2013 December UGC NET Solved Question Paper in History, Paper III

1. The method of Radiocarbon Dating was used in India for the first time at

(A) Deccan College, Pune

(B) Physical Research Laboratory, Ahmedabad

(C) School of Archaeology, New Delhi

(D) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai

Answer: (D)

 

2. Where were the first Palaeolithic tools found in India?

(A) Hallur

(B) Kurnool

(C) Pallavaram

(D) Tekkalkota

Answer: (C)

 

3. Arrange the following archaeologists in the chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below:

(i) James Fergusson

(ii) James Princep

(iii) Alexander Cunningham

(iv) Edward Thomas

Codes:

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

4. The Harappa culture people inherited the knowledge of wheat, barley and cotton cultivation from their ancestors of the following:

(A) Kot Diji

(B) Amri

(C) Mehrgarh

(D) Kalibangan

Answer: (C)

 

5. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of the codes given below:

List – I                        List – II

(Kingdom)                  (King)

a. Kuru                        1. Nichakshu

b. Kekaya                    2. Parikshita

c. Kasi                         3. Asvapati

d. Vatsabhumi             4. Ajatasatru

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          4          1

(B)       1          4          2          3

(C)       3          2          1          4

(D)       4          1          3          2

Answer: (A)

 

6. After Hastinapur was swept away by floods the Pandavas shifted their capital to

(A) Kausambi

(B) Kurukshetra

(C) Ahichchhatra

(D) Indraprastha

Answer: (A)

 

7. Pataligrama, which later became the famous city of Pataliputra, had been fortified initially by

(A) Bimbisara

(B) Kalasoka

(C) Ajatasatru

(D) Udayabhadra

Answer: (C)

 

8. ‘Dharmaraja’ too was a title of

(A) Ajatasatru

(B) Asoka

(C) Kanishka

(D) Harshavardhan

Answer: (B)

 

9. During Alexander’s invasion of India which of the following was ruled by two hereditary kings with the help of a council of elders?

(A) Ashtakaraja

(B) Abhisara

(C) Kshudraka

(D) Pattala

Answer: (D)

 

10. ‘Pautavadhyaksha’ was incharge of which department under the Mauryan administrative system?

(A) Weights and measures

(B) Forest resources

(C) Navy

(D) Shipping

Answer: (A)

11. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of the codes given below:

List – I                        List – II

(Ancient Places)          (Modern Location)

a. Pushkalavati            1. Begram (Afghanistan)

b. Kapisa                     2. Halebid

c. Gangavadi               3. Charsadda (Peshawar)

d. Dvarsamudra          4. Mysore

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          2          1          4

(B)       2          1          3          4

(C)       3          1          4          2

(D)       1          3          4          2

Answer: (C)

 

12. Identify the Tamil anthology which is devoted to the praise of Chera Kings

(A) Narrinai

(B) Padirruppattu

(C) Aingurunuru

(D) Kuruntogai

Answer: (B)

 

13. Nahapana’s defeat at the hands of Gautamiputra Satakarni is attested by which of the following coin-hoards?

(A) Erakina

(B) Nasik

(C) Qunduz

(D) Ujjayini

Answer: (B)

 

14. Who among the following rulers had performed the maximum number of Asvamedha sacrifices?

(A) Samudragupta

(B) Kumaragupta I

(C) Pushyamitra Sunga

(D) Pravarasena I

Answer: (D)

 

15. A drama named ‘Kauntaleshwar Dautya’ has been attributed to Kalidasa by

(A) Kuntalesha

(B) Bharavi

(C) Rajasekhara

(D) Kshemendra

Answer: (D)

 

16. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):www.netugc.com

Assertion (A): Harshavardhana, according to the Chinese traveller Hiuen Tsang, not only followed Buddhism, but also had a marked antipathy to the Brahmanical religion.

