2012 June UGC NET Solved Question Paper in Folk Literature, Paper III

1. ‘Who are the folk? Among others we are’ stated by

(A) Stuart Blackburn

(B) Rozar Abraham

(C) Barre Toelken

(D) Alan Dundes

Answer: (D)

 

2. ‘Wisdom of many and wit of one’ is a

(A) Riddle

(B) Folktale

(C) Proverb

(D) Folksong

Answer: (C)

 

3. The name of the discipline that deals with the laws of language is

(A) Sociology

(B) Literature

(C) Linguistics

(D) Psychology

Answer: (C)

 

4. The quest of identity is the thrust area of

(A) Folklore

(B) History

(C) Economics

(D) Psychology

Answer: (A)

 

5. Avanculocal custom of marriage is prevalent in

(A) Negroid

(B) Aryan

(C) Dravidian

(D) Mongoloid

Answer: (C)

 

6. The Malabar Muslims are known as

(A) Shaik

(B) Pathan

(C) Sayed

(D) Mapilla

Answer: (D)

 

7. The editor of ‘Folklore’

(A) Shankar Sengupta

(B) Jawaharlal Handoo

(C) L. P. Vidyarthi

(D) Vanamamalai

Answer: (A)

 

8. Kenneth Pike has stated that feature mode, manifestation mode and distribution mode are the characteristic features of

(A) Emic Unit

(B) Type

(C) Etic unit

(D) Motif

Answer: (A)

 

9. ‘The way a people characteristically looks outward upon universe’ is called as

I. Wordview

II. Folk Religion

III. Folk Ritual

IV. Cosmogony

(A) II and III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)

 

10. Ethno-Musicology is featured by

I. Phonometrics

II. Choriometrics

III. Cantometrics

IV. Rhetoric

(A) I, II and III are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (A)

11. The fixed phrase genre is

I. Proverb

II. Cursewww.netugc.com

III. Ethnic slur

IV. Saying

(A) I and III are correct.

(B) I and IV are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (B)

 

12. The concept of folklore process is associated with

I. Ben – Amos

II. Lauri Hanko

III. Analina Sikala

IV. Theoder Benfey

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)

 

13. Folklore in Mass Media:

I. Public Folklore

II. Fakelore

III. Popularlore

IV. Applied Folklore

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (B)

 

14. ‘Chhau’ is performed in

I. Assam

II. Bengal

III. Jharkhand

IV. Odisha

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (D)

 

15. R. S. Boggs classification of folklore into Groups, Categories, Types and subdivisions is called

(A) Archival cataloguing system

(B) Library cataloguing system

(C) SPSS cataloguing system

(D) Artifact cataloguing system

Answer: (B)

 

16. The constant actions of variable characters are:

(A) Interdiction

(B) Liquidation

(C) Function

(D) Designation

Answer: (C)

 

17. The personality that one projects to the outside world to gain the approval of the society is termed as:

(A) Anima

(B) Super Ego

(C) Persona

(D) Extrovert

Answer: (C)

 

18. ‘Golden Bough’ is authored by

(A) A. S. Goldenweiser

(B) J. G. Frazer

(C) E. B. Taylor

(D) L. H. Morgan

Answer: (B)

 

19. The ‘Solar Mythology’ is associated with

(A) Malinowski

(B) Levi-Strauss

(C) Stith Thompson

(D) Max Muller

Answer: (D)

 

20. The concept of Liminality is associated with

(A) Alan Dundes

(B) Victor Turner

(C) Emilie Durkhiem

(D) Mircea Eliade

Answer: (B)

21. ‘Lai Haraoba’ is a festival of

(A) Assam

(B) Mizoram

(C) Manipur

(D) Nagaland

Answer: (C)

 

22. The case study method is

(A) Quantitative method

(B) Survey method

(C) Ethnography method

(D) Qualitative method

Answer: (D)

 

23. Proppian analysis is based on the genre of folklore:

(A) Fairy Tale

(B) Epic

(C) Ballad

(D) Myth

Answer: (A)

 

24. The concept of Allo-motifeme is propounded by

(A) Andrew Lang

(B) Franz Boas

(C) Alan Dundes

(D) Roman Jakobson

Answer: (C)

 

25. Identify which art form does not come under folk performance:

(A) Koodiyattam

(B) Terakuthu

(C) Gidha

(D) Bihu

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): ‘Folklore is artistic communication in small group.’

Reason (R): Folklore in the context has no dichotomy between process and product.

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): Folklore is considered as the relics of the civilization by profounders of the Evolution Theory.

Reason (R): Civilization does not reflect advancement.

(A) (A) is false and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) is false and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

28. Assertion (A): The pressures of the id and super-ego cause repression, which results in dreams.

Reason (R): Individual fantasies cause dreams.

