2013 June UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science, Paper III

1. Assertion (A): The shifting of NMR signals is known as ‘chemical shift’.

Reason (R): The ‘chemical shifts’ occur due to shielding and de-shielding by electrons.

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

2. Which of the following is used as a detector in HPLC?

(A) Photovoltaic cell

(B) Phototubes

(C) Electrochemical detector

(D) Photomultiplier tubes

Answer: (C)

 

3. A carrier gas in GLC should have the following characteristics except

(A) It should be inert

(B) It should be mixtures of gases

(C) It should be easily available

(D) It should not cause explosion or fire

Answer: (B)

 

4. The name ‘Keeler’ is associated with

(A) Chromatograph

(B) Polygraph

(C) Spectrograph

(D) Monograph

Answer: (B)

 

5. Which of the following witness can be asked a leading question during examination-in-chief?

(A) Common witness

(B) Expert witness

(C) Hostile witness

(D) None of the above

Answer: (C)

 

6. Exhumation means

(A) Execution of a death sentence

(B) Examination of skeletal remains

(C) Digging out of a buried body

(D) Injecting formalin into body for preservation

Answer: (C)

 

7. Magistrate inquest is conducted inthe following conditions except

(a) Death in borstal school

(b) Death in police custody

(c) Death in shoot out

(d) Death in corporate hospital

Codes:

(A) (a) and (d) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (a) and (b) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (Wrong question)

 

8. ‘Expert’ is defined in the following section:

(A) 145 of Indian Evidence Act

(B) 45 of Indian Evidence Act

(C) 145 of Criminal Procedure Code

(D) 45 of Indian Penal Code

Answer: (B)

 

9. Assertion (A): While taking the photograph of the dead body at the scene of offence a scale should be put by the side of the body.

Reason (R): It would help to calculate the total height of the person.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

10. Which of the following is the most important component for the individualization of hair?

(A) Follicular tag

(B) Cuticle

(C) Medulla

(D) Cortex

Answer: (A)

11. Which are the natural fibres?

(A) Cotton, jute, wool, hemp

(B) Cotton, nylon, rayon, wool

(C) Silk, jute, polyester, cotton

(D) Rayon, silk, hemp, polyester

Answer: (A)

 

12. Jaffe test for urine is a reaction between

(A) creatinine and picric acid

(B) Urea and ammonium hydroxide

(C) Urea and picric acid

(D) creatinine and ammonium hydroxide

Answer: (A)

 

13. Which of the following is a pigment found in faecal matter?

(A) Titanium oxide

(B) Urobilinogen

(C) Creatinine

(D) Keratin

Answer: (B)

 

14. Vaginal secretions can be characterised on the basis of the following:

(A) Glycogenated epithelial cells

(B) Papillary cells

(C) Squamous cells

(D) Elongated cells

Answer: (A)

 

15. Presence of colostrum in milk is indicative of

(A) Ovariantumours

(B) False pregnancy

(C) Recent delivery

(D) Uterinetumour

Answer: (C)

 

16. Precipitin Test is performed to determinewww.netugc.com

(A) Species of origin

(B) Sex of origin

(C) Age of origin

(D) All of the above

Answer: (A)

 

17. The working of Polilight is based on ______.

(A) Alternate light source

(B) U.V. light source

(C) I.R. radiation source

(D) Near I.R. radiation source

Answer: (A)

 

18. Guided-hand writing is also known as ________.

(A) Skilled handwriting

(B) Assisted handwriting

(C) Forged handwriting

(D) Traced handwriting

Answer: (B)

 

19. Graphology can be defined asexamination of handwriting for purpose of determining ________.

(A) Sex of the writer

(B) Stature of the writer

(C) Age of the writer

(D) Personality of the writer

Answer: (D)

 

20. Pica type of typewriter types _______.

(A) 10 characters per inch

(B) 12 characters per inch

(C) 15 characters per inch

(D) 9 characters per inch

Answer: (A)

21. Grazing angle in case of oblique light examination of documents pertains to _______.

(A) 10° – 15°

(B) 20° – 25°

(C) 25° – 30°

(D) 30° – 35°

Answer: (A)

 

22. Indented writings on paper can be deciphered by ________.

(A) Electrophoresis

(B) Electrostatic Detection Apparatus

(C) Electroplating

(D) Electrolysis

Answer: (B)

 

23. The length is the greatest dimension in which of the following wounds?

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Incised wound

(D) Stab wound

Answer: (C)

 

24. ACE-V in fingerprints terminology stands for _______.

(A) Association, comparison, evaluation, verification

(B) Analysis, comparison, expertise, verification

(C) Analysis, correlation evaluation, verification

(D) Analysis, comparison, evaluation, verification

Answer: (D)

 

