2013 December UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper III

1. The frequency with which a job position falls vacant in an organization is referred to as

(A) Employee turnover

(B) Absenteeism

(C) Induction

(D) Reinforcement

Answer: (A)

 

2. The fortificant used in iodized salt is

(A) Sodium iodide

(B) Potassium iodate

(C) Sodium iodate

(D) Potassium iodide

Answer: (B)

 

3. Serum Vitamin D level ______ are indicative of sub-clinical Vitamin D deficiency.

(A) < 20 ng/dl

(B) < 10 ng/dl

(C) < 30 ng/dl

(D) < 5 ng/dl

Answer: (A)

 

4. Following is not a method of nutritional assessment using Biochemical Method:

(A) Urinary iodine

(B) Haemoglobin estimation

(C) Serum retinol

(D) Blood Pressure

Answer: (D)

 

5. In the study of language the terms surface structure and deep structure can be associated with

(A) Albert Bandura

(B) Noam Chomsky

(C) Jane Elliot

(D) B.F. Skinner

Answer: (B)

 

6. The overall female literacy according to Census 2011 is

(A) 54.6%

(B) 10.8%

(C) 65.5%

(D) 38.2%

Answer: (C)

 

7. Which of the following is not a hand printing technique?

(A) Duplex

(B) Screen

(C) Block

(D) Stencil

Answer: (A)

 

8. Which of the following garment finishers is used for finishing number of garments together?

(A) Form press

(B) Tunnel

(C) Buck Press

(D) Die Press

Answer: (B)

 

9. Electromyography is a method used for measuring

(A) Muscle fatigue

(B) Electric phenomenon occurring in the muscle

(C) Electric phenomenon occurring in the bones

(D) Efficiency of tissues

Answer: (B)

 

10. The Act which governs Consumer Disputes Redressal Forum iswww.netugc.com

(A) The Bureau of Indian Standards Act

(B) The Consumer Protection Act

(C) The Trade merchandise Mark Act

(D) Restrictive Trade Practices Act

Answer: (B)

11. ‘Diffusion of Innovation’ Theory was proposed by

(A) Evrett Rogers

(B) Aristotle

(C) Wilbur Schramm

(D) Shannon and Weaver

Answer: (A)

 

12. International Literacy Day is celebrated on

(A) 8th September

(B) 8th October

(C) 8th November

(D) 8th August

Answer: (A)

 

13. Operating expenses in any food service organization include

I. Labour

II. Depreciation

III. Replacement and maintenance

IV. Rent

V. Food

Codes:

(A) II, III, IV

(B) I, II, IV

(C) II, IV, V

(D) I, III, V

Answer: (A)

 

14. Following food components have antioxidant effects:

I. Sesame lignans

II. Phenols

III. Carotenoid

IV. Vitamin E

V. Vitamin D

VI. Vitamin C

Codes:

(A) III, V, II, VI

(B) V, I, II, III

(C) II, III, IV, VI

(D) I, II, III, V

Answer: (C)

 

15. The following are the tests for measuring pectin concentration:

I. Alcohol Test

II. Boiling point test

III. Jelmeter Test

IV. Sheet test

Codes:

(A) I & II

(B) II & IV

(C) I & III

(D) All of these

Answer: (B)

 

16. Important functions of calcium are

I. Formation of bone

II. Neuromuscular excitation

III. Blood coagulation

IV. Membrane permeability

V. maintain osmotic equilibrium

Codes:

(A) I and IV

(B) I, II, III & IV

(C) I, II, III & V

(D) I, III, IV & V

Answer: (B)

 

17. Fruits such as mangoes, papaya, peaches and apricots are rich source of

I. Antioxidants

II. Carbohydrates

III. Soluble fibre

IV. Protein

Codes:

(A) I, II, IV

(B) I, II, III

(C) II, III, IV

(D) None of these

Answer: (B)

 

18. Mid-Day Meal (MDM) Programme for school children between 6 – 11 years of age involves the following:

I. Monitors growth of the children

II. Provide 450 kCals and 8 – 12 g protein/day

III. Provide hot cooked meals

IV. Provide timely immunization

V. Improve school attendance

Codes:

(A) II, III & IV

(B) II, III & V

(C) I, II & V

(D) II, IV & V

Answer: (B)

 

