2013 December UGC NET Solved Question Paper in Geography, Paper II

1. Which of the following processes is responsible for weathering of rocks in the Karst region?

(A) Scree formation

(B) Carbonation

(C) Oxidation

(D) Hydrolysis

Answer: (B)

 

2. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given:

List – I                                                List – II

(Authors)                                 (Books)

a. Woolridge and Morgan       i. Principles of Geomorphology

b. Thornbury                           ii. Geomorphology

c. Van Ricthofen                     iii. Spirit and purpose of Geography

d. Steers                                  iv. Unstable Earth

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          iii         i           iv

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (C)

 

3. Which one of these glacial features is believed to have formed in the bed of a sub-glacial stream?

(A) An Esker

(B) A Morraine

(C) Drumlin

(D) Kame

Answer: (A)

 

4. Indian Meteorological Department (IMD) has divided India into how many seismic zones?

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (B)

 

5. Bad-land Topography is the product of the combined action of

(A) Wind and Glacier

(B) Wind and Water

(C) Water and Glacier

(D) Water and Temperature

Answer: (B)

 

6. Increase in temperature with increase in height is known as

(A) Lapse rate

(B) Adiabatic lapse rate

(C) Inversion of temperature

(D) Normal rate

Answer: (C)

 

7. Identify the correct sequence of the given processes regarding rainfall:

(A) Unsaturated air, condensation, dew point, precipitation

(B) Dew point, condensation, unsaturated air, precipitation

(C) Unsaturated air, dew point, condensation, precipitation

(D) Dew point, precipitation, condensation, unsaturated air

Answer: (C)

 

8. Read out the following conditions:

1. Cloudy sky

2. Cold dry air

3. Strong winds

4. Long winter nights

Which of the above conditions promote inversion of temperature?

(A) 1, 2 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1 and 4

(D) 2 and 4

Answer: (D)

 

9. The climate of Southern Ganga plain in the Thornthwait classification is denoted by

(A) BA' W

(B) CA' W

(C) AA' W

(D) CW' W

Answer: (D)

 

10. When the wind is deflected due to the rotation of earth it is known as

(A) Planetary wind

(B) Geostrophic wind

(C) Accidental wind

(D) Forced wind

Answer: (B)

11. Salinity in water bodies increases with

(A) increase in evaporation and decrease in admixture of fresh water.

(B) decrease in evaporation and increase in admixture of fresh water.

(C) Decrease in evaporation and no change in admixture of fresh water.

(D) Increase in evaporation and increase in admixture of fresh water.

Answer: (A)

 

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from codes given below:

Assertion (A): The salinity in Dead Sea is very low.www.netugc.com

Reason (R): Dead Sea is located in tropical dry climatic region, where evaporation is high, precipitation is low and here drainage is internal.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (C)

 

13. Which one of the following primary greenhouse gases is not associated with global warming?

(A) Water vapour

(B) Carbon dioxide

(C) Methane

(D) Hydrogen

Answer: (D)

 

14. Match List – I with the List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(National Park)            (State)

a. Eraviculam              i. Karnataka

b. Bandipur                 ii. Kerala

c. Hemis                      iii. Manipur

d. Sironi                      iv. Jammu & Kashmir

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iv         iii

(B)       iii         iv         ii          i

(C)       i           ii          iv         iii

(D)       i           iv         iii         ii

Answer: (A)

 

15. Which one of the following is a Taiga Biome?

(A) Sub-Tropical Biome

(B) Sub-Arctic Biome

(C) Savanna Biome

(D) Sub-Sahara Biome

Answer: (B)

 

16. Match the following List – I with List – II and select the correct answer from the codes given:

List – I                                                            List – II

(Geographer)                                       (Country)

a. Alexander Von Humboldt              i. France

b. Ellen Churchill Semple                   ii. U.K.

c. Peter Haggett                                  iii. U.S.A.

d. Jeans Brunhes                                 iv. Germany

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         ii          iii         i

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       ii          iii         i           iv

Answer: (C)

 

17. Who among the following defined Geography as Discovery of Predictive Patterns during quantitative revolution period?

(A) Haggett

(B) Harvey

(C) Stewart

(D) Bunge

Answer: (D)

 

18. In describing the patterns and processes of spatial interaction, geographers are most concerned with

(A) Accessibility and Connectivity

(B) Density and Dispersion

(C) Diffusion and Pattern

(D) Pedestrian Cities

Answer: (A)

 

19. Who founded the Humanistic School of Geography?

(A) Wolpert

(B) Tuan

(C) Kirk

(D) Harvey

Answer: (B)

 

20. Who amongst the following correlated colour of ocean water and its salinity?

(A) Ibn – Khaldun

(B) Al – Masudi

(C) Ibn – Sina

(D) Al – Maqdisi

Answer: (B)

21. “All history must be treated geographically and all geography must be treated historically.” Who wrote this?

(A) Herodotus

(B) Ratzel

(C) Blache

(D) Davis

Answer: (A)

 

22. Which school of thoughts developed the Science of Astronomy?

(A) Greeks

(B) Chinese

(C) Roman

(D) Arabs

Answer: (A)

 

23. Demographic transition is a framework that explores the historical sequence of changes in

1. Fertility and migration

2. Mortality and age-structure

3. Mortality and migration

4. Age-structure and sex-composition

Codes:www.netugc.com

(A) 1 and 4 are correct.

