2012 June UGC NET Solved Question Paper in History, Paper II

1. Which one of the following pairs is not correct?

(A) Lower Palaeolithic : Hunting, gathering

(B) Upper Palaeolithic : Hunting, gathering

(C) Mesolithic : Hunting, gathering

(D) Neolithic : Food Production

Answer: (C)

 

2. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(a) Sarai Khola                                                (i) Haryana

(b) Tarkhanwaladera                                       (ii) Pakistan

(c) Kunal                                                         (iii) Rajasthan

(d) Shikarpur                                                   (iv) Gujarat

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)www.netugc.com

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

3. Which one of the following pairs is correct?

(A) Rock shelter : Langhnaj

(B) Microlith : Mahadaha

(C) Site associated with butchering : Lekhakia

(D) Stone tool workshop : Isampur

Answer: (D)

 

4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(a) Rigveda                                                     (i) Vajsaneye

(b) Yajurveda                                                  (ii) Shakala

(c) Samaveda                                                  (iii) Shaunaka

(d) Atharvaveda                                              (iv) Kauthum

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

 

5. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(a) Digha Nikaya                                             (i) Dhammapada

(b) Khuddaka Nikaya                                     (ii) Mahaparinibbana sutta

(c) Vinayapitaka                                              (iii) Kathavastu

(d) Abhidhammapitaka                                   (iv) Khandhaka

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

6. ‘Indica’ of Megasthenes was preserved in later Greek accounts. Which one of the following Greek travellers’ account is not associated with ‘Indica’?

(A) Ktesius

(B) Strabo

(C) Arrian

(D) Pliny

Answer: (A)

 

7. Which one of the following pairs is not correct?

(A) Rock Edict : Sarnath

(B) Minor Rock Edict : Bahapur

(C) Pillar Edict : Rampurva

(D) Minor Pillar Edict : Sanchi

Answer: (A)

 

8. Which one of the following administrative structure in ascending order is correct?

(A) Dronamukha, Sthaniya, Samgrahana, Karvatika

(B) Sthaniya, Karvatika, Dronamukha, Samgrahana

(C) Sthaniya, Dronamukha, Karvatika, Samgrahana

(D) Sthaniya, Dronamukha, Samgrahana, Karvatika

Answer: (C)

 

9. What is the correct chronological order of the following?

(a) The Periplus of the Erythrean Sea

(b) Cosmos Indikopleustes

(c) Geography of Ptolemy

(d) Indica of Megasthenes

Choose the answer from the codes given below:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (a) (c) (d) (b)

(C) (d) (a) (c) (b)

(D) (c) (d) (a) (b)

Answer: (C)

 

10. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(a) Agathocles                                                 (i) Buddha

(b) Kadphises I                                               (ii) Samkarshana

(c) Vimakadphises                                          (iii) Atash

(d) Kanishka I                                                 (iv) Shiva

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

11. Which one of the following evidence is not the correct evidence of Ramagupta in later period?

(A) Manasollasa of Someshwara

(B) Shankararya’s commentary on Harshcharita

(C) Majmat-ul-Tawarikh of Abul Hasan Ali

(D) Sanjan Tamrapatra of Amoghvarsha

Answer: (A)

 

12. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)

Assertion (A): The majority of peasants in the Post-Gupta Period were considered to belong to Sudra Varna.

Reason (R): A large scale incorporation of tribes into caste system started taking place from the Post-Gupta Period.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(B) (A) is correct, but (R) is false

(C) (A) is false, but (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

13. Which one of the following collection of hymns of Alvar poetry collected by Nathmuni?

(A) Periyapuranam

(B) Tirumurai

(C) Nalayira Divya Prabandhan

(D) Tiruttondal Tiruvantati

Answer: (C)

 

14. Identify the dynasty to which Queen Rudramadevi belonged to

(A) Chalukyas of Badami

(B) Pandyas of Madurai

(C) Kakatiyas of Warrangal

(D) Eastern Chalukyas of Vengi

Answer: (C)

 

15. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(a) Kirtivarman                                                (i) Vatapi

(b) Simhavishnu                                              (ii) Tanjaur

(c) Dantivarman                                              (iii) Kanchipuram

(d) Vijayalaya                                                             (iv) Manyekheta

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (D)

 

16. In which one of the following ancient literary works a separate section of painting is found?

(A) Panchasiddhantika

(B) Vishnudharmottara Purana

(C) Panchatantra

(D) Natyashastra

Answer: (B)

 

