2013 December UGC NET Solved Question Paper in Folk Literature, Paper III

1. The name of the discipline that deals with the laws of language is

(A) Grammatology

(B) Poetics

(C) Linguistics

(D) Lexicology

Answer: (C)

 

2. The author of ‘The Study of Folklore’:

(A) Alan Dundes

(B) Franz Boas

(C) Victor Turner

(D) Sigmund Freud

Answer: (A)

 

3. Lauri Honko belongs to

(A) Denmark

(B) Norway

(C) Finland

(D) Sweden

Answer: (C)

 

4. The author of ‘Sacred Books of the East’ is

(A) Andrew Lang

(B) Axel Olrick

(C) Max Muller

(D) James Frazer

Answer: (C)

 

5. The martyrdom of Hazarat Imman Hussain is celebrated as

(A) Mohurram

(B) Milad-un-Nabi

(C) Ramzan

(D) Bakrid

Answer: (A)

 

6. Art of subversion is associated with

(A) Stith Thompson

(B) Alan Dundes

(C) E.B. Taylor

(D) Jack Zipes

Answer: (D)

 

7. The concept of Multiforms was advocated by

(A) Lauri Harvilathi

(B) Anna-Leena Siikala

(C) John Holbek

(D) Lauri Honko

Answer: (D)

 

8. Diffusion of Folktales is demonstrated by

(A) Max Muller

(B) Redfield

(C) Theodore Benfy

(D) Edward Taylor

Answer: (C)

 

9. The Hermeneutic method is a

(A) Utilitarian approach

(B) Textual approach

(C) Quantitative approach

(D) Developmental approach

Answer: (B)www.netugc.com

 

10. The folk epic ‘Khamba Thoibi’ belongs to

(A) Meghalaya

(B) Manipur

(C) Mizoram

(D) Assam

Answer: (B)

11. ‘Folklore’ was adopted in place of the cumbersome phrase

(A) Popular Antiquities

(B) Peasant culture

(C) Volkskunde

(D) Popular culture

Answer: (A)

 

12. ‘The Legends of Punjab’ is authored by

(A) G.H. Damant

(B) R.C. Temple

(C) Jonas Balys

(D) Verrier Elwin

Answer: (B)

 

13. Which one of the following is a live presentation, that never repeats identically?

(A) Ritual

(B) Custom

(C) Habit

(D) Performance

Answer: (D)

 

14. ‘A body of Oral traditional narratives that are told by a people about themselves.’ –

(A) Folk History

(B) Personal Narratives

(C) Legend

(D) Myth

Answer: (A)

 

15. ‘Ardhanariswar’ stands for

(A) half male animal half female

(B) half male half female God

(C) half male half female

(D) half female half serpent

Answer: (C)

 

16. Oedipus Complex is

(A) Libidinal feelings of daughter towards father

(B) Libidinal feelings of son towards mother

(C) Libidinal feelings of sister towards brother

(D) Libidinal feelings of brother-in-law towards sister-in-law

Answer: (B)

 

17. Totem is a sacred entity stands for the

(A) Exogamous identify

(B) Endogamous identify

(C) Sacrificial feast

(D) Clan’s sign

Answer: (D)

 

18. The ‘context’ refers to

(A) situation in which folklore text is written

(B) the environment in which folklore is recycled

(C) the environment in which the folklore text is embedded

(D) situation in which ‘folklore’ text is communicated.