25. Blobbing can be found in writings written with_______.

(A) Fountain pen

(B) Ball point pen

(C) Sketch pen

(D) Roller pen

Answer: (B)

 

26. Foot prints on wooden floor may be collected by

(A) Electrostatic method

(B) Plaster of paris

(C) Sulphur

(D) All of the above

Answer: (A)

 

27. The most suitable method for preservation of surface foot print is

(A) Tracing

(B) Wax cast

(C) Plaster of paris cast

(D) All of above

Answer: (A)

 

28. The refractive index of glass is determined by

(A) Becke line method

(B) Free floatation method

(C) Pulfritchrefractometer

(D) Density gradient tube method

Answer: (A)

 

29. Nigrosine Ink is obtained from

(A) Plant

(B) Coloured dyes

(C) Carbon

(D) Coal tar

Answer: (D)

 

30. Assertion (A): Organic contents of the soil help in ascertaining the source of the soil.

Reason (R): The organic components of soil from different sources are different in nature.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both(A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

31. The following form of paint sample is most suitable clue in forensic paint analysis:

(A) Paint smear

(B) Paint dust

(C) Paint streak

(D) Paint chip

Answer: (D)

 

32. Match the following:www.netugc.com

List – I                                    List – II

a. Vegetable fibre                    i. Asbestos

b. Animal fibre                        ii. Cotton

c. Mineral fibre                        iii. Acrylic

d. Synthetic fibre                    iv. Angora

Codes:

       a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i iv iii ii

(C) ii iv iii i

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

33. Linen fibre posseses

(A) Medulla

(B) Hollow tube in centre

(C) Nodes

(D) Twist

Answer: (C)

 

34. Gait pattern comprises

(A) Step length

(B) Foot angle

(C) Footwear mark

(D) Movement line

Answer: (Wrong question)

 

35. Drill marks are

(A) Single action striation mark

(B) Compression mark

(C) Repeated action striation mark

(D) Mixed marks

Answer: (C)

 

36. Sodium fluoride that is used as a preservative for blood samples inhibits the enzyme

(A) Enolase

(B) Esterase

(C) Peptidase

(D) Phosphokinase

Answer: (A)

 

37. Post-mortem caloricity means

(A) Colour change of the bodybefore death

(B) Colour change of the body after death

(C) Fall of temperature before death

(D) Rise of temperature after death

Answer: (D)

 

38. Suspended animation may be seen in which of the following type of deaths?

(a) Burns

(b) Drowning

(c) Hanging

(d) Electrocution

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (a) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (D)

 

39. Assertion (A): The colour of lividity in carbon-mono oxide poisoning is cherry red.

Reason (R): Because of the binding of carbon to hemoglobin.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

40. Caffey Syndrome is related with

(A) Child abuse

(B) Husband abuse

(C) Wife abuse

(D) Harassment at work place

Answer: (A)

 

41. Post-mortem lividity helps in the determination of the following except

(A) Cause of death

(B) Motive for death

(C) Position of death

(D) Time of death

Answer: (B)

 

42. In a case of hanging, if the knot is situated at the occipital region, is called

(A) Atypical

(B) Complete

(C) Partial

(D) Typical

Answer: (D)

 

43. Which of the following organs is most suitable for diatom test?

(A) Jejunum

(B) Lungs

(C) Stomach

(D) Sternum

Answer: (D)

 

44. The yellowish discoloration of a healing contusion is due to

(A) Bilirubin

(B) Hematoidin

(C) Hemosiderin

(D) Oxyhemoglobin

Answer: (A)

 

45. Hesitation marks or tentative cuts is a feature seen in

(A) Accidents

(B) Suicides

(C) Homicides

(D) Fall from height

Answer: (B)

 

46. The first permanent tooth to erupt is

(A) Lateral incisor

(B) Bicuspid – II

(C) Molar I

(D) Molar II

Answer: (C)

 

47.Taurodontism is a feature seen among

(A) Caucassians

(B) Indians

(C) Mongoloids

(D) Negroids

Answer: (C)

 

48. Which of the following is not a prominent feature of male skull?

(A) Glabella

(B) Frontal eminence

(C) Supra orbital ridge

(D) Zygomatic arch

Answer: (B)

 

49. Sharpey’s fibres that join ligaments in holding a tooth in the socket are present in

(A) Cementum

(B) Enamel

(C) Gingiva

(D) Dentin

Answer: (A)

 

50. The radiological study of skeletal remains for age estimation is based on the fusion of

(A) Epiphysis

(B) Anaphylaxis

(C) Metaphase

(D) Telophase

Answer: (A)

 

51. Match the following:

List – I                        List – II

a. Age                          i. Barr body

b. Race                        ii. Epiphyseal union

c. Sex                          iii. Femur

d. Stature                    iv. Shovel shaped incisors

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

 