19. Common symptoms of Alzheimer’s disease are

(a) Disorientation

(b) Joint pain

(c) Anxiety and anger

(d) Upper respiratory infections

(e) Memory loss

Codes:

(A) (d), (a) and (e)

(B) (b), (d) and (a)

(C) (c), (b) and (e)

(D) (a), (c) and (e)

Answer: (D)

 

20. Egocentrism leads to a variety of illogical features of thought in preschoolers

(a) Animistic thinking

(b) Irreversibility

(c) Perception bound

(d) Metacognition

Codes:

(A) (a), (b), (c)

(B) (b), (c), (d)

(C) (c), (d), (a)

(D) (d), (a), (b)

Answer: (A)

21. Which are the statutory bodies required to be set up under the Juvenile Justice (Care and Protection) Act 2000?

(a) Councils for Rights

(b) Observation Homes

(c) Juvenile Welfare Boards

(d) Antenatal clinics

(e) Child Welfare Committees

Codes:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (d) and (c)

(C) (a), (c) and (e)

(D) (b), (c) and ü (e)

Answer: (D)

 

22. Oxidizing bleaching agents include:

I. Sodium hypochlorite

II. Hydrogen peroxide

III. Ozone

IV. Sodium bisulphate

Codes:

(A) II, III and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (B)

 

23. Specifications in a production unit affect the following:

I. Consistency in fit

II. Costs

III. Intrinsic quality

IV. Materials used

Codes:

(A) I & II are correct.

(B) II & III are correct.

(C) III & IV are correct.

(D) All the above are correct.

Answer: (D)

 

24. Persian carpets are divided into three groups:

I. Obee

II. Farsh/Qali

III. Qalichech

IV. Gelim/Zilu

V. Pagan

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) II, IV and V are correct.

(C) III, IV and V are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (D)

 

25. Which of the following methods are used for controlling the use of income?

I. Mental check

II. Evaluation of Expenditure

III. Savings and Investment

IV. Mechanical Check

V. Record Keeping

VI. Budgeting

Codes:

(A) II, III, VI

(B) I, IV, V

(C) III,V, VI

(D) I, IV, V, VI

Answer: (D)

 

26. Types of traction (important in the development of goal character in activities) include

I. Operation traction

II. Object traction

III. Time traction

IV. Batch traction

V. Process traction

VI. Machine traction

VII. Line traction

Codes:

(A) II, IV, V, VI, VII

(B) II, III, IV, V, VII

(C) I, IV, V, VI, VII

(D) II, III, IV, V, VI

Answer: (C)

 

27. In the managerial subsystem of systems approach to management, the sources of demands and resources of inputs are:

I. Events in micro-habitat

II. Family goals

III. Feed back

IV. Goods and services of a family

V. Events in macro-habitat

VI. Decisions and Standards

Codes:

(A) I, III, IV, V

(B) II, III, V, VI

(C) I, II, IV, V

(D) I, II, V, VI

Answer: (C)

 

28. The effects of magic Bullet Theory of Mass Media are

I. Promotion of innovation

II. Popularization of radio and television.

III. Emergence of advertising industry.

IV. Hitler’s monopolization of the mass media.

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) Only I is correct.

Answer: (C)

 

29. The impact of Information, Communication, Technologies, and ICTs in practice is evident in

I. Networks in society

II. Digital divide

III. E-commerce

IV. Grapevines

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II and IV are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) II and III are correct.

Answer: (C)

 

30. The essential features of leaders training include the following:

I. Participatory atmosphere

II. Group interaction

III. Realistic venues

IV. Create work opportunities

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) II, III, IV are correct.

(C) II, III, I are correct.

(D) Only IV is correct.

Answer: (C)

 

31. Assertion (A): Antioxidant rich diet can minimize toxicity and maximize potential health benefits.

Reason (R): Diet rich in fruits and vegetables provide Vitamin A, Vitamin C and Vitamin E, etc. at higher than RDA levels.

Codes:

(A) (A) is wrong and (R) is right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) is right and (R) is the correct explanation.

(D) (A) is right, but (R) is incorrect explanation.

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Obesity and Heart Disease is a result of excessive energy intake and reduced physical activity.

Reason (R): Sedentary life style and availability of high energy density foods leads to degenerative disease.

