2013 June UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper II

1. The primary reason for parboiling is

(A) Whiten the rice

(B) Enhance cooking time

(C) Conserve nutrients

(D) To favour gelatinization

Answer: (C)

 

2. Recommendations for visible dietary fat intake for an adult Indian woman (moderate worker) as suggested by ICMR is

(A) 25 g per day

(B) 20 g per day

(C) 30 g per day

(D) 40 g per day

Answer: (A)

 

3. Which of the following equipment is used for keeping cooked food warm in a cafeteria?

(A) Recaud

(B) Bain Marie

(C) Food Trolley

(D) Smorgasbord

Answer: (B)

 

4. Which of the following is not a theory of the origin of clothing?

(A) Protection

(B) Tattooing

(C) Adornment

(D) Modesty

Answer: (B)

 

5. Which of the following is not a stretch fiber?

(A) Neoprene

(B) Spandex

(C) Elastane

(D) Viscose

Answer: (D)

 

6. The gas that is found in compressor of refrigerator is

(A) Freon 10

(B) Freon 11

(C) Freon 12

(D) Freon 13

Answer: (C)

 

7. Developmental period from birth to 8to 12 months known as

(A) Toddler

(B) Infancy

(C) Teen

(D) Peer

Answer: (B)

 

8. The target group for National Literacy Mission is

(A) Below 15 years

(B) 35-44 years

(C) 15-35 years

(D) 15-65 years

Answer: (C)

 

9. ________ is an intense educational activity for motivating and mobilizing a community to action.

(A) Brainstorming

(B) Colloquium

(C) Campaign

(D) Symposium

Answer: (C)

 

10. Which distribution should be used in order to find out where certain scores rank relative to all others?

(A) Frequency Polygon

(B) Probability Distribution

(C) Grouped Frequency Distribution

(D) Cumulative Frequency Distribution

Answer: (D)

11. Which of the two nutrients are responsible for green ring formation in boiled egg?

I. Iron

II. Protein

III. Calcium

IV. Sulphur

V. Copper

Codes:

(A) II and III

(B) III and V

(C) I and IV

(D) II and V

Answer: (C)

 

12. Which of the following foods are rich in omega 3 fatty acids?

I. Lard

II. Butter

III. Fatty fish

IV. Olive oil

V. Mustard seeds

VI. Walnuts

Codes:

(A) I, II, III

(B) III, V, VI

(C) V, VI, II

(D) VI, III, IV

Answer: (B)

 

13. Which of the following terms are associated with sanitation?

I. JIT

II. MBO

III. HACCP

IV. BARS

V. GHP

(A) I and III

(B) II and IV

(C) III and V

(D) IV and I

Answer: (C)www.netugc.com

 

14. Principles in textile design are:

I. Proportion

II. Balance

III. Light

IV. Harmony

V. Rhythm

Codes:

(A) I, II, III, IV are correct.

(B) I, II, IV, V are correct.

(C) II, III, IV, V are correct.

(D) III, I, II, IV are correct.

Answer: (B)

 

15. Electronic and microprocessor controlled alternatives in weaving have resulted in

I. Better and assured quality fabrics

II. High noise and vibration

III. Higher rate of production

IV. Consistency and reliable performance

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) I, III and IV are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I, II and IV are correct.

Answer: (B)

 

16. Anthropometric is concerned with structural dimensions which are;

I. Weight

II. Body position

III. Height

IV. Waist circumference

V. Body posture

Codes:

(A) I, II, III

(B) I, II, IV

(C) I, III, IV

(D) I, II, V

Answer: (C)

 

17. To meet the individual differences the curriculum should be:

I. Lengthy

II. Formal

III. Informal

IV. Flexible

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (D)

 

18. Which of the following aspects are closely related to Programme Planning?

I. Plan of work

II. Calendar of work

III. Supervision

IV. Coordination

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (A)

 

19. Credibility in communication means:

I. Trustworthiness

II. Competence

III. Complete

IV. Profitable

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (AD)

 

20. Power of statistical test of a mean depends on

I. Particular HA that is assumed true if H0 is false.

II. Value of α chosen

III. Size of sample

IV. Variability of the population under study.

Codes:

(A) I & II

(B) I, III & IV

(C) II & III

(D) All of the above

Answer: (D)

21. Assertion (A): Gluten is formed when flour is mixed with water and kneaded to make dough.

Reason (R): It helps in the browning of chapatti when cooked by dry heat.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): Breast milk is nutritionally ‘tailor made’ for infants.

