2012 December UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science, Paper III

1. Match the following:

List – I                        List – II

a. Inquest                    i. Cross examination

b. Conduct Money      ii. Police

c. Leading Question    iii. Body of evidence

d. Corpus delect          iv. Witness

Codes:

      a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iii ii iv i

(C) iv i iii ii

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

 

2. Conduct money is paid for

(A) Conducting an autopsy

(B) Chemical analysis

(C) Collecting evidentiary material at crime scene.

(D) Appearing in a court as witness.

Answer: (D)

 

3. Which of the following types of inquests are presently held in India?

(A) Coroner and Police

(B) Police and Magistrate

(C) Magistrate and Coroner

(D) Police and Medical Examiner

Answer: (B)

 

4. The scales of hair can be preserved with the help of

(A) Wax cast

(B) Nail polish

(C) Plaster of Paris cast

(D) Plasticine

Answer: (B)

 

5. The term ‘Expert evidence’ is defined in section

(A) 45, Indian Evidence Act

(B) 131, Indian Evidence Act

(C) 45, Criminal Procedure code

(D) 131, Criminal Procedure code

Answer: (A)

 

6. Gas chromatography was developed by

(A) G.D. Kohler and K. Thide

(B) Henry and Pascal

(C) Piobert and Pascal

(D) Leduce and K. Thide

Answer:(A)

 

7. Chromatography was first reported by

(A) Ramsey

(B) Henry

(C) Pascal

(D) Leduce

Answer: (A)

 

8. Copy prepared by superimposing the document is called:

(A) Traced forgery

(B) Simulated forgery

(C) Free tend forgery

(D) Asymetrical forgery

Answer: (A)

 

9. Within a monochrometer, the necessary collimation and focussing are performed by:

(A) Mirrors

(B) Detectors

(C) Prisms

(D) Photo tubes

Answer: (A)

 

10. Match the instrument with the detector.

List – I                                                            List – II

i. Atomic Absorption Spectrometer                a. Thermal conductivity

ii. Infra Red Spectrometer                              b. Hypersensitive Photoplate

iii. Emission Spectrograph                              c. Golay

iv. Gas liquid Chromatography                       d. Photomultiplier Tube

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iv iii ii

(C) i iii iv ii

(D) iii iv iii i

Answer: (A)

11. Optical components in UV spectrometer are made up of:

(A) Glass

(B) Quartz

(C) Sodium-Halide Bromide

(D) Plastic

Answer: (B)

 

12. Conventional electrophoretic techniques resolve allelic products of

PGM locus into one of these phenotypes:

(A) 1, 1-2 and 2

(B) 1, 1-1 and 2

(C) 1, 2-2 and 2

(D) 2, 1-1 and 1

Answer: (A)

 

13. Seminal fluid choline originate from thewww.netugc.com

(A) Seminal vesicle

(B) Sertoli’s cell

(C) Leydig cell

(D) Prostate

Answer: (C)

 

14. Assertion (A): Foetal and adult haemoglobin can be differentiated in its globin component.

Reason (R): Because the adult haemoglobin is denatured by alkali while the foetal one is not.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is correct but (A) is incorrect.

Answer: (A)

 

15. One of the following tests is used to determine the species of origin from blood stain:

(A) Acid phosphate

(B) Teichmann

(C) Fluorescence

(D) Immuno precipitation

Answer: (D)

 

16. The following typing is used to determine the both sex from a biological specimen:

(A) Mt. STR typing

(B) Amelogenin typing

(C) PCR typing

(D) Y-STR typing

Answer: (B)

 

17. Richest concentration of choline in the spermatic fluid was determined by

(A) Jhonston (1896)

(B) Davis and Wilson (1974)

(C) Fletcher et al (1935)

(D) Florence (1886)

Answer: (C)

 

18. Considering mode of administration, poison acts more rapidly when:

(A) Inhaled in gaseous state

(B) Injected intramuscularly

(C) Injected subcutaneously

(D) Applied to skin

Answer: (A)

 

19. Match the following:

List – I                        List – II

a. Cardiac                    i. Brucine

b. Deleriant                 ii. Calotropin

c. Spiral                       iii. Aconitine

d. Irritant                     iv. Cannabinoid

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

20. Radioactivity of a substance can be measured by

(A) TCD detector

(B) MCT detector

(C) EC detector

(D) Geiger Muller counter

Answer: (D)

21. Following is the active component of marking nut:www.netugc.com

(A) Semicarpol

(B) Semicarpine

(C) Semicarbine

(D) Semicarmine

Answer: (A)

 

22. Following test is a confirmatory test for phenol

(A) Ware’s Nitrite Test

(B) Cobalt Thiocyanate Test

(C) Vitali’s Test

(D) Marqui’s Test

Answer: (A)

 

23. Rectified spirit as preservative is contra-indicated in cases of poisoning by:

(A) Alcohol

(B) Phosphorus

(C) Acetic acid

(D) All of above

Answer: (D)