Answer: (C)

 

19. Which are the Indian scholars on Folklore?

(A) Satyendra, Ravinder Bhramar, Premchand

(B) S.R. Sharma, Krish Dev Upadhyay, Gulab Rai

(C) Devendra Satyarthi, Satyendra, Shyam Parmar

(D) Hazari Prasad Dwivedi, Ram Chandra Shukla, Dharamveer Bharati

Answer: (C)

 

20. Devdasi dance is performed at

(A) Temples

(B) Fairs

(C) Festivals

(D) Carnival

Answer: (A)

21. The historical-geographical theories of folklore are

(i) Origin and Migration

(ii) Solar mythology and Psychoanalysis

(iii) Cultural Evolution and Neo-Darwinism

(iv) Diffusion and Finnish method

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (iii) and (iv) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

22. The concept of ‘rites of passage’ was studies by

(i) Milton Singer

(ii) Van Gennep

(iii) Bronislaw Malinowski

(iv) Victor Turner

(A) (i) and (iii) are correct

(B) (ii) and (iv) are correct

(C) (ii) and (iv) are correct

(D) (iv) and (i) are correct

Answer: (B)

 

23. ‘Id’ in human mind functions on the

(i) Principle of Pleasure

(ii) Principle of Reality

(iii) Principle of Immediacy

(iv) Principle of Self Actualization

(A) (ii) and (iii) are correct

(B) (i) and (ii) are correct

(C) (i) and (iv) are correct

(D) (iii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

24. ‘Folklorismus’ is defined as

(i) Folklore in the context

(ii) Folklore in out of context

(iii) Verbal art as performance

(iv) Playful imitation of folkmotifs

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (A)

 

25. Victorian school of Folklorists led by

(i) Andrew Lang

(ii) E.B. Taylor

(iii) Edwin Sidney Hartland

(iv) Alan Lomax

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (i) and (iii) are correct

Answer: (D)

 

26. The first exponent of comparative philosophy and comparative mythology is

(i) German indologists

(ii) T. Benfy

(iii) Orientalists

(iv) Max Weber

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iv) are correct

(D) (i) and (iii) are correct

Answer: (A)

 

27. Epic laws are

(i) Laws governing composition of prose narratives.

(ii) Laws defining the structure of folk narratives.

(iii) Laws pertaining to the patterning of events in folklore.

(iv) Laws governing the composition of literary texts.

(A) (iii) and (iv) are correct

(B) (i) and (ii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

28. In post-modern ethnography

(i) the subject and object divide is merged.

(ii) no hierarchy of relationships

(iii) mono authorship of the text

(iv) boundaries are fixed

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (i) and (ii) are correct

(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (C)

 

29. Paul Ricoeur Contributed to

(i) The question of narrative in contemporary historical theory.

(ii) Interpretation theory: Discourse and surplus of meaning.

(iii) The value of narrativity in the representation of reality

(iv) Time and Narrative

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (iii) and (iv) are correct

(C) (i) and (iv) are correct

(D) (i) and (iii) are correct

Answer: (C)

 

30. Hermeneutics deals with

(i) Story telling

(ii) Textual interpretation

(iii) Narrative inquiry

(iv) Language, reflections, understanding and self

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

31. The concept of myth-ritual is associated with

(i) Rodger Abrahams and Hans Moser

(ii) Bronislaw Malinowski and E.B. Taylor

(iii) Regina Bendex and Alan Dundes

(iv) James Frazer and Mircea Eliade

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (A)

 

32. C.P. Brown and J.A. Boyle are connected with

(i) Telugu Ballad Poetry

(ii) Assamese Epic Collection

(iii) Naga Oral Literature

(iv) Andhra Epic Collection

(A) (iii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iv) are correct

(C) (i) and (iii) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

33. Emic unit is

(i) Structural feature

(ii) Tale type feature

(iii) Insider’s view

(iv) Outsider’s view

(A) (ii) and (iii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iv) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

34. Folkspeech includes

(i) Greeting

(ii) Spoonerism

(iii) Lyrics

(iv) Lamentations

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (A)

 

35. The term ‘morphology’ is borrowed from which discipline and by whom?

(i) Zoology

(ii) Botany

(iii) V.J. Propp

(iv) Alan Dundes

(A) (ii) and (iii) are correct

(B) (iii) and (i) are correct

(C) (ii) and (iv) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (A)

 

