2012 June UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper III

1. Normal BMI for adult Asians as suggested by WHO is

(A) 18 – 23 kg/m2

(B) 19 – 24 kg/m2

(C) 20 – 25 kg/m2

(D) 21 – 26 kg/m2

Answer: (A)

 

2. Generally visually impaired persons have visual acuity of

(A) 2/200

(B) 20/100

(C) 20/70

(D) 20/200

Answer: (D)

 

3. The female sex hormone is

(A) Androgen

(B) Prolactin

(C) Estrogen

(D) Oxytocin

Answer: (C)

 

4. Colostrum is very good as it is rich in proteins and ________.

(A) Carbohydrates

(B) Minerals

(C) Vitamins

(D) Antibodies

Answer: (D)

 

5. Which of the following is sheared from a living sheep?www.netugc.com

(A) Flannel

(B) Fleece

(C) Felt

(D) Moire

Answer: (B)

 

6. Which of the following is a stationary knife?

(A) Band

(B) Round

(C) Straight

(D) Die

Answer: (A)

 

7. Which of the following is a double pointed dart?

(A) Flange

(B) French

(C) Fish

(D) Dressmakers

Answer: (C)

 

8. A portion of output reentered as input to affect succeeding output is

(A) Feedback

(B) Deferred resource

(C) Throughput

(D) Black box

Answer: (A)

 

9. Eliminating or combining parts of jobs is suggested by incorporating changes in

(A) Tools

(B) Posture

(C) Production sequence

(D) Raw materials

Answer: (C)

 

10. The recommended height of the work surface in the kitchen for efficient operation is

(A) 4 inches below the elbow

(B) 5 inches below elbow level

(C) 3 inches below elbow level

(D) 6 inches below the elbow

Answer: (C)

11. A group of persons whom an individual consults before taking an important decision is known as

(A) Formal groups

(B) Informal groups

(C) Reference groups

(D) Interest groups

Answer: (C)

 

12. Approaches to understand Women’s participation in development have gone through the following phases:

(A) Welfare, Women in Development, Gender and Development

(B) Welfare, Gender and Development, Women in Development

(C) Women in Development, Welfare, Gender and Development

(D) Gender and Development, Women in Development, Welfare

Answer: (A)

 

13. Putting the last as first, means

(A) Reversals in learning

(B) Destination of man

(C) Blue print approach

(D) Content centric teaching

Answer: (A)

 

14. Following are the symptoms of Diabetes Mellitus:

(a) Polyuria

(b) Hypoglycaemia

(c) Glycosuria

(d) Polyphagia

(e) Edema

(f) Taste acuity

(A) (a), (c) and (d)

(B) (d), (b) and (c)

(C) (f), (d) and (c)

(D) (b), (d) and (e)

Answer: (A)

 

15. Which of the following are not deficiency diseases?

(a) Xerophthalmia

(b) Dyslipidemia

(c) Osteomalacia

(d) Keratomalacia

(e) Anorexia Nervosa

(A) (a) & (c)

(B) (a) & (b)

(C) (b) & (e)

(D) (d) & (e)

Answer: (C)

 

16. Which of the following packages are examples of aseptic packaging?

(a) Tetra pack boxes

(b) Paper bag

(c) Milk bottle

(d) Plastic bag

(e) Aluminium foil

(A) (c) & (e)

(B) (a) & (e)

(C) (c) & (d)

(D) (a) & (c)

Answer: (D)

 

17. Which of the following are not new trends of Management?

(a) JIT

(b) TQM

(c) MBO

(d) BARS

(e) PERT

(f) ERG

(A) (e) and (b) are correct.

(B) (d) and (f) are correct.

(C) (e) and (c) are correct.

(D) (a) and (c) are correct.

Answer: (B)

 

18. Family directly influences personality of the child by

I. Communication

II. Moulding

III. Directing

IV. Controlling

(A) I, II, III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) Only I is correct.

Answer: (B)

 

19. Disciplining is a way of improving:

I. Mannerisms

II. Aesthetic sense

III. Moral values

IV. Educational values

(A) I and II are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)

 

20. Right to survival of children includes

I. Right to Birth and Registration

II. Right to Express

III. Right to Health and Nutrition

IV. Right to Participation

(A) I, II and III are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (B)

21. Following chemicals used in the textile industry are hazardous:

(i) azo compounds

(ii) Enzymes

(iii) Chlorine compounds

(iv) Hydrogen peroxide

(A) (iii) and (iv) are correct.