Codes:

(A) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

33. Assertion (A): Bakery products are rich in hydrogenated fat containing transfats.

Reason (R): Excess consumption of foods rich in transfat increases the risk to develop non-communicable diseases.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct and (R) is partial explanation of (A).

(B) (A) and (R) are correct and (R) is complete explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

34. Assertion (A): In nutrition assessment, biochemical tests are useful in early detection of nutritional deficiency.

Reason (R): Such laboratory tests confirm the sub-clinical form.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct explanation of (A).

(B) (A) is correct, but (R) is partially correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.

Answer: (D)

 

35. Assertion (A): Indians are at increased risk to develop metabolic syndrome X.

Reason (R): Primary indicators of syndrome X are central obesity, abnormal glucose tolerance, and low level of HDL.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true and(R) is partially true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is completely true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

36. Assertion (A): Between 2 and 6 years the preschoolers improve in a wide variety of skills such as perception, attention and logical thinking.

Reason (R): Myelinization and synaptic pruning of neural fibres together with brain increasing from 70 to 90 percent adult weight leads to dramatic changes in skills.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both(A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): Authoritative parenting styles is a democratic, rational approach

in which children’s rights are respected.

Reason (R): A democratic and rational approach in parenting may lead to children not respecting their parents.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

38. Assertion (A): To uncover cultural meanings of children and adults behaviour human development researchers have borrowed ethnographic methods from the field of anthropology.

Reason (R): It uses participant observation to understand the unique values and social processes of a culture.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

39. Assertion (A): Fibres containing high proportion of amorphous regions are markedly prone to crease.

Reason (R): This is because of the absence of intermolecular binding forces.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): Recent developments on finishing focus on reducing consumption of water, energy and chemicals.

Reason (R): They are nonrenewable resources which are used for finishing textiles.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

41. Assertion (A): Traditional Kantha is a sustainable textile.

Reason (R): It is traditionally made from waste textile material.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both(A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): A source or means, is considered if it is available and recognized only in present context.

Reason (R): A source or means which may not have any utility at present but has a potential for use in future could not be considered as a resource.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is wrong and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (D)

 

43. Assertion (A): Static work results due to static muscle contraction required to hold the body or any segment of it in a fixed position without contributing to work performance.

Reason (R): Occlusion of blood vessels during muscular activity could be a serious detriment to blood flow in the muscles resulting in pain and muscle weakness.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is wrong and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

44. Assertion (A): Non-formal educational interventions are important for developing societies.

Reason (R): Non-formal education is more flexible in terms of time and age.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is true, but (R) is not the reason.

(C) (A) is true and (R) is the reason.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): Diffusion of Innovation is the adoption of technical and social innovations.

Reason (R): Rogers presented the communication strategy for development.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the reason for it.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the right reason for it.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

46. Arrange the steps used in planning of meals by using food exchange list:

(a) Use the food exchanges for planning menu.

(b) Distribute the above food exchanges between meals.

(c) Estimate the amount of different food exchanges that provide required energy and protein (Food Exchange Plan).

(d) Record personal data for determining RDA.

Codes:

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (c), (a), (b), (d)

(C) (d), (b), (c), (a)

(D) (d), (c), (b), (a)

Answer: (D)

 

47. Arrange fruits in decreasing order as per their fibre content:

(a) Water melon

(b) Banana

(c) Papaya

(d) Apple

(e) Sapota

(f) Guava

Codes:

(A) (d), (f), (e), (a), (b), (c)

(B) (f), (e), (d), (c), (b), (a)

(C) (b), (d), (c), (e), (a), (f)

(D) (b), (d), (a), (f), (c), (e)

Answer: (B)

 

48. Arrange the following steps in the planning of a new unit in the proper sequence:

I. Organize a planning team

Ii. Prepare a prospectus

III. Design development

IV. Preliminary study

V. Architectural features

VI. Menu analysis

Codes:

(A) I, II, IV, VI, V, III

(B) IV, II, I, VI, V, III

(C) IV, I, VI, III, II, V

(D) III, II, I, IV, VI, V

Answer: (B)www.netugc.com

 

49. Arrange in correct sequence the metabolic changes occurring in uncontrolled diabetic state:

I. Dehydration

II. Glycosuria

III. Peripheral circulatory failure

IV. Loss of water and electrolytes

V. Anuria

VI. Decrease Renal Blood Flow

VII. Coma and Death

Codes:

(A) I, II, III, VI, V, IV, VII

(B) II, IV, I, III, VI, V, VII

(C) II, I, III, IV, VI, V, VII

(D) II, I, IV, III, V, VI, VII

Answer: (B)

 

50. Arrange the following needs according to Maslow’s Need Hierarchy Theory:

I. Love

II. Self Actualisation

III. Safety

IV. Physiological

V. Esteem

Codes:

(A) IV, I, III, V, II

(B) IV, III, I, V, II

(C) III, IV, II, I, II

(D) II, III, IV, V, I

Answer: (B)


51. Arrange according to cognitive attainment:

(a) Object permanence

(b) Reflexive schemes

(c) Deferred imitation

(d) Centration

(e) Hierarchical classification

Codes:

(A) (c), (b), (a), (d), (e)

(B) (b), (a), (c), (d), (e)

(C) (a), (b), (d), (e), (c)

(D) (b), (a), (d), (c), (e)

Answer: (B)

 

52. Arrange in accordance with Kohlberg’s stages of Moral Development:

(a) Good boy – Good girl orientation

(b) Punishment and obedience orientation

(c) Instrumental purpose orientation

(d) Social contract orientation

(e) Social order maintaining orientation

Codes:

(A) (a), (b), (c), (e), (d)

(B) (b), (c), (a), (e), (d)

(C) (b), (a), (e), (d), (c)

(D) (c), (b), (a), (e), (d)

Answer: (B)

 

53. Give the correct sequence of wet spinning:

(a) Stretching

(b) Washing and chemical treatment

(c) Solidifying filaments in a coagulating bath

(d) Drying

(e) Winding

Codes:

(A) (c), (b), (a), (d), (e)

(B) (b), (c), (a), (e), (d)

(C) (c), (a), (b), (d), (e)

(D) (a), (b), (c), (d), (e)

Answer: (C)

 

54. What is the sequence in the production of line assembly for trousers?

(a) Production of back of trousers

(b) Production of front of trousers

(c) Pre-preparation of pockets, fly and labels

(d) Assembling of garment parts

Codes:

(A) (c), (a), (b), (d)

(B) (d), (a), (c), (b)

(C) (a), (c), (d), (b)

(D) (b), (d), (c), (a)

Answer: (A)

 

55. Arrange the following steps of a pathway chart in a sequential order:

I. Draw the plan of the place.

II. Analyse the observation.

III. Insert nails and connects thread

IV. Observe the movement and wind the thread

V. Discuss the suggestions with the worker for repeated task.

VI. Draw suggestion for improvement.

Codes:

(A) I, III, II, IV, V, VI

(B) III, I, IV, II, V, VI

(C) I, IV, II, III, VI

(D) I, III, IV, II, VI, V

Answer: (D)

 

56. Write the correct sequence of the steps involved in controlling:

I. Establish standards

II. Device suitable measures of performance.

III. Analyse the performance based on standards.

IV. Measure performance against standards.

V. Set right deviations if required.

Codes:

(A) II, I, III, V, IV

(B) II, III, I, IV, V

(C) II, I, IV, V, III

(D) II, IV, V, III, I

Answer: (C)

 

57. Give in the sequential order the steps to be followed while preparing a budget:

I. Estimating the total expected income

II. Estimating the cost of desired items.

III. Listing the commodities and services needed.

IV. Checking the plan for realism.

V. Balancing expected income and expenditure.

VI. Writing out the plan.

Codes:

(A) I, III, II, V, IV, VI

(B) III, II, I, V, IV, VI

(C) III, I, II, IV, V, VI

(D) I, II, IV, III, VI, V

Answer: (B)

 

58. Arrange the following in the descending order of hierarchy:

I. Jilla Panchayat

II. Gram Panchayat

III. Block Panchayat

IV. Gram Sabha

Codes:

(A) IV, II, III and I

(B) I, III, II and IV

(C) II, IV, III and I

(D) III, IV, II and I

Answer: (B)

 

59. The steps followed in process of transfer of information by a person to another person are in the following sequential order:

I. Idealism

II. Transmission

III. Encoding

IV. Decoding

V. Receiving

VI. Action

Codes:

