2012 December UGC NET Solved Question Paper in History, Paper III

1. Which one of the following is a Neolithic site in Vindhyan region?

(A) Mahagara

(B) Chirand

(C) Bangarh

(D) Khunti

Answer: (A)

 

2. Harappan sites have provided unique plan of settlement comprising of Citadel, Middle Town and Lower Town.

(i) Kunal

(ii) Lothalwww.netugc.com

(iii) Rangpur

(iv) Dholavira

Select the correct answer by using the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (iv) only

Answer: (D)

 

3. RiverSaraswati is known by which of the following names in Pakistan?

(i) Nara

(ii) Raini

(iii) Hakra

(iv) Wahinda

Select your answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (i) and (ii)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (D)

 

4. The Battle of Ten Kings was fought on the bank of which one of the following rivers?

(A) Saraswati

(B) Sindhu

(C) Parushni

(D) Beas

Answer: (C)

 

5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): India had good contacts with Rome.

Reason (R): The rouletted ware had been found at Brahmagiri, Sisupalgarh, Tamluk, Amaravati.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) and (R) are true and (R) is the full explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

6. The story of the migration of Videgha Mathava to the east accompanied by his priest Gotama Rahugana is mentioned in which of the following?

(A) GopathaBrahmana

(B) Brihadaranyaka Upanishad

(C) Satapatha Brahmana

(D) Aitareya Brahmana

Answer: (C)

 

7. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

Buddhist Councils                  Places where held

a. First                                     i. Pataliputra

b. Second                                ii. Vaishali

c. Third                                    iii. Kashmir

d. Fourth                                 iv. Rajagriha

Codes:

       a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iv ii i iii

(C) ii iii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: (B)

 

8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Sakyas                                 i. Vaishali

b. Koliyas                                ii. Pipphalivana

c. Moriyas                               iii. Ramagrama

d. Lichchhavis i                       v. Kapilavastu

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv iii ii i

(C) ii iv i iii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

9. Arrange the following Pali canonical texts into chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Samyukta Nikaya

(ii) Chullavagga

(iii) Sutta Nipata

(iv) Buddhavamsa

Codes:

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (C)

 

10. The following were the leaders of the Ajivika Sect:

(i) Makkhali Gosala

(ii) Nanda Vachchha

(iii) Kisa Samkichchha

(iv) Bhadda

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (iv) only

Answer: (C)

11. The stone portrait of Ashoka with his name inscribed on it has been found from the stupa remains of which one of the following sites?

(A) Sanchi

(B) Amaravati

(C) Deur-Kuthar

(D) Kanaganahalli

Answer: (D)

 

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Inscriptions in Kharosthi have been found from Bengal.

Reason (R): Kharosthi was widely in use in Bengal.

Read the above statements and select the correct answer from the codes below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

13. Dasaratha Jataka is found sculptured in stupa remains of the following South Indian sites:

(i) Amaravati

(ii) Nagarjunakonda

(iii) Phanigiri

(iv) Gummididurru

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (iii) and (ii)

(C) (ii) only

(D) (iv) only

Answer: (C)

 

14. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): As per the MitaksharaSchool, father could divide his property among his sons during his life time.

Reason (R): The Mitakshara has recognised son’s right of ownership by birth in ancestral property.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Give your answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

15. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Chandragupta                      i. Tushaspha

b. Skandagupta                       ii. Suviśakha

c. Rudradaman                        iii. Parnadatta

d. Ashoka                                iv. Pusyagupta

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv i iii

(C) iv iii ii i

(D) iii i iv ii

Answer: (C)

 

16. Coins of Bhagilaya have been found from the following:

(i) Nasik

(ii) Kousambi

(iii) Narmada Valley

(iv) Godavari-Krishna Valley

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)www.netugc.com

(C) (iii) only

(D) (iv) only

Answer: (C)

 

