2013 September UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science, Paper II

1. A dead body for autopsy is to be preserved in a cold chamber whose preferred temperature is

(A) – 4 °C

(B) 0 °C

(C) 4 °C

(D) 10 °C

Answer: (C)

 

2. Which of the following is not a feature of immediate change after death?

(A) Cessation of brain function

(B) Cessation of heart function

(C) Cooling of the body

(D) Stoppage of respiration

Answer: (C)

 

3. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Parathion                i. O, O-dimethyl-Sdithiophosphate

(b) Dimethoate            ii. O, O-Dimethyl dithiophosphate of diethyl mercaptosuccinate

(c) Phosphamidon       iii. O, O-diethyl-O-pnitrophenylthiophosphate

(d) Malathion              iv. O, (2-chloro-2- diethyl carbamoyl)- 1-methyl-vinyl-O, O-di-methmylphosphate

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         i           iv         ii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       ii          iii         i           ii

Answer: (A)

 

4. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Delusion                 i. Desire to steal articles of small value

(b) Hallucination         ii. False belief which is not a fact

(c) Illusion                   iii. False perception without a stimulus

(d) Kleptomania          iv. False interpretation of a stimulus

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         iv         i           ii

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)

 

5. The test to identify vaginal epithelialcells in a case of sexual assault is

(A) Barberio’s test

(B) Florence’s test

(C) Lugol’s iodine test

(D) Precipitin test

Answer: (C)

 

6. Rule of Hasse helps in the determination of

(A) Age of Fetus

(B) Congenital anomalies of fetus

(C) Sex of fetus

(D) Stature of fetus

Answer: (A)

 

7. Which of the following conditions does not resemble rigor mortis?

(A) Cold stiffening

(B) Gas stiffening

(C) Pugilistic attitude

(D) Tetanus

Answer: (D)

 

8. The total number of temporary molars in a child aged 7 years

(A) Zero

(B) Four

(C) eight

(D) twelve

Answer: (C)

 

9. Fine, white lathery froth that is copious and tenacious around mouth and nostrils is suggestive of death due to

(A) Drowning

(B) Epilepsy

(C) Morphine poisoning

(D) Snake bite

Answer: (A)

 

10. Which is the best bone for determination of sex from skeletal remains?

(A) Skull

(B) Pelvis

(C) Scaphoid

(D) Pisiform

Answer: (B)

11. Intersex means

(A) Intermingling of sexual traits in a person

(B) Determination of fetal sex

(C) Female homosexuality

(D) Sodomy

Answer: (A)

 

12. The diameter of LG shot is

(A) 9.14 mm

(B) 8.43 mm

(C) 6.83 mm

(D) 5.16 mm

Answer: (A)

 

13. Derringers are single shot pistols, which possess

(A) Single barrel

(B) Multiple barrels

(C) Choke in the barrel

(D) Magazine

Answer: (B)

 

Answer: (B)

 

15. In the firing mechanism of firearm trombone action is also called aswww.netugc.com

(a) Pump action

(b) Lever action

(c) Bolt action

(d) Slide action

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (b) and (d) are correct

(D) (a) and (d) are correct

Answer: (D)

 

16. The probable time of last fire from a firearm can be determined by

(A) Dispersion of pellets

(B) Fouling

(C) Trajectory of projectile

(D) Muzzle velocity of projectile

Answer: (B)

 

17. Assertion (A): In Absorption-Inhibition method, specificabsorption is allowed to proceed by placing antigenic material in contact with its homologous antibody.

Reason (R): This absorption renders the serum less potent, and the inhibition of its activity is measured.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

18. The major metabolite of benzodiazepines is

(A) Benzoylecgonine

(B) Oxymorphone

(C) THC-acid

(D) Desmethyldiazepam

Answer: (D)

 

19. The presence of BHC is established by separation of its constituents by

(A) SDS-PAGE

(B) Northern blotting

(C) Chromatography

(D) Southern blotting

Answer: (C)

 

20. Ester test is done for the identification of which of the following poisons?

(A) Dhatura

(B) Opium

(C) Calatropis

(D) Abrus

Answer: (C)

21. Which of the following reagents is used to identify the vaginal secretion on the basis of detecting glycogenated epithelial cells?

(A) Benzidene reagent

(B) Periodic acid-schiff reagent

(C) Nessler’s reagent

(D) Iodoplatinate reagent

Answer: (B)

 

22. The presence of blood in the semen causing pink or reddish colour is known as

(A) Azoospermia

(B) Histospermia

(C) Oligospermia

(D) Hematospermia

Answer: (D)

 

23. Double helix structure of DNA was reported by

(A) Watson and Crick

(B) Saikai and Mullis

(C) Oswald Avery

(D) Alec Jeffreys

Answer: (A)

 

24. Individuals who produce A, B and H blood group specific substances in body fluids are called as

(A) Secretors

(B) Non-secretors

(C) Lewis positive

(D) Lewis negative

Answer: (A)

 

