2012 December UGC NET Solved Question Paper in English, Paper III

1. Which of the following book by V. S. Naipaul is subtitled The Caribbean Revisited?

(A) In a Free State

(B) A Bend in the River

(C) The Middle Passage

(D) An Area of Darkness

Answer: (C)

 

2. ‘Fluency’ in language is the same as

(A) The ability to put oneself across comfortably in speech and/or writing.

(B) The ability to command language rather than language commanding the user.

(C) Glibness

(D) Accuracy

Answer: (A)

 

3. Which of the following statements on Pathetic Fallacy is NOT TRUE?

(A) This term applies to descriptions that are not true but imaginary and fanciful.

(B) Pathetic Fallacy is generally understood as human traits being applied or attributed to non-human things in nature.

(C) In its first use, the term was used with disapproval because nature cannot be equated with the human in respect of emotions and responses.

(D) The term was originally used by Alexander Pope in his Pastorals (1709).

Answer: (D)

 

4. Identify the correctly matched group:

List – I                                                List – II

i. ‘L’ Allegro and ‘IlPensoro so’         1. Pastoral elegy

ii. ‘Lycidas’                                         2. Masque

iii. Comus                                            3. Sonnet

iv. ‘On His Blindness’                        4. Prose tractwww.netugc.com

v. Areopagitica                                    5. Companion poems in octo-syllabic couplets

Codes:

      i ii iii iv v

(A) 1 2 3 4 5

(B) 5 1 2 3 4

(C) 1 3 2 4 5

(D) 5 1 2 4 3

Answer: (B)

 

5. The Pre-Raphaelite brotherhood – The University Wits – The Rhymers’ Club – The Transitional Poets – The Scottish Chaucerians.

The right chronological sequence would be

(A) The Scottish Chaucerians – The University Wits – The Transitional Poets – The Pre- Raphaelite brotherhood – The Rhymers’ Club.

(B) The Rhymers’ Club, The University Wits – The Scottish Chaucerians – The Transitional Poets, The Pre-Raphaelite brotherhood.

(C) The Pre-Raphaelite brotherhood – The Rhymers’ Club – The Transitional Poets, The Scottish Chaucerians –The University Wits.

(D) The University Wits, The Scottish Chaucerians – The Pre-Raphaelite brotherhood, The Transitional Poets – The Rhymers’ Club.

Answer: (A)

 

6. ‘Aucitya’ refers to:

I. Decorum

II. Propriety

III. Proportion

IV. Accuracy

(A) I and IV are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II is correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (C)

 

7. In the closing paragraph of The Trial two men accompany Joseph K to a part of the city to eventually execute him. The place is

(A) A Public Park

(B) A Church

(C) A Quarry

(D) An Abandoned Factory

Answer: (C)

 

8. Match List – I with List – II according to the code given below:

List – I                                    List – II

(Character)                              (Work)

i. Telemachus                          1. Notes from underground

ii. Anya                                   2. Old Goriot

iii. Zverkov                              3. The Cherry Orchard

iv. Rastignac                           4. The Odyssey

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 1 2 3

(B) 3 1 4 2

(C) 2 4 1 3

(D) 4 3 1 2

Answer: (D)

 

9. This renowned German poet was born in Prague and died of Leukemia. When young he met Tolstoy and was influenced by him. The titles of his last two works contain the words “sonnets” and “elegies”. He is

(A) Herman Hesse

(B) Heinrich Heine

(C) Joseph Freiherr Von Eichendorff

(D) Raine Marie Rilke

Answer: (D)

 

10. Which of the following plays gained notoriety for its caricature of the philosopher Socrates?

(A) The Birds

(B) The Wasps

(C) The Clouds

(D) The Frogs

Answer: (C)

11. Raskolnikov murders the old lady:

I. To get her money and achieve his ambition in life.

II. To achieve his political goal as an extremist and a nihilist

III. To prove his superiority over other young men of the time.

IV. All of the above

Find the correct combination according to the code:

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (B)

 

12. In his preface to The Order of Things, Foucault mentions being influenced by a Latin American writer and his work.

Choose the correct answer:

(A) Marquez – “The Solitude of Latin America”

(B) Borges – “Chinese Encyclopaedia”

(C) Juan Rulfo – Pedro Paramo

(D) Alejo Carpentier – “On the Marvelous in America”

