2013 December UGC NET Solved Question Paper in History, Paper II

1. Flake tools of Levallois technique is the characteristic feature of which area of the following geological ages?

(A) Lower Pleistocene

(B) Holocene

(C) Upper Pleistocene

(D) Middle Pleistocene

Answer: (D)

 

2. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes below:

List – I                        List – II

a. Sohagighat              1. Kashmir Neolith

b. Balathal                   2. V.S. Wakankar

c. Bhimbetka               3. Ahar Culture Site

d. Burzahom               4. A.C.L. Carlleyle

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          4          1          2

(B)       4          3          2          1

(C)       1          2          4          3

(D)       2          1          3          4

Answer: (B)

 

3. Which one of the following situated in the North-East Afghanistan is a Harappan trading port?

(A) Sutkagen Dor

(B) Mundigak

(C) Shoturgai

(D) Nausharo

Answer: (C)

 

4. Which one of the following Buddhist texts mentions five hundred wives of Bimbisara?

(A) Mahavamsa

(B) Mahavagga

(C) Dipavamsa

(D) Mahavastu

Answer: (B)

 

5. Which of the below mentioned Indo- Greek rulers issued coins bearing the figures of Krishna and Balarama?

(A) Menander

(B) Agathocles

(C) Heliocleswww.netugc.com

(D) Archebius

Answer: (B)

 

6. Point out which one of the following sites associated with the Nagas had a shrine dedicated to Dadhikarna, the lord of the Nagas

(A) Padmavati

(B) Kantipuri

(C) Mathura

(D) Rajagriha

Answer: (C)

 

7. Which one of the following Puranas replaces the Buddha with Krishna in the list of the Avataras of Vishnu?

(A) Matsya Purana

(B) Bhagavata Purana

(C) Vayu Purana

(D) Kurma Purana

Answer: (C)

 

8. The earliest Lingodbhavamurti of Siva has been found at which one of the below mentioned sites?

(A) Kanchi

(B) Bhojpur

(C) Gudimallam

(D) Khoh

Answer: (C)

 

9. Which one of the below mentioned South Indian temples has wall-paintings?

(A) Kailashnath temple at Kanchipuram

(B) Virupaksha temple at Pattadakal

(C) Vijayalaya Cholishwara temple at Narttamalai

(D) Koranganatha temple at Srinivasanallur

Answer: (C)

 

10. Arrange the Pala kings listed below in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

List:

(i) Rajyapala

(ii) Narayanapala

(iii) Devapala

(iv) Gopala

Codes:

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (C)

11. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Works on Medicine)              (Authors)

a. Bhanumati                           1. Chakrapanidatta

b. Shalihotra                            2. Vangasena

c. Vrikshayurveda                   3. Bhoja

d. Chikitsasarasamgraha         4. Sureshvara

Codes:

a          b          c          d

(A)       4          1          2          3

(B)       3          2          1          4

(C)       2          4          3          1

(D)       1          3          4          2

Answer: (D)

 

12. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Kings)                        (Dynasty)

a. Udayanjeral             1. Pandya

b. Karikala                   2. Chola

c. Nediyon                  3. Pallava

d. Simhavisnu                         4. Chera

Codes:

a          b          c          d

(A)       4          2          1          3

(B)       3          4          2          1

(C)       1          3          4          2

(D)       2          1          3          4

Answer: (A)

 

13. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Authors)                     (Works on Law)

a. Jimutavahana           1. Manutika

b. Govindaraja            2. Smritichandrika

c. Vijnanesvara            3. Dayabhaga

d. Devannabhatta        4. Mitakshara

Codes:

a          b          c          d

(A)       4          2          1          3

(B)       1          3          2          4

(C)       3          1          4          2

(D)       2          4          3          1

Answer: (C)

 

14. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Temple Style)             (Name of Temple)

a. Nagara                     1. Temple at Paharpur

b. Dravida                   2. Jain temple at Lakkudi

c. Chalukyan               3. Nilkantha Mahadev at Saunak

d. Exotic                     4. Kailashnath at Ellora

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          1          4

(B)       3          4          2          1

(C)       4          1          3          2

(D)       1          2          4          3

Answer: (B)

 

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Ancient Indian Art styles during the post-Gupta period are named as per dynasties ruling over a particular region.

Reason (R): Rules of the post- Gupta dynasties were the sole patronisers of Art.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

16. According to Al-Beruni, the antyajas were

(A) Hadi, Dom and Chandala caste of people

(B) Prostitutes

(C) Eight guilds of people below the Sudras

(D) Foreigners

Answer: (C)

 

17. The Ilbari ruler who introduced Sijada, Paibos and Nauroz to the Delhi Sultanate was

(A) Qutabuddin Aibek

(B) Iltutmish

(C) Balban

(D) Bahram Shah

Answer: (C)

 

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The Turks did not use Hindu style of representing human and animal figures on the buildings.