17. Shell Inscriptions have been discovered from the remains of Stupas at the following sites:

(i) Bharhut

(ii) Amaravati

(iii) Deur-Kuthar

(iv) Sanchi

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (ii) and (iii)

(B) (i) and (iv)

(C) (i) and (iii)

(D) (ii) and (iv)

Answer: (B)

 

18. Fragments of Devi-Chandragupta, a lost drama written by Vishakhadatta is preserved in the following:

(i) Katha-Saritsagara

(ii) Shringara-Prakasha

(iii) Viddhashalabhanjika

(iv) Harshacharita

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (ii) and (iv)

(C) (ii) only

(D) (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

19. Carving of Naga-Shakha on doorjambs is a characteristic feature of the following regional styles of temple architecture:

(i) Chandella

(ii) Pratihara

(iii) Solanki

(iv) Paramara

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (ii) only

(C) (i) and (iv)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (B)

 

20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Narasimhavarman I                         i. Rock-cut caves at Mamallapuram

b. Shembiyan Mahadevi                     ii. Agasteshvara temple at Anangapur

c. Lokamahadevi                                 iii. Virupaksha temple at Pattadakal

d. Kulottunga – I                                iv. Shiva temple at Chidambaram

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv i ii iii

(C) iii iv i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (D)

21. Some Jaina Mahavidyas are sculptured with a snake mount:

(i) Kali

(ii) Gauri

(iii) Vairotya

(iv) Mahakali

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (ii) and (iv)

(C) (iv) and (iii)

(D) (iii) only

Answer: (D)

 

22. Which of the following Navagrahas is sculptured as the rio-anthropomorphic snake deity?

(A) Shani

(B) Rahu

(C) Ketu

(D) Mangal

Answer: (C)

 

23. Consider the following statements:

Assertion (A): Balban’s Theory of Kingship was based on the policy of ‘Blood and Iron’.

Reason (R): The prestige of the crown was undermined under the successors of Iltutmish.

Answer the question from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct. (R)i s the correct explanation of (A).

(C) (A) is incorrect and (R) is correct. (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct and (R) is incorrect. (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

24. Who amongst the following legalised corruption in the land revenue department?

(A) Firozshah Tughlaq

(B) Sher Shah

(C) Malik Ambar

(D) None of the above

Answer: (B)

 

25. Who amongst the following by using‘ Psycho-History’ had proved that Muhammad-bin-Tughlaq was not‘mad’ as commented for the first time by Elphinston?

(A) Agha Mahdi Hussain

(B) R.C. Jauhari

(C) Ishwari Prasad

(D) Shafat Ahmad Khan

Answer: (C)

 

26. Abwab refers to

(A) Land revenue claimed by the Muslim authorities.

(B) A system of revenue farming.

(C) A revenue paying State.

(D) Extra legal charges exacted by nobles.

Answer: (D)

 

27. What is the correct chronological sequence of the following Sufi Saints?

(i) Khwaja Ali Hujjwiri

(ii) Shaikh Badruddin Samarkhandi

(iii) Shah Nayamatullah Qadiri

(iv) Khwaja Baqi Billah

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (i), (ii), (iii)

Answer: (A)

 

28. Consider the names of the following cities of Delhi:

(i) Jahanpanah

(ii) Siri

(iii) Tughluqabad

(iv) Khizarabad

Which among the following sequences represent the correct chronological order of foundation?

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (iii), (iv), (ii), (i)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (D)

 

29. What is not to be considered as the nature of the Pre-Mughal Persian Historiography?

(A) Spiritual

(B) Didactic

(C) Impressionistic

(D) Provincial

Answer: (D)

 

30. Cannon and muskets in warfare in India were introduced by

(A) Balban

(B) Alauddin Khalji

(C) Babur

(D) Akbar

Answer: (C)

 

31. Find out the correct sequence of the rate of land revenue under Alaudd in Khilji, Firoz Tughlaq, Akbar and Aurangzeb:

