2012 December UGC NET Solved Question Paper in Home Science, Paper II

1. What is the primary reason for blanching food?

(A) Cleans the food

(B) Prevents pest infestation

(C) Inactivates enzymes in food

(D) Prevents food from drying

Answer: (C)

 

2. RDA’s for Indian women are based on reference woman who has

(A) Body weight 50 kg and height 1.40 m

(B) Body weight 55 kg and height 1.61 m

(C) Body weight 48 kg and height 1.56 m

(D) Body weight 52 kg and height 1.37 m

Answer: (B)

 

3. Which of the following is not a management approach?

(A) Classic

(B) System Approach

(C) Human Relation

(D) Double Entry System

Answer: (D)

 

4. Which of the following holds the bobbin in the sewing machine?

(A) Feed dog

(B) Pressure foot

(C) Oscillating hook

(D) Thread take up lever

Answer: (C)

 

5. Which of the following does not represent Kasuti Embroidery?

(A) Menthi

(B) Aari

(C) Gavanti

(D) Murgi

Answer: (B)

 

6. Principle of operation of an electric water heater is by

(A) Convection

(B) Radiation

(C) Conduction

(D) Induction

Answer: (D)

 

7. Sociometry is a tool to measure child’s

(A) Intelligence level

(B) Behaviour problems

(C) Relationship with peers

(D) Relationship with parents

Answer: (C)www.netugc.com

 

8. DRDA is functioning at

(A) District level

(B) Block level

(C) Village level

(D) State level

Answer: (A)

 

9. ABC of Poster

(A) Attractive, Brief, Clear

(B) Attention, Brief, Clarity

(C) Attractive, Bold, Clear

(D) Attractive, Bold, Colourful

Answer: (A)

 

10. Type I error is made when

(A) True null hypothesis is rejected

(B) True null hypothesis is accepted

(C) False null hypothesis is rejected

(D) False null hypothesis is accepted

Answer: (A)

11. Which of the following foods are rich in omega 3 fatty acids?

(a) Lard

(b) Butter

(c) Fatty fish

(d) Olive oil

(e) Mustard seeds

(f) Walnut

Codes:

(A) (a), (b), (c)

(B) (c), (e), (f)

(C) (e), (f), (b)

(D) (f), (c), (d)

Answer: (B)

 

12. Which of the following micro-organisms cause food borne intoxication?

(a) Staphylococcus aureus

(b) E. coli

(c) Clostridium botulinum

(d) Listeria monocytogenes

(e) Salmonella

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (a) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (d) and (e)

Answer: (B)

 

13. Which of the following equipments are not used in the kitchen?

(a) Oven (b) Cooking range

(c) Tally machine (d) Bainemarie

(e) Blender (f) Potato peeler

Codes:

(A) (a) and (d)

(B) (a) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (e) and (f)

Answer: (C)

 

14. Correct layouts of unidirectional fabrics for garment cutting are

(i) Crosswise fold

(ii) Lengthwise fold

(iii) Double fold

(iv) Open

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (B)

 

15. Following are novelty yarns.

(i) Crepe yarn

(ii) Bouclé yarn

(iii) Slub yarn

(iv) Flock yarn

Codes:

(A) (i), (ii) and (iv) are correct.

(B) (i), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iii) are correct.

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (D)

 

16. Components of implementing are

(i) Adjusting

(ii) Facilitating

(iii) Controlling

(iv) Checking

Codes:

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iv) are correct.

(D) (iii) and (iv) are correct.

Answer: (B)

 

17. Language development in children is promoted through:

(i) Story telling

(ii) Conversation

(iii) Social participation

(iv) Solitary play

Codes:

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (i), (ii) and (iii) are correct.

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

 

18. Aspects of a Good Lesson Plan

(i) Objectives

(ii) Teacher’s Activities

(iii) Learning Experiences

(iv) Teaching aids

(v) Appraisal

Codes:

(A) (i), (iii), (iv) and (v) are correct.

(B) (ii), (iii), (iv) and (v) are correct.

(C) (i), (iv) and (v) are correct.

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

19. Which among the following are the community services offered in the interest of the public?

(i) Protection

(ii) Transport

(iii) Social

(iv) Communication

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

 

Answer: (A)

21. Assertion (A): Pasteurization in milk is done to destroy the microbes.

Reason (R): It is tested for the presence of lactic acid in milk.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Acute Renal Failure means the kidneys have failed suddenly.