(B) (i) and (iv) are correct.

(C) (i) and (ii) are correct.

(D) (i) and (iii) are correct.

Answer: (D)

 

22. Which of the following stitches are used in chikankari embroidery?

(i) Kamal kadai

(ii) Negi

(iii) Fanda

(iv) Bijli

(v) Pechni

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.

(B) (ii), (iv) and (v) are correct.

(C) (iii), (iv) and (v) are correct.

(D) (i), (iv) and (v) are correct.

Answer: (C)

 

23. Name the components included in the ‘Macro-habitat’ concept of systems approach to management.

I. Man-made and natural space

II. Biological contents of the physical environment of the family system.

III. Biological contents of the physical environment of the personal system.

IV. Economic actions of the family.

(A) I and III are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I and II are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (C)

 

24. The effects of mental fatigue are

I. decreased attention

II. Decreased motivation

III. Increased mental performance

IV. impaired perception and thinking

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II and IV are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) I and II are correct.

Answer: (B)

 

25. Packaging serves the purpose of

I. Protection of merchandise

II. Enhancement of product value

III. Value addition of product

IV. Advertising the product

Codes:

(A) I, II and IV are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (A)

 

26. As per the Human Development Report, the dimensions for measuring ‘human development’ in any country are

(a) Longevity

(b) Happiness

(c) Knowledge

(d) Decent Standard of living

Codes:

(A) (a), (b) and (d) are correct.

(B) (a), (c) and (d) are correct.

(C) (b), (c) and (d) are correct.

(D) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (B)

 

27. Feedback covers the following functions in communication:

(a) Facilitates action

(b) Improves learning

(c) Removes barriers

(d) Informs audience

Codes:

(A) (a), (b) and (d) are correct.

(B) (b), (c) and (d) are correct.

(C) (a), (b) and (c) are correct.

(D) (b), (d) and (a) are correct.

Answer: (C)

 

28. The objectives of non-formal education are

(a) To raise the extent of functional literacy

(b) To provide life-long education

(c) To compliment formal education in schools

(d) To prepare individuals for self-employment

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct.

(B) (b), (c) and (d) are correct.

(C) (a), (b) and (d) are correct.

(D) (a), (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Microkjeldahl method is used for analysis of proteins.

Reason (R): Percentage of sulphur is measured to calculate protein content.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A): Marketing is a business strategy designed to attract customers and influence their purchasing power.

Reason (R): Process charts, work sampling and Pareto charts help in achieving it.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

31. Assertion (A): Atherosclerosis is the pathological process that underlines majority of vascular diseases.

Reason (R): The formation of plaques due to the collection of lipids narrows the lumen of blood vessels.

Codes:

(A) Both (A) & (R) are true.

(B) Both (A) & (R) are false.

(C) (A) is true (R) is partially true.

(D) Both (A) and (R) are partially true.

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Adopting a child carries special challenges as the adoptive parents need to deal with integrating the child into the family.

Reason (R): Adopted children are always problematic.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.

(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.

Answer: (C)

 

33. Assertion (A): Physical and psychological readiness of children to enter school affects the personality.

Reason (R): Children who are physically and psychologically ready will make satisfactory adjustment and develop favourable attitude towards education.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct (R) is wrong explanation.

(D) (A) is wrong (R) is correct explanation.

Answer: (B)

 

34. Assertion (A): Couples need genetic counseling before conceiving.

Reason (R): Genetic defects lead to multiple births.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong explanation.

(C) (A) is wrong; (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

35. Assertion (A): Plisse has a permanently puckered surface.

Reason (R): Caustic soda printed on the fabric shrinks the fabric.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

36. Assertion (A): Plasma and Nanotechnologies are the latest finishing technologies used in the textile industry.

Reason (R): They produce aesthetic effects but are not eco-friendly.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): Lock stitch is appropriate for stitching stretch fabrics.

Reason (R): Lock stitch stretches with fabric stretch.

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

38. Assertion (A): Throughput is the activity outside the system boundary.

Reason (R): ‘Black box’ describes the unknown throughput.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): Physiological fatigue can occur in situations other than those in a relatively high work-load period.

Reason (R): Performing disliked tasks is the major cause for physiological fatigue.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): Ergonomics is defined as ‘fitting the task to the man’.

Reason (R): Poor relationship between work, worker and work environment reduces the stress of workers.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

41. Assertion (A): Summative evaluation tries to measure end results of a programme.

Reason (R): This will help to decide whether to continue or discontinue the programme.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Intrapersonal communication is important for self-reflection.