36. Identify the fixed phrase genres:

(i) Joke

(ii) Proverb

(iii) Curse

(iv) Riddle

(A) (i) and (iv) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (i) and (iii) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

37. The concept of Intertextuality refers to what and theoritised by whom?

(i) Text leading to another text

(ii) Text produced as interpretation to text

(iii) Julia Kristeva

(iv) Julius Khrone

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

38. Folkmedicine have

(i) Version and variation

(ii) Primitive worldview

(iii) Folkmedicine repertory

(iv) Oral culture representation

(A) (ii) and (iii) are correct

(B) (iii) and (iv) are correct

(C) (i) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

39. Which of the following pair is not correct?www.netugc.com

(A) Bengal – Chhau

(B) Uttar Pradesh – Raslila

(C) Gujarat – Nautanki

(D) Maharashtra – Tamasha

Answer: (C)

 

40. “What Bengalis did with their pen, the Bhojpuris did with their......”

(A) Sword

(B) Dance

(C) Music

(D) Stick

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Ethnography method is ‘an attempt to grasp the native’s point of view and see his world through his eyes’.

Reason (R): Ethnography research is a method of studying cultures in which researches do not immerse themselves in a cultural life of the folk as the folk live because objectivity in observation is far from truth.

Codes:

(A) Both (A) and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) is true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

42. Assertion (A): The feminist folklore scholarship was initiated to identify and validate critically women’s traditions paving the way for the utilization of feminist theory at all levels of data collection and analysis.

Reason (R): Conscious and unconscious gender biases, especially biases against women, have pervaded the discipline of folklore since its inception.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

Answer: (B)

 

43. Assertion (A): Field work information is gathered with various media: note books, film and video cameras and audio recorders.

Reason (R): Because field work is the first hand observation and documentation of folklore.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is the correct explanation.

(D) (A) is false and (R) is not correct.

Answer: (C)

 

44. Assertion (A): Gesture is the movement of the body including the face that expresses an idea or emotion.

Reason (R): The study of such movement is called kinesics and considered by folklorists as the paralinguistics of folklore performance.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) and (R) is false.

(C) (A) is true and (R) is false explanation.

(D) (A) is true and (R) is correct explanation.

Answer: (D)

 

45. Assertion (A): The works of linguists such as Roman Jacobson and Peter Bogatyrev served as the basis for the formation of the structural and semantic approach in folklore studies.

Reason (R): The works of linguists such as Sanssure and Chomsky served as the basis for the formation of the ethnography of communication approach in folklore studies.

Codes:

(A) Both (A) and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) is true.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (A)

 

46. Assertion (A): Magic is always religious, but religion is not always magical.

Reason (R): Religion is an institutional form and magic is the beliefs and practices of actual believers.

Codes:

(A) Both (A) and (R) is false.

(B) (A) false and (R) is the correct explanation of the (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of the (A).

Answer: (D)

 

47. Assertion (A): Indian Folklore itself identifies various folkgroup and assigns them stereotypical characteristics.

Reason (R): The phenomenon is an excellent example of metafolklore.

Codes:

(A) Both (A) and (R) is correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is false and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

48. Assertion (A): The true proverb is always a complete sentence, varies slightly in form, and usually expresses some general truth or wisdom.

Reason (R): Such sayings are termed ‘fixed phrase’ kinds of oral folklore and the variation comes in their meanings and uses in practical context.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) is not correct (R) is correct.

(C) (A) is correct (R) is partially correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

49. The Proppian analysis of Fairy tales observe the following sequence of functions:

(A) Interdiction, Violation, Reconnaissance, Absentation

(B) Absentation, Interdiction, Violation, Reconnaissance

(C) Violation, Interdiction, Absentation, Reconnaissance

(D) Reconnaissance, Violation, Absentation, Interdiction

Answer: (B)

 

50. The evolutionary stages of human society are put in a sequence by the social scientists as

(A) Ancient Society, Medieval Society, Modern Society

(B) Primitive Society, Tribal Society, Feudal Society, Industrial Society

(C) Medieval Society, Modern Society, Post Modern Society

(D) Primitive Society, Medieval Society, Modern Society

Answer: (A)