17. Which one of the following was the revenue officer of the Chola dynasty?

(A) Aulnayak

(B) Sherundaram

(C) Varitppottagakka

(D) Perumakkal

Answer: (C)

 

18. Which of the following statements are not correct?

(i) After Balban’s death his son Bughra Khan assumed sovereignty in Lakhnauti

(ii) Alauddin Khalji extended his authority to Bengal

(iii) Ghiyasuddin Tughluq made Bengal part of the Delhi sultanate in 1324

(iv) Firuz Shah Tughluq invaded Bengal twice during the reign of Shamsuddin Iliyas Shah. Select the correct answer from the codes given below:

Codes :

(A) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii)

(D) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – IIwww.netugc.com

(a) Shaikh Moinuddin Chishti                                                (i) Delhi

(b) Shaikh Bahauddin Zakariya                                  (ii) Ajodhan

(c) Shaikh Farid-ud-din Masud Ganj-i- Shakar          (iii) Multan

(d) Shaikh Nizamuddin Auliya                                   (iv) Ajmer

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

20. Who termed the dominion of Sultan Muhammad Tughlaq as ‘Hind and Sind’?

(A) Ziyauddin Barani

(B) Abdal Malik Isami

(C) Ibn Battuta

(D) Yahia-bin Ahmad Sirhindi

Answer: (C)

21. What measures were adopted by Mahmud Gawan to curb the power of the Bahmani Nobles?

(i) He reduced the size of their estate

(ii) He increased the amount of land classified as royal domain

(iii) He forbade governors from controlling more than a single fort

(iv) He enhanced the rate of land revenue demand.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii)

(D) (i) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

22. Arrange the following in correct chronological order:

(i) Chaitanya                                       (ii) Eknath

(iii) Surdas                                           (iv) Tulsidas

Codes :

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

23. Given below are two statements, one labelled Assertion (A) and other labelled Reason (R).

Assertion (A): In military terms Firuz Shah Tughluq’s reign was undistinguished

Reason (R): He could not subjugate the ruler of Nagarkot In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

 

24. Who described the Mughal imperial Harem as the ‘Pavilion of chartity’?

(A) Nizamuddin Ahmad

(B) Abul Fazl

(C) Gulbadan Begum

(D) Abdul Hamid Lahori

Answer: (A)

 

25. In the Mughal System of administration, Mir Bakshi was

(A) Commandar-in-chief of the Mughal army

(B) Incharge of the imperial mint

(C) Minister-in-charge of Treasury

(D) Paymaster General

Answer: (D)

 

26. Which of the following social reforms was not introduced by Akbar?

(A) Legalization of widows remarriage

(B) Registration of marriage

(C) Total ban on the practice of sati

(D) The age of circumcision was raised to twelve

Answer: (C)

 

27. Which of the following statements is true?

(A) In Mughal India, cultivation of indigo was confined to the provinces of Delhi and Agra

(B) Madad-i-Maash grants were made hereditary by Aurangzeb

(C) Altamgha Jagirs were made transferable by Jahangir

(D) Kashmir was brought under the zabti system of land revenue assessment.

Answer: (B)

 

28. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(a) Maasir-i- Jahangiri                         (i) Motmid Khan

(b) Iqbalnama-i- Jahangiri                   (ii) Saqi Mustaid Khan

(c) Maasir-i- Alamgiri                          (iii) Khwaza Kamgar Ghairat Khan

(d) Futuhat-i- Alamgiri                       (iv) Isardas Nagar

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

29. Arrange the following events in chronological order:

(i) Mughal occupation of Balkh

(ii) Introduction of the system of month proportion

(iii) Extinction of Nizamshahi

(iv) Treaty of the Mughals with Bijapur and Golkunda

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (A)

 

30. Arrange the following in chronological order:

(i) Prince Akbar’s flight to the Deccan

(ii) Conquest of Golkunda by Aurangzeb

(iii) Capture of Chitagong by Shaista Khan

(iv) The institution of Khalsa by Guru Gobind Singh Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

31. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): The English East India Company eliminated their Portuguese and Dutch trade rivals by the end of the Seventeenth century.

Reason (R): The English traders sold goods of superior quality at cheaper rates.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

 

32. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): The number of Rajput Mansabdars declined in the Mughal nobility during the second half of Aurangzeb’s reign.