Reason (R): They used geometrical and floral designs and panels of inscriptions containing verses from Quran.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

19. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Literary works)                                  (Authors)

a. Adab ul Harb wa al Shujat              1. Ata Malik Juwaini

b. Tabaqat-i- Nasiri                             2. Zia ud din Barani

c. Tarikh-i- Jahan Gusha                     3. Minhaj Siraj

d. Tarikh-I Firuz Shahi                        4. Fakhr-i- Mudabbir

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          4          2          1

(B)       4          3          1          2www.netugc.com

(C)       4          2          1          3

(D)       2          1          4          3

Answer: (B)

 

20. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Iqta-i- Tamlik          1. A confidential meeting of king and high officials

b. Majlis-i- Khalwat    2. Short term governorship

c. Mahsul                     3. Gross income of the province

d. Iqta-i- Istighal         4. Hereditary Iqta

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          4          3          1

(B)       4          1          3          2

(C)       4          1          2          3

(D)       2          3          4          1

Answer: (B)

21. Shiqqdar was

(A) The head of village patwaris

(B) The military officer at the pargana level

(C) The treasurer of the pargana

(D) Looking after the trade activities

Answer: (B)

 

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The Bhakti Movement of medieval period succeeded in bringing into the fold of Hinduism many adherents of Buddhism and Jainism.

Reason (R): As a process of cultural assimilation many tribals were Hinduized by fitting themselves into the caste system.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. Shaikh Nuruddin was the founder of the

(A) Rishi Silsilah of Sufis in Kashmir

(B) Chishti Silsilah of Sufis in Ajmer

(C) Firdausi Silsilah of Sufis in Bihar

(D) Suhrawardi Silsilah of Sufis in Multan

Answer: (A)

 

24. Considering the relationship between ulema and the ruler during the Sultanate period which one of the following statements is correct?

(A) The ulema derived authority from the shariat.

(B) The ulema did not allow the Sultan to interpret the Divine Word.

(C) The ulema could not be dispensed with by the Sultan at will.

(D) None of the above

Answer: (D)

 

25. Identify the foreign traveller who gives an account of the Bahamani Kingdom

(A) Ralph Fitch

(B) Nicolo Conti

(C) A. Nikitin

(D) F. Nuniz

Answer: (C)

 

26. ‘Mawarun nahr’ was the Arabic term for the Central Asian region of

(A) Farghana

(B) Khurasan

(C) Khwarizm

(D) Transoxiana

Answer: (D)

 

27. Concerning Humayun which of the following is correct?

(A) Humayun was very fond of astronomy and geography.

(B) Humayun collected a large number of books for the imperial library.

(C) Humayun during his military campaigns used to take some selected books for his use.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

28. Din-i-Ilahi was primarily

(A) The official religion of state.

(B) A synthesis of Hinduism and Islam.

(C) The reiteration of the principle of universal harmony.

(D) A superior religion for the masses.

Answer: (C)

 

29. What was the percentage of rural population of India, as per the popular estimate, during the 16th and 17th centuries?

(A) Around 55%

(B) Around 65%

(C) Around 75%

(D) Around 85%

Answer: (D)

 

30. Consider the following statements in respect of Rathor rebellion:

(i) The Rathor rebellion broke out following the death of Prithvi Singh, son of Jaswant Singh.

(ii) Aurangzeb installed Indra Singh as the ruler of Marwar.

(iii) The rebellion broke out following Aurangzeb’s plan to make Jodhpur a part of the Mughal Empire.

(iv) Rani Hadi was supported by the Rathors and Rana Raj Singh of Mewar in the rebellion.

Which of above statement(s) is/are correct?

(A) (i) only

(B) (ii) & (iii)

(C) (iii) & (iv)

(D) (ii) & (iv)

Answer: (D)

 

31. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) The Policy of Ring Fence

(ii) The Policy of Equal Federation

(iii) The Policy of Subordinate Union

(iv) The Policy of Subordinate Isolation

Codes:

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

32. English East India Company lost the monopoly of Chinese trade by

(A) The Charter Act of 1813

(B) The Charter Act of 1833

(C) The Charter Act of 1853

(D) The Charter Act of 1893

Answer: (B)

 

33. Which of the following statements is incorrect?

(A) Amrita Bazar Patrika was originally a Bengali paper.

(B) Samachar Darpan, the Vernacular newspaper was started during the period of Warren Hastings.

(C) Bombay Times became the Times of India.

(D) The Bengal Gazette, the Weekly Newspaper, was started by James Augustus Hickey.

