2012 December UGC NET Solved Question Paper in Folk Literature, Paper II

1. The context of Folklore means

(A) The area where folklore event occurs.

(B) The people among whom folklore event occurs.

(C) The situation in which folklore event occurs.

(D) The culture in which folklore event occurs.

Answer: (C)

 

2. Oral literature is always

(A) Fixed and unchanging

(B) Fluid and flux

(C) Dynamic and spontaneous

(D) Static and impulsive

Answer: (B)

 

3. The 33rd session of Indian Folklore Congress (IFC) was held at

(A) Manipur University - Imphal

(B) Nagaland University – Kohima

(C) Punjabi University – Patiala

(D) Nagpur University – Nagpur

Answer: (A)

 

4. ‘Totem’ is

(A) Cultural item of social life

(B) Rituals in cultural life

(C) Beliefs in folk life

(D) Do’s in socio-cultural life

Answer: (D)

 

5. Multivolume annotation of folktales was collected and edited by

(A) W.J. Thoms

(B) Grimm Brothers

(C) Stith Thompson

(D) Finnish Scholars

Answer: (B)

 

6. ‘Audience – centred flexibility’ is part of

(A) Lyrical drama

(B) Written literature

(C) Folk narrative

(D) Folk motifs

Answer: (C)

 

7. The specificity of folktales according to V.J. Propp are based on

(A) Motif

(B) Type

(C) Variable

(D) Function

Answer: (D)

 

8. ‘Oicotype’ refers to

(A) Religious folktale pattern

(B) National folktale pattern

(C) Regional folktale pattern

(D) International folktale pattern

Answer: (C)

 

9. Myth and literature are inter-related because of the shared traits of

(A) Theme, image, identity.

(B) Description, theme, point of view.

(C) Narrative, theme, character.

(D) Plot, character, landscape.

Answer: (C)

 

10. The book namely ‘Folkloristics and Indian Folklore’ is jointly authored by

(A) Peter J. Claus and Frank J. Korom

(B) Peter J. Claus and D.P. Pattanayak

(C) Peter J. Claus and J. Handoo

(D) Peter J. Claus and Stuart H. Blackburn

Answer: (A)

11. What are the primary approaches for Folklore studies?

(A) Linguistics, geographical, literary.

(B) Structural, anthropological, historical.

(C) Sociological, psychological, marxist.

(D) Psycho-analytic, mass cultural, feminist.

Answer: (B)

 

12. ‘The behaviour of the particular group of people’ is called

(A) Folklore

(B) World view

(C) Culture

(D) Folk life

Answer: (C)

 

13. The phrase ‘Conversational genres’ refers to

(A) Jokes, songs and tales

(B) Proverb, riddle and tale

(C) Riddle, proverb and ballad

(D) Proverb, riddle and jokes

Answer: (D)

 

14. ‘Meta folklore’ refers to

(A) World view

(B) Ethnic folklore

(C) Folkloristics from the perspective of the folk

(D) Attitude of the folk towards their life

Answer: (C)

 

15. Verbal art refers to

(A) Oral traditions

(B) Folklore

(C) Material culture

(D) Riddling session

Answer: (A)

 

16. Who translated ‘Morfologiya skawki’ into English?www.netugc.com

(A) Alan Dundes

(B) Dan Ben-Amos

(C) Lowrence Scott

(D) Robert A. Georges

Answer: (C)

 

17. The term ‘Motifeme’ is introduced into folklore studies by

(A) V. Propp

(B) Alan Dundes

(C) J. Handoo

(D) Y. M. Sokolov

Answer: (B)

 

18. The word Folklorism was coined by

(A) Hans Moser

(B) Regina Bendix

(C) Roger D. Abrahams

(D) Hermann Bausinger

Answer: (A)

 

19. The Folk Dance form of Punjab is known as

(A) Garba

(B) Bihu

(C) Bhangra

(D) Aattam

Answer: (C)

 

20. The first ISFNR conference held in India was at

(A) Shillong

(B) Chennai

(C) Kolkata

(D) Mysore

Answer: (D)

21. Assertion (A): The very position of folklore in the cultural milieu shows its complex relationship with other cultural expressions.

Reason (R): Therefore the discipline of folklore is required to be developed on interdisciplinary thrusts only.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is incorrect.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct, (R) is partially correct.

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): If folklore is to be examined for its universal elements, then it should be seen as a historically fixed fact.

Reason (R): Since it is also a dynamic and on-going process giving cultural results.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is partially correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) is partially correct, (R) is not correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Indian folklore itself identifies various folk groups and assigns them stereotypical characteristics.

Reason (R): This phenomenon is also taken as an example of Meta folklore.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are partially correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

24. Assertion (A): One of the important features of folklore is variation. During the process of transmission all the items of folklore especially oral narratives will have more variations than the minor oral genres.