Reason (R): Various toxins or severe blood loss or trauma affect kidney functioning.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Invoice is a document that comes with supplies.

Reason (R): Cash payment has to be made on the basis of it.

Codes:

(A) (A) and (R) are true.

(B) (A) and (R) are false.

(C) (R) is true, (A) is false.

(D) (A) is true, (R) is false.

Answer: (D)

 

24. Assertion (A): Both garment bias and true bias can be used for finishing necklines.

Reason (R): Both have same amount of stretch.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Cross dyeing and union dyeing are same.

Reason (R): Both may produce multicoloured effects.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (D)

 

26. Assertion (A): Standing in a static posture is fatiguing.

Reason (R): Blood circulation is affected in the extremities while standing for work.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the complete explanation.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Self-concept is an image of a person. It is the way one perceives oneself; one’s abilities and limitations.

Reason (R): Self-concept is the understanding of the self, in comparison to the past self, without social comparison.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Home is a place for development of both sexes through equal opportunities.

Reason (R): The personal and professional development of both sexes is not possible within home.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Electronic media is a mass media.

Reason (R): All mass media are not electronic media.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A): The existence of a correlation between two variables can be shown to exist only when there is variability.

Reason (R): If one of the variables is a constant, with no variability, then the correlation coefficient is not even defined.

Codes:

(A) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) & (R) are not true.

(C) (A) is true & (R) is false.

(D) (A) is false & (R) is true.

Answer: (A)

 

31. Give the sequence of stages of sugar cookery in making brittle.

(a) Soft ball

(b) Soft crack

(c) Hard crack

(d) Two thread

(e) Firm ball

Codes:

(A) (a), (b), (c), (e), (d)

(B) (d), (a), (e), (b), (c)

(C) (e), (d), (c), (b), (a)

(D) (b), (d), (e), (a), (c)

Answer: (B)

 

32. For a successful outcome of the nutrition programme for the community, state the sequential order of steps to be taken.

(a) Implementation

(b) Mobilising resources

(c) Monitoring and evaluation

(d) Prioritise problem

(e) Identify target

(f) Setting objectives

Codes:www.netugc.com

(A) (e), (d), (f), (b), (a), (c)

(B) (a), (d), (e), (f), (b), (c)

(C) (d), (e), (f), (a), (b), (c)

(D) (d), (f), (e), (b), (c), (a)

Answer: (A)

 

33. Give the correct sequence of managerial functions listed below:

(a) Reporting

(b) Staffing

(c) Planning

(d) Organising

(e) Co-ordinating

(f) Budgeting

(g) Directing

Codes:

(A) (c), (d), (b), (f), (g), (a), (e)

(B) (c), (d), (b), (g), (e), (a), (f)

(C) (b), (d), (f), (c), (a), (g), (e)

(D) (e), (g), (d), (f), (b), (a), (c)

Answer: (B)

 

34. Give the correct sequence for applying the following in a garment:

(a) Interlining

(b) Interfacing

(c) Underlining

(d) Lining

Codes:

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (b), (c), (a), (d)

(C) (c), (d), (b), (a)

(D) (d), (a), (c), (b)

Answer: (B)

 

35. Give the correct sequence of removing lipstick stain from fabric.

(a) Wash in hot soapy water.

(b) Sponge with a grease solvent.

(c) Bleach the stain.

(d) Rinse in hot water and dry in sun.

Codes:

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (d), (c), (b), (a)

(C) (c), (d), (a), (b)

(D) (b), (a), (c), (d)

Answer: (D)

 

36. How are colours classified? Indicate the correct sequence.

(A) Secondary, primary, intermediate, tertiary, quaternary

(B) Binary, primary, intermediate, quaternary, tertiary

(C) Primary, secondary, intermediate, tertiary, quarternary

(D) Binary, secondary, intermediate, tertiary, quaternary

Answer: (C)

 

37. Arrange constituent processes of observational learning in correct sequence:

(i) Production

(ii) Motivation

(iii) Retention

(iv) Attention

Codes:

(A) (iii), (iv), (i) and (ii)

