2012 June UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science, Paper II

1. Bertillonage is synonymous term to

(A) Anthropometry

(B) Dactyloscopy

(C) Portrait Parle

(D) Serology

Answer: (A)

 

2. Sherlock Holmes was a character in the novel of

(A) Arthur Conan Doyle

(B) Agatha Christie

(C) Perry Mason (D) Victor Hugo

Answer: (A)

 

3. Latent Finger print on electric bulb should be preserved by putting in

(A) Cardboard box

(B) Fixed in a bulb holder in wooden box

(C) In a cellophane bag

(D) Paper bag

Answer: (B)

 

4. A ridge that forks and forms a complete circle and then becomes a single ridge again is called as

(A) Island

(B) Bifurcation

(C) Fork

(D) Anastomosis

Answer: (D)

 

5. In India the new Central Forensic Science laboratory is not started at

(A) Ahmedabad

(B) Bhopal

(C) Guwahati

(D) Pune

Answer: (A)

 

6. The concept of poroscopy was given by

(A) Karl Landsteiner

(B) Burrard

(C) Edmond Locard

(D) Hans Gross

Answer: (C)

 

7. The layer of cells between the epidermis and dermis is called as

(A) minutiae

(B) dermal papillae

(C) sweat pores

(D) friction ridges.

Answer: (B)

 

8. Salylation is used in

(A) Gas liquid chromatography

(B) Mass spectrometer

(C) Atomic absorption spectrometer

(D) Atomic emission spectrometer

Answer: (A)

 

9. The image seen through a compound microscope is

(A) Virtual

(B) Real

(C) False

(D) Imaginary

Answer: (A)

 

10. NMR is a tool to investigate

(A) Nuclear structure

(B) Electron structure

(C) Scattering effect of light

(D) Reflecting effect of light

Answer: (A)

11. MCT detector is used in

(A) FTIR spectrometery

(B) AAS

(C) GC-MS

(D) LC-MS

Answer: (A)

 

12. In SEM, the incident beam is focused by means of

(A) Lens

(B) Mirrors

(C) Electromagnets

(D) Slits

Answer: (C)

 

13. Following instrument can view a particle under a microscope while at the same time a beam of light is directed at the particle in order to obtain its absorption spectrum

(A) Atomic force microscope

(B) XRF spectrograph

(C) Micro spectrophotometer

(D) XRD spectrograph

Answer: (C)

 

14. Ninhydrin reacts with amino acids present in fingerprints to form a coloured compound is called as

(A) Dimethyl formamide

(B) Pervanadyl

(C) Vanadyl

(D) Ruhemann’s purple

Answer: (D)

 

15. O-tolidine is 3, 3’dimethyl derivative of

(A) Phenopthaline

(B) Benzidine

(C) Sodium acetate

(D) Sodium chloride

Answer: (D)

 

16. Serum protein polymorphism are demonstrated by

(A) HPLC

(B) Centrifugation

(C) GC-MS

(D) Electrophoresis

Answer: (D)

 

17. The following technique is used to identify the enzymes in blood samples:

(A) Southern blotting

(B) Electrophoresis

(C) TLC

(D) Northern blotting

Answer: (B)

 

18. Match the following:

List – I                                                List – II

(I) Central pocket loop                        (1) Contains no delta

(II) Arches                                          (2) Contains two loops opening on the same side

(III) Twinned loop                              (3) Contains one core and two delta

(IV) Lateral pocket loop                     (4) Contains two loops opening at opposite sideswww.netugc.com

Codes:

     (I) (II) (III) (IV)

(A) 3   1    2     4

(B) 2   3    1     4

(C) 4   3    2     1

(D) 3   1   4      2

Answer: (B)

19. Assertion (A): In disputed paternity and maternity cases, it is not possible to determine the   blood group of the child.

Reason (R): The blood groups are not inherited as per Mendelian law of inheritance.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is incorrect and (A) is correct.

Answer: (C)

 

20. Application of ABO grouping in disputed paternity was first used by

(A) Landsteiner

(B) Hirschfeld

(C) Bernstein

(D) Ottenberg

Answer: (D)

21. Genes which exists as alternate expressions at a particular locus is known as

(A) Loci

(B) Antigen

(C) Allele

(D) Phenotype

Answer: (C)

 

22. Kozelaka and Hine method is used for the quantitative estimation of

(A) Ethyl Alcohol

(B) Opium

(C) Cocaine

(D) Cannabis

Answer: (A)

 

23. The following colour tests is applied for the detection of halogenated hydrocarbons?

(A) Fujiwara Test

(B) Koppanyi-Zwikker Test

(C) Sodium nitroprusside

(D) Cobalt thiocyanate

Answer: (A)

 

24. The following is a poisonous mushroom species:

(A) Amanita phalloides

(B) Morchella esculenta

(C) Boletus edulis

(D) Cantharellus cibarius

Answer: (A)

 

25. Scott’s test is applied for the detection of

(A) Amphetamines

(B) Barbiturates

(C) Opiates

(D) Cocaine

Answer: (D)

 

