2013 December UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper II

1. Maillard reaction takes place in the following cooking procedure:

(A) Prolonged cooking of milk with sugar

(B) Prolonged cooking of milk with salt

(C) Prolonged cooking of milk with vegetables

(D) Prolonged cooking of milk with cereal

Answer: (A)

 

2. β-carotene in the body changes into Retinol in

(A) Liver

(B) Pancreas

(C) Gall Bladder

(D) Intestine

Answer: (A)

 

3. Total parenteral nutrition involves

(A) Use of the large central vein to deliver life sustaining nourishment

(B) Use of peripheral veins to deliver nourishment

(C) Ingestion of food through the oral route

(D) Use of a tube to deliver full fluid or commercial formulae

Answer: (A)www.netugc.com

 

4. Which of the following is not a theory of clothing?

(A) Modesty

(B) Individuality

(C) Protection

(D) Adornment

Answer: (B)

 

5. Which of the following is not a plain weave fabric?

(A) Percale

(B) Calico

(C) Drill

(D) Chintz

Answer: (C)

 

6. The most durable, long lasting and low maintenance metal used commonly for construction of household equipment is

(A) Aluminium

(B) Iron

(C) Stainless steel

(D) Copper

Answer: (C)

 

7. “The Protection of Children fromSexual Offences Act” was enacted in

(A) 1986

(B) 1956

(C) 2013

(D) 2012

Answer: (D)

 

8. Marionettes are also called

(A) String puppets

(B) Rod puppets

(C) Shadow puppets

(D) Finger puppets

Answer: (A)

 

9. Advertising is based on the following function of communication:

(A) Instruction

(B) Information

(C) Influence

(D) Integration

Answer: (C)

 

10. An experimenter conducts an experiment using a control group containing 8 subjects and an experimental group containing 8 subjects. How many degrees of freedom are there in this experimental design if the groups were matched?

(A) 7

(B) 8

(C) 14

(D) 15

Answer: (A)

11. Following properties of egg are used in food preparation:

I. Emulsification

II. Coagulation

III. Tenderisation

IV. Leavening

Codes:

(A) I, II & III

(B) II, III & IV

(C) I, II & IV

(D) All of these

Answer: (C)

 

12. Following nutrients play role in synthesis of haemoglobin:

I. Vitamin C

II. Iron

III. Vitamin B12

IV. Protein

Codes:

(A) II and III are correct.

(B) I and IV are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) All of the above are correct.

Answer: ()

 

13. Tools of management used at the top management level are

I. Staff duty lists

II. Menus

III. Plans for sales

IV. Expansion

V. Leadership

VI. Time and work schedules

Codes:

(A) I, III, VI

(B) II, IV, V

(C) III, IV, V

(D) I, V, VI

Answer: (C)

 

14. Which of the following are textile repeat units?

I. Shape

II. Half drop

III. Balance

IV. All over

V. Brick

Codes:

(A) I, IV and V are correct.

(B) II, IV and V are correct.

(C) III, IV and V are correct.

(D) II, III and V are correct.

Answer: (B)

 

15. Which of the following yarns are novelty yarns?

I. Retine

II. Slub

III. Cable

IV. Boncle

V. Cord

Codes:

(A) I, II and V are correct.

(B) II, IV and V are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (C)

 

16. Which of the following cladding materials improve the efficiency of a base metal of a vessel with poor conductivity which is used for surface cooking?

I. Cooper

II. Vanadium

III. Aluminium

IV. Stainless steel

V. Brass

Codes:

(A) I, III, IV

(B) I, III, V

(C) I, II, III

(D) I, IV, V

Answer: (B)

 

17. Gardner’s Multiple Intelligences include

(a) Linguistic

(b) Musical

(c) Dramatic

(d) Interpersonal

Codes:

(A) (b), (c), (d)

(B) (a), (b), (d)

(C) (a), (b), (c)

(D) (a), (c), (d)

Answer: (D)

 

18. Result Demonstration is undertaken when

I. The process is very long.

II. The outputs are to be compared

III. The process is very short

IV. The relative advantage of a method is to be shown

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) I, II and IV are correct.

(C) I and II are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (B)

 

19. Outdoor Publicity Media include

I. Posters

II. Flip Charts

III. Banners

IV. Flash cards

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (D)

 

20. Following are non-parametric tests:

(a) Kruskal-Wallis Test

(b) ANOVA

(c) Pearson’s r

(d) Sign Test

(e) Man-Whitney Test

Codes:

(A) (c), (d), (e)

(B) (a), (c), (e)

(C) (a), (b), (c)

(D) (a), (e), (d)

Answer: (D)

21. Assertion (A): Gums are used to replace fat partially in meat hamburger to reduce the fat calories.

Reason (R): Gums are not fat substitutes, but their hydrophyllic properties allow them to hold water and keep food moist and soft.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true & (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct, but (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) & (R) are not correct.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): Excess of iodine ingestion can be harmful.

