2013 September UGC NET Solved Question Paper in Geography, Paper III

1. The Drift Theory of Wegener was postulated mainly to explain

(A) Ice Age

(B) Distribution of landforms

(C) Major climatic changes

(D) Geological similarities of coastal regions

Answer: (C)

 

2. Which of the following groups is produced by erosion?

(A) Drumlins, Fjords, Arete

(B) Eskern, Out-wash plains, Moraines

(C) Cirque, V-shaped valley, Lavees

(D) Playa, Pincles, Swallow holes

Answer: (D)

 

3. As per the theory of platetectonics which of the following is a super continent?

(A) Eurasia

(B) Africa

(C) Antarctica

(D) Australia

Answer: (A)

 

4. The direction of a horizontal line on an inclined rock strata is a

(A) Dip

(B) Strike

(C) Syncline

(D) Anticline

Answer: (B)

 

5. Sunda peninsula was submerged in the Pacific Ocean due to

(A) Constructive activities of the plates

(B) Destructive activities of the plates

(C) Subduction of the plates into ocean

(D) Sea floor spreading

Answer: (C)

 

6. Match the List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below:

List – I                                    List - II

a. Endogenetic force               i. Exfoliation

b. Geosyncline                        ii. Mediterranean Sea

c. Weathering                          iii. Laurasia

d. Continental Drift                iv. Orogenesis

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii         i           ii          iv

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       iv         ii          i           iii

(D)       i           iii         iv         ii

Answer: (C)

 

7. Match the List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below:

List – I                                                List - II

a. Palaenteological Evidence              i. Coast lines of S. America and Africa

b. Biological Evidence                        ii. Glossopteris

c. Jig-saw-Fit Evidence                       iii. Lystrosaurs fossils

d. Land Bridges                                  iv. Marsupials

Codes:

a          b          c          d         

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       ii          i           iv         ii

Answer: (C)

 

8. The tectonic plates on which India and the adjacent portion of Asia ride are colliding at a rate of

(A) 0.1–1 milli-metre per year

(B) 1–10 milli- metre per year

(C) 0.1–1 centi- metre per year

(D) 1–10 centi- metre per year

Answer: (Wrong question)

 

9. Who propounded the theory of Rural Settlement?

(A) Ritter

(B) Ratzel

(C) Meitzen

(D) Schluter

Answer: (C)

 

10. Who postulated the concept of plate tectonics?

(A) Le Pichon

(B) W.J. Morgan

(C) Harry Hen

(D) Tuzo Wilson

Answer: (B)

11. The following Question consists of two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other labelled as (R). Examine the two statements carefully and select the correct answer using the codes given:

Assertion (A): There is close relationship between Volcanoes and plate margins.

Reason (R): About 80 per cent of the World’s Volcanoes are associated with the convergent plate boundaries.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

12. Knick points are associated with

(A) River Rejuvination

(B) Glacial Erosion

(C) Aeolian Deposits

(D) Karst topography

Answer: (A)

 

13. When the Kaveri River as soon as it enters Tamilnadu, which waterfall does it create?

(A) Hoggenakka fall

(B) Jog fall

(C) Five falls

(D) Paghaya Kotlam

Answer: (A)

 

14. Penisulas make up most of

(A) Italy and Denmark

(B) Poland and France

(C) Ireland and Great Britain

(D) Austria and the Czech Republic

Answer: (A)

 

15. Tornadoes are most likely to occur during

(A) Mid-morning

(B) Mid-afternoon

(C) Noon

(D) Late evening

Answer: (B)

 

16. Which US city was struck by the hurricane Katrina?

(A) New York

(B) Houston

(C) New Orleans

(D) Miami (FL)

Answer: (C)

 

17. Considering the Assertion (A) and Reasoning (R) select the right answer from the codes given below:

Assertion (A): When the Sun is overhead on a clear sky, one can see blue sky in all directions.

Reason (R): The longer wavelengths of visible light are scattered more effectively than short wavelength.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

18. Ozone hole is located above thewww.netugc.com

(A) Antarctica

(B) Arctic Ocean

(C) Equatorial zone

(D) Greenland

Answer: (A)

 

19. A sudden, violent, gusty wind, which lasts a minute or two and then subsides, usually accompanied by rain or hail, is called

(A) Thunderstorm

(B) Hoar

(C) Blizzard

(D) Squall

Answer: (D)

 

20. Considering the Assertion (A) and Reasoning (R) select the right answer from the codes given below:

Assertion (A): The thunderstorms of Bengal and the adjoining Bihar, Orissa and Assam are known as Northwesters.

Reason (R): The squalls come predominantly from northeast.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

21. The following question has two set of statements. One labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose your answer from the codes given.

