2012 December UGC NET Solved Question Paper in Folk Literature, Paper III

1. “Folklore” is an artistic communication in small group” stated by

(A) Richard Bauman

(B) Dan-Ben-Amos

(C) A.K. Ramanujan

(D) E.B. Taylor

Answer: (B)

 

2. The folk genre ‘Epic’ is a

(A) Sacred Narrative

(B) Individual’s Narrative

(C) Heroic Narrative

(D) Magic Narrative

Answer: (C)

 

3. The name of the discipline that deals with the Human evolution

(A) Anthropology

(B) Sociology

(C) Linguistics

(D) Philosophy

Answer: (A)

 

4. Reminiscence of the past in folklore is considered as

(A) Mythology

(B) Popular Antiquities

(C) Ancient Literature

(D) Fossils

Answer: (B)

 

5. Matrilinial custom of inheritance is prevalent in

(A) Santhal

(B) Mizo

(C) Khasi

(D) Kuki

Answer: (C)

 

6. Shamanism is

(A) Music tradition

(B) Dance form

(C) Fine Art expression

(D) Medical practice

Answer: (D)

 

7. “Folklore and Folklife” is authored by

(A) Stith Thompson

(B) Roger D. Abrahams

(C) R.M. Dorson

(D) Archer Taylor

Answer: (C)

 

8. Identify the correct sequence of Diachronic theory and synchronic theory

I. Structuralism and Functionalism

II. Solar Mythology and Psycho Analytical theory

III. Myth Ritual and Syntagmatic structuralism

IV. Cultural evolution and Finnish theory

Codes:

(A) II and III are correct

(B) III and IV are correct

(C) IV and III are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (A)

 

9. The concept of ‘Folklorismus’ is associated with

I. Roger Abrahams

II. Benjamin Botkin

III. Regina Bendix

IV. Hans Moser

Codes:

(A) I and III are correct

(B) II and III are correct

(C) II and IV are correct

(D) III and IV are correct

Answer: (D)

 

10. The characteristics of folklore genre are

I. Functional

II. Variable

III. Structural

IV. Constants

Codes:

(A) I and II are correct

(B) III and IV are correct

(C) II and III are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (B)

11. The functions of Riddle are

I. Incorporation

II. Resolution of conflict

III. Separation

IV. Clarification

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (A)

 

12. “Ethnography of speaking approach” is associated with

I. Victor Turner

II. Dell Hymes

III. Tedlock

IV. Emilie Durkheim

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (B)

 

13. Best examples for ‘folklore’ as cited by Dorson are

I. Pilgrim’s progress

II. Cinderella

III. Household tales

IV. Star Husband tale

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I and IV are correct

(D) I and III are correct

Answer: (D)

 

14. Jatra is performed in

(A) Assam and Bengal

(B) Bengal and Odisha

(C) Assam and Manipur

(D) Odisha and Manipur

Answer: (B)

 

15. Rural peasantry life which reflects in the distant past was considered as

(A) Anthropology

(B) History

(C) Folklore

(D) Archeology

Answer: (C)

 

16. According to Von Sydow six types of environments i.e. time depth, isolation, boundaries, migrating nature of materials, group disposition and geographical experience formed to make

(A) Active Bearers

(B) Passive Bearers

(C) Tale type

(D) Oico type

Answer: (D)

 

17. “Collective unconscious is called as objective psyche because it is independent of consciousness and it is common to all human beings” this statement is related to

(A) Archetype

(B) Oicotype

(C) Steriotype

(D) Prototype

Answer: (A)

 

18. The author of “Raw and the Cooked” is

(A) J.S. Mill

(B) AnttiAarne

(C) Levi-Strauss

(D) James Frazerwww.netugc.com

Answer: (C)

 

19. Psychoanalysis deals with

(A) Collective consciousness

(B) Castration complex

(C) Clustro phobia

(D) Mass hysteria

Answer: (B)

 

20. Zend-Avesta is the religious texts of

(A) Jews

(B) Buddhists

(C) Zorastrians

(D) Sikhs

Answer: (C)

21. The author of “Folklore: The pulse of the people”

(A) L.P. Vidyarthi

(B) Sankar Sen Gupta

(C) P.D. Goswami

(D) Mazharul Islam

Answer: (D)

 

22. The following books are written by J. Handoo

I. A Bibliography of Indian Folk Literature

II. Folklore: An Introduction

III. Folkloristics and Indian Folkore

IV. Ballads and Tales of Assam

Codes:

(A) I and II are correct

(B) I and III are correct

(C) II and III are correct

(D) III and IV are correct

Answer: (A)

 

23. Which one is the ‘Association of Folklorists’ in India?

I. FOSSILS

II. IFA

III. IFC

IV. AFS

Codes:

(A) II and III are correct

(B) III and IV are correct

(C) I and III are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (C)

 

24. Indira Gandhi National Centre for Arts is situated in

(A) Chennai

(B) New Delhi

(C) Mumbai

(D) Kolkata

Answer: (B)

 

25. Identify the wind instrument from the following:

(A) Chenda

(B) Ektara

(C) Bansuri

(D) Ginni

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): ‘Wisdom of many and wit of one’.