Reason (R): Excess iodine inhibits the synthesis of thyroid hormone.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): Hepatic encephalopathy is a condition characterized by degenerative changes in the brain and neurological symptoms.

Reason (R): The failing liver cannot inactivate, detoxify or metabolize certain substances.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is thecorrect explanation.

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): A dart can be shifted from one place to another without changing the fit of the garment.

Reason (R): In shifting of darts, angle of the darts remain same.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Silk is as resilient as wool.

Reason (R): Silk fibre also contains cystine linkages.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): Painting walls and ceiling with light colour, matt finish paint will reduce the size of the room.

Reason (R): The matt finish even though the colour is light will absorbs the light by creating illusion of advancing effect.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both(A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Freud’s Oedipus conflict for boys and Electra conflict for girls takes place during adolescence.www.netugc.com

Reason (R): Id impulses transfer to the genitals and the child finds pleasure in genital stimulation during this stage.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (D)

 

28. Assertion (A): Literacy is indispensable for National Development.

Reason (R): India cannot make rapid progress unless ignorance is wiped out.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Social scientists use indigenous channels of communication.

Reason (R): The indigenous channels of communication are formal in nature.

Codes:

(A) Both(A) and (R) are true.

(B) Both(A) and (R) are false.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) (A) is false (R) is true.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A): A random sample is a systematic form of sample selection that is representative of a population.

Reason(R): Hypothesis testing is always about a population and not about a sample in inferential statistics.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

31. Arrange the following steps in Jelly preparation in the correct sequence:

(a) Test the extract for pectin content.

(b) Pour hot into sterilized jar.

(c) Boil the fruit with citric acid and water until tender.

(d) Wash and slice the fruit.

(e) Add sugar to extract & boil vigorously without stirring.

(f) Strain the contents through muslin cloth to get clear extract.

(g) Perform sheet test for readiness.

Codes:

(A) (d), (c), (a), (g), (f), (e), (b)

(B) (c), (d), (f), (g), (a), (e), (b)

(C) (d), (e), (f), (c), (a), (g), (b)

(D) (d), (c), (f), (a), (e), (g), (b)

Answer: (D)

 

32. Arrange the following vegetables in decreasing order of β-carotene:

(i) Pumpkin

(ii) Carrot

(iii) Beet

(iv) Green leafy vegetables

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iii), (i), (ii), (iv)

(D) (iv), (ii), (i), (iii)

Answer: (D)

 

33. Give the correct sequence of steps in standardizing a recipe

I. Test the recipe

II. Evaluate yield, number and size of portions

III. Evaluate for acceptability

IV. Analyse proportion of ingredients

V. Determine problems with preparation

Codes:

(A) I, III, II, V, IV

(B) IV, V, I, II, III

(C) I, IV, III, II, V

(D) IV, I, II, V, III

Answer: (D)

 

34. Give the correct sequence in the merchandizing of apparels:

I. Fabric sourcing

II. Production execution and tracking

III. Costing and negotiations

IV. Preparing lab dippings, printing etc.

V. Developing sample

Codes:

(A) III, I, IV, V, II

(B) III, I, IV, II, V

(C) I, II, III, IV, V

(D) I, IV, III, II, V

Answer: (A)

 

35. Give the correct sequence in the manufacturing of viscose rayon

I. Steeping process

II. Churning process

III. Conditioning of wood pulp

IV. Ageing process

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, I, IV, II

(C) IV, III, II, I

(D) I, III, II, IV

Answer: (B)

 

36. Arrange in correct sequence the stage of an interior design process:

I. Bubble diagram

II. Schematic diagram

III. Detailed drawing

IV. Construction administration

V. Execution

Codes:

(A) II, III, I, V, IV

(B) II, I, III, V, IV

(C) I, V, III, II, IV

(D) I, II, III, V, IV

Answer: (D)

 

37. Organize the stages in the correct sequence:

(a) Generativity vs Stagnation

(b) Intimacy vs. Isolation

(c) Industry vs. Inferiority diffusions

(d) Identity vs. Identity confusion

(e) Ego integrity vs. Despair

Codes:

(A) (c), (a), (b), (d), (e)

(B) (c), (d), (b), (a), (e)

(C) (c), (b), (d), (a), (e)

(D) (a), (d), (b), (e), (c)

Answer: (B)

 

38. The steps followed in training for development are in the following sequential order:

(a) Evaluation

(b) Implementation

(c) Programme Development

(d) Follow up

(e) Need Assessment

Codes:

(A) (e), (c), (b), (d), (a)

(B) (e), (c), (b), (a), (d)

(C) (e), (c), (a), (b), (d)

(D) (e), (b), (d), (a), (c)

Answer: (B)

 

39. Arrange the following models of communication in descending order of their inception:

(a) Berl’s Model of Communication

(b) Schromm’s Model of communication

(c) Lasswell’s Model of Communication

(d) Shannon-Weaver Model of Communication

Codes:

(A) (d), (a), (b), (c)

(B) (a), (d), (b), (c)

(C) (b), (a), (d), (c)

(D) (b), (c), (d), (a)

Answer: (C)

 

40. Arrange the steps involved in construction of a frequency polygon in the correct sequence:

(a) Place a dot above the mid-point of each class interval at a height equal to the frequency.