Answer: (B)

 

34. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Treaty of Allahabad            1. 1769

b. Treaty of Madras                2. 1765

c. Treaty of Purandar              3. 1776

d. Treaty of Mangalore           4. 1784

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          4          1

(B)       3          4          1          2

(C)       2          1          3          4

(D)       1          2          4          3

Answer: (C)

 

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): The process of transition to Colonialism was underway over almost a century 1757-1856.

Reason (R): English East India Company annexed all the Indian territories directly under its control.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(D) Both are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (A)

 

36. The main reason for the peasants to join the 1857 revolt was

(A) Inordinately high revenue demands.

(B) The revenue policies not only uprooted the ordinary peasants but also destroyed the gentry of the country.

(C) The beneficiaries of the new revenue policies were also not satisfied.

(D) All the above

Answer: (D)

 

37. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                                                    List – II

a. Death of Sir Syed Ahmad Khan                                                                                         1. 1897

b. Madanlal Dhingra shot dead Curzon Wyllie in London                                                    2. 1898

c. Chapekar brothers murdered the cruel Plague Commissioner Rand and Lt. Ayerst          3. 1909

d. Coronation Durbar in honour of George V held at Delhi                                                  4. 1911

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          1          4

(B)       3          2          4          1

(C)       1          4          3          2

(D)       4          1          2          3

Answer: (A)

 

38. Given below are the two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Ma Caulay’s Law Commission enacted in 1860s marked an end to India seen as a land of ‘oriental despotism’

Reason (R): Equity and justice were seen to be meted out in place of what was imagined as the despots ‘dark and solemn’ justice.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(D) Both are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

39. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Behramji M. Malabari                     1. Emancipation of women

b. Dando Keshav Karve                     2. Kanyasulkam

c. Kandukuri Veeresalingam               3. Parsi Social Reformer

d. Gurazada Appa Rao                       4. Widow Remarriage Movementwww.netugc.com

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          1          4          2

(B)       1          4          2          3

(C)       4          2          3          1

(D)       2          3          1          4

Answer: (A)

 

40. One of the following was not associated with Justice Party:

(A) K.M. Patro

(B) Ramaswami Naikar

(C) Tanguturi Prakasam

(D) Raja Ram Rainingar

Answer: (C)

 

41. What did the ruler of Nabha and Jind offer Ranjit Singh as a token of accepting his subordination?

(A) Their forts

(B) Their territory

(C) Costly gifts

(D) Their horses

Answer: (C)

 

42. Indicate the newspaper mentioned below with which Gandhiji was not associated

(A) Indian Opinion

(B) Indian Mirror

(C) Harijan

(D) Young India

Answer: (B)

 

43. Match the List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Princely State)           (Gun salutes entitled by the ruler)

a. Sangli                      1. 17

b. Gwalior                   2. 9

c. Dholpur                   3. 15

d. Kutch                      4. 21

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          4          2          1

(B)       4          2          1          3

(C)       1          3          4          2

(D)       2          4          3          1

Answer: (D)

 

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Clement Attlee        1. August Offer

b. Mountbatten           2. Breakdown plan

c. Lord Linlithgow      3. Cabinet Mission

d. Wavell                     4. Plan Balkan

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          4          2          1

(B)       4          3          1          2

(C)       3          4          1          2

(D)       1          2          4          3

Answer: (C)

 

45. Which one of the following was the most immediate problem India confronted after independence?

(A) Settlement of boundaries after partition

(B) Division of Civil Service personnel

(C) Division of military assets

(D) Communal and refugee problem

Answer: (D)

 

46. Match List – I (Authors) with List – II (Books) and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Lucien Febvre                     1. The Peasants of the Languedoc

b. Max Bloch                          2. The Historian’s Craft

c. Emmanuel L.R. Ladurie      3. The Mediterranean

d. Fernand Braudel                 4. The Regions of France: Franche Comte

Codes:

a          b          c          d

(A)       3          2          4          1

(B)       4          1          2          3

(C)       4          2          1          3

(D)       1          4          3          2         

Answer: (C)

 

47. The “Idea of Progress” in historiography relates to

(A) Romanticism

(B) Enlightenment

(C) Post modernism

(D) Dialectical materialism

Answer: (B)

 

48. The concept of ‘Total History’ is associated with which one of the following schools of historical writing?

(A) Marxist School

(B) Positivist School

(C) Annales School

(D) Subaltern School

Answer: (C)

 

49. The major determinant(s) of the policy of non-alignment was/were

(A) Anti-racialism

(B) Anti-imperialism

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

50. Who among the following is the author of The Cold War and its Origin?

(A) Daniel Singer

(B) A.F.K. Organski

(C) D.F. Flaming

(D) G. Ionescu

Answer: (C)

Comments