 

24. HMX contains

(A) Cyclotetra Methylene Tetranitramine

(B) Ammonium Nitrate

(C) Nitro-Glycerine

(D) Cyclo-Trimethylene Tri-nitrate

Answer: (A)

 

25. It is not used as a primer in cartridge:

(A) Hg fulminate

(B) Ammonium nitrate

(C) Lead azide

(D) Lead styphnate

Answer: (B)

 

26. Wads and cushion wads are found in:

(A) 7.62 mm cartridge

(B) 0.303” cartridge

(C) 12 bore cartridge

(D) None of the above

Answer: (C)

 

27. Snap haunt is a

(A) 12 bore gun

(B) Flintlocks muzzle loader

(C) Improvised gun

(D) Carbine

Answer: (B)

 

28. Following column packing materials are available in HPLC:

(A) Microporous

(B) Pellicular

(C) Bonded Phase

(D) All of above

Answer: (D)

 

29. The number of land and grooves in 32 revolvers is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (C)

 

30. The number of LG pellets in 12 bore cartridge is

(A) 1

(B) 4

(C) 6

(D) 8

Answer: (C)

 

31. Teaching of Forensic Science for the first time in India was started in 1959 at the following place:

(A) Delhi

(B) Hyderabad

(C) Patiala

(D) Sagar

Answer: (D)

 

32. Match the following:

List – I                                                List – II

Firearm                                                Trigger pull in pound

a. Ordinary shot gun                           i. 31/2 to 41/2 pound

b. Pistol                                               ii. 3-4 pound

c. Revolver Double Action                 iii.16-20 pound

d. Service Rifle                                   iv. 6-7 pound

Codes:

     a b c d

(A) i ii iii iv

(B) i iv ii iii

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

 

33. In a firearm case, casuality criteria for man is:

(A) 58 ft / pound

(B) 60 ft / pound

(C) 62 ft / pound

(D) 65 ft / pound

Answer: (A)

 

34. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:

(A) 10% gelatin gel block

(B) 20% gilatin gel block

(C) 10% agar gel block

(D) 20% starch gel block

Answer: (B)

 

35. Firing Pin marks of a gun are:

(A) Compression marks

(B) Cut marks

(C) Striatian marks

(D) Repeatative marks

Answer: (A)

 

36. The human genome contains about _______ DNA molecules per diploid geneme.

(A) 4 X 109

(B) 5 X 109

(C) 6 X 109

(D) 7 X 109

Answer: (C)

 

37. The writing on charred document can be restored by:

(A) Reflected light

(B) Ultraviolet rays

(C) Infrared Photography

(D) None of these

Answer: (C)

 

38. The most common means of identification of faeces sample is by the detection of

(A) Ptylin

(B) Glycogen

(C) Urobilinogen

(D) Creatin

Answer: (C)www.netugc.com

 

39. Tailing of a wound is seen in

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Laceration

(D) Incised wound

Answer: (D)

 

40. Scalds are caused by

(A) Dry heat

(B) Moist heat

(C) Joule burn

(D) Filigree burns

Answer: (B)

 

41. A brownish colored scab over an abrasion is formed by

(A) < 24 hours

(B) 2-3 days

(C) 5-7 days

(D) 10-15 days

Answer: (B)

 

42. Apart from humans, P30 in seminal stain is found in

(A) Cat

(B) Fowl

(C) Rat

(D) Cow

Answer: (A)

 

43. In vehicle accident, tyre marks on body is suggestive of:

(A) Run over

(B) Primary impact

(C) Secondary impact

(D) Tertiary impact

Answer: (A)

 

44. Match the following in case of deciphering of secret writings:

List – I                                    List – II

a. Soap                                    i. heat

b. Milk                                     ii. Ferric compounds

c. Sodium Chloride                 iii.water

d. Potassium thiocyanate        iv.silver nitrate

Codes:

      a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv iii i ii

(C) ii i iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

45. The following is a suitable material for casting of tool marks:

(a) Wax

(b) Plasticine

(c) Woodsmetal

(d) Faxfilm

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (a) and (d) are correct.

Answer: (C)

 

46. Pyrolysis gas chromatography is useful technique for characterization of the following paint constituents:

(A) Pigment

(B) Binder

(C) Lacquer

(D) Solvent

Answer: (B)

 

47. Radial fractures on glass, surface starts on:

(A) Side of impact

(B) Opposite side of impact

(C) Edge of the glass

(D) Corners of the glass

Answer: (B)

 

48. “Davidson Body” is present in

(A) Basophil

(B) Neutrophil

(C) Lymphocyte

(D) Monocyte

Answer: (B)

 

49. Shoval shaped incisors are found amongst

(A) Mongoloids

(B) Negroid

(C) Aboriginal Australians

(D) Eskimos

Answer: (A)

 

50. Boyde’s formula helps to determine

(A) Age

(B) Sex

(C) Stature

(D) Race

Answer: (A)

 

51. The following is not a feature of autemortem burns?

(A) Cherry red color of blood

(B) Soot in the airways

(C) Blisters over skin

(D) Inflamation of skin

Answer: (C)

 

52. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?