Assertion (A): The troposphere is the dense lower part of the atmosphere in which all the weather phenomenon likes condensation and storms occur.

Reason (R): In troposphere the atmospheric temperature decreases with altitude.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

22. The following question consists of two statements. One labelled as Assertion (A) and the other labelled as (R). Examine the two statements carefully and select the correct answer using the codes given.

Assertion (A): Jet streams play important role in intensifying weather phenomena such as cyclones, hurricanes and typhoons.

Reason (R): There are severe storms when jet streams interfere withsurface wind systems.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. Which of the following oceans is spreading due to plate tectonic movement?

(A) Atlantic Ocean

(B) Pacific Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Arctic Ocean

Answer: (A)

 

24. Match List-I with List-II and choose the correct answer using the codes given:

List – I                                    List - II

(Ocean Currents)                     (Coasts)

(a) Oyasiwo                             1. Western coast of Latin America

(b) Peru                                   2. Kamchatka Peninsula

(c) Alaska                                3. British Columbia

(d) Kurosiwo                           4. Japan

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       3          1          2          4

(B)       1          2          3          4

(C)       4          1          3          2

(D)       2          1          3          4

Answer: (D)

 

25. A reef separated from the main land or inland shore by a deep lagoon is known as

(A) Fringing Reef

(B) Atoll Reef

(C) Barrier Reef

(D) Patch Reef

Answer: (C)

 

26. Global change in sea level is caused by

(A) Eustatic change

(B) Isostatic change

(C) Climatic change

(D) Diastrophism

Answer: (A)

 

27. The following question has two sets of statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as (R). Choose your answer from the codes given:

Assertion (A): Western coast of Europe (UK) and Labrador of (North America) are in the same latitude but Western Coast of Europe (UK) remains unfrozen and Labrador remains frozen for nine months.

Reason (R): Gulf Stream (UK) is a warm current and Labrador is a cold current.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

28. Which of the following is not true about welfare geography?

(A) It studies the question of who gets what, where and how.

(B) It is much concerned about spatial distribution of poverty, resources and civic amenities.

(C) It was part of the reaction against positivism in geography.

(D) It seeks to change the present economic and political set up.

Answer: (D)

 

29. Who of the following can be considered as an opponent of quantitative revolution?

(A) Stamp

(B) Chorley

(C) Haggelt

(D) Hagerstrand

Answer: (A)

 

30. Identify the wrong pair:

(A) A.J. Herbertson – Major Natural Regions

(B) H. Robert Mill – Realm of Nature

(C) Peter Hagget – Locational Analysis in Human Geography

(D) L.D. Stamp – Frontiers in Geographical Teaching

Answer: (D)

 

31. The concept of Paradigm was propounded by

(A) Thomas Kuhn

(B) E. Soja

(C) P. Hall

(D) Lewis Mumford

Answer: (A)

 

32. Match the following and answer from the codes:

List – I                                                            List - II

a. A Hundred Years of Geography                I. Griffith Taylor

b. Geography in the Twentieth Century         II. T.W. Freeman

c. Man and Nature                                          III. E.C. Semple

d. Influences of Geographic Environment     IV. G.P. Marsh

Codes:

a          b          c          d

(A)       I           II         III        IV

(B)       III        IV        II         I

(C)       IV        II         III        I

(D)       II         I          IV        III

Answer: (D)

 

33. The concept of sustainable development rests on the following principles:

(A) Intergeneration transferability

(B) Social justice

(C) Transfrontier responsibility

(D) Intergeneration transferability, social justice, transfrontier responsibility

Answer: (D)

 

34. Which of the following is not a thematic map?

(A) Map showing population density.

(B) Map showing distribution of minerals.

(C) Map showing jute producing areas.

(D) Topographical map on 1: 50,000.

Answer: (D)

 

35. Which one of the following pairs is not a correct match?

(A) Geddes – Le Play School

(B) Perry – Neighbourhoodunits

(C) Howard – Garden city

(D) Le Corbusier – Satellite city

Answer: (D)

 

36. The plot of cities of developing countries according to their size and rank on a normal graph paper will assume one of the following shapes.

(A) Linear

(B) Concave

(C) Convex

(D) Curvilinear

Answer: (B)

 

37. Settlements located at a distance from river banks and other water bodies are called

(A) Wet point settlements

(B) Dry point settlements

(C) Strong point settlements

(D) Nucleated settlements

Answer: (B)

 

38. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List – I                                    List - II

(Value of ‘Rn’ statistic)          (Pattern of Distribution)

(a) 0.00 – 0.25                         (i) Random

(b) 0.90 – 1.10                         (ii) Highlyclustered

(c) 1.25 – 1.50                         (iii) Least dispersed

(d) 1.95 – 2.15                        (iv) Uniform

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)

(B)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(D)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)

Answer: (B)

 

39. Which one of the following distances does not fit into Christaller’s scheme of k = 3 hierarchy of central places?

(A) 7

(B) 11

(C) 21

(D) 36

Answer: (B)

 

40. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes:

List – I            List - II

(a) Ranchos     1. India

(b) Favelas       2. Brazil

(c) Kavettits    3. Venezuela

(d) Bustee       4. Myanmar

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       2          3          1          4

(B)       3          2          4          1

(C)       1          2          3          4

(D)       4          2          3          1

Answer: (B)

 

41. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): In India, large cities are growing at a very fast rate.