(A) 1/2, ½, 1/3, 1/2

(B) 1/3, 1/4, 1/4, 1/2

(C) 1/4, 1/3, 1/2, 1/2

(D) 1/2, 1/4, 1/3, 1/2

Answer: (A)

 

32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Zabt                         i. Mughal system of land measurement

b. Deshmukh               ii. Hereditary land right

c. Vatan                       iii. Revenue officer

d. Ijaradari                  iv. Revenue farming system

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) i iii ii iv

(C) ii i iv iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

33. Which one of the following historical works of Amir Khusrau is in prose?

(A) Qiranussadain

(B) Nuh Sipihr

(C) Ashiqa

(D) Khazain-ul-Futuh

Answer: (D)

 

34. Babur assumed the title of “Ghazi” after the

(A) Battle of Panipat

(B) Battle of Khanwah

(C) Battle of Ghagra

(D) None of the above

Answer: (B)

 

35. Who amongst the following commented for the first time that Kabir tried to undermine the common people’s pessimism in his Bhakti?

(A) Savitri Chandra

(B) Yusuf Hussain

(C) J.N. Farquihar

(D) Romilla Thapar

Answer: (D)

 

36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): There is no reliable chronology of events concerning the reign of Humayun, including his own movements.

Reason (R): The proper study of the chronology of events indicates that the so-called periods of Humayun’s inactivity were much briefer than have been visualized.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and(R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are correct and(R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

37. Why was the ‘Double Dome’ used in the Indo-Islamic architecture?

(A) To strengthen the buildings.

(B) To give cooling effect inside the building.

(C) To provide height to the buildings.

(D) For the purpose of beauty.

Answer: (B)

 

38. What is the main contribution of ‘Tasawwuf’ in India?

(A) Service to Islam

(B) Service to humanity

(C) Influencing the Medieval Bhakti Movement

(D) Propagate the theory of ‘Wahadat-ul-Wajud’.

Answer: (B)

 

39. What was ‘Shahrukhi’ coin in circulation during the Muslim period?

(A) A gold coin

(B) A silver coin

(C) A copper coin

(D) None of the above

Answer: (B)

 

40. Which one of the following is not the characteristic of Mughal painting?

(A) Inclusion of spiritual and mystic elements.

(B) Basically for the propagation of Islam.

(C) Portrait and miniature.

(D) Courtly and aristocratic

Answer: (B)

 

41. Find out the statement from below which is not correct?

(A) The Maratha polity under Peshwas got transformed into a close confederacy.

(B) The Peshwa created a new class of Sardars in the Swaraj area.

(C) The office of Peshwa became hereditary.

(D) Originally the Peshwa did not belong to the royal council.

Answer: (D)

 

42. In the context of the cultural and Ideological framework of the Mughal State which one of the following statements is not correct?

(A) Throughout the Mughal period there had been a constant process of reconciliation and adjustment between the central power and the regional elite.

(B) Because of decentralization during the 18th century a group of ‘upstarts’ came up to monopolize the resources of the empire.

(C) The Mughal process of centralisation left no space for existence of rival principles of organisation.

(D) Possibilities for diffusion of power had always been there in Mughal India.

Answer: (C)

 

43. Which one of the following statements regarding Abul Fazl’s Akbarnāma is not true?

(A) He usually does not refer to his sources.

(B) He makes some crude observations.

(C) He does not make generalizations.

(D) He is never secular.

Answer: (D)

 

44. What was the title of the British Museum Baburnāma manuscript translated into English by Mrs. A.S.Beveridge?

(A) Baburnāmawww.netugc.com

(B) Waqyāt-i-Baburi

(C) Tuzuk-i-Baburi

(D) None of the above

Answer: (D)

 

45. The ‘Black Hole’ event was sensationalized by whom?

(A) Robert Clive

(B) Verelest

(C) Holwell

(D) Watson

Answer: (C)

 