(A) I, II, III, IV, VI and V

(B) I, III, II, V, IV and ü VI

(C) VI, V, IV, III, II and I

(D) I, III, II, V, VI and IV

Answer: (B)

 

60. The steps in executing the programme of training includes the following sequence:

I. Building a training group

II. Introduction of the participants

III. Reception of trainees

IV. Registration of participants

V. Monitoring of programmes

Codes:

(A) III, IV, II, I and V

(B) III, IV, II, V and I

(C) I, II, III, IV and V

(D) III, I, II, IV and V

Answer: (A)

 

61. Match the markers in List – I with cut off values in List – II:

List – I                                                                                    List - II

a. Normal Systolic B.P. (mmHg)                                            i. < 80

b. Normal Dystolic B.P. (mmHg)                                           ii. < 120

c. Normal adult BMI (kg/m2)                                                  iii. 200

d. HbAIC (%)                                                                                     iv. 240

e. Fasting blood sugar (mg/de)                                               v. < 7

f. Serum cholesterol level (mg/de)                                          vi. 18.5 to 24.9

vii. < 100 – 120

Codes:

a          b          c          d          e          f

(A)       i           ii          vi         v          vii        iii

(B)       iii         i           v          vii        ii          iv

(C)       ii          i           vi         v          vii        iii

(D)       ii          i           v          vi         iii         iv

Answer: (C)

 

62. Match the following marks of standardization in List – I with the products in List – II:

List – I                        List – II

a. BIS                          i. Milk products

b. FPO                         ii. Coffee, Tea, Infant foods

c. Agmark                   iii. Meat products

d. MMPO                    iv. Oil, ghee, pulses, and spices

e. MPO                        v. Fruit squashes

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       iii         iv         ii          i           v

(B)       ii          v          iv         i           iii

(C)       iv         v          i           ii          iii

(D)       i           iii         ii          iv         v

Answer: (B)

 

63. Match the disease condition given in List – I with the nutrient to be restricted given in List – II:

List – I                        List – II

a. Celiac                      i. Fibre

b. Typhoid                   ii. Sodium

c. Renal failure            iii. Gluten

d. Atherosclerosis       iv. Fat

e. Liver                        v. Saturated fatty acids

f. Hypertension           vi. MCT

vii. protein

Codes:

a          b          c          d          e          f

(A)       ii          vi         iv         i           v          iii

(B)       iv         vii        i           v          vi         ii

(C)       iii         i           vii        v          iv         ii

(D)       iii         vii        ii          iv         vi         i

Answer: (C)

 

64. Match Consumption Unit (CU) given in List – II with Age Group given in List – I:

List – I                                                            List – II

Age Group                                          Consumption Union

a. Adolescent (12 – 21 yrs.)                i. 0.8

b. Adult female sedentary worker      ii. 1.2

c. Adult female heavy worker            iii. 1.0

d. Children 7 – 9 yrs.                          iv. 0.7

v. 1.6

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         ii          v          iv

(B)       iii         ii          ii          iv

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       ii          iii         iv         v

Answer: (C)

 

65. Match the micro-organism given in List – I with the food borne disease condition in List – II:

List – I                        List – II

a. Salmonella               i. Dysentery

b. Shigella                   ii. Amoebic dysentery

c. Clostridium                         iii. Tuberculosiswww.netugc.com

d. Protozoa                  iv. Hepatitis

e. Virus                        v. Enteric fever

vi. Botulism

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       ii          v          i           vi         iii

(B)       v          iii         ii          vi         iv

(C)       v          i           vi         ii          iv

(D)       i           v          vi         ii          iii

Answer: (C)

 

66. Match the laws in List – I with the group they are applicable to in List – II:

List – I                        List – II

a. PWD Act                i. Destitute children

b. CL (P & R) Act      ii. Disabled persons

c. JJ (C & P) Act         iii. Working children

d. PNDT Act              iv. Hindu adoptive parents

e. HAMA                    v. Pregnant women

vi. Minority women

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       v          vi         i           iii         ii

(B)       v          ii          i           iii         iv

(C)       ii          iii         i           v          iv

(D)       ii          i           vi         iii         iv

Answer: (C)

 

67. Match the theorists in List – I with their theories in List – II:

List – I                        List – II

a. Vygotsky                 i. Psychoanalytic

b. Konrad Lorenz        ii. Cognitive development

c. Piaget                      iii. Psychosocial

d. Freud                      iv. Ethology

e. Erikson                    v. Socio-cultural

vi. Social learning

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       v          iv         ii          i           iii