Reason (R): Inspite of the emphasis on their planned development, the small and medium towns have failed to come up to expected norms.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)www.netugc.com

 

42. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Annual growth rate of population in developed nations is much lower than in developing nations.

Reason(R): Economic development results in reduction in birth rate.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

43. Which one of the following statements is not correct about migration?

(A) Migration varies inversely with the distance between source and destination.

(B) The majority of migrants move in order to improve their economic conditions.

(C) Governments create migration policies to attract the talents that they lack.

(D) Women tend to move longer distances than men.

Answer: (D)

 

44. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the categories below:

List – I                                                List - II

(a) Post neonatal mortality age           (i) Less than 28 days

(b) CMR age                                       (ii) Less than one year

(c) Neonatal mortality age                  (iii) 28 days – 364 days

(d) IMR age                                        (iv) Less than five years

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(B)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)

(C)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

Answer: (C)

 

45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): The distribution of population is highly uneven in the world.

Reason (R): The environmentalconditions favourable for human settlement differ fromplace to place.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A) correctly.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

46. Which of the following sets of countries does not use coal as essential energy for industries?

(A) Poland and Switzerland

(B) Switzerland and Holland

(C) Sweden and Italy

(D) None of these

Answer: (C)

 

47. The greatest share of fisheries comes from

(A) Deep seas

(B) Continental shelves

(C) Deep ocean trenches

(D) Fresh waters

Answer: (B)

 

48. Which one of the following major sea ports of India does not have natural habour?

(A) Marmagao

(B) Mumbai

(C) Cochin

(D) Paradeep

Answer: (D)

 

49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List – I                        List - II

(Cities)                        (Industries)

a. Bangaluru                i. Machine tool

b. Pithampur                ii. Aircraft

c. Mangalore               iii. Locomotives and Coaches

d. Aurangabad            iv. Automobiles

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iv         i           iii

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       iv         ii          iii         i

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)

 

50. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List – I                        List - II

(a) Weber                    (i) Crop combination

(b) Von Thunen           (ii) Agricultural location

(c) Christaffer             (iii) Central place theory

(d) Weaver                  (iv) Theory of Industrial location

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)

(B)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)

(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(D)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)

Answer: (B)

 

51. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): The pattern of consumption of goods and services varies from one country to another.

Reason (R): The population distribution varies from one country to another.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

52. According to Lynch, the elements which help to perceive urban environment are

(A) Path and node

(B) Path, node and landmark

(C) Boundaries and districts

(D) Path, boundaries, districts, nodes and landmark

Answer: (D)

 

53. Which one of the following theories is based on the concept of economic rent?

(A) Agricultural land use

(B) Rank-size rule

(C) Innovation diffusion

(D) Urban land use

Answer: (A)

 

54. Green Revolution is a technological package, consistency of

1. High yielding variety of seeds.

2. Land Reforms.

3. Assured Irrigation facility.

4. Use of chemical fertilizers.

Codes:

(A) 1, 2 and 3 are correct.

(B) 2, 3 and 4 are correct.

(C) 1, 3 and 4 are correct.

(D) Only 3 is correct.

Answer: (C)

 

55. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List - II

(Town)                        (Industry)

a. Kalpakkam              i. Newsprint

b. Jharia                       ii. Oil Refining

c. Mathura                   iii. Coal mining

d. Nepanagar               iv. Nuclear plant

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          i           iii

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (B)

 

56. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Most transportation networks begin as branching networks.

Reason (R): Because the first priority of the public or private agencies that build them is generally to get all points connected.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

57. Which one of the followings is not a general purpose authority?

(A) A District

(B) World Health Organisation

(WHO)

(C) A Department

(D) A County

Answer: (B)

 

58. Match the List-I with List-II identifying the relation. Select the correct answer from the codes given:

List – I                                    List - II

a. Austric Family                     1. Santhal

b. Dravidian Family                2. Bodo Prakrit

c. Sino-Tibetan Family            3. Karukh Oraon

d. Indo-Aryan Family                         4. Bodo

Codes:

a          b          c          d

(A)       1          2          3          4

(B)       1          3          4          2

(C)       1          4          3          2

(D)       1          4          2          3

Answer: (B)

 

59. Who defined urban geography as the study of the city as a system within a system of cities?

(A) H.C. Carter

(B) Michael Pacione

(C) B.J.L. Berry

(D) A.E. Smails

Answer: (C)

 

60. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Regional development planning solves the problem of regional disparities created by sectoral planning.