Reason (R): Proverbs are the community creation.

(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is false and (R) is correct explanation.

(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): Set of units arranged in the linear form based on the principle of difference is known as syntagmatic structure.

Reason (R): Syntagmas are formed based on syntax.

(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Dramatis personal are the variable characters that appear in the tale but their functions are constant.

Reason (R): Functions do not form the basic structure of a tale.

(A) (A) is correct explanation but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

29. Assertion (A): Survey methodology is the field that studies the sampling and individuals from a population with a view towards marking statistical inferences about the population using the sample.

Reason (R): Statistical inferences are deployed only in ‘case study method’.

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is false and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Multiculturalism is study of the ethnic group in a region.

Reason (R): Ethnography is the appropriate method for studying multiculturalism.

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is false but (R) is correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (C)

 

31. Assertion (A): The content of the myth is not found in isolation.

Reason (R): Appropriation and addition in a creative process is done by all cultures.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

(B) (A) is true and (R) is not correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false (R) is correct explanation.

Answer: (B)

 

32. Assertion (A): Festival is a cluster of verbal and nonverbal expressive traditions.

Reason (R): Festival is sponsored by power groups.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct explanation.

(C) (A) is false and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

33. Assertion (A): Folk speech is embedded in dialects.

Reason (R): Folklore is contextual.

(A) (A) is wrong (R) is correct explanation.

(B) (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct (R) is correct explanation.

(D) (A) is correct (R) is wrong.

Answer: (C)

 

34. Assertion (A): Culture is communication.

Reason (R): It consists of encoder and decoder.

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation.

Answer: (D)

 

35. Assertion (A): Each ballad performance is a unique performance text.

Reason (R): Performance text is governed by context.

(A) (A) is wrong and (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is correct explanation.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

36. Assertion (A): Historical Geographical method is employed to find out the stereo-type of a narrative genre.

Reason (R): Stereo-type narrative genres are folklore

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.

(C) (A) is correct (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): Analytical categories are universal.

Reason (R): Folklore genres are in multiple existences.

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: (B)

 

38. Characteristics of Folklore are

I. Version and Variation

II. Tradition

III. Liminality

IV. Universality

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I and IV are correct

(D) III and IV are correct

Answer: (A)

 

39. Hermeneutics deals with

(A) Story telling

(B) Textual interpretation

(C) Narrative inquiry

(D) Semiotics

Answer: (B)

 

40. According to which theory barbarians are considered as survivals in the stage of development of civilisation

(A) Evolution theory

(B) Myth ritual theory

(C) Migration theory

(D) Psycho analytical theory

Answer: (A)

 

41. Arrange the sequence of functions in the fairy tales according to Proppian schema

(A) Interdiction, Violation, Reconnaissance, Absentation

(B) Violation, Interdiction, Absentation, Reconnaissance

(C) Absentation, Interdiction,Violation, Reconnaissance

(D) Reconnaissance, Violation, Absentation, Interdiction

Answer: (C)

 

42. Identify the chronological order of these scholars:

(A) Morgan, Lang, Levi-Strauss, Abrahams

(B) Levi-Strauss, Morgan, Abrahams, Lang

(C) Lang, Morgan, Abrahams, Levi-Strauss

(D) Abrahams, Morgan, Lang, Levi-Strauss

Answer: (A)

 

43. Find out the chronological order of establishment of folklore studies in India

(A) Gauhati University, Calicut University, Hyderabad University, Mysore University

(B) Hyderabad University, Calicut University, Mysore University, Gauhati University

(C) Calicut University, Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University

(D) Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University, Calicut University

Answer: (D)

 

44. Citation of Books according to MLA style sheet select the right answer

(A) Title of Book, Last name, First name, Publisher, Place of Publication, Year

(B) Last name, First name, Title of book, Place of Publication, Publisher, Year

(C) Year, Last name, First name, Title of Book, Place of Publication, Publisher

(D) Last name, First name, Year, Title of Book, Place of publication, Publisher

Answer: (B)

 