Answer: (B)

 

13. Here is a list of Partition novels which have ‘violence on the woman’s body’ as a significant theme. Pick the odd one out:

(A) The Pakistani Bride

(B) What the Body Remembers

(C) Train to Pakistan

(D) The Ice-Candy Man

Answer: (C)

 

14. Match the translators in List – I with the English translations of Indian Literature texts in List – II according to the code given below:

List – I                        List – II

i. K.B. Vaid                1. Says Tuka

ii. O.V. Vijayan           2. The Diary of a Maid Servant

iii. Dilip Chitre            3. Samskara

iv. A.K. Ramanujan    4. Saga of Dharmapuri

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 1 2 3

(B) 3 2 1 4

(C) 2 4 1 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

15. In his poem “A Morning Walk” Nissim Ezekiel talks about a ‘Barbaric City sick with slums / Deprived of seasons, blessed with rains / its hawkers, beggars, ironlunged/ Processions led by frantic drums.’ Identify the city:

(A) Calcutta

(B) Banares

(C) Bombay

(D) Agra

Answer: (C)

 

16. In Practical Criticism I.A. Richards links four kinds of meanings in most human utterances to four aspects. These are

(A) Sense, Feeling, Tone, Intention

(B) Sound, Feeling, Nuance, Intentionwww.netugc.com

(C) Sense, Voice, Emotion, Intention

(D) Sense, Image, Tone, Intention

Answer: (A)

 

17. In ‘Christabel’ after Geraldine enters SirLeoline’s castle on her way to Christabel’s chamber there are several ill omens which warn the reader about Geraldine. Pick out the phrase which does not serve as an omen:

(A)The ‘angry moan’ of the ailing mastiff bitch

(B) ‘The Owlet’s Scritch’

(C) ‘The Moaning Wind’

(D) ‘A tongue of light, a fit of flame’

Answer: (C)

 

18. The word resurrect is

(A) An abbreviation

(B) A spurious verb

(C) A back-formation

(D) A disguised compound

Answer: (C)

 

19. Match List – I with List – II according to the code given below:

List – I                                                List – II

i. Annie John                                       1. Picaresque

ii. Tom Jones                                       2. Bildungsroman

iii. The Sorrows of Young Werther    3. Gothic

iv. Vathek                                           4. Epistolary

Codes:

       i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)

 

20. Ted Hughes’s poem ‘The Thought- Fox’ is

I. About Thought as Fox

II. about the Fox as Thought

III. About the process of writing poetry.

IV. About Thought entering the poet’s brain like the Fox emerging from darkness.

Find the most appropriate combination according to the code:

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (D)

21. In Aristotle’s Poetics we read that it is the imitation of an action that is complete and whole, and of a certain magnitude….having a beginning, a middle, and an end’. What is ‘it’?

(A) Tragedy

(B) Epic

(C) Poetry

(D) Farce

Answer: (A)

 

22. According to Matthew Arnold, ‘touchstones’ help us test truth and seriousness that constitute the best poetry. What are the ‘touchstones’?

(A) The purple passages of lyric poetry

(B) Passages from ancient poets

(C) The lines and expressions of the great masters

(D) Passages of epic strength and vigour

Answer: (C)

 

23. ‘An extremely simplified form of language used for oral, verbal contact among a community whose members speak different languages but do not share a common language in order to fulfill the essential needs of communication.’

Which of the following is best described by this definition?

(A) Creole

(B) Pidgin

(C) Dialect

(D) Lingua franca

Answer: (B)

 

24. What do the prosodic features of a language tell us?

(A) The speaker’s native language and its cognate languages.

(B) The speaker’s age, emotional state, social class, educational background, geographical provenance etc.

(C) The speaker’s self-confidence or lack of it.

(D) The speaker’s command of the resources of the language spoken by him/her and their deployment.

Answer: (B)

 

25. What novel answers to the following descriptions?

This was a 1990 best-seller by a British writer. The work incorporates many genres such as letters, diaries and poetry as also third-person narratives. The plot here involves two time-periods – contemporary and Victorian. The work is subtitled A Romance.