Reason (R): Self-reflection is important for communicating with others.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

Answer: (D)

 

43. Assertion (A): Poverty is essentially a social phenomenon and only secondarily a material or physical phenomenon.

Reason (R): Poverty is the socioeconomic phenomenon whereby the resources available to a society are used to satisfy the wants of the few while many do not have even their basic needs met.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

44. Arrange in the right sequence, the changes that take place in cereals during moist cooking and cooling:

(a) Retrogradation

(b) Synerisis

(c) Water absorption

(d) Change in viscosity

(e) Recrystallization

(A) (c), (d), (b), (a), (e)

(B) (a), (b), (c), (d), (e)

(C) (d), (c), (e), (b), (a)

(D) (c), (d), (a), (e), (b)

Answer: (D)

 

45. Give the sequential progression of symptoms from hepatitis to cirrhosis:

(a) Increased bilirubin

(b) Abdominal tenderness and jaundice

(c) Nausea, anorexia, vomiting

(d) oesophageal varicose

(e) oedema and ascitis

(f) Portal hypertension

(A) (b), (c), (d), (a), (e), (f)

(B) (b), (a), (d), (f), (c), (e)

(C) (a), (c), (f), (d), (b), (e)

(D) (c), (b), (a), (f), (d), (e)

Answer: (D)

 

46. Arrange in right sequence the procedure used in selecting a food service employee:

(a) Appointment letter

(b) Internal source

(c) Determining need

(d) Establishment of wage

(e) Advertisement

(f) Interview

(g) Orientation

(A) (b), (a), (e), (f), (g), (c), (d)

(B) (c), (e), (f), (g), (a), (b), (d)

(C) (d), (b), (a), (c), (g), (f), (e)

(D) (c), (b), (e), (f), (d), (a), (g)

Answer: (D)www.netugc.com

 

47. Arrange the stages of psycho-sexual development in correct sequence:

I. Phallic stage

II. Genital stage

III. Oral stage

IV. Latency stage

V. Anal stage

(A) II, IV, I, V, III

(B) I, II, III, V, IV

(C) III, V, I, IV, II

(D) V, IV, III, II, I

Answer: (C)

 

48. Arrange the stages of child development in correct sequence:

I. Antenatal

II. Prenatal

III. Neonatal

IV. Infancy

V. Toddlerhood

(A) II, III, I, IV, V

(B) II, I, III, IV, V

(C) I, II, IV, III, V

(D) I, II, III, IV, V

Answer: (B)

 

49. Identify the correct sequencing order in the process of listening:

I. Understanding

II. Remembering

III. Receiving

IV. Evaluating

V. Responding

(A) III, I, II, V, IV

(B) II, I, III, V, IV

(C) I, II, IV, III, V

(D) V, III, IV, I, II

Answer: (A)

 

50. Give the sequence for denim washing:

(i) Bleaching

(ii) Clean up to adjust desired effect

(iii) Tinting/Dyeing

(iv) Softening

(v) Desizing, Scouring

(vi) Enzyme wash or stone wash

Codes:

(A) (ii), (i), (v), (vi), (iii), (iv)

(B) (v), (vi), (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iii), (i), (ii), (vi), (v), (iv)

(D) (v), (iv), (vi), (i), (iii), (ii)

Answer: (B)

 

51. Give the correct sequence for cotton processing:

(i) Singeing

(ii) Printing

(iii) Bleaching

(iv) Scouring

(v) Curing and heat setting

(vi) Desizing

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (v), (ii), (vi)

(B) (ii), (iv), (i), (iii), (vi), (v)

(C) (i), (vi), (iv), (iii), (ii), (v)

(D) (iv), (i), (vi), (iii), (ii), (v)

Answer: (C)

 

52. Give the sequence for design development process of garments for fashion industry:

(i) Designing by maintaining identity of brand

(ii) Presentation

(iii) Study of forecast

(iv) Identifying target market

(v) Study of current trends

(vi) Making design brief

Codes:

(A) (vi), (iv), (v), (iii), (i), (ii)

(B) (iii), (iv), (ii), (i), (v), (vi)

(C) (v), (ii), (iv), (vi), (i), (iii)

(D) (i), (v), (iii), (iv), (vi), (ii)

Answer: (A)


53. Arrange the following in the proper sequence of communication:

I. Message

II. Source

III. Decoder

IV. Encoder

V. Destination

Codes:

(A) (I), (II), (III), (IV), (V)

(B) (II), (I), (IV), (III), (V)

(C) (II), (I), (III), (IV), (V)

(D) (II), (I), (III), (V), (IV)

Answer: (B)

 

54. Arrange in sequence the channels of distribution:

I. Wholesaler

II. Manufacturer

III. Consumer

IV. Retailer

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) II, I, IV, III

(D) III, IV, II, I

Answer: (C)

 

55. Arrange Maslow’s ‘Hierarchy of needs’ in the proper sequence:

I. Physiological

II. Social

III. Safety

IV. Self-esteem

V. Self actualisation

Codes:

(A) I, III, II, IV, V

(B) I, II, III, IV, V

(C) V, IV, III, II, I

(D) I, IV, III, II, V

Answer: (A)

 

56. Arrange the following programmes of adult education in India in chronological order of their inception:

(a) National Adult Education Programme (NAEP)

(b) National Literacy Mission (NLM)

(c) Total Literacy Campaign (TLC)

(d) Continuing Education

Codes:

(A) (b), (d), (c), (a)

(B) (d), (c), (b), (a)

(C) (c), (b), (a), (d)

(D) (a), (b), (c), (d)

Answer: (D)

 

57. The correct sequence of steps involved in behaviour change communication is

(i) Action

(ii) Interest

(iii) Attention

(iv) Satisfaction

(v) Conviction

(vi) Desire

Codes:

(A) (ii), (vi), (iv), (iii), (i), (v)

(B) (iii), (ii), (vi), (v), (i), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv), (v), (vi)

(D) (vi), (v), (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (B)

 

58. Arrange the following phrases used by Laswell in his model of communication:

(a) To whom

(b) In which channel

(c) Says what

(d) Who

(e) With what effect

Codes:

(A) (b), (d), (c), (a), (e)

(B) (e), (a), (b), (c), (d)

(C) (d), (c), (b), (a), (e)

(D) (c), (a), (e), (d), (a)

Answer: (C)

 

59. Match the nutrient fortified in List – I with foods in List – II:

List – I                                    List – II

Nutrient                       Foods

(a) Iron                        (i) Hydrogenated fat

(b) Iodine                    (ii) Milk

(c) Vitamin D              (iii) Biscuits

(d) Vitamin A and D (iv) Salt

(v) Sugar

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (v) (iv) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (v) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (v) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

60. Match the Nutritional Assessment Methods in List – I with Tools used for measurement in List – II:

List – I                                                            List – II

Nutritional Assessment Methods        Tools

(a) Dietary Survey                               (i) Hb

(b) Anthropometry                              (ii) Bitot spot

(c) Biochemical                                   (iii) FFQ

(d) Clinical                                          (iv) Bomb Calorimeter

(v) MUAC

(vi) HPLC

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (vi) (iv) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (vi)

(C) (vi) (iv) (v) (ii)

(D) (iii) (v) (i) (ii)

Answer: (D)

 

61. Match the symptoms in List – I with the disease in List – II:

List – I                                                                        List – II

Symptoms                                                       Disease

(a) Steatorrhea                                                 (i) Hepatic encephalopathy

(b) Neuropsychiatric                                       (ii) CVD

(c) Increased loss of proteins in urine             (iii) Gout

(d) Platelet aggregation                                   (iv) Malabsorption

(v) Nephrotic syndrome

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iv) (i) (v) (ii)

(C) (v) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

62. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(a) Grapevine              (i) Consists of 4 ‘P’

(b) Benchmark            (ii) Cost that increase with sales

(c) Fish Diagram         (iii) Informal method of communication

(d) Variable Cost        (iv) Focus on different causes of problem

(e) Market Mix            (v) Set of goals based on what is achievable

(vi) Frequency with which customer select menu items

Codes:

         (a) (b) (c) (d) (e)

(A) (iii) (v) (iv) (ii) (i)

(B) (i) (iv) (vi) (ii) (v)

(C) (ii) (vi) (i) (iii) (v)

(D) (iii) (v) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

63. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                                List – II

I. Sucking and eye blinking                1. Classical conditioning

II. Less than 2.5 kg of birth weight    2. Loneliness

III. Empty nest                                   3. Operant conditioning

IV. Pairing of stimuli                          4. Permanent Reflex

5. Small for date

6. Broken Homes

Codes:

I           II         III        IV

(A)       5          2          6          3

(B)       6          5          2          3

(C)       2          4          6          1

(D)       4          5          2          1

Answer: (D)