Reason (R): Some seals which refer to his elder brother as a Buddhist describe Harsha as a devoted Saiva.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

17. Match List – I with List – II and select the correct answer with the help of the codes given below:

List – I                        List – II

(Ancient Towns)         (Present Site)

a. Anahilavada            1. Mandsor

b. Aihole                     2. Amaravati

c. Dhanyakatak           3. Badami

d. Dasapura                 4. Patan

Codes

a          b          c          d

(A)       2          1          4          3

(B)       4          3          2          1

(C)       3          4          1          2

(D)       4          1          2          3

Answer: (B)

 

18. The temple of Rajarajesvara is dedicated to

(A) Kartikeya

(B) Siva

(C) Vishnu

(D) Surya

Answer: (B)

 

19. Identify the dynasty, the rulers of which called them Brahma- Kshatriya

(A) Pratihara

(B) Chalukya

(C) Sena

(D) Pala

Answer: (C)

 

20. Who among the following rulers provided financial help for the restoration of a demolished Mosque in Khambhat?

(A) Bhoja Paramara

(B) Mihira Bhoja

(C) Kumarapala

(D) Chamu araja

Answer: (D)

21. Which of the following dynasties is known for the involvement of women in its administration?

(A) Kalchuri

(B) Gahadavala

(C) Chahamana

(D) Chalukya

Answer: (D)

 

22. Chronologically arrange the following events and select the correct answer from the codes given below:

(i) The collapse of Chalukya kingdom of Kalyani.

(ii) Conquest of Sri Lanka by Rajendra Chola

(iii) Annexation of Yadava kingdom of Devagiri to the Sultanate of Delhi

(iv) The visit of Marco Polo, the Venetian traveller to South India.

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

23. In which of the following works we get a detailed account of Firoz Shah’s canal system?

(A) Futuhat-I Firoz Shahi

(B) Tarikh-I Mubarak Shahi

(C) Tarikh-I Firoz Shahi

(D) None of the above

Answer: (B)

 

24. Consider the following statements on the reforms of Alauddin Khalji:

(i) Confiscation of all grants of tax-free land.

(ii) Introduction of daag and chehra in his military.

(iii) Abolition of iqtas of big nobles and military commanders.

(iv) Banning of public sale of liquor.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i), (ii) andü (iii)

(B) (ii), (iii) andü (iv)

(C) (i), (ii) andü (iv)

(D) (i), (iii) andü (iv)

Answer: (C)

 

25. Who among the following was an Alvar Saint?

(A) Appar

(B) Kulasekhara

(C) Sambandar

(D) Venkatanatha

Answer: (B)

 

26. The Book of Marco Polo is primarily an account of

(A) Political history of South India

(B) Economic history of South India

(C) Cultural history of South India

(D) None of the above

Answer: (B)

 

27. Arrange the visit of the following foreign travellers to South India in chronological sequential order and select the correct answer from the codes given below:

(i) A Nikitin

(ii) Abdur Razzaq

(iii) Caesar Fredrick

(iv) Domingo Paes

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

28. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Old names of places)             (Modern names)

a. Baran                                   1. Anhilwara

b. Qarachil                               2. Bhatinda

c. Tabarhind                            3. Kullu

d. Patan                                   4. Bulandshahar

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          1          4

(B)       4          3          2          1

(C)       1          2          3          4

(D)       3          2          1          4

Answer: (B)

 

29. Concerning the foundation of Tughlaq dynasty by Ghiyasuddin Tughlaq, which one of the following statements is not true?

(A) At the time of accession, Ghiyasuddin’s authority had been unanimously accepted.

(B) Ghiyasuddin was having at his disposal a large number of loyal soldiers who extended support.

(C) In Delhi the people contributed a lot to the stability of the Sultanate.

(D) The treasury of the empire which the Sultan inherited was very sound.

Answer: (D)

 

30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): The conduct of ruling authority in the Sultanate of Delhi was governed by the Shariat.www.netugc.com

Reason (R): The ideal of the state was not to convert the entire country from dar-ul-harb into dar-ul-Islam.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

31. Shaikh Sharfuddin Yahya Maneri belonged to the Sufi Silsilah

(A) Firdausi

(B) Chishti

(C) Suhrawardi

(D) Naqshbandi

Answer: (A)

 

32. Which one of the following is not correct in respect of Baburnamah?

(A) The memoir of Babur is a historical source of great literary value.

(B) The events described are not in chronological order.

(C) Babur described every good or bad act with utmost impartiality.

(D) Historical events are inextricably mixed up with Babur’s own opinions, sentiments and judgements.

Answer: (B)

 

33. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled Reason (R):

Assertion (A): All Jagirdars were primarily the mansabdars but not all mansabdars were Jagirdars.

