin B-12 deficiency is

(A) Megaloblastic

(B) Pernicious

(C) Sickle cell

(D) All the above

Answer: (B)

 

2. Test to assess PEM in children in early stages is by

(A) Biochemical tests

(B) Anthropometry

(C) Pathological tests

(D) None of the above

Answer: (B)

 

3. Isoelectric point at which maximum coagulation of milk protein takes place:

(A) 4.2 pH

(B) 4.6 pH

(C) 5.4 pH

(D) 6.6 pH

Answer: (B)

 

4. Workman’s compensation is paid to a worker.

(A) On retirement

(B) As appreciation of work done

(C) On attaining injury at work

(D) None of the above

Answer: (C)

 

5. Contingency Approach is a method of Management

(A) Where the departments are divided into subsystems.

(B) Where the inventory or stock governs the activities.

(C) Entails using different approaches to problems.

(D) Where decision is made at the top level.

Answer: (C)

 

6. A clear fluid diet supplies

(A) Only carbohydrates and calories

(B) Only minerals and vitamins

(C) Only proteins and carbohydrates

(D) Only calories

Answer: (AB)

 

7. There must be alteration between active play and

(A) Group play

(B) Quiet play

(C) Solitary play

(D) Parallel play

Answer: (B)

 

8. Moderate hearing loss is indicated when a child can hear only at

(A) 26-40 decible

(B) 41-55 decible

(C) 56-70 decible

(D) 71-90 decible

Answer: (B)

 

9. Disability in reading is called

(A) Hemophilia

(B) Dyslexia

(C) Aphasia

(D) Dysgraphia

Answer: (B)

 

10. One of the motifs used in Bandhani is

(A) Burfi

(B) Ladoo-Jalebi

(C) Vajra

(D) Gopuram

Answer: (B)

11. Salt is added in dyeing forwww.netugc.com

(A) Absorption

(B) Exhaustion

(C) Solubility

(D) All the above

Answer: (B)

 

12. ‘GOTS’ stands for:

(A) Global Ozone Textile Services

(B) Global Organic Textile Standards

(C) Global Organic Textile Specifications

(D) Global Organic Terms and Standards

Answer: (B)

 

13. One of the type of utility is

(A) System utility

(B) Resource utility

(C) Diminishing utility

(D) Material utility

Answer: (C)

 

14. Attitudes, feelings and interests are:

(A) Cognitive component

(B) Affective component

(C) Temporal component

(D) Physical component

Answer: (B)

 

15. The ideal size for flash card is

(A) 22 × 28 inches

(B) 8 × 10 inches

(C) 10 × 12 inches

(D) 12 × 12 inches

Answer: (C)

 

16. The women centre created at the village level under National Mission for Empowerment of women is

(A) Krishi Vigyan Kendra (KVK)

(B) Poorna Shakti Kendra (PSK)

(C) Rashtriya Mahila Kendra (RMK)

(D) Mahila Vigyan Kendra (MVK)

Answer: (B)

 

17. The utilization of calcium is adversely affected by

I. Oxalate

II. Phytate

III. Oxidase

IV. Citrate

Code:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and II

Answer: (D)

 

18. Which of the following nutrients play an important role in the metabolism of Homocysteine?

I. Vitamin B-6

II. Thiamine

III. Vitamin B-12

IV. Folate

V. Calcium

Code:

(A) II, III, V

(B) III, IV, V

(C) I, III, IV

(D) I, II, V

Answer: (C)

 

19. Identify the terms associated with cereal cooking:

a. Gelation

b. Gelatinization

c. Scum formation

d. Scorching

e. Retrogradation

f. Coagulation

Code:

(A) b, c and d

(B) a, b and e

(C) e, d and b

(D) e, b and f

Answer: (B)

 

20. Low sodium diet is recommended in:

I. Acute Hepatitis

II. NIDDM

III. Dyslipidemia

IV. CHF

V. Liver Cirrhosis

Code:

(A) IV, V

(B) I, V

(C) II, IV

(D) I, III

Answer: (A)

21. Put the following foods in increasing order according to their sodium content per 100 g

I. Banana

II. Egg

III. Tomato

IV. Spinach

V. Musk Melon

VI. Meat

Code:

(A) IV, V, III, I, VI, II

(B) I, III, IV, V, VI, II

(C) VI, I, III, IV, V, II

(D) III, IV, V, I, II, VI

Answer: (C)

 

22. The following tools are used for performance appraisal:

I. TQM

II. BARS

III. BEP

IV. RATING SCALE

V. PROCESS CHART

Code:

(A) I, II and IV

(B) II, IV and V

(C) V, IV and III

(D) III, I and V

Answer: (B)

 

23. The components of intelligence are

I. Hard work

II. Memory

III. Imagination

IV. Problem solving ability

Code:

(A) I, II and IV are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) I and III are correct.