52. The following mark is not found in fired cartridge case

(A) Firing pin mark

(B) Rifling mark

(C) Chamber mark

(D) Breach face mark

Answer: (B)

 

53. HPLC was discovered by

(A) Izmailov and Schraiber

(B) M. Tsuet

(C) de Vries

(D) Kirkland and Huber

Answer: (D)

 

54. Zip guns are

(A) Country made guns

(B) Rifles

(C) Machine guns

(D) Carbines

Answer: (A)

 

55. In the gunshot wound, the term back spatter refers to

(A) Ejection of blood and tissues from exit wound

(B) Ejection of projectile from the exit wound

(C) Ejection of projectile from entrance wound

(D) Ejection of blood and tissues from entrance gunshot wound

Answer: (D)

 

56. Match the following:

List – I                                    List – II

a. Fulminate of mercury          i. Nitroglycerin

b. Gelatinesticks                      ii. Dart

c. Ballistite                              iii. Primer

d. Air gun                                iv. Double base smokeless powder

Codes:

      a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

 

57. The terminal velocity of falling 9 mm bullet is about

(A) 168 ft/s

(B) 282 ft/sec

(C) 198 ft/sec

(D) 219 ft/sec

Answer: (D)

 

58. What is the effect of cutting of barrel on dispersion of pellets on a target?

(A) Decrease the dispersion of pellet

(B) Increase the dispersion of pellet

(C) No change in dispersion of pellet

(D) The whole mass will make a single hole

Answer: (B)

 

59. In black powder Fg, FFg, FFFgnumber represents

(A) Weight of powder grains

(B) Volume of powder grains

(C) Fineness of powder grains

(D) Density of powder grains

Answer: (C)

 

60. The three genetic loci that control PGM polymorphism are locus 1 on chromosome 1, locus 2 on chromosome 4 and locus 3 is on which of these chromosomes?

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 14

Answer: (A)

 

61. In GC-MS, a process in which an inert gas is bubbled through the water is known as

(A) Trapping

(B) Purging

(C) Mixing

(D) Eluting

Answer: (B)

 

62. The time interval that a drug takes for its concentration to drop to half of its concentration is known as

(A) Full life period

(B) Sleep life period

(C) Half-life period

(D) Quarter life period

Answer: (C)

 

63. 90% of the total ethanol consumed in body is converted into acetaldehyde and acetic acid within the

(A) Liver

(B) Lung

(C) Stomach

(D) Kidney

Answer: (A)

 

64. Effects of barbiturate onsets after

(A) Twelve hours

(B) Eight hours

(C) Two hours

(D) Six hours

Answer: (C)

 

65. Cannabis sativa contains the following principal constituents

(a) Cannabinol

(b) Strychnine

(c) Hyosciene

(d) Tetra hydro cannabinol

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (a) and (c) are correct.

(C) (a) and (d) are correct.

(D) (b) and (c) are correct.

Answer: (C)

 

66. Which of the following instrument is used to identify the organic drugs?

(A) Infra-red spectrophotometer

(B) Polymerase chain reaction

(C) Atomic absorption spectrophotometer

(D) Automatic blood analyzer

Answer: (A)

 

67. The soap remains present in the blood because of high alkaline binding capacity of the serum/due to its dissociated products like

(A) Proteins

(B) Albumin

(C) Fatty acid

(D) RBC

Answer: (C)

 www.netugc.com

68. Which of the following preservatives is used to preserve the blood in case of alcohol poisoning?

(A) EDTA

(B) Heparin

(C) Sodium fluoride

(D) Sodium chloride

Answer: (C)

 

69. A technique used for increasing the amount of a specific segment of DNA is called

(A) DNA replication

(B) DNA amplification

(C) Denaturation

(D) VNTR

Answer: (B)

 

70. Which of the following is a plant protein?

(A) Lectins

(B) Actin

(C) Mycin

(D) All of the above

Answer: (A)

 

71. Which of these is a part of a mt. DNA?

(A) D-loop

(B) Y-loop

(C) S-loop

(D) T-loop

Answer: (A)

 

72. Which of the following is not a red cell blood group system?

(A) Kell

(B) Duffy

(C) ABO

(D) HLA

Answer: (D)

 

73. A forensic scientist is supposed to answer the question when examining dried blood

(A) Is it blood?

(B) Is it human blood?

(C) Which group it belongs to?

(D) All of the above

Answer: (D)

 

74. Which of the following rare earth oxide is not found in ‘Nernst Glower’?

(A) Zirconia

(B) Yttria

(C) Thoria

(D) Titanium

Answer: (D)

 

75. Which of the following is not true in case of a radiation source?

(A) It must be stable.

(B) It must have sufficient intensity.

(C) It must supply intermittent radiation.

(D) It should be detected at the end of the optical path.

Answer: (C)

Comments