 

51. The ritual process is ordered as

(A) Separation, Transition, Liminality

(B) Liminality, Incorporation, Transition

(C) Separation, Liminality, Incorporation

(D) Transition, Incorporation, Liminality

Answer: (C)

 

52. Sequential order of the scholars contributed for the development of the folkloristic

(A) Max Muller, Edward Said, T. Benfy, Redfield

(B) Max Muller, Karle Krohn, Franz Boas, Alan Dundes

(C) Richard Dorson, William Bascom, Axel Orlik

(D) Stith Thompson, Richard Bauman, Ben Amos

Answer: (B)

 

53. Order the propounders – Max Muller, Stitch Thompson, V.J. Propp, Levi- Strauss with concepts below:

I. Disease of Language

II. My theme

III. Function

IV. Tale-type

(A) I, IV, III, II

(B) IV, I, II, III

(C) III, II, IV, I

(D) II, III, I, IV

Answer: (A)

 

54. Identify the profounders of the concepts- Derrida, Barthes, Reoccur and Haden-White in the order of sequence:

I. Deconstruction

II. Readerly and writerly text

III. Meta history

IV. Hermeneutic Interpretation

(A) II I III IV

(B) IV I II III

(C) I II IV III

(D) III II IV I

Answer: (C)

 

55. The folk song traditions Paddana, Oppari, Bhajana and Gobbi – belong to states of

(A) Andhra Pradesh

(B) Karnataka

(C) Uttar Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer: (B)

 

56. Identify the correct order of editors of the book, ‘Indian Folklore part-II’.

(A) D.P. Pattanayak, Peter J. Claus, J. Handoo

(B) J. Handoo, Peter J. Claus, D.P. Pattanayak

(C) D.P. Pattanayak, J. Handoo and Peter J. Claus

(D) Peter J. Claus, J. Handoo and D.P. Pattanayak

Answer: (D)

 

57. Match the following List – I with List – II:

List – I                                                                        List – II

a. Tirukutta                                                                  i. Andhra Pradesh

b. Jambapurana                                                           ii. Tamil Nadu

c. Baul                                                                         iii. Kerala

d. Theyyam                                                                 iv. Bengal

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii iv i

(C) iv i ii iii

(D) iii iv i ii

Answer: (A)

 

58. List – I                                                                  List – II

a. Cultural performance                                              i. Victor Turner

b. Communitas                                                            ii. Alan Lomax

c. Etic and Emic                                                          iii. Milton Singer

d. Song style and musical cultures                              iv. Kenneth Pike

Codes:

       a b c d

(A) i iv iii ii

(B) ii iii i iv

(C) iii i iv ii

(D) i iv iii iv

Answer: (C)

 

59. List – I                                                                  List – II

a. Multiculturalism                                                      i. Public sphere

b. Folklorismus                                                            ii. Supernatural

c. Marchen                                                                 iii. Ethnic diversity

d. Myth                                                                       iv. Folktale

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii i iv ii

(C) i iv ii iii

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

60. List – I                                                                  List – II

a. Bharat Ke Loknritya                                               i. Jhaverchand Meghani

b. Folk literature of Gujarat                                        ii. Jawaharlal Handoo

c. Folklore research in India                                        iii. Shyam Parmar

d. A bibliography of Indian Folk literature                iv. Sankar Sengupta

Codes:

        a b c d

(A) iii ii iv i

(B) iv i ii iii

(C) iii i iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

61. List – I                                                                                          List – II

a. Folklore Resources and Research Centre (FRRC)                          i. New Delhi

b. Regional Resources Centre for Folk Performing Arts (RRC)        ii. Hyderabad

c. Centre for Folk Culture Studies (CFCS)                                        iii. Udupi

d. Indira Gandhi National Centre for Arts (IGNCA)                                    iv. Palayamkottai