Reason (R): Aurangzeb assigned large number of Jagirs to nobles from the Deccan.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (B)

 

33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (Book)                                                            List – II (Author)

(a) Indian Painting under the Mughals           (i) Ashok kumar Das

(b) Architecture of Mughal India                   (ii) Moti Chandra

(c) The Technique of Mughal Painting           (iii) Percy Brown

(d) Mughal Painting during Jahangir’s Time  (iv) Catherine B. Asher

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

34. Consider the names of the following Mughal Emperors of the Eighteenth century:

(i) Alamgir II

(ii) Ahmad Shah

(iii) Jahandar Shah

(iv) Muhammad Shah

Which among the following sequences represents the correct chronological order?

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (C)

 

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): The 1857 Mutiny was suppressed by the British

Reason (R): Except for a few like Rani of Jhansi, a very few Indian rulers participated in the mutiny.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) Both (A) and (R) are false

(D) (A) is true, but (R) is false

Answer: (A)

 

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason  (R).

Assertion (A): Dr. Annie Besant organised the Home Rule Movement against the British Rule.

Reason (R): She wanted to organize all sections of Indian people on the basis of a single political slogan above religious consideration Read the above statements and select the correct answer from the codes given below

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct

(B) (A) is not correct, but (R) is correct

(C) (A) and (R) both are not correct

(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)

Answer: (D)

 

37. In which year did Robert Clive accepted the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa from the Mughal ruler.

(A) 1761

(B) 1765

(C) 1778

(D) 1781

Answer: (B)

 

38. The Treaty of Bassien (1802) was signed between:

(A) the English and Peshwa Baji Rao II

(B) the English and Tipu Sultan

(C) the English and Holkar

(D) the English and Gaikwad

Answer: (A)

 

39. The Home Rule Movement started by Annie Besant aimed at:

(A) boycotting foreign goods

(B) educating the Indian Masses

(C) attaining self-rule for India

(D) agitating against the British Monopoly in administration

Answer: (C)

 

40. Which of the following is the correct chronological order of the English East India Company factories established in India?

(i) Surat                      

(ii) Masulipatnam

(iii) Hugli

(iv) Balasore

Codes :

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (B)

 

41. Who was the first woman President of the Indian National Congress?

(A) Sarojini Naidu

(B) Annie Besant

(C) Sucheta Kripalani

(D) Madam Cama

Answer: (B)

 

42. Who wrote Poverty and Un-British Rule in India?

(A) Dadabhai Naoroji

(B) R. C. Dutt

(C) Charles Wood

(D) M. N. Roy

Answer: (A)

 

43. August 8, 1942 is important in Indian History for

(A) Formation of Indian National Army by Subhash Chandra Bose at Singapore

(B) Cripp’s Proposals for Dominion status

(C) Non-co-operation Movement launched by Mahatma Gandhi

(D) Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi

Answer: (D)

 

44. Which is correctly matched:

(A) “Do or Die” – Jawaharlal Nehru

(B) “Swaraj is my birth right” – Mahatma Gandhi

(C) “Give me blood, I will give you freedom – Subhash Chandra Bose

(D) “Independence through nonviolence must be our aim”

Answer: (C)

 www.netugc.com

45. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below

List – I                                                                        List – II

(a) Freedom at Midnight                                             (i) Collins and Lapierre

(b) The Story of the Integration of Indian States       (ii) C. P. Ramaswami Iyar

(c) Travancore Dewan                                                 (iii) V. P. Menon

(d) Secretary of State                                                  (iv) Pethick- Lawrence

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (A)

 

46. Which of the following is the correct chronological order of the Viceroys?

(i) North Brook

(ii) Minto

(iii) Linlithgow

(iv) Mayo

Codes :

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

47. Arrange the following into sequential order and select correct answer from the codes given below:

(i) St. Thomae war

(ii) The Pindari war

(iii) Buxar war

(iv) War of Chandurthi

Codes :

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (A)

 

48. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below

List – I                                                                        List – II

(a) Col. Tod                                                                 (i) Memoir of Central India

(b) John Malcolm                                                        (ii) Annals and Antiquities of Rajasthan

(c) C. R. Wilson                                                          (iii) Historical Sketches of South India

(d) M. Wilks                                                                (iv) Early Annals of the English in Bengal

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

49. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below

List – I                                                List – II

(a) Punjab Tenancy Act                      (i) 1883

(b) The Ilbert Bill                                (ii) 1868

(c) Hunter Commission                       (iii) 1921

(d) Chamber of Princes                       (iv) 1882

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

50. Chronologically arrange the following schools of historical thought as emerged at different points of time

(i) Enlightenment Historiography

(ii) Church Historiography

(iii) Annals Historiography

(iv) Subaltern Historiography

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

Comments