Reason (R): But the minor genres such as proverb, riddle and jokes never provide space for occurring variations and because of this nature they are termed as ‘fixed phrase genres’.

Codes:

(A) (A) is correct, and (R) is partially correct.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct and (R) is not correct.

(D) (A) is not correct and (R) is correct.

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Most literary genres are easily identifiable in terms of structure.

Reason (R): But folk poetry is different, for it is defined not only in terms of form but also in terms of its manner of transmission.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct and (R) is correct.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): Folk costume is one of the symbols of folk community, and one of the variables of a culture.

Reason (R): As a symbol it expresses the basic needs as well as the basic structure of a folk community and as a variable it becomes a means of identifying the pervading culture.

Codes:

(A) (A) is partially correct, (R) is not correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): Folklore has been and continues to be a reflection and a weapon of class conflicts.

Reason (R): That is why Marx and Gorky declared that folklore must be considered from the social political point of view.

Codes:

(A) (A) is not correct, (R) is correct.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct and (R) is not correct.

Answer: (D)

 

28. Assertion (A): Since folk literature depends on its own cultural climate, modern folk stories are influenced by modern life, communication and multiculturalism.

Reason (R): Because easy travel opportunities and immediate information on world affairs have made folk communities more cosmopolitan than ethnic.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is partially correct.

(B) (A) is partially correct, (R) is correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): Pre-proppian era was closely guided by variable elements in all kinds of folklore studies because that was the only option to study folklore.

Reason (R): But the different approach founded by propp is the constant action in his morphological analysis.

Codes:

(A) (A) is not correct and (R) is correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): It is apparent that the training of the folklorist requires considerable experience in the field, the library, the archives, the museum.

Reason (R): Yet many person feel they can understand folklore in a five minute conversation.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) is correct, (R) is partially correct.

Answer: (B)www.netugc.com

 

31. Which one is the correct sequence of functional folklorists?

(A) B. Malinowski, Ruth Benedict, Linda Degh, W. Bascom.

(B) Ruth Benediet, W. Bascom, B. Malinowski, Linda Degh.

(C) Ruth Benediet, B. Malinowski, W. Bascom, Linda Degh

(D) B. Malinowski, Ruth Benediet, Linda Degh, W. Bascom

Answer: (C)

 

32. Which one is not the correct sequence of Folklore theories?

(A) Functional, Structural, Oral formulaic, Contextual.

(B) Historical-reconstructional, Ideological, Functional, Psychoanalytical.

(C) Structural, Oral-formulaic, Cross cultural, Mass cultural.

(D) Contextual, Structural, Functional, Oral-formulaic.

Answer: (D)

 

33. According to Dorson give the correct sequence of the four major categories of Folklore and Folk life?

(A) Oral literature, Material culture, Social folk custom, performing folk arts.

(B) Material culture, Social folk custom, oral literature, performing folk arts.

(C) Social folk custom, Performing folk arts, Oral literature, Material culture.

(D) Oral literature, Performing folk arts, Material culture, Social folk custom.

Answer: (A)

 

34. Give the correct sequence of the books in which they appeared?

(A) Another Harmony, Folklore: An introduction, Folkloristics and Indian Folklore, Folklore: The pulse of the people.

(B) Folklore: The pulse of the people, Another Harmony, Folklore: An Introduction, Folkloristics and Indian Folklore.

(C) Folklore: An Introduction, Another Harmony, Folkloristics and Indian Folklore, Folklore: The pulse of the people.

(D) Another Harmony, Folklore: The pulse of the people, Folklore: An Introduction, Folkloristics and Indian Folklore.

Answer: (B)

 

35. Which of the given concepts are in correct order?

(A) Diffusion, motif, type, function.

(B) Motif, type, diffusion, function.

(C) Type, motif, diffusion, function.

(D) Function, type, motif, diffusion.

Answer: (C)

 

36. Find out the correct order of the following advocates of structural analysis.

(A) Lord Raglan, Andre Jolles, Alan Dundes, Vladimir Propp.

(B) Andre Jolles, Lord Raglan, Vladimir Propp, Alan Dundes.

(C) Alan Dundes, Vladimir Propp, Andre Jolles, Lord Raglan.

(D) Andre Jolles, Alan Dundes, Lord Raglan, Vladimir Propp.