(B) (iv), (iii), (i) and (ii)

(C) (ii), (i), (iii) and (iv)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (B)

 

38. The sequential order of Extension Educational Process is

(i) Objectives

(ii) Teaching

(iii) Situation

(iv) Reconsideration

(v) Evaluation

Codes:

(A) (ii), (i), (iii), (iv), (v)

(B) (iii), (ii), (i), (v), (iv)

(C) (iii), (i), (ii), (v), (iv)

(D) (i), (iii), (ii), (iv), (v)

Answer: (C)

 

39. Panchayati Raj Institution in the hierarchy of governance from grassroots upwards is

(a) Gram Sabha

(b) Block Panchayat

(c) District Panchayat

(d) Gram Panchayat

Codes:

(A) (c), (b), (d), (a)

(B) (d), (a), (b), (c)

(C) (a), (b), (d), (c)

(D) (a), (d), (b), (c)

Answer: (D)

 

40. Arrange the correct sequence of steps in Research.

(i) Review of Literature

(ii) Objectives

(iii) Rationale

(iv) Methodology

(v) Interpretation

(vi) Results

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i), (vi), (v)

(B) (iii), (ii), (i), (iv), (vi), (v)

(C) (i), (iii), (ii), (iv), (v), (vi)

(D) (ii), (i), (iv), (iii), (v), (vi)

Answer: (B)

 

41. Match the foods in List – I with its rich nutrients in List – II:

List – I                        List – II

Food                            Nutrients

(a) Papaya                   (i) Iron

(b) Orange                   (ii) Calcium

(c) Dates                      (iii) Vitamin C

(d) Ragi                       (iv) Vitamin A

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

 

42. Match the following biochemical tests in List – I to the diseases in List – II :

List – I                                    List – II

(Biochemical Tests)                 (Disease)

(a) Creatinine                          (i) Hepatic

(b) Bilirubin                             (ii) Coronary

(c) T3T4                                    (iii) Kidney

(d) LDL                                  (iv) Thyroid

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

43. Match the records in List – I with the Department in List – II where they are used:

List – I                                    List – II

(Records)                                (Department)

(a) Stock book                         (i) Purchase

(b) KOT                                  (ii) Personnel

(c) Payroll record                    (iii) Store

(d) Specifications                    (iv) Dining room

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

44. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(a) Diagonal basting                (i) Permanent stitch

(b) Hemming                           (ii) Functional as well as decorative

(c) Herring bone stitch            (iii) Temporary stitch

(d) Buttonhole stitch               (iv) Decorative stitch

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

 

45. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(a) Wale                                   (i) Series of loops extending crosswise

(b) Weft                                  (ii) Longitudinal yarns

(c) Warp                                  (iii) Crosswiseyarns

(d) Courses                              (iv) Coloumn of loops parallel to length

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

46. Match List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) Orientation of the building            (i) Grouping

(b) Disposition of rooms                     (ii) Roominess

(c) Personal protection                        (iii) Aspect

(d) Spaciousness                                 (iv) Privacy

Codes:

     (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (C)

 

47. Match the items of List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) First menstruation                          (i) Albert Bandura

(b) Authoritative parenting                 (ii) Balwadis and day care centres

(c) Observational learning                   (iii) Spermache

(d) ICCW                                            (iv) Democratic parenting

(v) Menarche

(vi) Permissive parenting

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (v) (iv) (i) (ii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (v) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

48. Match List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) Personal letter                                (i) Audio visual aid

(b) Method demonstration                  (ii) Mass contact method

(c) Television                                       (iii) Individual contact method

(d) Campaign                                      (iv) Group contact method

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

49. Match the following in List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) Use of goods and services             (i) Parker

(b) Handling money                            (ii) Entrepreneurship

(c) Income generation                         (iii) Standard of living

(d) Values                                           (iv) Budget

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

50. Match the method of research tools from List – I to List – II:www.netugc.com

List – I                                                                                                                        List – II

(a) A planned methodical watching the subject or situation                                      (i) Focus Group Discussion

(b) The opinion of subjects in group are observed and noted by researcher               (ii) Interview

(c) A document that contains a set of questions.                                                        (iii) Observation

(d) A set of structured questions in which responses are recorded by researcher      (iv) Questionnaire

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (C)

Comments