(D) All are correct.

Answer: (B)

 

24. Marriage laws are designed to protect

I. Safety of the individual

II. Safety of the society

III. Anti-dowry system

IV. Intercaste marriage

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (A)

 

25. Antistatic finish on a textile fabric produces the following effects:

I. Improves the surface conductivity

II. Repels molecules of water from the surface of fabric

III. Develops an electric charge opposite that of a fibre

IV. Increase static build up

(A) II and III are correct.

(B) I and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) IV and I are correct.

Answer: (B)

 

26. Traditional costumes of Egypt include

I. Gallebaya

II. Seblah

III. Jabla

IV. Yelek

Codes:

(A) II, III and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (C)

 

27. Following are the direct systems of yarn numbering:

I. Cotton count

II. Worsted count

III. Denier

IV. Tex

Codes:

(A) II, III are correct.

(B) III, IV are correct.

(C) I, II are correct.

(D) I, IV are correct.

Answer: (B)

 

28. Principles of design are,

I. Repitition

II. Balance

III. Movement

IV. Harmony

V. Rhythmic

VI. Background

Codes:

(A) I, II, IV, V

(B) II, VI, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) I, III, VI, V

Answer: (A)

 

29. Following colours are cool colours:

I. Bluish green

II. Reddish orange

III. Blue

IV. Yellow orange

V. Green

Codes:

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) I, III, V

(D) III, IV, V

Answer: (C)

 

30. The order of components of workers input given by Bratton, is as below:

I. Cognitive component

II. Temporal component

III. Physical component

IV. Affective component

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, I, II, III

(C) III, IV, I, II

(D) I, III, II, IV

Answer: (B)

 

31. In teaching Home Science, which of the following laboratory experiences have important values?

I. Productive experiences

II. Participatory experiences

III. Experimental experiences

IV. Observation experiences

Codes:

(A) I, II and IV are correct.

(B) II, III and I are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) III, IV and II are correct.

Answer: (B)

 

32. Women empowerment denotes

I. Freedom from the household work

II. Enable women to insist upon their rights and assert themselves

III. Development of the ability for women to make appropriate decision

IV. Hatred towards men

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) IV and II are correct.

Answer: (B)

 

33. The use of knowledge and abilities acquired through non-formal education can be evaluated in terms of

I. Personal development

II. Involvement in community activities

III. Competency in doing similar work

IV. Increased employment opportunities

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) II, IV and I are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): Milk is a complete food for infants.

Reason (R): Weaning should be started only after 8 months.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Bio-fortification is done to inhibit the natural enzymatic process and to increase shelf life.

Reason (R): It changes the nutritive content of food which delays the ripening process.

Code:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (D)

 

36. Assertion (A): Infective hepatitis (Type A) is due to a virus generally transmitted through Air contamination.

Reason (R): The disease manifests symptoms like anorexia, fatigue, nausea, vomitting, fever, weight loss and jaundice.

Codes:www.netugc.com

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is true.

Answer: (D)

 

37. Assertion (A): The system theory’s doctrine is that the whole of an entity is more than the sum of its parts.

Reason (R): This is based on cooperative synergistic working of members which is called PERT.

Code:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (R) is correct, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

38. Assertion (A): Transition means adjustment to new values, expectations, interests and new set of behaviours.

Reason (R): In transition period always physical, intellectual and emotional changes take place.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): When the counselor listens quietly to the counselee, the counselee feels relieved of his problems and develops inner strength.

Reason (R): The counselor’s duty is only listening and questioning.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is wrong but (R) is correct.

(D) (A) is correct but (R) is wrong.

Answer: (D)

 

40. Assertion (A): Height or length of children below the age of two years should be measured with an infantometer.

Reason (R): An infantometer is used for children who cannot stand properly.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct but (R) is wrong

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (B)

 

41. Assertion (A): Role of entrepreneur and manager is the same.

Reason (R): Both are risk takers and work for profit for an organizations.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct.

(B) (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct and (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (B)

 

42. Assertion (A): Plisse and seersucker have the same puckered effect.

Reason (R): Both are achieved by the same process.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

43. Assertion (A): Cross dyeing can produce multi-coloured fabrics.

Reason (R): Two or more fibre types in a fabric accept a different type of dye.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

44. Assertion (A): Rubber tile is affected adversely by oil, grease, and solvents and so it is not used for kitchen counter tops.