(A) Coronal

(B) Frontal

(C) Sagittal

(D) Lamdoid

Answer: (B)

 

53. The centre of ossification for the iliac crest appears by the age of

(A) 12 years

(B) 14 years

(C) 16 years

(D) 21 years

Answer: (B)

 

54. The following is most likely to develop individual characteristics when it is used a lot:

(A) Typewriting

(B) Ink jet printing

(C) Dot matrix printing

(D) Laser jet printing

Answer: (A)

 

55. Indented writing means:

(A) Invisible writing

(B) Coding

(C) Marginal writing

(D) Sub-surface impressions

Answer: (D)

 

56. Assertion (A): For comparison purpose of handwriting non-request standards are also desirable.

Reason (R): They are free of intentional disguise.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but, (R) is false.

(D) (A) is false but, (R) is true.

Answer: (A)

 

57. The following percentage of ridge matching is a positive proof of matching in striation tool marks examination:

(A) 30%

(B) 40%

(C) 50%

(D) 60% and above

Answer: (D)

 

58. As per “Rule of Nine”, the surface area of the body involved for the trunk is

(A) 9%

(B) 18%

(C) 27%

(D) 36%

Answer: (D)

 

59. Signatures on cheques, drivers license and other official documents are examples of:

(A) Request writings

(B) Non-request writings

(C) Exhibits

(D) All of above

Answer: (B)

 

60. Acroreaction test helps to identify a

(A) Entry wound of filigree burn

(B) Exit wound of filigree burn

(C) Entry wound of joule burn

(D) Exit wound of joule burn

Answer: (C)

 

61. Cremains refers to the study of

(A) Buried body

(B) Cremated remains

(C) Skeletal remains

(D) Decomposing body

Answer: (B)

 

62. Area of “contact flattening” is associated with

(A) Cooling of body

(B) Hypostasis

(C) Rigor mortis

(D) Putrefaction

Answer: (B)

 

63. Assertion (A): Blood less dissection of neck structures is recommended in deaths due to strangulation.

Reason (R): It allows identifying and excluding post-mortem artefacts.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is wrong

(B) Both (A) and (R) are correct

(C) (A) is incorrect but (R) is correct

(D) (A) and (R) are incorrect

Answer: (B)

 

64. Bobbit syndrome is

(A) Mutilation of breast by male partner

(B) Mutilation of vagina by male partner

(C) Mutilation of face by female partner

(D) Mutilation of penis by femalepartner

Answer: (D)

 

65. Organophorous compounds and carbamates are powerful inhibitors of

(A) Cholin esterase

(B) Acetylcholin esterase

(C) Monoacetylcholin esterase

(D) None of the above

Answer: (A)

 

66. In handwriting, a short initial or terminal stroke is called:

(A) Hook

(B) Hiatus

(C) Spur

(D) Staff

Answer: (C)

 

67. Following devised the starch-iodine test to determine the presence of semen

(A) Willott

(B) E.M. Southern

(C) Roberts

(D) Ouchterlong

Answer: (C)

 

68. The cutting of barrel length in shotgun causes

(A) Decrease in dispersion of pellets

(B) Increase in dispersion of pellets

(C) No change in dispersion of pellets

(D) Distortion of pellets

Answer: (B)

 

69. Pressure start curve inside the barrel determines

(a) Temperature of projectile

(b) Trajectory of projectile

(c) Velocity of projectile

(d) Striking energy of projectile

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)

 

70. The stamped serial number on barrel can be restored by

(A) Hydrofluoric acid

(B) FeCl3 reagent

(C) CuCl2 reagent

(D) AgCl reagent

Answer: (C)www.netugc.com

 

71. Musket is a

(A) Muzzle loader

(B) Rifled arm

(C) Carbine

(D) A shoulder firearm with smooth bore barrel

Answer: (D)

 

72. In bullet projectory the maximum range can be attained if the angle of projection is:

(A) 30°

(B) 45°

(C) 40°

(D) 75°

Answer: (B)

 

73. The energy of the projectile is calculated by

(A) Mgh

(B) MR

(C) MV2

(D) 1/2 MV2

Answer: (D)

 

74. Assertion (A): In shotgun, the dispersion of pellets is more in the true cylinder gun than choked gun.

Reason (R): Choking of barrel is not related to dispersion of pellet.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect

(D) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (C)

 

75. Dumdum Bullet is so called becaus :

(A) Tip is chiselled off.

(B) It is made of Cu and Ni.

(C) It is very small bullet.

(D) Its velocity is very high.

Answer: (A)

Comments