(B)       iv         v          ii          i           vi

(C)       iii         iv         ii          i           vi

(D)       i           ii          iii         vi         v

Answer: (A)

 

68. Match the dyes given in List – I with their properties given in List – II:

List – I                        List – II

a. Acid dyes                i. Water insoluble dispersion

b. Azoic dyes              ii. Applied as reduced leuco compound

c. Sulphur dyes           iii. Applied with a Mordant

d. Vat dyes                 iv. Dye developed within the textile from a chemical reaction

v. Water insoluble dye

vi. Water soluble anionic dye

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         vi

(B)       vi         iv         v          ii

(C)       ii          iii         v          vi

(D)       vi         i           ii          iii

Answer: (B)

 

69. Match the colour problems given in List – I with their descriptions given in List – II:

List – I                        List – II

a. Frosting                   i. Weak areas in a fabric resulting from chemical damage

b. Tendering                ii. Horizontal off shade band across fabric

c. Barre                        iii. Same colour appears different under different light sources

d. Metamerism            iv. Change of colour due to localized abrasive wear

v. Unintentional shade variation within a piece of fabric

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          v          i

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       ii          iii         iv         v

(D)       v          iv         iii         ii

Answer: (B)

 

70. Match the traditional textile fabrics given in List – I with the descriptions given in List – II:

List – I                                    List – II

a. Chobe                                  i. Patola with cross diagonal design

b. Thirma                                 ii. Phulkari done on white khaddar

c. Ratan Chowk bhat              iii. Red Phulkari with triangular designs in yellow pat

d. Chhabri bhat                       iv. Patola with basket design

v. Patola with human figures

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           v          iv         ii

(B)       iv         i           ii          v

(C)       ii          iv         iii         i

(D)       iii         ii          i           iv

Answer: (D)

 

71. Match the following family type with their stages of family life cycle:

List – I                                                                        List – II

Family Types                                                   Stages

a. Normal nuclear family                                 i. Expanding stage continue

b. Childless family                                          ii. Beginning, expanding and contracting family

c. Single parent family with adopted child     iii. Expanding and contracting stage

d. Joint family                                                 iv. Beginning stage with expanding stage

e. Extended family                                         v. Beginning stage continue

vi. Contracting stage

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       ii          iii         i          v          iv

(B)       ii          v          iii         i           iv

(C)       ii          v          i           iii         iv

(D)       i           iii         ii          v          iv

Answer: (B)

 

72. Match the following movements with joints muscle or activity involved:

List – I                                                List – II

Movements                             Joints/Muscles / activity

a. Ballistic movement              i. Contraction of flexion and contractors

b. Fixed movement                 ii. Shoulder joint

c. Static contraction                iii. Anti-gravity muscle

d. Flexers and Extensors         iv. Elbow joints

e. Cocontraction                      v. Lifting of an immovable object

vi. Antagonistic muscles

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       iv         v          iii         i           ii

(B)       ii          v          i           iv         iii

(C)       ii          iv         v          iii         i

(D)       ii          v          iv         i           iii

Answer: (C)

 

73. Match the type of audio visual aids given in List – I with the aids given in List – II:

List – I                                    List – II

a. 2D                                       i. Field visit

b. 3D                                       ii. Poster

c. Projected aid                       iii. Model

d. Non-projected aid               iv. Films

v. Bulletin Board

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iii         iv         i

(B)       ii          iii         i           iv

(C)       ii          iii         v          iv

(D)       ii          iii         iv         v

Answer: (D)

 

74. Match the following:

List – I                        List – II

a. Budgeting               i. Gathering and analysis of data

b. Monitoring              ii. Allocation of funds for implementation of project

c. Auditing                  iii. To improve the working of the system

d. Reporting                iv. Formal record of programme

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          i           iii         iv

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (B)

 

75. Match the following basic functions of communication with their characteristic features:

List – I                        List – II

a. Information                         i. Initiation of communication by superiors

b. Instruction               ii. Adopting oneself to environment

c. Influence                 iii. Changing behaviour in desirable direction

d. Integration              iv. Maintaining societal stability

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       ii          i           iv         iii

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (A)

Comments