2013 September UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper II

1 The homogenization of milk is done

(A) To destroy pathogen

(B) To disperse fat molecules

(C) To enhance nutritive quality

(D) To help making cheese

Answer: (B)

 

2. Requirements for a Iron and folic acid pregnant woman are:

(A) 30 mgm and 200 μgm/day

(B) 32 mgm and 250 μgm/day

(C) 35 mgm and 300 μgm/day

(D) 38 mgm and 400 μgm/day

Answer: (D)

 

3. Which of the following Food delivery system is used for Hospital inpatients?

(A) Decentralized system

(B) Buffet

(C) Scramble method

(D) Centralised system

Answer: (D)

 

4. Which of the following is not a design repeat?

(A) Half drop

(B) Heald

(C) Mirror

(D) Satin

Answer: (B)

 

5. Which of the following is not a simple yarn?

(A) Single

(B) Textured

(C) Ply

(D) Cable

Answer: (B)

 

6. Intrinsic value is also called

(A) Personal value

(B) Terminal value

(C) Value Orientation

(D) Esteem value

Answer: (B)www.netugc.com

 

7. Operant conditioning is also known as

(A) Instrumental conditioning

(B) Classical conditioning

(C) Essential conditioning

(D) All the above

Answer: (A)

 

8.  Informal education is also often termed as

(A) Incidental education

(B) Non-formal education

(C) Lifelong education

(D) Continuing education

Answer: (A)

 

9. Epidioscope is also known as

(A) Overhead projector

(B) Opaque projector

(C) Indirect projector

(D) Slide projector

Answer: (B)

 

10. The following is not a scale of numerical measurement:

Code:

(A) Interval scale

(B) Nominal scale

(C) Ordinal scale

(D) Ratio scale

Answer: (B)

11. Which of the following are toxic constituents in pulses?

I. Trypsin inhibitors

II. Alkaline phosphatase

III. Heamagglutinins

IV. Bromaline

V. Lathyrogens

Code:

(A) I, III, V

(B) I, II, IV

(C) II, IV, V

(D) V, I, III

Answer: (A)

 

12. Which of the following microorganism cause food borne intoxication?

I. Staphylococcus aureus

II. E. Coli

III. Clostridium botulinum

IV. Listeria Monocytogens

V. Salmonella

Code:

(A) I & II

(B) I & III

(C) III & IV

(D) IV & V

Answer: (B)

 

13. Which of the following tools are used for personal management?

I. Menu Tally

II. Job description

III. Production schedule

IV. Work schedule

V. Budget

Code:

(A) I and II

(B) II and IV

(C) V and IV

(D) I and V

Answer: (B)

 

14. Sustainable fashion includes

I. Environment friendly material.

II. Methods. Socially responsible

III. Fast changing fashion.

IV. Products that could last multiple seasons.

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) I, II and IV are correct.

Answer: (D)

 

15. Which are the fabrics known for their strength?

I. Denim

II. Mulmul

III. Satin

IV. Casement

(A) I and II are correct.

(B) III and IV are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (C)

 

16. The elements of design are:

I. Line

II. Vision

III. Form

IV. Colour

V. Texture

Code:

(A) II, I, III, V

(B) III, II, V, IV

(C) I, III, IV, V

(D) V, IV, II, I

Answer: (C)

 

17. Harmonal changes are associated with

I. Aggression

II. Regression

III. Frustration

IV. Depression

Code:

(A) I and II are correct.

(B) II and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) All are correct.

Answer: (C)

 

18. Home at undergraduate level Science was first introduced in India in

I. College, New Delhi Lady Irwin

II. Women’s Christian College, Chennai

III. Mount Carmel College, Bangalore

IV. Queen Mary’s College, Chennai

Code:

(A) I and III are correct.

(B) II and III are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (C)

 

19. Which of the following are presentation type visual aids?

I. Pamphlet

II. Flash card

III. Slides

IV. Bulletin Board

Code:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (B)

 

20. A negatively skewed distribution has following characteristics:

I. Distribution skewed o left t

II. Distribution skewed to right

III. Median is greater than mean

IV. Median is lesser than mean

Code:

(A) I and IV

(B) II and IV

(C) I and III

(D) II and III

Answer: (C)

21. Assertion (A): Vegetables rich in tannin turn brown on cutting

Reason (R): This is due to maillard reaction

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Consumption of plenty of fruits and vegetables protects individual from degenerative changes in the body.

Reason (R): The antioxidants present in fruits and vegetables help in the removal of free radicals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) d (R) is false. (A) is true an

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)www.netugc.com

 

23. Assertion (A): Menu pattern is the choice of the types of food to be served.

Reason (R): It is placed in a printed form on the dining table.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): Vinegar should be added in the last rinse while laundering silk.