46. The confederates against Tippu Sultan in the Third Mysore War included

(A) Travancore Raja, Nizam of Hyderabad and the English

(B) The English, Marathas and the Nawab of Carnatic

(C) The English, Marathas and the Nizam of Hyderabad

(D) The English, Nawab of Carnatic and the Nizam of Hyderabad

Answer: (C)

 

47. Which Princely State was not annexed under the Doctrine of Lapse in spite of not having natural heir?

(A) Satara

(B) Karauli

(C) Pudukottai

(D) Baroda

Answer: (B)

 

48. Legislative powers were restored back to the provinces in the Act of

(A) 1833

(B) 1853

(C) 1861

(D) 1892

Answer: (C)

 

49. The policy announcement regarding the ‘progressive realization of responsible Government in India as an integral part of the British Empire’ was made by

(A) Lord Morley

(B) Lord Montague

(C) Lord Ripon

(D) Lord Irwin

Answer: (B)

 

50. Paramountcy is paramount’ was declared to define the relations of Indian States with British Government by which Commission?

(A) Hunter Commission

(B) Strachey Commission

(C) Butler Commission

(D) Campbell Commission

Answer: (C)

 

51. The Governor General who visited Allahabad to review the working of Mahalwari Land Revenue System was

(A) Lord William Bentinck

(B) Lord Auckland

(C) Lord Dalhousie

(D) Lord Canning

Answer: (A)

 

52. The land revenue demand under the Ryotwari in Madras was finally fixed to fifty percent of the rental and the settlement was made for thirty years in the year

(A) 1820

(B) 1855

(C) 1864

(D) 1878

Answer: (C)

 

53. Policy of tariff holiday was practised by the British during

(A) 1858 to 1870

(B) 1870 to 1880

(C) 1882 to 1894

(D) 1898 to 1905

Answer: (C)

 

54. The worrisome aspect of the drain of wealth in the late nineteenth century according to Dadabhai Naoroji was

(A) Transfer of India’s accumulated gold

(B) Unrequited exports

(C) Depletion of urban wealth

(D) British investments in India

Answer: (B)

 

55. The Scheme of Local Finance was introduced by

(A) Lord Canning

(B) Lord Mayo

(C) Lord Lytton

(D) Lord Ripon

Answer: (B)

 

56. First factory legislation was passed to improve the working conditions of the labour in

(A) 1880

(B) 1881

(C) 1884

(D) 1893

Answer: (B)

 

57. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. B. P. Wadia                         i. Trade Union Leader

b. Sri Narayana Guru              ii. Peasant Leader

c. S. N. Haldar                                    iii. Jamshedpur Labour Leader

d. Kunvarji Mehta                   iv. South Indian Lower Caste Leader

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv iii ii i

(C) i iv iii ii

(D) iii ii iv i

Answer: (C)

 

58. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

a. Bihar Provincial Kisan Sabha                                  i. Vijay Singh Pathik

b. Ryat’s Association in Guntur                                 ii. Sahajanand Saraswati

c. Pratapgarh and Rae Bareli Peasant Leader             iii. N.G. Ranga

d. Rajasthan Peasant Leader                                       iv. Baba Ram Chandra

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv ii iii i

(C) iii ii iv i

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

 

59. Which Gandhian movement has been called a ‘Spontaneous Revolution’?

(A) Champaran movement

(B) Non-cooperation movement

(C) Civil Disobedience movement

(D) Quit India movement

Answer: (D)

 

60. The inspirational leader behind the founding of the All India Women’s Conference was

(A) Durga Bai Deshmukh

(B) Margaret Cousins

(C) Madam Cama

(D) Mutthulaxmi Reddy

Answer: (B)

 

61. Name the First Indian selected to Indian Civil Service.

(A) Surendranath Banerjee

(B) Anandamohan Bose

(C) Gurudas Banerjee

(D) Satyendra Nath Tagore

Answer: (D)

 

62. The Arya Samaj movement believed in

(A) Idolatory

(B) Polytheism

(C) Pantheism

(D) Vedic ritualism

Answer: (D)

 

63. Which foreign journalist reported about the British brutality perpetrated against peaceful Satyagrahis at Dharasana Salt Depot during the Civil Disobedience Movement?