 

64. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                                List – II

I. Germination                                     1. Sleeping on stomach and soft surfaces

II. Equilibration                                  2. Balance

III. Sudden Infant Death Syndrome 3. Viral infection

IV. Kindergarten                                4. Piaget

5. Science experience

6. Froebel

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       5          4          1          6

(C)       2          1          6          4

(D)       3          4          2          5

Answer: (B)

 

65. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

I. T.A.T.                                                          1. Immediately after birth

II. Cooperative and Helpful behavior             2. Quantitative

III. BCG                                                         3. Projective technique

IV. Development                                            4. Pro-social behaviour

5. Intelligence test

6. Qualitative

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          1          6

(B)       2          3          5          4

(C)       3          2          4          2

(D)       2          3          1          5

Answer: (A)

 

66. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(a) Velvet                    (i) Short thick pile of cotton

(b) Velveteen              (ii) Woven nylon strip of hooks eyes

(c) Velcro                    (iii) Filling pile surface

(d) Velour                   (iv) Warp pile surface of silk

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (B)

 

67. Match the terms used in dyeing given in List – I with their description given in List – II:

List – I                        List – II

(a) Migration               (i) Loss of colour due to sunlight

(b) Prosting                 (ii) Transference of colour to another fabric by rubbing

(c) Fading                    (iii) Change in colour due to localized abrasion

(d) Crocking                (iv) Transference of colour from one area of fabric to another

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (C)

 

68. Match the garment production systems given in List – I with their descriptions given in List – II:

List – I                                                            List – II

(a) Unit Production System                            (i) Empowered work team

(b) Modular Production System                     (ii) Assembly of a complete panel by a single operator

(c) Progressive Bundle System                       (iii) automatic transfer from workstation to workstation

(d) Section or process production system       (iv) Gradually assembled as bundles more through

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)

 

Answer: (B)

 

70. Match the following in List – I with List – II:

List – I                        List – II

I. Transferring             1. Adjusting availability of resources

II. Producing               2. Inventory of resources

III. Investing               3. Reduce available resources

IV. Exchanging           4. Create added resources

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          1          2

(B)       3          4          2          1

(C)       1          2          3          4

(D)       4          3          2          1

Answer: (A)

 

71. Match the following in List – I with List – II:

List – I                                    List – II

I. Met demands                       1. Change in action

II. Used resources                   2. Demands requiring action

III. Goals                                3. Shift in stock

IV. Adjusting                          4. Value-based objectives

5. Component of output

Codes:

I           II         III        IV

(A)       5          4          2          3

(B)       4          3          2          1

(C)       5          2          1          4

(D)       5          3          2          1

Answer: (D)www.netugc.com

 

72. Match the following in List – I with List – II:

List – I                        List – II

I. Brands                     1. BIS

II. Process Chart         2. Word

III. Trademarks           3. Symbol

IV. Standards                         4. Pen and Pencil

5. Pin and thread

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          3          4          1

(B)       3          4          2          1

(C)       1          3          4          2

(D)       4          2          1          3

Answer: (B)

 

73. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                                List – II

Early Extension Efforts                      Name of the Proponent

(a) Gurgaon Experiment                     (i) Mahatma Gandhi

(b) Sriniketan Experiment                   (ii) Spencer Hatch

(c) Marthandum Experiment               (iii) Rabindranath Tagore

(d) Etawah Pilot Project                     (iv) Albert T.Mayor

(v) F.L. Brayne

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (v)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (i) (v) (iv)

(D) (v) (iii) (ii) (iv)

Answer: (D)

 

74. Match the items in List – I with List – II:

List – I                        List – II

(a) David K. Berto      (i) Diffusion of innovations

(b) Edgar Dale            (ii) Communication Model

(c) Rogers, E.M.          (iii) Rapid Rural Appraisal

(d) Robert Chambers (iv) Cone of Experience

(v) Panchayati Raj

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (D)

 

75. Match the eminent social activist in List – I with movement they spearheaded in List – II:

List – I                                    List – II

(a) Medha Patkar                    (i) Narmada Bachao

(b) Sundarlal Bahuguna          (ii) Bhoodan

(c) Mahatma Gandhi               (iii) Corruption

(d) Vinoba Bhave                   (iv) Freedom

(v) Chipko

Codes:

         (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (v) (iv) (ii)

(D) (i) (v) (ii) (iv)

Answer: (C)

Comments