(B) 3 and 4 are correct.

(C) only 1 is correct.

(D) 1 and 2 are correct.

Answer: (D)

 

24. Name the State which employs the highest number of child labour in the country.

(A) Tamil Nadu

(B) Bihar

(C) Andhra Pradesh

(D) Jharkhand

Answer: (C)

 

25. India’s decadal population growth rate has been continuously declining since

(A) 1971-81

(B) 1981-91

(C) 1991-2001

(D) 2001-2011

Answer: (A)

 

26. Diego Garcia is an island in which of the following oceans?

(A) Atlantic

(B) Pacific

(C) Indian

(D) Arctic

Answer: (C)

 

27. Read Assertion (A) and Reason (R) and find the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Urbanization is a defining phenomenon of this century and the developing countries are at the locus of this transformation.

Reason (R): The urban shift has happened in the last few decades largely due to rapid mega cities growth in the developing countries.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

28. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

List – I                        List – II

a. Baku                        i. Diamond

b. Kuzbas Basin          ii. Iron ore

c. Urals                        iii. Coal

d. Eastern Siberia        iv. Oil

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         iii         ii          i

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iv         iii         i           ii

Answer: (A)

 

29. Marquette range in U.S.A. is known for

(A) Uranium

(B) Copper

(C) Gold

(D) Iron ore

Answer: (D)

 

30. The location of paper industries is highly influenced by which one of the following factors?

(A) Availability and nearness of raw material

(B) Nearness of market

(C) Availability of capital

(D) Transport connectivity

Answer: (A)

 

31. Which one of the following is the largest volume of import commodities in India?

(A) Raw materials

(B) Iron and Steel

(C) Petroleum & Lubricants

(D) Pearls and Precious stones

Answer: (C)

 

32. Kirkuk, one of the most important oilfields in the world, is located in

(A) Iran

(B) Iraq

(C) Kuwait

(D) Russia

Answer: (B)

 

33. To which racial groups the Eskimos belong to?

(A) The Negroids

(B) The Mongoloids

(C) The Caucasoids

(D) The Australoids

Answer: (B)

 

34. The concept of ‘Cultural landscape’ was promoted by

(A) Ratzel

(B) Anne Buttimer

(C) Carl Sauer

(D) Wilbur Zelinsky

Answer: (C)

 

35. Which one of the following Islamic countries is predominantly of Shia sect?

(A) Iraq

(B) Iran

(C) Pakistan

(D) Afghanistan

Answer: (B)

 

36. Who, among the following, propounded the concept of compage?

(A) Minshull

(B) Blache

(C) Whittlesey

(D) Isard

Answer: (C)

 

37. Organic Theory of the State was propounded by

(A) Mackinder

(B) Ratzel

(C) Haushofer

(D) Isaiah Bawman

Answer: (B)

 

38. Quasi Federal Form of Government is in

(A) U.S.A.

(B) Great Britain

(C) Russia

(D) India

Answer: (D)

 

39. Which of the following was the earliest regional planning exercise in India?

(A) National Capital Region Plan

(B) Dandakaranya Area Plan

(C) Damodar Valley Project

(D) Bhakra-Nangal Project

Answer: (C)

 

40. Which of the following is an incorrect pair?

(A) Utilitarian Planning – Functional Planning

(B) Comprehensive Planning – Integrated Planning

(C) Regional Planning – Spatial Planning

(D) Sectoral Planning – Co-ordinated Planning

Answer: (D)

 

41. Which one of the following States has the longest coast line?

(A) Tamil Nadu

(B) Maharashtra

(C) Gujarat

(D) Kerala

Answer: (C)

 

42. In which of the following States of India the concentration of laterite soils is higher?

(A) Odisha

(B) Gujarat

(C) Jammu & Kashmir

(D) Arunachal Pradesh

Answer: (A)

 

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Laterite soils are well developed in Kerala.

Reason (R): Kerala receives high rainfall during monsoon season.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

Answer: (A)

 

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Himalayan Rivers are perennial.

Reason (R): The region gets rainfall from the South West monsoon season only.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(B) (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

45. The ‘Valley of Kashmir’ lies between which of the following ranges?

(A) Pir-Panjal and Karakoram Range

(B) Pir-Panjal and Zaskar range

(C) Zaskar and Ladakh range

(D) Sulaiman and Kirthar range

Answer: (B)

 www.netugc.com

46. Which one of the following regions has the highest proportion of agricultural land under irrigation?

(A) Punjab-Haryana Plain

(B) Rajasthan-Gujarat Plain

(C) West Bengal Delta

(D) Uttar Pradesh-Bihar Plain

Answer: (A)

 

Answer: (C)

 

48. If the variability of rainfall is to be measured, which of the following techniques will be used?

(A) Mean Deviation

(B) Standard Deviation

(C) Coefficient of Variation

(D) Interquartile Range

Answer: (C)

 

49. Which of the following is not a Quantitative Distribution Map?

(A) Choroschematic Map

(B) Isopleth Map

(C) Dot Map

(D) Choropleth Map

Answer: (A)

 

50. Occupational structure of population in India at State level is best represented by

(A) Dot Method

(B) Isopleth

(C) Choropleth

(D) Pie diagram

Answer: (D)

Comments