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) is correct explanation and (R) is false.

(C) (A) is false explanation and (R) is correct.

(D) (A) is false and (R) is correct explanation.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): Ethnographic method is the description of physical features of the earth.

Reason (R): Earth comprises all human races.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (D)

 

30. Assertion (A): The study of Folklore is static.

Reason (R): Folklore archive is the depository of verbal and nonverbal genres.

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is false and (R) is not correct explanation.

(D) (A) is correct, but (R) is wrong.

Answer: (C)

 

31. Assertion (A): Legend is a narrative which is wholly created out of Fantasy.

Reason (R): Place and time referred in the legend are believed as true.

(A) (A) is wrong (R) is correct.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is correct, (R) is wrong.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): Durgapuja is the symbolic celebration of victory over evil.

Reason (R): The myth is the explanation for Durgapuja.

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) (A) is correct and (R) is also correct.

(C) Both explanation (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: (B)

 

33. Assertion (A): Television is a Mass Communication Media.

Reason (R): Television as Mass Media is controlled by masses.

(A) (A) is correct and (R) is wrong explanation.

(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Proverb functioning as a sentence by itself whereas idiom is part of a sentence.

Reason (R): Proverb and idiom are not cultural derivatives.

(A) (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) is wrong (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.

Answer: (B)

 

35. Assertion (A): Memorisation of text by a ballad singer is governed by oral formulaic.

Reason (R): Oral formulaic is dictated by the audience.

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): Finish method is basically diachronic.

Reason (R): Finish method consider only special texts for analysis.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is wrong.

(C) (A) is wrong and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

37. Assertion (A): Authentication of the accepted norms is one of the functions of folklore.

Reason (R): Folk behaviour is based on tradition.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is wrong.

(C) (A) is wrong and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

38. The book “Caste and Tribes of South India” is by

I. Heimenderf

II. Rangachary

III. Edgar Thurston

IV. Gopal Naika

(A) II and III are correct.

(B) I and IV are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (A)

 

39. Saussurian Concepts are:

I. Langere and Parole

II. Diachronic and synchronicwww.netugc.com

III. Conscious and unconscious

IV. Gross Constituent and Mytheme

(A) IV and III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) II and III are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (B)

 

40. Author of the ‘Savage Art’

(A) Theoder Benfey

(B) Malinowski

(C) Andrew Lang

(D) E. B. Tylor

Answer: (C)

 

41. Correct sequence of the concepts in ‘Folkloristics’ development.

(A) Solar Mythology, Structuralism, Performance centered, Cultural Metabolism

(B) Structuralism, Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism

(C) Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism

(D) Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology

Answer: (A)

 

42. Identify the order of ‘Young Turks’ of Folklore as given by Alan Dundes.

(A) Ben Amos, Roger Abrahams, Richard Bauman

(B) Roger Abrahams, Ben Amos, Richard Bauman

(C) Richard Bauman, Roger Abrahams, Ben Amos

(D) Ben Amos, Richard Bauman, Roger Abrahams

Answer: (A)

 

43. Identify the sequence of Research Process.

(A) Data collection, Literature Survey, Analysis, Report Writing

(B) Literature Survey, Data collection, Analysis, Report writing

(C) Literature Survey, Analysis, Report writing, Data collection

(D) Report writing, Literature Survey, Data collection, Analysis

Answer: (B)

 

44. Find out the chronological order of the development of Folkloristics.

(A) Folklorism, Folklore, Popular Antiquities, Public Folklore

(B) Popular Antiquities, Folklorism, Folklore, Public Folklore

(C) Popular Antiquities, Folklore, Folklorism, Public Folklore

(D) Public Folklore, Folklorism, Folklore, Popular Antiquities

Answer: (C)

 

45. Sequence the folklorists who are connected with historic – geographical method.

I. Kaarle Krohn

II. C. W. Von SyDow

III. Axel Orlik

IV. Julius Krohn

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) IV, I, III, II

(D) IV, II, I, III

Answer: (C)

 

46. Arrange folklore classification as done by Richard M. Dorson

I. Social Folk Custom

II. Oral Folklore

III. Performing Folk Arts

IV. Material Culture

(A) I, III, II, IV

(B) II, I, IV, III

(C) II, I, III, IV

(D) I, IV, II, III

Answer: (B)

 

47. Identify the order of cities having Kalamandalam, Manavsangrahalaya, Kalakshetra, Sangeet Natak Akadami.

I. New Delhi

II. Thrissur

III. Chennai

IV. Bhopal

Codes

(A) II, III, I, IV

(B) II, IV, III, I

(C) IV, III, II, I

(D) IV, II, III, I

Answer: (B)