26. The active ingredients of cannabis are collectively known as

(A) Cannabinoids

(B) Annabinoids

(C) Cannazoids

(D) Cannatedois

Answer: (A)

 

27. For preparing Heroin which of the following is used as acetylating reagent?

(A) Acetic anhydride

(B) Sodium hydroxide

(C) Ammonium hydroxide

(D) None of the above

Answer: (A)

 

28. Blood alcohol concentration (BAC) is measured in

(A) Weight/volume percent

(B) Volume/volume percent

(C) Weight/weight percent

(D) None of above

Answer: (A)

 

29. The detection of colostrum is essential in the following situation:

(A) Concealment of birth

(B) Rape

(C) Paternity dispute

(D) Immigration

Answer: (A)

 

30. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) P30                                                 (i) Blood

(b) Creatine                                         (ii) Saliva

(c) Ptyaline                                          (iii) Urine

(d) PGM                                              (iv) Semen

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

31. Radial Diffusion Test is used for the detection of

(A) Colostrum

(B) Heptoglobulins

(C) Hemoglobin

(D) Amylase

Answer: (D)

 

32. Human hair when examined under microscope will reveal

(A) Thick cortex and thin medulla

(B) Thin cortex and thick medulla

(C) Cortex and medulla with equal thickness

(D) None of the above

Answer: (A)

 

33. In starch-iodine test, the starch turns in the following colour on addition of iodine:

(A) Purple

(B) Blue

(C) Green

(D) Pink

Answer: (B)

 

34. Accumulation of epithelial skin tags at the end of a wound is seen in which of the following?

(A) Abrasion

(B) Incised

(C) Split laceration

(D) Chop wound

Answer: (A)www.netugc.com

 

35. Match the following constituents of paints:

List – I                                                List – II

(I) Vehicle                                           1. Used in a polymer to increase its flexibility

(II) Lacquer                                         2. Pigment distribution

(III) Varnish                                        3. Fast-drying coatings

(IV) Plasticizer                                    4. Solution of drying oils and resins in organic solvents

Codes:

     (I) (II) (III) (IV)

(A) 3   1    4     2

(B) 2   1    4     3

(C) 4   3    2     1

(D) 2   3    4     1

Answer: (D)

 

36. Following is not improvised explosive:

(A) Pipe bomb

(B) Letter bomb

(C) Hand Grenade

(D) Acid bulb

Answer: (C)

 

37. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) Antimony Sulphate                        (i) Nitroglycerine

(b) Cordite                                          (ii) Nitrocellulose powder

(c) Gun cotton                                     (iii) Double base smokeless powder

(d) Dynamite                                       (iv) Primer

Codes:

         (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

 

38. Assertion (A): The shortening of barrel increases dispersion of pellets in shot gun.

Reason (R): It produces less pressure inside the barrel.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

39. Zip gun is a

(A) 12 bore gun

(B) Automatic gun

(C) Improvised firearm

(D) AK-47

Answer: (C)

 

40. Ram rod is a part of

(A) 12 boregun

(B) 8 boregun

(C) Muzzle loaders

(D) AK-47

Answer: (C)

 

41. Match the following:

List – I                                                List – II

(I) Tempered glass                              1. Metallic oxides

(II) Borosilicate glass                          2. Molten rock

(III) Coloured glass                            3. Dice formation

(IV) Rock wool                                   4. Constituents B2O3

Codes:

      (I) (II) (III) (IV)

(A) 4    1    2     3

(B) 2    1    4     3

(C) 3    4    1     2

(D) 1    3    2     4

Answer: (C)

 

42. The following is a regenerated fiber:

(A) Cotton

(B) Rayon

(C) Nylon

(D) Silk

Answer: (B)

 

43. Which of the following statements is not true in case of an accident report?

(A) The diagram of the position of the vehicles as found after the accident should be present.

(B) Diagram of the tyre marks, impact marks and other items found at the scene should be present.

(C) The report may contain statements made by the parties or witnesses at a later stage.

(D) Photographs of the scene.

Answer: (C)

 

44. The following is the most suitable casting material for preserving foot wear impressions:

(A) Plaster of Paris

(B) Plasticine

(C) Dental Stone

(D) Paraffin wax

Answer: (C)

 

45. The annealing temperature for ordinary glass is

(A) 200 °C to 350 °C

(B) 100 °C to 250 °C

(C) 500 °C to 650 °C

(D) 800 °C to 950 °C

Answer: (C)

 

46. The multiplication factor to estimate stature from femur is

(A) 3.8

(B) 4.8

(C) 5.8

(D) 6.8

Answer: (A)

 

47. The following is not a component of Gustafson’s method:

(A) Attrition

(B) Dentition

(C) Root resorption

(D) Cementum Apposition

Answer: (B)

 

48. The following formula is used for the determination of stature:

(A) Gustafson’s

(B) Karl Pearson’s

(C) Harrison Gilroy

(D) Kastle Meyer

Answer: (B)

 

49. A fetus become viable by the age ofwww.netugc.com

(A) 6 months

(B) 7 months

(C) 8 months

(D) 9 months

Answer: (B)

 

50. The total number of torsal bones in a person aged 12 years is

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Answer: (C)

Comments