Reason (R): Kitchen counter tops made up of rubber tiles are damaged easily.

Code:

(A) (A) is incorrect and (R) is correct.

(B) (A) is correct and (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

45. Assertion (A): For planning a functional arrangement of centres, we require to examine, which centres are given choice locations and which are to be grouped together.

Reason (R): The centres that are focal points in the work should be located at last, determining the importance of various centres separately.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) (A) is true but (R) is only partly true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

46. Assertion (A): Ergonomics is the application of human, biological science in conjunction with engineering science to the worker and his working environment and at the same time enhance productivity.

Reason (R): The focus of the study is an worker fatigue.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

47. Assertion (A): Home Science education is broad based.

Reason (R): It has within its realm everything that has anything to do with family and community.

Code:

(A) (A) and (R) are correct.

(B) (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

 

48. Assertion (A): Audio-visual aids are not the best teaching aid.

Reason (R): In reality there is no best teaching aid. It all depends upon the situation on which the aids are used.

Code:

(A) Both (A) and (R) are not correct

(B) (A) is correct, (R) is not correct

(C) (A) is not correct, (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are correct

Answer: (C)

 

49. Give the correct sequence of the enzymatic browning occurring in cut fruits.

I. D.O.P.A. formation

II. Polyphenolase comes in contact with air

III. Melanin formation

IV. Fruits are cut

V. Orthoquinones formation

Code:

(A) IV, II, I, V, III

(B) IV, III, V, II, I

(C) IV, II, III, V, I

(D) I, IV, III, II, V

Answer: (A)

 

50. Give the correct sequence of activities with respect to minimum to maximum energy expenditure. (Kcal/min)

I. Washing clothes

II. Reading and writing

III. Carpentery

IV. Watering plants

V. Jogging

VI. Bathing

VII. Cycling

Code:

(A) II, IV, VI, I, III, VII, V

(B) IV, III, I, V, II, VII, VI

(C) I, II, III, VII, IV, V, VI

(D) V, IV, VI, VII, III, II, I

Answer: (A)


51. Give the sequencial progression of symptoms in cirrhosis:

I. Malnutrition and Nacrosis of liver cells

II. G.I. disturbances

III. Ascitis

IV. Fibrosis

V. Oedema

VI. Easophageal varicose

Code:

(A) II, IV, I, III, VI, V

(B) II, IV, I, VI, V, III

(C) I, II, IV, V, III, VI

(D) I, II, VI, IV, V, III

Answer: (C)

 

52. Give the correct sequence of the steps involved in stepping up a receipe.

I. Evaluate the product and repeat till perfect

II. Double recipe and repeat to get consistent product

III. Prepare the product using original recipe

IV. Double recipe, evaluate and record change

V. If product is satisfactory enlarge by increment of 25 portion

VI. Adjust handling and cooking losses in enlarged quantity

Code:

(A) V, I, II, IV, VI, III

(B) III, I, IV, II, V, VI

(C) IV, I, II, VI, III, II

(D) II, I, IV, V, III, VI

Answer: (B)

 

53. Write the sequential order of the stages of family life cycle.

I. Establishing stage

II. Shrinking stage

III. Child rearing stage

IV. Expanding stage

V. Empty nest stage

Code:

(A) V, I, III, II, IV

(B) I, III, IV, II, V

(C) III, IV, I, V, II

(D) II, V, III, I, IV

Answer: (B)

 

54. Arrange the developmental tasks during early childhood period sequentially.

I. Learning to talk

II. Bladder control

III. Learning to walk

IV. Learning gender difference

V. Distinguishing right and wrong

VI. Getting ready to read

Codes:

(A) II, I, III, VI, IV, V

(B) V, II, III, VI, I, IV

(C) III, I, II, IV, VI, V

(D) I, III, IV, II, V, VI

Answer: (C)

 

55. What is the sequence followed in the manufacture of Denim?

I. Rope or sheet dyeing

II. Drawing in

III. Weaving using 3 × 1 twill

IV. Warping on sectional/direct warping

V. Sizing of yarn

Codes:

(A) I, IV, II, V, III

(B) II, IV, V, III, I

(C) IV, I, V, II, III

(D) II, IV, I, V, III

Answer: (C)

 

56. Give the correct sequence of printing with azoic dyes.

I. Diazotisation

II. Clearing Naphthol

III. Naptholation

IV. Coupling

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) III, I, IV, II

(C) II, IV, I, III

(D) IV, III, II, I

Answer: (B)