(A) The Virgin in the Garden

(B) Possession

(C) The Girl in the Polka Dot Dress

(D) The Sea Lady

Answer: (B)

 

26. The following words and phrases, ‘peace makers’, ‘help-meet’, ‘the fat of the land’, ‘a labour of love’, ‘the eleventh hour’ and ‘the shadow of death’ were made current by

(A) The British Greek scholars like Roger Ascham

(B) The fifteenth century British prelates

(C) The Puritan tractarians

(D) The sixteen-century translators of the Bible

Answer: (D)

 

27. Who among the following writers asserted ‘Commonwealth Literature’ does not exist?

(A) Amitav Ghosh

(B) Sulman Rushdie

(C) V.S. Naipaul

(D) Nirad Chaudhari

Answer: (B)

 

28. Identify the one in correct chronological sequence:

(A) The Norman Conquest – The Death of Geoffrey Chaucer – William Tyndall’s New

Testament – The Birth of William Shakespeare

(B) The Death of Geoffrey Chaucer – William Tyndall’s New Testament – The Birth of William Shakespeare – The Norman Conquest

(C) The Norman Conquest –William Tyndall’s New Testament – The Death of Geoffrey Chaucer – The Birth of William Shakespeare

(D) William Tyndall’s New Testament – The Norman Conquest – The Death of Geoffrey Chaucer – The Birth of William Shakespeare

Answer: (A)

 

29. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?

(A) Mary Wellstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France.

(B) Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge.

(C) Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on, the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman.

(D) Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman.

Answer: (B)

 

30. Who is John Keats’s ‘Sylvan Historian’?

(A) Fanny Brawne

(B) Nightingale

(C) The Grecian Urn

(D) The Bridge of Quietness

Answer: (C)

 

31. This periodical was started in 1709 with a motive ‘to expose the false arts of life, to pull the disguise of cunning, vanity and affectation, and to recommend a general simplicity in our dress, our discourse and our behaviour.’ The founder of the periodical wrote under the pseudonym of Isaac Bickerstaff. The periodical described above is

(A) The Tatler

(B) The Spectator

(C) The Critical Review

(D) The Rambler

Answer: (A)

 

32. Arrange the following in the order in which the details of a research article / essay appear in your bibliography.

(A) Page numbers, the title of the essay, the title of the journal, volume & issue numbers, year of publication

(B) The title of the essay, page numbers, the title of the journal, volume and issue numbers, year of publication

(C) The title of the journal, the title of the essay, page numbers, volume and issue numbers, year of publication

(D) The title of the essay, the title of the journal, volume & issue numbers, the year of publication, page numbers

Answer: (D)

 

33. From the following indicate the work which is not a Dystopia:

(A) Aldous Huxley – A Brave New World

(B) George Orwell – 1984

(C) Yevgeny Zamyatin– We

(D) Evelyn Waugh – Brideshed Revisited

Answer: (D)

 

34. ‘Unless wariness be used, as good almost kill a man as kill a good book.

Who kills a man kills a reasonable creature, God’s image, but he who destroys a good book, kills reason itself, kills the image of God as it were in the eye. Many a man lives a burden to the earth; but a good book is the precious life-blood of a master spirit….’

Where is the passage from?

(A) Milton’s Areopagitica

(B) Sidney’s Apologie for Poetry

(C) Dryden’s ‘Preface to the Fables’

(D) Marvell’s The Rehearsal Transposed

Answer: (A)

 

35. Virginia Woolf rubbished the idea of character and the understanding of realism of writers like Arnold Bennett, John Galsworthy and H.G. Wells. Her famous essay is called ‘Mr. Bennet and Mrs. Brown’. Who is Mrs. Brown?

(A) The name Woolf gives a woman whom she happens to meet in a train.

(B) A servant in Mr. Bennett’s household.

(C) A character in a Bennett story.

(D) Mr. Bennett’s neighbour who happens to be a writer.

Answer: (A)

 

36. E.M. Forster uses some recurrent images in A Passage to India. Pick the odd one out:

(A) Wasp

(B) Stone

(C) Thunder

(D) Echo

Answer: (C)

 

37. ‘Now stop your noses, readers, all and some, For here’s a tun of midnight-work to come, Og, from a treason-tavern rolling home. Round as a globe, and liquor’dev’ry chink Goodly and great he rails behind his link’.