Reason (R): Some mansabdars were paid in cash and not through Jagirs.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

34. Consider the following statements concerning the Rajput States of Central India and select the correct answer from the codes given below:

(i) Baghelas ruled over Bandogarh

(ii) Dhandera was a Rajput principality in the Suba of Allahabad.

(iii) Orcha was located on the route linking the North and the Deccan.

(iv) Orcha was in the possession of the Bundela Rajputs.

Codes:

(A) (i), (ii) andü (iii)

(B) (ii), (iii) andü (iv)

(C) (i), (iii) and (iv)

(D) All of the above

Answer: (C)

 

35. Daag and Chehra in Mughal military administration were introduced during the reign of

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shahjahan

(D) Aurangzeb

Answer: (A)

 

36. In the battle of Haldighati, Rana Pratap of Mewar was defeated by the Mughal army led by

(A) Abdur Rahim Khan-i Khanan

(B) Raja Man Singh

(C) Raja Bhagwan Das

(D) Saadullah Khan

Answer: (B)

 

37. Iwan in Mughal architectural terminology means

(A) A “façade-gateway” or high portal

(B) Concave element in vaults, usually arched.

(C) Configuration in the shape of a square or rectangle with corners

(D) A pillared construction of any dimensions and plan

Answer: (D)

 

38. Under which Mughal emperor naturalist trends in Mughal painting reached their apogee?

(A) Humayun

(B) Akbar

(C) Jahangir

(D) Shahjahan

Answer: (C)

 

39. Who among the following remarked that, “Unlike contemporary early modern European kings, the Mughal emperors did not depend upon loans from private financiers to meet routine expenditure.”?

(A) Irfan Habib

(B) Sanjay Subrahmanyam

(C) W.H. Moreland

(D) J.F. Richards

Answer: (D)

 

40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Place)                                     (Founder)

a. City of Bikaner                   1. Rana Kumbha

b. Kirti Stambha (Chittor)       2. Rao Bika

c. City ofAhmedabad                         3. Alp Khan

d. City of Hoshangabad         4. Ahmed Shah I

Codes:

a          b          c          d

(A)       1          2          3          4

(B)       1          2          4          3

(C)       2          1          4          3

(D)       2          1          3          4

Answer: (C)

 

41. Which of the following pairs is not correctly matched?

Institution Location

(A) Khudabaksh Library – Patna

(B) Bhandarkar Oriental Research Institute – Pune

(C) National Library – New Delhi

(D) Salarjung Museum – Hyderabad

Answer: (C)

 

42. Arrange the following Peshwas in chronological order:

(i) Balaji Bajirao

(ii) Bajirao II

(iii) Madhav Rao I

(iv) Madhav Rao Narayan

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

43. Which one of the following statements is not correct?

(A) In the Persian sources of the late medieval period of India, account on the life of rural society is very limited.

(B) The foreign travellers of the period who visited India in their accounts provide hardly any account on rural society.

(C) The regional literary sources help us to know the life and conditions of the rural people to some extent.

(D) The large mass of revenue records dealing with land revenue are of no help to construct the history of rural society in medieval India.

Answer: (D)

 

44. One of the following was not a major result of the Permanent Revenue Settlement of East India Company:

(A) It created a class of loyal landlords.

(B) Cultivators were put under the mercy of zamindars.

(C) It hampered the process of revenue increase to the company.

(D) Agricultural production got a major boost.

Answer: (D)

 

45. Who was the Governor of Bengal between 1667 and 1669?

(A) Robert Clive

(B) Verlest

(C) Cartier

(D) Count de Lally

Answer: (B)

 

46. The founder of the Nizam’s State in Hyderabad was

(A) Nizam Ali Khan

(B) Muzaffar Jung

(C) Chin Lulich Khan

(D) Mir Osman Ali Khan

Answer: (C)

 

47. Arrange the following revolts in the chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Koli

(ii) Santhal

(iii) Chuar and Ho

(iv) Waghera

Codes:

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

48. The English East India Company lost its monopoly of Indian trade by throwing it open to the Britishers by the Charter Act of

(A) 1793

(B) 1813

(C) 1833

(D) 1853

Answer: (B)

 

49. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled Reason (R):

Assertion (A): The British had no coherent place for the princes in their imperial ideology.