Reason (R): Breast milk contains the bifidus factor which promotes the growth of lactobacilli and inhibits the growth of E. Coli.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): A purchase order is a list of items given to the supplier.

Reason (R): It is based on the layout prospectus developed in the food service unit.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): People choose to dress in the style that makes a statement about their personalities.

Reason (R): As per their wish to be perceived by the outside society.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Velvet is delivered on specially constructed frames.

Reason (R): It prevents the pile from getting crushed.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (R) is correct but (A) is incorrect.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): Proper placement of cooking, preparation and washing areas (centers) minimize the cost of operation.

Reason (R): Existence of cooking, washing and preparation areas close to each other reduces excessive walk and time taken in operation.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Premature tend to make good social adjustments throughout life than those born at full term.

Reason (R): The parental over protectiveness adversely affects their behavioral response.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (D)

 

28. Assertion (A): Senses are the gateways to learning.

Reason (R): Learning activities should engage a maximum number of senses by using audio-visual aids.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (A) is correct, (R) is correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) are not correct.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): Newspaper is a print media. It is one of the mass media.

Reason (R): All mass media are print media.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Test retest is the method used to test the reliability of the measurement instrument.

Reason (R): The measurement instrument to collect data should have both reliability &validity.

Codes:www.netugc.com

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true, but

(R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

31. Write the steps involved in cheese preparation in the correct sequence:

I. Addition of enzyme

II. Curd cutting and cooking

III. Acidification of milk

IV. Curd draining and cheddaring

V. Pasteurization of milk

VI. Salting and pressing

VII. Ripening

Codes:

(A) I, II, IV, VII, III, V, VI

(B) V, III, I, II, IV, VI, VII

(C) III, II, I, VI, V, VII, IV

(D) I, IV, II, V, VI, VII, III

Answer: (B)

 

32. Give the sequential order of the symptoms of vitamin A deficiency.

I. Night Blindness

II. Keratinization

III. Xerophthalmia

IV. Keratomalacia

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) I, II, IV, III

(C) I, II, III, IV

(D) II, III, IV, I

Answer: (A)

 

33. Give the procedure for hiring an employee in the right sequence:

I. Advertisement

II. Interview

III. Medical examination

IV. Screening of applications

V. Verification of reference

VI. Testing skills

Codes:

(A) I, III, V, II, IV, VI

(B) I, IV, VI, II, V, III

(C) IV, II, V, VI, III, I

(D) VI, I, III, V, IV, II

Answer: (B)

 

34. Give the correct sequence of work that goes in the cutting room of the garment industry.

I. Spreading the fabric to form a lay.

II. Cutting the fabric

III. Planning and reproduction of marker.

IV. Bundling of cutwork for the sewing room.

Codes:

(A) III, I, II, IV

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)

 

35. Give the correct sequence in the processing of textiles:

(a) Singeing

(b) Scouring

(c) Bleaching

(d) Designing

(e) Mercerization

Codes:

(A) (b), (a), (e), (c), (d)

(B) (a), (d), (b), (c), (e)

(C) (a), (e), (b), (d), (c)

(D) (d), (c), (a), (e), (b)

Answer: (B)

 

36. The sequential order of financial management is

I. Analyze financial resources

II. Prioritize goals and set standards

III. Make a budget to controlspending and saving.

IV. Establish systematic financial management practices.

Codes:

(A) IV, III, II, I

(B) II, I, IV, III

(C) I, II, III, IV

(D) II, III, IV, I

Answer: (B)

 

37. Give the correct sequence of stages of human development considering the chronological age:

I. Toddler

II. Early adolescence

III. Infant

IV. Youth

V. Teenager

Codes:

(A) I, III, IV, V, II

(B) III, I, II, V, IV

(C) II, III, V, I, IV

(D) V, I, II, III, IV

Answer: (B)

 

38. Arrange in sequence the year of recommendation for Non-formal education in different commission and policies.

I. National Policy on Education

II. Kothari Commission

III. National Education Policy

IV. New National Policy on Education

Codes:

(A) II, I, III, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, II, I, IV

(D) I, III, II, IV

Answer: (A)

 

39. Give the correct sequence of the procedure to be adopted in organising audio-visual programme:

I. Planning

II. Presentation

III. Follow-up

IV. Preparation

Codes:

(A) I, II, IV, III

(B) I, IV, II, III

(C) IV, I, II, III

(D) III, IV, II, I

Answer: (B)

 

40. Arrange the following steps of Research in the correct sequence:

I. Review of Literature

II. Rationale

III. Objectives

IV. Methodology

V. Interpretation

VI. Results

Codes:

(A) II, III, I, IV, VI, V

(B) I, II, III, IV, VI, V

(C) III, II, I, IV, V, VI

(D) II, I, III, IV, V, VI

Answer: (A)

 

41. Match the foods in List – I to the colour pigment in List – II:

List – I                                    List – II

(Foods)                        (Colour pigment)

a. Carrot                      i. Anthocyanin

b. Beet root                 ii. Anthoxanthins

c. Plums                       iii. Carotenoids

d. Cauliflower             iv. Betalains

e. Broccoli                   v. Chlorophylls

Codes:

       a b c d e

(A) ii v iii iv i

(B) iv i ii v iii

(C) i iii ii v iv

(D) iii iv i ii v

Answer: (D)

 

42. Match the foods in List – I with its rich nutrients in List – II:

List – I                                    List – II

(Foods)                        (Nutrients)

a. Papaya                     i. Iron

b. Orange                    ii. Calcium

c. Dates                       iii. Vit. C

d. Ragi                                    iv. Vit. A

v. Vit. B12

Codes:

       a b c d

(A) v ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv iii i ii

(D) iii ii v i

Answer: (C)

 

43. Match the items given in List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. MBO                                   i. Sanitation

b. CCP                                    ii. Management

c. Perpetual Inventory             iii. Storage

d. Al a carte                            iv. Menu

e. Specification                       v. Purchase

vi. Sales

Codes:

       a b c d e

(A) ii i iii iv v

(B) i ii iv v vi

(C) i ii iv iii v

(D) vi i ii iv iii

Answer: (A)

 

44. Match the items given in List – I with their descriptions given in List – II.

List – I                        List – II

a. Godet                      i. Piece attached at sleeve

b. Gusset                     ii. Short flare attached to the waist of a garment

c. Peplum                    iii. Triangular piece attached at the hemline

d. Gores                      iv. Panels in a garment

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv i iii

(C) iii i ii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (C)

 

45. Match the equipment given in List – I with the end products for which they are used given in List – II:

List – I                                    List – II

a. Pad steam range                  i. Fibre and yarn

b. Crimp tester                        ii. Dyeing

c. Air permeability                  iii. Yarn

d. Hairiness meter                   iv. Fabric

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) ii i iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

 

46. Match List – I with List – II:

List – I                                                List – II

a. Physiological needs                         i. Freedom from fear

b. Safety needs                                   ii. Food & Shelter

c. Social needs                                    iii. Self-respect

d. Esteem needs                                  iv. Social interaction

e. Selfactualization                              v. Self-discipline

vi. Self-conscious

Codes:

       a b c d e

(A) ii iii vi iv v

(B) ii i iv iii v

(C) i iv ii iii v

(D) iv iii ii i v

Answer: (B)

 

47. Match List – I correctly with List – II:

List – I                                    List – II

a. Overprotectiveness              i. Aggressiveness

b. Permissiveness                    ii. Over dependency

c. Rejection                             iii. Confident

d. Acceptance                                     iv. Irresponsible

v. Inferior

Codes:

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) ii iv i iii

(C) iii ii iv v

(D) v iii iv ii

Answer: (B)

 

48. Match the concepts related to extension in List – I with their meaning given in List – II

List – I                        List – II

a. Motivation               i. A desire on the part of an individual to learn.

b. Learning                  ii. An inner state that energizes activates or moves and directs human behavior towards goals.

c. Need                        iii. It is a process by which a person becomes changed in his behavior through self-activity.

d. Interest                    iv. A gap between ‘what is’ and ‘what ought to be’.

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii i ii

(C) ii iii iv i

(D) i iii iv ii

Answer: (C)

 

49. Match the items given in List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. Overhead Projector                         i. Slides

b. LCD Projector                    ii. Films

c. Slide Projector                     iii. Flannel

d. Motion Picture Projector    iv. Transparency Sheet

v. Power Point

Codes:

       a b c d

(A) iv v i ii

(B) iii i v iv

(C) ii v i iii

(D) i iii iv v

Answer: (A)www.netugc.com

 

50. Match the items in List – I with List – II

List – I                                    List – II

a. Median                                i. Post hoe comparison

b. Wilcoxon Test                     ii. Arithmetic average of distribution

c. Symmetric distribution        iii. Non-parametric Test

d. Tukey’s HSD                      iv. Mean and Median are of equal value

e. Type I Error                         v. Mid way point between top and bottom halves of distribution

vi. H0 is falsely rejected

Codes:

       a b c d e

(A) v i ii iii vi

(B) v iii iv i vi

(C) ii i v iii vi

(D) v i iv iii vi

Answer: (B)

Comments