In the above extract from Absalom and AchitophelOg is

(A) Elkanah Settle

(B) Lord Harvey

(C) Thomas Shadwell

(D) Joseph Addison

Answer: (C)

 

38. D.H. Lawrence uses the expression ‘a bright book of life’ to describe

(A) The novel

(B) The dramatic monologue

(C) The Bible

(D) The short lyric

Answer: (A)

 

39. Identify the correctly matched group:

List – I                                                            List – II

i. Where Angles Fear to Tread                        1. Malay

ii. A Portrait of the Artist as a Young Man    2. Russia

iii. The Plumed Serpent                                   3. Italy

iv. An Outcast of the Islands                          4. Mexico

v. Under Western Eyes                                   5. Dublin

Codes:

      i ii iii iv v

(A) 3 5 4 1 2

(B) 4 3 5 2 1

(C) 5 4 3 2 1

(D) 2 1 3 4 5

Answer: (A)

 

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Chaucer describes ‘Madame Eglentyne’ thus: ‘She was so charitable and so pitous, She wolde wepe, if that she sawe a mous caught in atrappe’

Reason (R): On her ‘broche of gold full shene’ was written Amor Vincit Omnia.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

41. Identify the correct statements on Langue and Parole below:

1. Langue is the abstract language system, the grammar of a language.

2. Parole is the language actually produced by its user following langue.

3. Langue is the language actually produced by its users following parole.

4. Parole is the abstract language system, the grammar of a system.

(A) 1 and 3 are correct.

(B) 1 and 2 are correct.

(C) 2 and 3 are correct.

(D) 2 and 4 are correct.

Answer: (B)

 

42. In Monica Ali’s Brick Lane which among the following characters has ‘a face like a frog’?

(A) Nazneen

(B) Chanu

(C) Hasina

(D) Karim

Answer: (B)

 

43. ‘The grey-eyed morn smiles on the frowning night, Check’ring the eastern clouds with streaks of light; and flecked darkness like a drunkardreels

From forth day’s path and Titan’sburning wheels.’

(Romeo and Juliet II 3, 1 – 4)The speaker describes

(A) The Setting Sun

(B) The Return Home of a Drunkard

(C) The Drawing of a New Day

(D) The Rising Sun

Answer: (C)

 

44. ‘How noble in reason ! How infinitein faculty! In form and moving how express and admirable! In action how like anangel! In apprehension how like a God!’

What does Hamlet marvel at in this passage?

(A) His own self

(B) His father

(C) Man

(D) Woman

Answer: (C)

 

45. Said identifies Orientalism as:

I. What an Orientalist does.

II. A style of thought based on anontological and epistemological distinction made between the Orient and the Occident.

III. a discourse dealing with the Orient

IV. a fact of nature rather than oneof human production

In the light of the statement above:

(A) II and III are correct, I and IVare wrong.

(B) I and III are correct, II and IV are wrong.

(C) I, II and III are correct and IV is wrong.

(D) IV is correct and I, II and III are wrong.

Answer: (C)

 

46. Identify the period during which the

Puritans under the rule of Oliver Cromwell and his Commonwealth shut down all English theatres on religious and moral grounds:

(A) 1640-1660

(B) 1649-1660

(C) 1649-1659

(D) 1640-1659

Answer: (B)

 

47. “To tell the truth Shug act more manly than rest, men. I means she upright, honest, speak her mind…”What light does the quotation throwon ShugAvery?

(A) She is a manly woman.

(B) She is upright and honest in asserting her lesbian identity.

(C) She is bent on self-assertion

(D) Both (B) and (C)

Answer: (D)

 

48. 1. A content word is not a function word.

2. A content word has lesser meaning than a function word.

3. A content word has no function.

4. A content word bears lexical meaning whereas a function word just about means functionally.

Which of these statements are correct?

(A) 1 and 4 are correct.

(B) 1 and 2 are correct.

(C) 3 and 4 are correct.

(D) 2 and 4 are correct.

Answer: (A)

 

49. The year 1828 is a landmark in the history of American language and literature. Identify the reason from the following:

(A) Mark twain’s The Adventures of Huckleberry Finn was published in that year.

(B) The Southern Literary Messenger gained wide circulation since that year.

(C) Washington Irving was adjudged the nation’s greatest writer in that year.

(D) Noah Webster published An American Dictionary of the English Language in that year.