45. Geographically arrange the rivers from North to South India

(A) Brahmaputra, Tapti, Tamraparani, Krishna

(B) Krishna, Tapti, Brahmaputra, Tamraparani

(C) Brahmaputra, Tapti, Krishna, Tamraparani

(D) Brahmaputra, Krishna, Tamraparani, Tapti

Answer: (C)

 

46. Sequence the four functions of folklore as narrated by William Bascom.

I. Folklore lets people escape from repressions imposed upon them by society.

II. Folklore validates culture, justifying its rituals and institutions.

III. Folklore is a pedagogic device which reinforces morals and values

IV. Folklore is a means of applying social pressure and exercising social control.

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) III, I, IV, II

(D) IV, II, I, III

Answer: (A)

 

47. Give the chronological order of the books of Alan Dundes

I. Folklore matters

II. Interpreting Folklore

III. Life is like a Chicken Coop Ladder

IV. The morphology of North American Indian Folktales

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) IV, I, III, II

(C) II, IV, I, III

(D) IV, II, III, I

Answer: (D)

 

48. Identify the order of concepts according to the pro founders, Derrida, Foucault, Reoccur and Barthes

I. Difference

II. Death of the Author

III. Meta-Archaeology

IV. Narrative Identity

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) I, III, IV, II

(C) IV, II, III, I

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)

 

49. Sequence the deities Siva, Kamakhya, Visnu, and Surya with the places

I. Kashi

II. Konark

III. Guwahati

IV. Thiruvananthapuram

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) III, I, II, IV

(C) I, III, IV, II

(D) II, IV, I, III

Answer: (C)

 

50. Sequence the folk performances associated with the states Punjab, Bengal, U.P. Odisha

I. Baul

II. Ramlila

III. Bhangra

IV. Dalkhai

Codes:

(A) III, I, II, IV

(B) II, III, IV, I

(C) I, IV, III, II

(D) IV, II, I, III

Answer: (A)

 

Q. No. 51 to 55 consists of two lists. Match List – I with List – II

51.

List – I                                                            List – II

(Research Method)                                         (Research Approach)

a. Survey method                                i. Quantitative approach

b. Experimental method                      ii. Field approach

c. Hermeneutic method                       iii. Textual approach

d. Ethnographicmethod                      iv. Qualitativeapproach

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i iv iii ii

(C) iv i ii iii

(D) iii i ii iv

Answer: (B)

 

52

List – I                                                List – II

a. Nibelungenlied                                i. France

b. Kalevala                                          ii. Germany

c. Chanson de Geste                           iii. Estonia

d. Kalevipoeg                                      iv. Finland

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) ii iii iv i

Answer: (C)

 

53.

List – I                                    List – II

(Concept)                                (Profounders)

a. Gross constituent                i.Alan Dundes

b. Motifeme                            ii. LawriHonko

c. Function                              iii. Levi-Strauss

d. Multiform                           iv. V. Proppwww.netugc.com

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv i iii ii

(C) i iii ii iv

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

54.

List – I                                    List – II

(Folk group)                (State)

a. Badaga                    i. Karnataka

b. Boya                        ii. Maharashtra

c. Dhangar                   iii. Andhra Pradesh

d. Okkaliga                 iv. Tamil Nadu

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iii iv i

(C) iii i ii iv

(D) i iii iv ii

Answer: (A)

 

55.

List – I)                       List – II

(Genre                         (Content)

a. Ballad                      i. Museum

b. Legend                    ii. Poetic narrative

c. Material culture       iii. Healing practice

d. Shamanism              iv. Prose narrative

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iii iv i

(C) iv ii i iii

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

56. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Separation in rites of passage is – Liminality

(B) Between and betwixt position in rites of passage – Liminality

(C) Incorporation in rites of passage is followed by – Reincorporation

(D) Separation in rites of passage is followed by – Reincorporation

Answer: (B)

 

57. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Insiders’ perspective – Etic

(B) Outsiders’ perspective – Emic

(C) Insiders’ perspective – Emic

(D) Researchers’ perspective – Emic

Answer: (C)

 

58. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Dynamics of Folklore – Alan Dundes

(B) Folklore and Folklife – Richard Bauman

(C) Verbal Art as Performance – Ben-Amos

(D) Folklore Genres – Elliot Oring

Answer: (D)

 

59. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Vgadi – Odisha

(B) Baisakhi – Punjab

(C) Bihu – Karnataka

(D) Onam – Assam

Answer: (B)

 

60. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Indian Oedipus – E.B. Taylor