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii i iii iv

(C) i iii ii iv

(D) iii i iv ii

Answer: (A)

 

62. List – I                                                                  List – II

a. Pakhangba                                                               i. Tamil Nadu

b. Aiyanaar                                                                  ii. Manipur

c. Beerappa                                                                 iii. West Bengal

d. Dakshina Roy                                                         iv. Andhra Pradesh

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv iii ii i

(C) ii i iv iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

63. List – I                                          List – II

a. Metafolklore                                    i. A live presentation

b. Performance                                    ii. Folklore about Folklore

c. Folklore                                           iii. Manipulation of folklore taking out of context

d. Folklorism                                       iv. Cultural product of a folk group

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iv iii ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (D)

 

64. List – I                                                                  List – II

a. The Star Husband Tale                                            i. Alan Dundes

b. The forgotten language                                           ii. Max Muller

c. Texture, Text and Context                                      iii. Stith Thompson

d. Malady of language                                                            iv. Erich Fromm

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv i ii iii

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

65. List – I                                          List – II

a. Folklore                                           i. Life history of recycling folklore

b. Applied folklore                              ii. The recycling of folk material in an extended environment

c. Folklore process                              iii. Folklore used for other purposes different from its original context

d. Second life of folklore                    iv. Collective traditional knowledge

Codes:

        a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv iii i ii

(C) i iii iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

66. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Deductive logic                – Data analysis

(B) Informant                          – Data collection

(C) Voice recorder                  – Data documentation

(D) Bibliography                     – Data taxonomy

Answer: (D)

 

67. Which one of the following pair is not correctly matched?

(A) The Origin of Species                   – Charles Darwin

(B) The Morphology of Folktale         – V. Propp

(C) Solar Mythology                           – Julius Jolly

(D) The Savage Mind                         – Claud Levi-Strauss

Answer: (C)

 

68. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Repetition of a verse by accompanists                             – Chorus

(B) Repeated independent elements attached to stanza         – Refrain

(C) Repeated smallest unit in a tale                                        – Motif

(D) Repeated rhythmic utterance in healing practice             – Folk medicine

Answer: (D)

 

69. Which one of the following pairs is not correctly matched:

(A) Alan Dundes – Motifeme

(B) Alan Dundes – Morpheme

(C) Alan Dundes – Allomotifs

(D) Alan Dundes – Behaviourisms

Answer: (D)

 

70. Which one of following pairs is correctly matched:

(A) The concept of thick description              – Clifford Geertz

(B) The concept of thick description              – Clifford Anthony

(C) The concept of thick description              – E.B. Taylor

(D) The concept of thick description              – Michel Focault

Answer: (A)www.netugc.com

 

71. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) ‘Orality and Literacy’ is authored by       – Walter J. Ong

(B) ‘Orality and Literacy’ is authored by       – Jam Vansina

(C) ‘Orality and Literacy’ is authored by       – Alan Dundes

(D) ‘Orality and Literacy’ is authored by       – Peter Claus

Answer: (A)

 

72. The morphological model of V. Propp displaced

(A) the structural model of Levi-Strauss

(B) the formalistic model of Russia and America

(C) the taxonomic model of Anti Aarne

(D) the functional model of Linda Degh

Answer: (B)

 

73. The major contribution of sociolinguistics is towards the study of

(A) Urban Legend Process

(B) Primitive myth-making process

(C) Epic composition process

(D) Folklore communication process

Answer: (D)

 

74. Myth analysis illustrates _______

I. Autochthonous origin of human kind

II. Incestuous relations

III. Etiology of belief

IV. Zoomorphic origin of mankind

(A) I and III are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (A)

 

75. The semeotic analysis is based on

I. Discourse and signification

II. Signifier and Signified

III. Icon and Symbol

IV. Competence and Performance

(A) I and IV are correct.

(B) III and IV are correct

(C) II and I II are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (C)

Comments