Answer: (D)

 

50. What alternative title to her Frankenstein did Marry Shelley give?

(A) A Gothic Tale

(B) A Gothic Romance

(C) The Modern Prometheus

(D) A Modern Parable

Answer: (C)

 

51. Which of the following statements on George Lamming’s In the Castle ofMy Skin [1953] is not true?

(A) On one level this is a coming of-age story.

(B) It is an elegiac account of avillage’s growth into awareness in the late colonial period.

(C) Its themes parody The Tempest.

(D) This was George Lamming’s first novel.

Answer: (C)

 

52. We are likely to misunderstand an Emily Dickinson poem if we take her famous dashes to be …

(A) Quite specific and unambiguous

(B) Ambiguous and indeterminate

(C) Suggestive of both forward and backward movements in terms of sense

(D) Suggestive of links but equivocally

Answer: (A)

 

53. Readers of Tayeb Salih’s Seasons of Migration to the North will undoubtedly notice its parallels with the story/stories of:

I. Death in Venice

II. Othello

III. Bartleby the Scrivener

IV. Heart of Darkness

Of the above:

(A) I and II are correct.

(B) Only IV is correct.

(C) II and III are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (D)

 

54. Which statement is not true of Benedict Anderson’s Imagined Communities?

(A) It is a prosaic response to the myth of El Dorado.

(B) It is subtitled Reflections on the Origin and Spread of Nationalism.

(C) In this book, Anderson advances the view that nations are not natural entities but narrative constructs.

(D) In Anderson’s view, modern nationalism was basically a consequence of the convergence of capitalism, the new print technology and the fixity that resulted from print extending to ‘Vernacular’ languages.

Answer: (A)

 

55. ‘By swaggering could I never thrive, for the rain it raineth everyday. ’These lines from Twelfth Night occur in the novel:

(A) Middlemarch

(B) Vanity Fair

(C) Our Mutual Friend

(D) Far From the Madding Crowd

Answer: (A)

 

56. What is a mock-heroic poem?

A mock-heroic poem

(A) Mocks at heroic pretensions in poets and critics

(B) Mocks heroism, an exaggerated virtue in all epics

(C) Uses a heroic style to deride airs and affectations

(D) Uses a mocking style to deride heroes and hero-worship

Answer: (C)

 

57. Which of the following statements is not true of Laurence Sterne’s Tristram Shandy?

(A) It has a linear plot.

(B) It opens and ends with the theme of birth.

(C) It contains a trip to France.

(D) It contains a marbled page.

Answer: (A)

 

58. In drama, an aside is addressed…

(A) To an audience by an actor; the words so spoken are not meant to be heard by other actors on the stage.

(B) To other actors on the stage; the words so spoken are not meant to be heard by the audience.

(C) By the playwright to the audience.

(D) By the protagonist to his/her antagonist

Answer: (A)

 

59. Match List – I with List – II according to the code given below:

List – I                                                            List – II

(Novels)                                              (Last Lines)

i. The Mayor of Casterbridge              1. ‘He walked towards the faintly humming, glowing town, quickly.’

ii. Sons and Lovers                             2. ‘In their death, they were not divided.’

iii. The Great Gatsby                           3. ‘Happiness was but the occasional episode in a general drama of pain.’

iv. The Mill on the Floss                     4. ‘So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.’

Codes:

      i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 3 1 4 2

Answer: (D)

 

60. “There is nothing outside the text,” is a statement by

(A) Victor Shklovsky

(B) Jacques Derrida

(C) Roland Barthes

(D) Ferdinand de Saussure

Answer: (B)

 

61. Here is a list of women abandoned by their lovers in Hardy’s novels.

Pick the odd one out:

(A) Fanny Robin

(B) Tess D’Urberville

(C) Marty South

(D) Bathsheba Everdene

Answer: (D)

 

62. What is the following a description of? ‘A loose sally of the mind; an irregular indigested piece’

(A) Essay

(B) Autobiography

(C) Epistolary Fiction

(D) Diary

Answer: (A)

 

63. From the following indicate the critic who is not a New Critic:

(A) Allen Tate

(B) Robert Penn Warren

(C) Cleanth Brooks

(D) Claude Levi-Strauss

Answer: (D)

 

64. From the following list, pick out a woman character who does not belong to Amitav Ghosh’s novels:

(A) Ila

(B) Urvashi

(C) Sonali

(D) Piyali

Answer: (B)

 

65. Pick the odd man out of the following members of the subaltern group:

(A) Ranajit Guha

(B) Partha Chatterjee

(C) DipeshChakrabarty

(D) Sumit Sarkar

Answer: (D)

 

66. Statement (S): “Our birth is but a sleep and forgetting.”

Interpretation (I): The human soul never tires in the course of life, it never dies. Therefore, the human life is a long sleep and ephemeral events are better forgotten.