Reason (R): It contributes to the crispness and shine of silk.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

 

25. Assertion (A): Terry cloth has good absorption power.

Reason (R): It is a cut pile fabric.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): Functional design for a work place is a design meeting the requirements of the work and the worker.

Reason (R): Properly designed workplace enables the worker to work comfortably with less energy expenditure.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Adults who can maintain their identity after marriage and couple who have similar family background are less likely to be divorced.

Reason (R): Identity crisis leads to behavioural changes and similar family background increases life satisfaction.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and

(R) Is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct; (R) is wrong explanation.

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): Formal education is the highly institutionalised and hierarchical structured education system.

Reason (R): Formal education makes it easier for students from the weaker section of the society to re-enter it.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): All human communication has some source, either a person or a group of persons with a purpose.

Reason (R): The purpose of the on source has to be expressed in the form of message.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A): Type I error is made when a false null hypothesis is accepted.

Reason (R): Setting of L-larger makes for relatively more powerful tests of null hypothesis.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but(R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true. (R) is not an explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

31. Write the correct steps of preparation of fruit jelly in proper sequence.

I. Test for readiness using sheet test

II. Prepare fruit extract and add sugar

III. Pour it in to sterilized jar and seal airtight

IV. Boil till bubbles become large and liquid becomes viscous

Codes:

(A) II, IV, I, III

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) III, IV, II, I

Answer: (A)

 

32. Give the correct sequence of foods in increasing order of protein content:

I. Samolina

II. Groundnut

III. Soyabeans

IV. Sweet potatoes

Codes:

(A) I, IV, III, II

(B) I, IV, II, III

(C) IV, I, II, III

(D) IV, II, I, III

Answer: (C)

 

33. Give the correct sequence for constructing a menu.

I. Select starters and salads

II. Add side dish and cereal dish

III. Select main dish

IV. Add an accompaniments dish

V. Choose desert and beverages

Codes:

(A) III, II, I, V, IV

(B) IV, I, V, III, II

(C) V, III, I, II, IV

(D) III, II, I, IV, V

Answer: (D)

 

34. Arrange the following in the proper sequence for preparing fabric for draping:

I. Pressing

II. Blocking

III. Tearing the fabric

IV. Straightening

V. Measuring the dress form

Codes:

(A) IV, III, II, I, V

(B) I, II, III, IV, V

(C) IV, V, III, II, I

(D) II, I, IV, III, V

Answer: (C)

 

35. Give the correct sequence in the manufacturing of staple fibres from synthetic filaments.

I. Drawing

II. Spinning

III. Heat Setting

IV. Cutting

V. Crimping

Codes:

(A) III, IV, II, V and I

(B) I, III, V, IV and II

(C) II, I, III, V and IV

(D) IV, V, II, I and III

Answer: (C)

 

36. Arrange the steps of decision making in correct sequence.

I. Sequencing

II. Gathering information

III. Formulating alternative

IV. Selecting an alternative outcomes

V. Considering

Codes:

(A) V, IV, III, I, II

(B) II, IV, III, I, V

(C) II, III, V, I, IV

(D) I, II, III, IV, V

Answer: (D)

 

37. Give the correct sequence of Piaget’s theory of Cognitive development.

I. Pre-operational stage

II. Formal operational stage

III. Sensory-motor stage

IV. Concrete operational stage

Codes:

(A) I, II, IV, III

(B) III, I, IV, II

(C) III, I, II, IV

(D) IV, II, I, III

Answer: (B)

 

38. Arrange the essential phases of the extension educational process in correct sequence.

I. Teaching

II. Deciding upon objectives

III. Analysis of the situation

IV. Reconsideration

V. Evaluation

Codes:

(A) I, III, II, V, IV

(B) II, I, III, IV, V

(C) III, I, II, IV, V

(D) III, II, I, V, IV

Answer: (D)

 

39. Give the correct sequence as per the Berlo model of communication.

I. Message

II. Source

III. Channel

IV. Decoder

V. Receiver

VI. Encoder

Codes:

(A) VI, II, I, V, III, IV

(B) I, III, V, II, IV, VI

(C) II, VI, III, I, V, IV

(D) II, VI, I, III, IV, V

Answer: (D)

 

40. Arrange the steps for the test of a hypothesis in correct sequence

I. Decide on the region of rejection (α)

II. State is the hypothesis to be tested

III. State the alternate hypothesis

IV. Collect data

V. State the research question

VI. Apply relevant statistical test and calculate the test statistic

VII Reject Ho if test statistic falls in region of rejection

Codes:

(A) II, III, V, IV, VI, I, VII

(B) V, IV, II, III, I, VI, VII

(C) V, II, III, I, IV, VI, VII

(D) IV, II, III, V, VI, I, VII

Answer: (C)

 

41. Match items from List – I with items in List – II:

List – I                        List – II

a. Tomato                    i. Myoglobin

b. Wheat flour             ii. Alkaline phosphatase

c. Meat                                    iii. Gluten

d. Milk                                    iv. Lycopene

e. Egg                          v. Lecithin

vi. Pectin

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       iii         i           ii          v          iv

(B)       iv         iii         i           ii          v

(C)       ii          v          iv         i           iii

(D)       v          ii          iii         iv         i

Answer: (B)

 

42. Match the following biochemical tests in List – I to the diseases in List – II:

List – I                        List – II

(Biochemical Test)      (Disease)

a. Creatinine                i. Liver

b. Bilirubin                  ii. Heart

c. T3T4                         iii. Kidney

d. LDL                        iv. Thyroid

v. Pancrease

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iii         iv         v

(B)       iii         i           iv         ii

(C)       iv         v          ii          i

(D)       ii          iii         v          iv

Answer: (B)

 

43. Match the delivery system in List – I with institution in List – II:

List – I                                    List – II

(Delivery system)        (Institutions)

a. Vending machine    i. Hotel

b. Meals on wheels      ii. Hospital

c. Buffet                      iii. College

d. Scramble method    iv. Cafeteria

e. Table de hote           v. School hostel

vi. Old age home

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       i           ii          iv         iii         v

(B)       iii         vi         i           iv         v

(C)       ii          iii         iv         vi        i

(D)       iv         v          i           ii          iii

Answer: (B)

 

44. Match the collars given in List – I with their types given in List – II:

List – I            List –II

a. Peterpan      i. Grown on

b. Mandarin     ii. Convertible

c. Bush shirt    iii. Non- convertible

d. Shawl          iv. Stand

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       iv         iii         i           ii

(C)       ii          i           iv         iii

(D)       i          ii          iii         iv

Answer: (A)

 

45. Match the equipment given in List – I with their purpose of testing given in List – II:

List – I                                    List – II

a. Xenon Arc               i. Rub fastness

b. Sharp point tester    ii. Staining test & change in colour

c. Grey scale                iii. Safety in clothing

d. Crockometer           iv. Light fastness

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iv         iii         ii

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       ii          i           iii         iv

Answer: (C)

 

46. Match List – I with List – II:

List-I                                       List-II

a. Throughput                          i. Planning

b. Input                                   ii. Met demands

 

 

c. Output                                 iii. Values

d. Feedback                            iv. Satisfaction

v. Controlling

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iii         iv         i

(B)       i           iii         ii          iv

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       ii          v          iv         iii

Answer: (B)

 

47. Match the items of the List – I correctly with List – II:

List – I                        List – II

a. Endogamous           i. On man with one woman

b. Monogamous          ii. Marrying outside the group

c. Exogamous              iii. Marrying inside the group

d. Polyandrous            iv. Many men marrying one woman

v. Many women marrying one man

Codes:

a          b          c          d         

(A)       ii          iv         v          iii

(B)       i           iii         iv         ii

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       iv         ii          v          iii

Answer: (C)

 

48. Match the Non-formal Education initiatives in India with the year of its implementation.

List – I                                                                        List – II

I. National Literacy Mission (NLM)                           1. 1989

II. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)                               2. 1967

III. Jan Shikshan Sansthan (JSS)                                3. 2001

IV.National Institute of Open School (NIOS)           4. 1988

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          4          2          3

(B)       3          1          4          2

(C)       4          3          2          1

(D)       2          1          4          3

Answer: (C)

 

49. Match items in List-I with List-II

List – I                                                List – II

I. Bulletin board                                  1. Miniature replica of an object

II. Diagram                                         2. Transparent Big size photographs

III. Model                                           3. Display of message

IV. Diorama                                        4. Scenic representation of the original

5. Line drawing of an object or an idea

Codes:

I           II         III        IV

(A)       5          3          2          1

(B)       3          5          1          2

(C)       3          5          1          4

(D)       4          2          1          3

Answer: (C)www.netugc.com

 

 

50. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                                List – II

a. Independent variable          i. Analysis of qualitative data

b. Kruskal-Wallis test              ii. Performance of group not under the control of experimenter

c. Z score                                 iii. Test of difference between two groups

d. t-test                                                iv. Post hoc comparison

e. Dependent variable             v. Standardized score

                                                vi. Manipulation under the control of experimenter  

 

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       vi         i           v          iii         ii

(B)       ii          i           v          iii         vi

(C)       vi         iv         v          iii         ii

(D)       vi         v          iv         i           ii

Answer: (A)

Comments