(b) Connect the dots with the straight line.

(c) Construct a frequency distribution in table form.

(d) Decide a suitable scale for the axes.

(e) Label the class interval midpoints along horizontal axis.

Codes:

(A) (d), (c), (e), (a), (b)

(B) (c), (d), (e), (a), (b)

(C) (d), (a), (c), (b), (e)

(D) (c), (a), (d), (e), (b)

Answer: (B)

 

41. Match the foods given in List – I with pigments given in List – II:

List – I            List – II

a. Meat            i. Xanthophyll

b. Tomato        ii. Anthoxanthin

c. Brinjal          iii. Chlorophyll

d. Turnip         iv. Myoglobin

e. Corn            v. Anthocyanin

vi. Lycopene

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       iv         iii         v          vi         i

(B)       ii          i           v          vi         iii

(C)       iv         vi         v          ii         i

(D)       v          vi         iv         iii        i

Answer: (C)

 

42. Match the retinol requirement (μg/day) given in List – II with age group given in List – I:

List – I                        List – II

a. School child            i. 600

b. Pregnant woman     ii. 950

c. Lactating woman    iii. 400

d. Adolescent Boy      iv. 800

v. 350

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       ii          iii         iv         v

(D)       iv         v          ii          iii

Answer: (B)

 

43. Match the following processing methods in List – I with foods involved in List – II:

List – I                        List – II

a. Germination            i. Oils, Butter,Flours

b. Fermentation           ii. Dehydrated foods

c. Fortification            iii. Pulses, grains

d. Preservation            iv. Doughs&batters

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           iii         ii

(B)       iii         ii          i           iv

(C)       ii          iii         i           iv

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

Answer: (C)


45. Match the instrument given in List – I with the property tested given in List – II:

List – I                                    List – II

a. Pick glass                             i. Colour shade of fabric

b. Beesley balance                   ii. Thread count

c. Densimeter                          iii. Direct yarn count

d. Spectrophotometer                         iv. Fabric construction

v. Tensile stiffness

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         v

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iii         v          i           iv

Answer: (C)

 

46. Match the following resources:

List – I                                    List – II

a. Individual resource                         i. House

b. Family resource                   ii. Museum

c. Community resource           iii. Forest

d. Environmental resources     iv. Energy

v. Money

vi. Competency

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          iii         vi

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       iv         v          ii          iii

(D)       v          i           iii         iv

Answer: (D)

 

47. Match the list of methods of child study in List – I with most appropriate groups in List – II:

List – I                                    List – II

a. Questionnaire                      i. Infants

b. Observations                       ii. Large samples of literate adults

c. Interviews                           iii. Adolescents with psychological problems

d. Psychometric tests              iv. In-depth data from rural women

v. Measurement of home environment

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           iii         ii

(B)       v          iii         i           ii

(C)       ii          i           iv         iii

(D)       ii          iv         i           v

Answer: (C)

 

48. Match the following PRA methods from List – I with their salient features from List – II:

List – I                                                List – II

a. Transact walk                                  i. Agriculture related decisions

b. Seasonal diagramming                    ii. Identifying geographic features

c. Ranking and scoring                       iii. Seeking opinions

d. Focussed Group Discussion           iv. Promoting creativity

v. Expression of preferences

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           v          iii

(B)       iii         v          i           ii

(C)       iv         v          i           ii

(D)       ii          i           v          iv

Answer: (A)

 

49. Match the following methods of training form List – I with their major objective mentioned in the List – II:

List – I                        List – II

a. Role Play                 i. Stimulating creative ideas

b. Case Study              ii. Problem solving

c. Discussion               iii. Motivation

d. Demonstration        iv. Self-directed learning

v. Skill development

Codes:

a          b          c          d

(A)       v          i           ii          iv

(B)       iv         ii          i           v

(C)       iv         ii          i           iii

(D)       i           ii          iii         v

Answer: (B)www.netugc.com

 

50. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I            List – II

a. μ ± 2σ          i. 99.7%

b. μ ± 3σ         ii. 66%

c. μ ± 1σ          iii. p = 0.045

d. α < 0.05       iv. 95%

e. α < 0.01       v. p = .002

vi. 99%

vii. 68%

viii. p = 0.055

Codes:

a          b          c          d          e

(A)       iv         i           vii        iii         v

(B)       iv         i           ii          viii       v

(C)       vi         i           ii          iii         viii

(D)       iv         vi         vii        viii       v

Answer: (A)

Comments