57. How are colours classified? Indicate the correct sequence:

I. Primary

II. Secondary

III. Quarternary

IV. Tertiary

V. Intermediate

Codes:

(A) III, V, IV

(B) I, II, IV

(C) I, II, V

(D) V, I, II

Answer: (B)

 

58. Write the sequence of steps followed under throughout process management.

I. Sequencing

II. Activating

III. Implementing

IV. Prioritizing

V. Planning

VI. Adjusting

VII. Controlling

VIII. Checking

Codes:

(A) I, V, IV, VII, VI, VIII, II, I

(B) V, IV, I, III, II, VII, VIII, VI

(C) III, II, I, V, VI, VIII, VII, IV

(D) VII, VI, VIII, IV, I, III, II, V

Answer: (B)

 

59. Arrange in sequence the three aspects of National Literacy Mission

I. Continuing education

II. Total Literacy compaign

III. Post literacy programme

Codes:

(A) I, III, II

(B) II, I, III

(C) III, I, II

(D) II, III, I

Answer: (D)

 

60. In Edgar Dale’s cone of experience, the audio-visual aids are arranged in a cone with its purpose. Arrange in sequence the given experiences based on its division from the base of the cone.

I. Observing

II. Symbolizing

III. Doing

Codes:

(A) I, II, III

(B) III, II, I

(C) III, I, II

(D) II, I, III

Answer: (C)www.netugc.com

 

61. Arrange in chronological order the experiments for rural reconstruction carried out in India.

I. F.L. Brayne Gurgaon Experiment

II. Lt. Col. Albert Mayer-Etawah Pilot Project

III. Rabindranath Tagore Sriniketan Project

IV. Spencer Hatch Marthandum Project

Code:

(A) I, III, IV, II

(B) II, III, IV, I

(C) I, IV, III, II

(D) IV, II, I, III

Answer: (A)

 

62. Match the cookery term given in List – I with the Food products given in List – II.

List – I                                    List – II

(Cookery term)            (Food product)

(a) Cut and fold          (i) Vegetable cutlet

(b) Bake blind             (ii) Bread

(c) Coat                       (iii) Pineapple pastry

(d) Cream                    (iv) Bun

(e) Glaze                      (v) Fruit cake

(f) Knock back            (vi) Jam tart

(vii) Biscuits

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)       (e)        (f)

(A)       (ii)        (vi)       (v)        (iv)       (iii)       (i)

(B)       (v)        (iii)       (i)         (v)        (iv)       (ii)

(C)       (iii)       (vi)       (i)         (v)        (iv)       (ii)

(D)       (i)         (ii)        (v)        (iv)       (vi)       (iii)

Answer: (C)

 

63. Match Nutrient in List – I with the recommended intake in List – II.

List – I                                    List – II

(Nutrient)                    (Recommended Intake)

(a) Fat                          (i) 25-30% of energy

(b) Carbohydrate         (ii) 10-12% of energy

(c) Fibre                       (iii) < 300 mg/d

(d) Protein                   (iv) 50 – 60% of energy

(e) Cholesterol             (v) 30 g/d

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)       (e)

(A)       (ii)        (v)        (iv)       (iii)       (i)

(B)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)       (v)

(C)       (i)         (iv)       (v)        (ii)        (iii)

(D)       (v)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (C)

 

64. Match the oils given in List – I with the saturation level of fatty acids in List – II.

List – I                                    List – II

(Oils)                           (Saturation of fatty acids)

(a) Mustard oil            (i) TFAs

(b) Vanaspati               (ii) Omega 6 PUFA

(c) Rice bran oil           (iii) Omega 3 PUFA

(d) Safflower oil         (iv) MUFA

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(D)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

Answer: (D)

 

65. Match the terms in List – I with operations given in List – II.

List – I                                                            List – II

(Terms)                                                (Operations)

(a) Menu standardized recipes            (i) Purchase

(b) Invoice                                           (ii) Sales

(c) Menu flyer                                     (iii) Store

(d) Perpetual inventory                       (iv) Marketing

(e)KOT                                                (v) Production

(f) Portable totes                                 (vi) Delivery

(vii) HR Dept.