(B) Fakelore – Alan Dundes

(C) Schematicanalysis– Levi-Strauss

(D) Acculturaion – A.K. Ramanujan

Answer: (C)

 

61. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) The analysis of the results is much more subjective – Qualitative research

(B) The data is usually gathered using less structured research instruments – Quantitative research

(C) The data is usually gathered using more structured research instruments – Quantitative research

(D) The research is more intensive and more flexible, allowing the researcher to proble since she/he has greater latitude to do so

Answer: (B)

 

62. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Film and Television Institute of India – Kolkata

(B) Regional Resource Centre – Uduppi

(C) National Folklore Support Centre – Chennai

(D) Indira Gandhi National Centre for the Arts – New Delhi

Answer: (A)

 

63. Sequence various levels in language study:

I. Morphology

II. Phonetic

III. Phonemic

IV. Syntactic

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) III, IV, II, I

(D) I, IV, II, III

Answer: (B)

 

64. Identify by the correct pair

(A) Shayadri – Surya

(B) Kailash – Vishnu

(C) Sabarimala – Ayyappan

(D) Aravali – Kali

Answer: (C)

 

65. Who applied Morphology of the Folktale to analyse American Indian tales?

(A) Stith Thompson

(B) Alan Dundes

(C) Brenda F. Beck

(D) Margaret Trawick

Answer: (B)

 

66. ‘Id’ is related to

I. Morality

II. Instinct

III. Desire

IV. Libido

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (D)

 

67. ‘Folklore is the expression of oppressed’. This definition is associated with

(A) Psycho analytical approach

(B) Analytical psychological approach

(C) Marxian approach

(D) Max Webbarian approach

Answer: (C)

 

68. Identify the pair which is not correct:

(A) Introvert – Eric Fromm

(B) Anima – Jung

(C) Oedipus complex – Freud

(D) Mirror stage – Laccan

Answer: (A)

 

69. The author of ‘Interpretation of Culture’ is

(A) Clifford Marcus

(B) Clifford Geerz

(C) Hobsbowm

(D) Margaret Mead

Answer: (B)

 

70. Verrier Elwin worked on

(A) Western India

(B) South India

(C) Middle India

(D) Coastal India

Answer: (C)

 

Read the passage below and answer the questions that follow based on the passage:

Story-telling has been an integral ingredient of the cultures of all societies throughout human history. Narratives recounting unusual happenings accepted as truth on faith, or incidents rather vaguely believed to have taken place, and stories of purely fictitious formulations are told and retold. Correspondingly, myths, legends and folktales have been accepted as the three basic forms of narratives of universal distribution. These three have generally been taken as “prose narrative forms” in western folklore scholarship. It is, however, to be noted that this three-fold classification of narratives does not apply to folklore material in all societies, and secondly such narrative genres are not necessarily in prose form in all societies. This in various North-Eastern societies, both tribal and non-tribal, the lines between the three categories – myth, legend and tale – are not very clearly drawn, and even if the notion of distinction between them is present, separate terms to designate them are not available. While folktales normally do have the prose character, other narrative items which have the contents normally associated with myths and legends are more often than not in the verse form and they are chanted or sung. This is particularly true of items connected with ritualistic beliefs and practices.

 

71. Identify the prose narrative form given in the passage

(A) Proverb

(B) Ballad

(C) Myth

(D) Epic

Answer: (B)

 

72. In the North-Eastern societies the distinction between prose narrative forms are not available identify the prose narratives that are found in Western folklore:

I. Myth

II. Belief

III. Legend

IV. Anecdote

Codes:

(A) I & II are correct.

(B) II & IV are correct.

(C) I & III are correct.

(D) I & IV are correct.

Answer: (C)

 

73. Assertion (A): Three fold classification of narrative does not apply to all societies.

Reason (R): They are also found in verse form.

(A) (A) is correct and (R) is not correct explanation.

(B) Both (A) & (R) are not correct.

(C) (A) is false and (R) is correct

(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.

Answer: (C)

 

74. Sequence the order of folk genres as appear in the passage

(A) Legend, Myth, Folktale, Belief

(B) Myth, Legend, Folktale, Belief

(C) Folktale, Legend, Belief, Myth

(D) Belief, Legend, Myth, Folktale

Answer: (A)

 

75. Match the items of List – I with List – II.

List – I                        List – II

(Genre)                        (Nature of Genre)

a. Myth                        i. Believed as fact

b. Folktale                   ii. Accepted as truth

c. Belief                       iii. Fictions formulation

d. Legend                    iv. Ritualistic practice

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) ii iv i iii

(C) i ii iii iv

(D) iv ii i iii

Answer: (C)www.netugc.com

Comments