25. In STR loci, the tandem repeat unit consists of

(A) 2-7 bp

(B) 242 bp

(C) 1100 bp

(D) 35 bp

Answer: (A)

 

26. The major advantage of the SEM includes the following except

(A) Its great depth of field

(B) Its high resolution

(C) Its high magnification

(D) Its ability to polarize light

Answer: (A)www.netugc.com

 

27. IR spectra fail to distinguish

(A) Tautomer

(B) Enantiomers

(C) Conformers

(D) Stereoisomers

Answer: (B)

 

Answer: (B)

 

29. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Ultraviolet light                 i. 2.5 – 25 μ

(b) Visible light                       ii. 2000 – 4000 °A

(c) X-ray                                  iii. 4000 – 8000 °A

(d) Near IR region                  iv. 0.1 – 100 °A

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       ii          i           iv         iii

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (C)

 

30. First G.E.Q.D. in India was started at

(A) Kolkata

(B) Shimla

(C) Hyderabad

(D) Delhi

Answer: (B)

 

31. Juvenile courts are meant for trial of

(A) Mentally ill persons

(B) Foreign citizens

(C) Criminal lawyers

(D) Children below 18 years

Answer: (D)

 

32. Which of the following courts is not a court of trial?

(A) Chief Judicial Magistrate

(B) First Class Judicial Magistrate

(C) Additional District and Session Judge

(D) Hight Court

Answer: (D)

 

33. Match the following:

List – I                        List – II

(a) DNA                      i. Osborn

(b) Documents            ii. Hatcher

(c) Ballistics                iii. Landsteiner

(d) Blood                    iv. Jefferys

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iv         iii         i           ii

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)

 

34. After collecting the blood stained soil from the scene, it should be sent for examination:

(A) As such without drying

(B) After drying in oven

(C) After drying under fan

(D) After drying under shade

Answer: (D)

 

35. Prostate-specific antigen is also called as

(A) Proteinase K

(B) Amylase

(C) P30

(D) Ptylase

Answer: (C)

 

36. Seminal acid-phosphatase is produced in the

(A) Adrenal gland

(B) Prostate gland

(C) Thyroid gland

(D) Pituitary gland

Answer: (B)

 

37. Microscopic air packets or vacuoles within the cortex of hair is called as

(A) Ovoid bodies

(B) Protein fibrils

(C) Cortical fussi

(D) Vacuum pockets

Answer: (C)

 

38. Creatinine in urine reacts with picric acid to form

(A) Di-sodium picrate

(B) Ammonium picrate

(C) Albumin picrate

(D) Creatinine picrate

Answer: (D)

 

39. Graying hair is as a result of loss of

(A) tyrosinase activity

(B) Proteinase activity

(C) Pectinase activity

(D) glucomylase activity

Answer: (A)

 

40. Type lines can be defined as the two innermost ridges which start parallel, diverge and surround or tend to surround ______.

(A) Pattern area

(B) Inner terminus

(C) Outer terminus

(D) Core

Answer: (A)

 

41. All the ten fingers having loop pattern will have classification as _________.

(A) 0/0

(B) 1/1

(C) 32/32

(D) 64/64

Answer: (B)

 

42. _________ technique is used to decipher latent finger-prints on wet non-porous surfaces.

(A) Small Particle Reagent (SPR)

(B) Ninhydrin

(C) Crystal violet

(D) Amido Black

Answer: (A)

 

43. Which of the following are examples of diacritic marks in handwriting?

(A) Dots of i and j

(B) loops of g and j

(C) Curves of i and j

(D) Loops of p and y

Answer: (A)

 

44. Which of the following techniques is considered effective to develop latent fingerprints on non-porous surfaces?

(A) Super glue

(B) Ninhydrin

(C) Diazafluorenone (DFO)

(D) Crystal violet

Answer: (A)

 

45. A bright halo observed near the border of a glass particle immersed in a liquid of a different refractive index is known as

(A) Refractive point

(B) Birefringence

(C) A straight line

(D) Becke line

Answer: (D)

 

46. Compressive strength analysis is done in case of

(A) Paint smear

(B) Hair

(C) Footprint

(D) Cement block

Answer: (D)

 

47. The following compound is not present in Borosilicate glass:

(A) Silica (SiO2)

(B) K2O

(C) Al2O3

(D) CaO

Answer: (D)

 

48. 4R rule of glass fracture relates to

(A) Concentric fracture

(B) Radial fracture

(C) Rib mark

(D) Hackle mark

Answer: (B)

 

49. Match the following ingredients of paint:www.netugc.com

List – I                        List – II

(a) Pigment                  i. Zirconium napthemate

(b) Oil                          ii. Soya alkyd resin

(c) Drier                       iii. Titanium oxide

(d) Binder                   iv. Linseed oil

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         i           iv         ii

(B)       i           iii         iv         ii

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

50. Radioactivity of a substance can be measured by

(A) Geiger Muller Counter

(B) Neon tubes

(C) Radiometric methods

(D) Photomultiplier tubes

Answer: (A)

Comments