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)       (e)        (f)

(A)       (v)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)        (vi)

(B)       (vii)      (vi)       (i)         (ii)        (iv)       (v)

(C)       (i)         (ii)        (iv)       (v)        (vii)      (iii)

(D)       (ii)        (iv)       (v)        (vi)       (i)         (iii)

Answer: (A)

 

66. Match List – I with List – II.

List – I                                                List – II

(a) Cleft palate                                    (i) High risk pregnancy

(b) Toxemia                                         (ii) 120-140

(c) Cephalocaudal                               (iii) Congenital

(d) Pulse rate of the new born            (iv) 80-120

(v) Head to toe

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iii)       (i)         (v)        (ii)

(B)       (i)         (iii)       (iv)       (v)

(C)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)

(D)       (ii)        (iii)       (iv)       (v)

Answer: (A)

 

67. Match the List – I with List – II.

List – I                                    List – II

(a) Howard Gardner               (i) Development tasks

(b) Havighurst                         (ii) Electra complex

(c) Freud S.                             (iii) Multiple intelligence theory

(d) Pavlov                               (iv) Stimulus response theory

(v) Field theory

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)

(B)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(C)       (iv)       (ii)        (iii)       (v)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (B)

 

68. Match the thread packages given in List – I with their descriptions given in List – II.

List – I                        List – II

(a) Spools                    (i) Centreless thread packages

(b) Cops                      (ii) Used where thread consumption is high

(c) Cones                     (iii) Thread cross wound for stability

(d) Cacoons                 (iv) Smallest packages

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(D)       (i)         (iv)       (iii)       (ii)

Answer: (B)

 

69. Match the traditional textile fabrics given in List – I with their descriptions given in List – II.

List – I                        List – II

(a) Telia Rumal            (i) Woven shawl of Kashmir

(b) Kanikar                  (ii) Printed or painted textile of Andhra Pradesh

(c) Kalamkari              (iii) Embroidered shawl of Kashmir

(d) Amlikar                 (iv) Resist dyed fabric

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)

(B)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (B)

 

70. Match List – I with List – II.

List – I                                    List – II

(a) Utility                                (i) Availability

(b) Accessibility                      (ii) Alternative uses

(c) Interchangeability              (iii) Replaced

(d) Substitution                       (iv) Value or worth

                                                (v) Not given

                                                (vi) Change

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iv)       (ii)        (v)        (iii)

(B)       (v)        (iv)       (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (iv)       (vi)       (i)

(D)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)

Answer: (D)

 

71. Match List – I with List – II.

List – I                                                                                    List – II

(a) Knowledge applied for solutions of problem                    (i) Intelligence

(b) Human quality contributes flexibility in living                  (ii) Judgment

(c) Ability to distinguish between alternatives                       (iii) Adaplability

(d)Willingness to take the lead                                               (iv) Enthusiasm

(e) Well balanced health                                                         (v) Initiative

(vi) Accessibility

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)       (e)

(A)       (i)         (iii)       (ii)        (v)        iv)

(B)       (i)         (vi)       (v)        (ii)        (iii)

(C)       (vi)       (ii)        (iii)       (v)        (iv)

(D)       (v)        (ii)        (i)         (iii)       (vi)

Answer: (A)

 

72. Match the items given in List – I with List –II .

List – I                        List – II

(a) Written form          (i) Graphics

(b) Spoken form          (ii) Debate

(c) Pictorial form         (iii) Demonstrations

(d) Action form           (iv) Circular letters

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)

(B)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)

(C)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

(D)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)

Answer: (D)

 

73. Match the types of learner evaluation given in List – I with its purpose given in List – II.

List – I                                                List – II

(a) Initial evaluation                            (i) To know the improvement during learning

(b) Periodical progress evaluation       (ii) How much learning has been retained and put to use

(c) Summative evaluation                   (iii) Level of learner at the time of Joins the programme

(d) Evaluation of retention learning    (iv) How much learning has taken place

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(C)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (C)

 

74. Match the symptoms in List – I with the disease in List – I.

List – I                                                List – II

(Symptoms)                                         (Disease)

(a) Steatorrhea                                     (i) Nephrotic syndrome

(b) Proteinuria                                     (ii) Diabetes

(c) Negative Nitrogen balance            (iii) Malabsorption syndrome

(d) Glycosuria                                     (iv) Acute Renal Failure

(v) Gout

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (v)        (iv)       (i)         (ii)

(B)       (ii)        (i)         (iii)       (v)

(C)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)

(D)       (iv)       (v)        (i)         (iii)

Answer: (C)

 

75. Match the organisations given in List – I with their role given in List – II.

List – I                        List – II

(a) AEPC                    (i) Making standards

(b) BIS                        (ii) Regulation

(c) UNICEF                (iii) Exports

(d) NCERT                 (iv) Child health

(e) ICMR                    (v) Research

(vi) Education

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)       (e)

(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)       (v)

(B)       (ii)        (iii)       (i)         (v)        (vi)

(C)       (iii)       (i)         (iv)       (vi)       (v)

(D)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)         (v)

Answer: (C)

Comments