(A) (S) is a view and (I) is not correct.

(B) (S) is a view and (I) is correct.

(C) (S) is a poetic view; the (I) does not suit it.

(D) (S) is a poetic view and bears no relationship to (I).

Answer: (B)

 

67. ‘The parish of rich women, physical decay, / yourself…’

What do these make of W.B. Yeats in W.H. Auden’s view?

(A) Proud

(B) Vainglorious

(C) Avaricious

(D) Silly

Answer: (D)

 

68. Who among Charles Dickens’s characters is ‘umble’ and who ‘willin’?

(A) Mr. Pickwick, Mrs. Gamp

(B) Master Humphrey, Nicolas Nickleby

(C) Martin, Little Nell

(D) Uriah Heep, Barkis

Answer: (D)

 

69. “Fourth World Literature” refers to

I. The works of native people living in a land that has been taken over by non-natives.

II. The works of black people in the United States.

III. The literature of the marginalized.

IV. Refers to the works of non heterosexuals

Of the above:

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I, III and IV are correct.

Answer: (C)

 

70. Assertion (A): In The Duchess of Malfi Ferdinand sets a whole group of mad men on the

Duchess and they dance and sing in a crazy manner.

Reason (R): His desire was to provide a strange entertainment to drive the Duchess mad.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

71. Why is The Signifying Monkey of Henry Louis Gates JR. a notable contribution to the study of African- American literature?

(A) It focuses on largely neglected African-American novelists and poets.

(B) It offers a theory of African- American criticism that draws upon rhetorical and signifying practices.

(C) It offers a theory of African- American films and dramatic arts that signify Black ethos.

(D) It departs from critical theory of autobiographical narratives involving Black lives and cultural traditions.

Answer: (B)

 

72. This influential critic

I. wrote influential commentaries on such poets as Shelley, Blake and Yeats.

II. Published such titles as The Anxiety of Influence, A Map of Misreading, Poetry and Repression and The Western Canon.

III. Asserted that most literary criticism is but slightly disguised religion and

IV. Is, arguably, the most widely known and contrarian among his American peers in the English Academy.

Identify the critic

(A) Edward Said

(B) Geoffrey Chaucer

(C) Harold Bloom

(D) Sven Birkrets

Answer: (C)www.netugc.com

 

73. According to the Italian Marxist theorist Antonio Gramsci:

(A) Hegemony is synonymous with domination

(B) Hegemony involves a degree of consent on the part of subject people.

(C) Hegemony involves a degree of coercion on the part of a dominant political entity.

(D) Hegemony is synonymous with subjugation

Answer: (B)

 

74. Match the following:

i. George Peele, Robert Greene, Thomas Lodge, Thomas Kyd  1. The Rhymers’ Club / The Decadents of the 1890’s

ii. William Congreve, William Wycherley George Eltherege, George Farquhar 2. The Pre- Raphaelite Brotherhood

iii. John Everett Millais, James Collinson, Ford Madox Brown, Dante Gabriel Rossetti 3. The

University Wits

iv. Ernest Dowson, Lionel Johnson, W.B. Yeats 4. The Restoration Playwrights

Codes:

      i ii iii iv

(A) 3 2 1 4

(B) 1 4 3 2

(C) 2 1 4 3

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

75. Combine the statements correctly: According to Homi Bhabha________

1. Mimicry is not mere copying or emulating the colonizer’s culture, behaviour and manners.

2. But it is further aimed at perfection and excess.

3. Mimicry is mere copying the colonizer’s culture, behaviour and manners…

4. But is informed by both mockery and a certain menace.

(A) 1 and 4

(B) 1 and 2

(C) 3 and 4

(D) 3 and 2

Answer: (A)

Comments