Reason (R): Sectoral planning concentrates on sectoral growth ignoring regional balance and regional development planning takes care of the growth and development of the delineated regions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

61. Who gave the theory of Rimland, giving importance to sea powers due to their ability to make a rim around ‘Heartland’, in the book ‘The Geography of Peace’?

(A) Spykman

(B) Truman

(C) Haushoffer

(D) Mahan

Answer: (A)

 

62. Mackinder’s ‘Pivot Area’, which he envisaged to be strategically very important, was

(A) Arabia and its surroundings

(B) Central Africa

(C) Land between Volga in the west and eastern Siberia in the east.

(D) The central regions of ‘new world’ i.e. America’s.

Answer: (C)

 

63. Read both Assertion (A) andReasoning (R) and find the correctanswer from the codes given below:

Assertion (A): Planning regions generally tally with administrative divisions.

Reason (R): Plan execution is convenient in uniform administrative regions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

64. Bhakra Nangal Project is a joint venture of which one of the following groups of States?

(A) Punjab, Haryana and Rajasthan.

(B) Haryana, Punjab and Uttar Pradesh.

(C) Himachal Pradesh, Uttarakhand and Punjab.

(D) Punjab, Rajasthan and Uttarakhand.

Answer: (A)

 

65. The ranges of Western Ghats are locally called as ‘Sahyadris’ in which of the following State?

(A) Tamil Nadu

(B) Karnataka

(C) Kerala

(D) Maharashtra

Answer: (D)

 

66. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): One of the major sources of irrigation in Peninsular India is Tank Irrigation.

Reason (R): Most of the rivers in peninsular region are seasonal.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

67. Arrange the following events playing a vital role in evolution of town and country planning in India in a sequential order of their taking place.

Use the codes given below:

I. Appointment of Bhore Committee.

II. Enactment of Sanitation Act.

III. Establishment of Improvement Trusts in important towns.

IV. Formation of Town and Country Planning Organisation (TCPO).

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II,III, I, IV

(C) III, I, II, IV

(D) IV, III, II, I

Answer: (B)

 

68. Which one of the following number of million sheets representing the world is correct?

(A) 54

(B) 136

(C) 152

(D) 504

Answer: (B)

 

69. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List – I                        List - II

(Topo map scale)         (Contour interval in feet)

(a) Million                   (i) 50

(b) one inch                 (ii) 500

(c) quarter Inch           (iii) 100

(d) half inch                (iv) 250

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(B)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(D)       (i)        (iii)       (iv)       (ii)

Answer: (C)

 

70. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List – I                        List - II

i. Planimeter                (a) area measure of a map

ii. Pantograph              (b) elevation of land surface

iii. Barometer              (c) map reduction &enlargement

iv. Elinometer              (d) air pressure of a place

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       ii          iii         iv         i

(B)       i           iv         ii          iii

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       i           iii         iv         ii

Answer: (B)

 

71. The Air Photo Scale of a flat terrain depends upon

1. Height of the aircraft.

2. Focal length of aerial camera.

Choose the correct answer code given below:

Codes:www.netugc.com

(A) 1 is true, but 2 is false.

(B) 2 is true, but 1 is false

(C) Both 1 and 2 are true.

(D) Both 1 and 2 are false.

Answer: (C)

 

72. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given:

(a) The contours which represent a convex slope are close together at the foot and are comparatively farther apart at the top.

(b) The closeness of contours indicates steepness of slope.

Codes:

(A) Only (a) is correct.

(B) Only (b) is correct.

(C) Both (a) and (b) are correct.

(D) Neither (a) nor (b) are correct.

Answer: (C)

 

73. Arrange the following maps in decreasing order of scale and select the correct answer from the codes given below:

(i) Atlas map

(ii) Cadastral map

(iii) Topographical map

(iv) Wall maps

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (A)

 

74. Analysis of variance (f-ratio test) can only be applied to data measured on

(A) Interval scale

(B) Ratio scale

(C) Ordinal scale

(D) Nominal scale

Answer: (Wrong question)

 

75. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given:

(a) In a dot map, the value of the dots generally varies.

(b) A dot map is usually used to show areal distribution of phenomena such as rainfall, agricultural production, population, etc.

Codes:

(A) Only (a) is correct.

(B) Only (b) is correct.

(C) Both (a) and (b) are correct.

(D) Neither (a) nor (b) are correct.

Answer: (D)

Comments