(A) Wels Miller

(B) C.F. Andrews

(C) Palmer

(D) Fischer

Answer: (A)

 

64. Who was the first President of AllI ndia Depressed Class Association?

(A) B. R. Ambedkar

(B) Shahu Maharaj

(C) E.V. Ramaswamy Naicker

(D) M.C. Rajah

Answer: (D)

 

65. The resignation by the Congress led ministries on 1st Nov. 1939 was celebrated by the Muslim League as

(A) Fulfilment Day

(B) Emancipation Day

(C) Deliverance Day

(D) Freedom Day

Answer: (C)

 

66. The First President of the All India Congress Socialist Party was

(A) Achyut Patwardhan

(B) Ram Manohar Lohia

(C) Jay Prakash Narayan

(D) Sampurnanand

Answer: (D)

 

67. Which Commission was entrusted the task of demarcating the line of India and Pakistan in 1947?

(A) Wavell

(B) Redcliffe

(C) Alexander

(D) Marshall

Answer: (B)

 

68. The First Indian Princely State which signed the Instrument of Accession to join the Indian Union was

(A) Jaipur

(B) Patiala

(C) Bikaner

(D) Bhopal

Answer: (C)

 

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Christian Historiography                 i. The exposition of the Idea of Progress

b. Enlightenment Historiography        ii. Attractive and Colourful Reconstruction of the Past

c. Romantic Historiography                iii. Derivation of Historical Knowledge by applying Scientific Method of Inquiry

d. Positivist Historiography                iv. Theorization of the Idea of Providentialism

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv iwww.netugc.com

(B) i iii ii iv

(C) ii iv iii i

(D) iv i ii iii

Answer: (D)

 

70. Who among the following historians is well known for his contributions to subaltern studies?

(A) Sumit Sarkar

(B) Bipin Chandra

(C) Ranjit Guha

(D) K.N. Panicker

Answer: (C)

 

Read the following passage and answer the following five questions (Nos. 71 to 75):

            The most vicious system of racial oppression was set up in South Africa. The system of racial segregation, called apartheid, was enforced in the country by the Government of the White minority led by Daniel Malan, who came to power in1948, and by the successive Governments. The non-Whites, over 80 per cent of the population, were denied the right to vote, strikes were banned, Africans were deported from some specified areas, education was segregated, mixed marriages were declared illegal (and immoral) and all dissent was banned under what was called the Suppression of Communism Act. Some of the greatest works of world literature, and not just political writings, were banned under the Suppression of Communism Act. Strict restrictions were imposed on the movement of Africans and they were required to carry a pass permitting them to do so. South Africa left the Commonwealth when the policy of apartheid came under attack at the conference of the Prime Ministers of Commonwealth countries.

 

71. Anti-apartheid movement in South Africa was led by

(A) African Peoples Party

(B) African National Congress

(C) Peoples Unity Front

(D) National Congress of Africa

Answer: (B)

 

72. “The Freedom Charter” was adopted by the Congress of the People in the year

(A) 1948

(B) 1954

(C) 1955

(D) 1990

Answer: (C)

 

73. What was not the aim of the ‘Suppression of Communism Act” passed by the Racist regime of South Africa?

(A) To curb all dissent.

(B) To placate the capitalist countries to support apartheid regime of South Africa.

(C) To segregate the ‘Black’ and the‘White’ population.

(D) To put social restrictions on the‘Black’ population.

Answer: (B)

 

74. First ever democratic elections in South Africa were won by Nelson Mandela in the year

(A) 1989

(B) 1991

(C) 1994

(D) 1996

Answer: (C)

 

75. The Government headed by Nelson Mandela was known as

(A) Government of the African People

(B) Government of National Unity

(C) Government of the Black People

(D) Government of Free People

Answer: (B)

Comments