Answer: (B)

 

37. Match the following List – I with List – II.

List – I                                    List – II

a. Multiculturalism                  1. Mass culture

b. Folklorismus                        2. Supernatural

c. Marchen                              3. Ethnic diversity

d. Myth                                   4. Folktale

Codes:

      a b c d

(A) 2 3 1 4

(B) 4 2 3 1

(C) 1 4 2 3

(D) 3 1 4 2

Answer: (D)

 

38. Which one is not correctly matched?

(A) Baisakhi: Punjab

(B) Dussehr :Kulu

(C) Pongal: Orissa

(D) Holi: Uttar Pradesh

Answer: (C)

 

39. Which one is correctly matched?

(A) Onam: Tamil Nadu

(B) Bihu: Manipur

(C) Ganesh Chaturth: Maharashtra

(D) Ugadi: Assam

Answer: (C)

 

40. Match the following List – I with List – II

List – I                                                                        List – II

a. A Bibliography of Indian Folk Literature               1. Jhaverchand Meghani

b. Folk Literature of Gujarat                                       2. Sankar Sen Gupta

c. Another Harmony                                                   3. Jawaharlal Handoo

d. Folklore Research in India                                      4. Blackburn and Ramanujan

Codes:

      a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 2 4 1 3

(C) 4 2 3 1

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

 

41. Match the following List – I with List – II.

List – I                                                            List – II

a. The Hand Book of Folklore                        1. V.J. Propp

b. Golden Bough                                            2. A.H. Krappe

c. The Science of Folklore                              3. C.S. Burne

d. The Morphology of the Folktale                 4. J.G. Frager

Codes:

      a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 3 4 2 1

(C) 4 2 1 3

(D) 1 3 4 2

Answer: (B)

 

42. Match the following List – I with List – II.

List – I                        List – II

a. Tamasha                  1. Folk costume

b. Mohiniattam            2. Folk musical instrument

c. Malisaar                   3. Folk drama

d. Paembai                  4. Folk dance

Codes:

      a b c d

(A) 1 3 2 4

(B) 4 1 3 1

(C) 2 2 4 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)

 

43. Match items of List – I with List – II

List – I                                    List – II

a. Alan Dundes                       1. American Folk life

b. Dan Ben Amos                   2. The Savage Mind

c. Don Yoder                          3. Interpreting Folklore

d. Claude Levi Strauss            4. Folklore in Context: Essays

Codes:

      a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 4 2 3 1

(C) 3 4 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

44. Match the following List – I with List – II.

List – I                        List – II

a. V. Proop                  1. Motif

b. Kenneth Pike          2. Allomotif

c. Alan Dundes           3. Motifeme

d. Stith Thompson      4. Function

Codes:

      a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 2 1

(D) 1 2 4 3

Answer: (B)

 

45. Match the following List – I with List – II.

List – I                                                                                                List – II

a. Folklore Resources and Research Centre (FRRC)                          1. Bhopal

b. Indira Gandhi National Centre for Arts (IGNCA)                                    2. Udupi

c. Lok Kala Parishad                                                                           3. New Delhi

d. Regional Resource Centre for Folk performing Arts (RRC)          4. Palayam Kottai

Codes:

      a b c d

(A) 2 4 3 1

(B) 3 2 4 1

(C) 4 3 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

46. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Deepavali, Holi: North India

(B) Lai haraoba, Bihu: East India

(C) Pongal, Onam: South India

(D) Baisakhi, Ugadi: West India

Answer: (D)

 

Read the passage below and answer the questions (47-50).

But in 1955, when Levi-Strauss first presented his paper, ‘The Structural Study of Myth’, it took the Anglo-American intellectual world by surprise. We were not at all aware of these sorts of ideas, and still fixed upon thoroughly empirical levels of analysis of course, this was not true of linguistics, but by that time linguistics has separated from its sister discipline of anthropology. The study of folklore was particularly empiricist, with the historical geographical school at its peak and the Aarne-Thompson Tale and Motif Indices the major tools of the trade. In anthropology, functionalism dominated the British scene. Americans were caught up in debates between functionalists, historicists and neo-evolutionists. All these currents were empirical and concerned with surface features of culture and generalizations about society. And furthermore, these disciplines tended to divide themselves from one another in terms of the subjects it was thought appropriate for them to study.

Linguistics studied language, anthropology studied society and material culture and folklore studied oral traditions. Subject matter, methodology and a sense of intellectual territoriality separated the disciplines.

 www.netugc.com

47. Which is the correct statement?

(A) The Anglo-American intellectual world was not aware about the ideas propounded by Levi-Strauss.

(B) The Anglo-American intellectual world was familiar with the ideas given by Levi-

Strauss.

(C) There was no debate between functionalists, historicists and neo-evolutionists.

(D) None of the above.

Answer: (A)

 

48. Who was concerned with the surface features of culture and society?

(A) Historicists and neo evolutionists

(B) Functionalism that dominated the British scene

(C) Historical-Geographical school

(D) All of the above

Answer: (D)

 

49. Which is the area of study of folklore?

(A) Language

(B) Society and Material Culture

(C) Oral traditions

(D) None of the above

Answer: (C)

 

50. Which disciplines were separated on the basis of subject matter, methodology and intellectual territoriality?

(A) History, Geography, Anthropology.

(B) Linguistics, Anthropology, Folklore.

(C) Psychology, Linguistics, Folklore.

(D) Folklore, History, Culture.

Answer: (B)

Comments