 

48. Arrange the order of wind, percussion, string and mixed instruments:

I. Kinnera

II. Sarangi

III. Chanda

IV. Shehnai

Codes :

(A) I, III, II, IV

(B) II, I, IV, III

(C) IV, III, II, I

(D) IV, II, III, I

Answer: (C)

 

49. Sequence the festivals with places Rio, Madrid, San Francisco, Berlin:

I. Mardi Gras

II. Carnival

III. La Tomatina

IV. Love Parade

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) II, IV, III, I

(C) IV, III, II, I

(D) I, III, IV, II

Answer: (A)

 

50. Sequence the folk performances associated with States:

Mizoram, Manipur, Karnataka, Tamilnadu

I. Doddatta

II. Khuallam

III. Thabal Chong ba

IV. Karagatam

Codes :

(A) I, III, II, IV

(B) IV, I, II, III

(C) III, I, II, IV

(D) II, III, I, IV

Answer: (D)

 

No. 51 to 56 consists of two lists. Match List-I with List-II:

 

51. List – I (Art Form)                                    List – II (State of Origin)

I. Mohiniyattam                                              1. Andhra Pradesh

II. Lavani                                                        2. Odisha

III. Gotipua                                                     3. Kerala

IV. Kuchipudi                                                 4. Maharashtra

Code

       I II III IV

(A) 1 4 3 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 2 3

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

52. List – I (Concept)                                     List – II (Profounder)

I. Myth-Ritual                                     1. Van Gennp

II. Rites of Passage                             2. Edward Said

III. Orientalism                                   3. Malinowski

IV. Morphology of Folktale               4. Vladimir Propp

Code

      I II III IV

(A) 1 4 3 2

(B) 2 3 4 1

(C) 3 1 2 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (C)

53. List – I (Approach)                       List – II (Scholars)

I. Binary Opposition                           1. Kaarle Krohn

II. Comparative Philology                  2. Levi-Strauss

III. Historical Geographical Method  3. Richard Bauman

IV. Performance Approach                 4. Max Muller

Codes:

       I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 2 3 4 1

(C) 2 4 1 3

(D) 1 3 2 4

Answer: (C)

 

54. List – I (Books)                                         List – II (Author)

I. An Outline of Indian Folklore                    1. Sankar Sengupta

II. Theoretical Essays in Indian Folklore        2. Durga Bhagwat

III. Folklore and Folklife in India                  3. P. D. Goswami

IV. Folk Literature of Assam                         4. J. Handoo

Codes:

       I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 2 4 1 3

(D) 4 3 2 1

Answer: (C)

 

55. List – I (Epic)                                            List – II (States)

I. Siri                                                               1. Rajasthan

II. Prithwiraj Raso                                          2. Manipur

III. Khamba Thoibi                                         3. Tamil Nadu

IV. Silappathikaram                                        4. Karnataka

Codes:

       I II III IV

(A) 4 1 2 3

(B) 2 4 3 1

(C) 3 2 4 1

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

 

56. List – I (Scholar)                                       List – II (Area of Study)

I. Homi Bhaba                                                1. Performance Studies

II. Hayden White                                            2. Cultural Studies

III. Clifford Geertz                                         3. Historical Studies

IV. Joel Sherzer                                              4. Post-Colonial Studies

Codes:

      I II III IV

(A) 1 3 2 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 4 1 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)

 

57. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Panchatantra was translated into Hindi by : George Muller

(B) Panchatantra was translated into English by : Theodore Benfey

(C) Panchatantra was translated into German by : Max Muller

(D) Panchatantra was translated into Hebrew : Roger Abrahams

Answer: (B)

 

58. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Cauvery : Andhra Pradesh

(B) Brahmaputra : Assam

(C) Satluz : Uttar Pradesh

(D) Mahanadi : Punjab

Answer: (B)

 

59. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Munda : Jharkhand

(B) AO-Naga : West Bengal

(C) Irula : Maharashtra

(D) Khond : Kerala

Answer: (A)

 

60. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(A) ‘Folklore comes early an stays late in the lives of all of us’ : Richard Bauman

(B) ‘Folklore is the survival of the past refuses to die’ : Francis Potter

(C) ‘Folklore is the weapon of class conflict’ : Y. M. Sokolov

(D) ‘Folklore is a body of  traditional belief, custom and expression, handed down largely by  word of mouth’ : B. A. Botkin

Answer: (A)

 

61. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(A) Objective investigation of facts attempts to expand the limits of knowledge : Basic research

(B) Objective investigation of facts attempts to find the solution to a specific problem : Applied research

(C) Objective investigation of facts is a myth : Field research

(D) Objective investigation of facts : Individualistic

Answer: (D)