Reason (R): The princes were kept apart from each other. These traditional rulerships served the purpose of announcing India’s enduring ‘differences’.

Read the above statements and select the correct answers from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

50. Who was the Governor of Madras in 1661?

(A) Fox Croft

(B) Streynsham

(C) Gerald Aungier

(D) Charles Boone

Answer: (A)

 

51. Which one of the following policy document was called the ‘Magna Carta’ of Western education system in India?

(A) Ma Caulay’s Minute of 1835

(B) Indian Education Commission Report of 1882

(C) Charles Woods Despatch of 1854

(D) Releigh Commission Report of 1902

Answer: (C)

 

52. In whose honour Gateway of India was built?

(A) King George V

(B) King George VI

(C) Prince of Wales

(D) Queen Victoria

Answer: (A)

 

53. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Dadabhai Naoroji                            1. Indian Mirror

b. Dwarakanath Vidyabhushan          2. Rast Goftar

c. Devendranath Tagore                      3. Swadeshamitram

d. G.S. Aiyer                                       4. Somaprakasha

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          2          4          1

(B)       2          4          3          1

(C)       2          1          3          4

(D)       2          4          1          3

Answer: (D)

 

54. Veda Samaj founded under the initiative of Kesab Chandra Sen in 1864 in Madras was renamed as the Brahmo Samaj of South India in 1871 by

(A) Sir R. Venkataratnam Naidu

(B) Rajagopala Naidu

(C) Subbarayala Chetti

(D) K. Sreedharalu Naidu

Answer: (D)

 

55. Arrange the following Viceroys in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Lord Reading

(ii) Earl of Willingdon

(iii) Sir John Lawrence

(iv) Earl of Dufferin

Codes:

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

56. Given below are the two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Indian States Commission reiterated that ‘Paramountcy must remain Paramount’.

Reason (R): The British were disenchanted with the new corporate princely culture.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

57. Arrange the following Commissions in the chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Kothari Commission

(ii) Radhakrishnan Commission

(iii) Sadler Commission

(iv) University Grants Commission

Codes:

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

58. Mrs. Annie Besant became the first woman President of Indian National Congress in the year

(A) 1916

(B) 1917

(C) 1919

(D) 1921

Answer: (B)

 

59. Who said in 1904 that “Bengal United is a power”, “Bengal divided will pull in several different ways.”?

(A) Lord Curzon

(B) Herbert Risley

(C) Lord Minto

(D) Sir Lancelot Hare

Answer: (B)

 

60. Shyamji Krishna Varma set up the India House in London to work for India’s freedom in the year

(A) 1902

(B) 1905

(C) 1907

(D) 1909

Answer: (B)

 

61. Who has called Gopal Krishna Gokhale a rare combination of “the practical, strenuous worker and the mystic dreamer of dreams”?

(A) Mrs. Sarojini Naidu

(B) Mrs. Annie Besant

(C) Ganesh Savarkar

(D) V.D. Savarkar

Answer: (A)

 

62. Vaikom Satyagraha was launched by Gandhiji in Kerala to

(A) Ban devadasi system in temple services.

(B) Remove untouchability

(C) For the appointment of non- Brahmins as priests

(D) Open the temples for the entry of avarnas or lower castes.

Answer: (D)

 

63. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Collins, Larry and Lapierre                         1. Satanic Verses

b. Judith Brown                                              2. The Great Divide: Britain-India- Pakistan

c. Salman Rushdie                                          3. Freedom at Midnight

d. H.V. Hudson                                              4. Gandhi’s Rise to Power

Codes:

            a          b          c          d

(A)       3          4          1          2

(B)       4          2          3          1

(C)       1          3          4          2

(D)       3          1          4          2

Answer: (A)

 

64. Who has remarked, ‘history is more interesting than a novel’?

(A) David Hume

(B) Toynbee

(C) Livy

(D) Tacitus

Answer: (A)

 

65. Concerning relation of history with other subjects which one of the following statements is not correct?

(A) Modern economic history is supported by statistical data to a considerable extent.

(B) For a long time history was not considered as a branch of literature.

(C) The relation between creative ideas and their impact on society has resulted in the formation of intellectual history.

(D) Time and space factors give history its correct perspective.