 

62. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(A) Folklorisation Process : Archer Taylor

(B) Fakelore : Dorson

(C) Folklore Process : Lauri Honko

(D) Folklore : W. J. Thoms

Answer: (A)

 

63. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(A) Komal Kothari : Rajasthan

(B) Haridas Bhatt : Karnataka

(C) Rama Raju : Andhra Pradesh

(D) Shankar Sengupta : Tripura

Answer: (D)

64. Sequence the order of Analysis in Levi-Straussian structuralism:

I. Identifying gross constituents

II. Reanalysing the units into horizontal and vertical order

III. Finding the binary opposition.

IV. Rewriting the story of myth in to minimum sontences

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) III, IV, II, I

(D) IV, II, I, III

Answer: (D)

 

65. Identify the pair which is not correct:

(A) Krishna : Janmastami

(B) Kali : Holi

(C) Jagannath : Rathyatra

(D) Balaji : Bramhotsava

Answer: (B)

 

66. Oral formulaic theory associated with

(A) Milman Parry

(B) Alan Lomax

(C) Walter Scott

(D) Edmund Leach

Answer: (A)

 

67. Which are the lexical items associated with ‘oral formulaic theory’?

I. Chorus

II. Incremental repetition

III. Refrain

IV. Melody

(A) I & III

(B) II & III

(C) II & IV

(D) I & IV

Answer: (B)

 

68. The concept of cultural hegemony is associated with

(A) Karl Marx

(B) Antonio Gramsci

(C) Althussar

(D) Laccan

Answer: (B)

 

69. Identify the correct pair:

(A) Motif Index – Stith Thompson

(B) Tale Type Index – Kaarle Krohn

(C) Epic Index – Albert B Lord

(D) Proverbial – Index Von Sydow

Answer: (A)

 

70. The Author of “Art of Subversion”.

(A) Anti Arne

(B) Jacob Grimm

(C) Jack Zipes

(D) Jackobson

Answer: (C)

 

Read the passage below and answer the question that follow based on the passage.

Not all contacts with informants are made through participation in the community’s activities. Though a large number will, of course, come through introductions and leads supplied by nonperforming folk whom the collector has met during the course of participation, some may have to be sought out by the collector using survey field methods. Many tradition bearers, especially passive ones, may not even be known as performers by their friends and neighbours. Visits to all the farms and rural households within a certain area may turn up some passive bearers from whom a collector may garner a fair amount of folklore. Occasionally, exceptional performers with extraordinary repertories who are not known for their talents by their fellow countrymen will be located by such a survey. Some traditional singers and storytellers are part of a private family tradition and while these talented folk would never think of performing for local people, they may consent to perform for a friendly stranger. In the case of a community which has not previously been covered by field work, or where the field worker has neither the time nor the inclination to avail himself of the many avenues to leads which will come from participation, the survey may be the only road to finding the tradition bearers in a given area. Whatever the reason may be for the collector seeking informants without leads, there can be no greater thrill than to discover by one’s own initiative an unusually fine folklore informant. And since most communities at this late date have at most only one or a few really talented traditional performers (if they have any at all), the collector is indeed fortunate who makes even one such discovery on any field trip. For the field worker who can take advantage of participation, however, the road leading to most of his informants will be paved for him by one or another of his participant contacts.www.netugc.com

 

71. Which of the following method is useful for identifying passive bearers of tradition?

(A) Participant observation

(B) Survey field method

(C) Non-Participant observation

(D) Discovery method

Answer: (C)

 

72. Participant observation method is useful to

I. Identify informants

II. Find out traditional bearer

III. Find out friends and neighbours

IV. Identify passive bearers

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, III & IV are correct.

(C) I, II & IV are correct.

(D) III, II & IV are correct.

Answer: (C)

 

73. Assertion (A): Survey field method helps in locating exceptional and extra-ordinary performers and repertories.

Reason (R): They are non-performing artists.

(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is correct explanation.

Answer: (D)

 

74. Arrange the sequence of research activity to identify informants as per the passage.

I. Participant observation.

II. Discovery of folklore informant.

III. Survey field method.

IV. Informant’s contact.

(A) I, III, II, IV

(B) I, III, IV, II

(C) II, III, I, IV

(D) III, IV, I, II

Answer: (B)

 

75. Match the items:

List – I (Group)                       List – II (Feature of Group)

I. Traditional bearers               1. Performers

II. Talented folk                      2. Private family Tradition

III. Passive bearers                  3. Non- Performing Folk

IV. Collectors                                     4. Participant observers

       I II III IV

(A) 1 4 2 3

(B) 2 3 4 1

(C) 3 1 2 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

Comments