Answer: (B)

 

66. Who among the following declared that the postmodernist ideas were a menace to historical study?

(A) Arthur Marvic

(B) Holden Furber

(C) Richard J. Evans

(D) H.E. Barnes

Answer: (A)

 

67. Consider the following observations relating to Renaissance and select the correct answer from the codes given below:

(i) Renaissance was marked with a new kind of learning signified by a spirit of inquiry into every aspect of human thought.

(ii) More emphasis was given to man and humanism than to god and spiritualism.

(iii) The study of the works produced by ancient Greek and Roman scholars was not given importance.

(iv) The humanist movement which ushered in Renaissance could not emancipate the western thought from the bondage of medieval Christianity.

Codes:

(A) (i) and(ii)

(B) (i) andü (iii)

(C) (ii), (iii) andü (iv)

(D) (i) (ii), (iii) andü (iv)

Answer: (A)

 

68. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Montesquieu            1. Divine Comedy

b. Dante                      2. The Spirit of Laws

c. Rousseau                 3. The Social Contract

d. Machiavelli             4. The Prince

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          1          3          4

(B)       3          4          2          1

(C)       4          3          1          2

(D)       2          3          4          1

Answer: (A)

 

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Jacob Burckhardt                1. The Society of Jesus

b. Ignatius of Loyola              2. Critique of Pure Reason

c. John Calvin                                     3. The Civilization of the Renaissance in Italy

d. Immanuel Kant                   4. Institutes of the Christian Religion

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          1          4          2

(B)       4          3          1          2

(C)       3          4          1          2

(D)       1          3          2          4

Answer: (A)

 

70. The Durham Report advocated the need of a gradual emancipation of British Colonies towards a state of complete independence. The recommendation was applied to

(A) The Colonies in Africawww.netugc.com

(B) The Colonies in Asia

(C) The Colonies in Europe

(D) All of the above

Answer: (C)

 

Read the following passage and answer the questions numbers 71 to 75:

Aśoka (c. 273-236 B.C.), the grandson of Chandragupta, styled ‘the beloved of the gods’ and ‘of lovable appearance’, succeeded to the throne of Pātaliputra by winning a fratricidal war. Nine yearsafter his accession he rounded off the empire which he inherited from his grandfather by annexing Kalinga. The Kalinga war brought to the emperor a violent reaction, no doubt under the influence of Buddha’s teachings. He regretted the vast numbers of men killed or taken prisoner; he bemoaned the lot of pious men and women to who befell ‘personal violence, death or banishment from loved ones’; and he eschewed forever war as an instrument of governance. ‘If any one does him wrong, the “beloved of the god” must bear all that can be borne. He embarked on a career of Dharma Vijaya, conquest through Dharma. He set up a network of missions to preach Dharma; declared that all men were his children; ‘and what little effort I make, – what is it for? – (in order) that I may be free from debt to the creatures, that I may render some happy here and that they may gain heaven in the next world’, said he. The Emperor constituted himself as the guardian of the moral and material welfare of the world.

 

71. Asoka is throughout referred to as ‘Devanampiya’ and ‘Piyadasi’ in his edicts except a few. Which are such exceptions?

(i) Maski

(ii) Gujarra

(iii) Nittur

(iv) Udegolam

Select the correct answer with the help of the codes given below:

Codes:

(A) (i) only

(B) (i) and (ii)

(C) (i), (iii) and (iv)

(D) (i) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (D)

 

72. Which is that source which gives a lie to the tradition of a fratricidal war of Asoka?

(A) Asokavadana

(B) Dipavamsa

(C) Asokan Rock Edict IV

(D) Asokan Pillar Edict VII

Answer: (C)

 

73. Which one of the following did not form part of the Asokan Empire?

(A) Tamilakam

(B) Saurashtra

(C) Kandahar

(D) Kashmir

Answer: (A)

 

74. In which of his edicts does Asoka express remorse for the sufferings caused by the Kalinga war?

(A) Separate Kaling Edicts

(B) Bhabru Edict

(C) Rock Edict XIII

(D) Rock Edict IV

Answer: (C)

 

75. In which of his following inscriptions did Asoka declare that all people were his children?

(A) Minor Rock Edict I

(B) Rock Edict XII

(C) Separate Kaling Edicts

(D) Rummindei Pillar Edict

Answer: (A)

Comments