2012 December UGC NET Solved Question Paper in Education, Paper III

1. Who said this “Education is man making. It is that by which character is formed, strength of mind is increased, intellect is expanded and by which man can stand on his own feet”?

(A) Vivekananda

(B) Tagore

(C) Dayanand Saraswati

(D) None of these

Answer: (A)

 

2. In List – I the name of the philosopher and philosophy is given and in List – II statements regarding the philosophy is given. Match the List – I with List – II in correct order:

List – I                                    List – II

a. Tagore                                 i. Harmonious development of personality

b. Vivekananda                       ii. The doctrine of karma

c. Mahatma Gandhi                iii. Child is more, important than all kinds of books

d. Buddhism                           iv. Yoga as a method of education

v. The doctrine of dharma

Codes:

       a b c d

(A) v i ii iv

(B) iii iv i ii

(C) iii iv ii v

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

3. Purpose of creation of the universe and its relation to man and god is discussed in

(A) Metaphysics

(B) Ethics

(C) Epistemology

(D) None of these

Answer: (A)

 

4. Which of the following agency regulates education?

(A) Church

(B) State

(C) School

(D) Library

Answer: (B)

 

5. “The greatness of a nation is to be measured not by its material power and wealth but by the intercultural relationship of its people.” Who said this?

(A) Dr. Radhakrishnan

(B) Tagore

(C) Vivekananda

(D) Gandhi

Answer: (A)

 

6. Which of the following does not specify Max Weber’s concept of social stratification?

(A) Educational Status

(B) Income and Wealth

(C) Political Power

(D) Social Prestige

Answer: (A)

 

7. If rules of multiplication helps in learning correlation or regression, then it is an example of

(A) Sequential transfer

(B) Horizontal transfer

(C) Negative transfer

(D) Vertical transfer

Answer: (B)

 

8. According to Freud, Super Ego is properly developed during

(A) Latency period

(B) Anal period

(C) Phallic period

(D) None of these

Answer: (A)

 

9. When response is based on uncommon area of the blot, it is denoted by

(A) S

(B) Dd

(C) DW

(D) DdW

Answer: (B)

 

10. Individual psychology of personality was given by

(A) A. Adler

(B) Jung

(C) Eysenck

(D) None of these

Answer: (A)

11. Which of the following theories is most quantitatively measurable?

(A) Pavlov’swww.netugc.com

(B) Skinner’s

(C) Hull’s

(D) None of these

Answer: (C)

 

12. Maladjusted children are mostly found in

(A) Broken families or unitary families

(B) Poor or joint families

(C) Both of these

(D) None of these

Answer: (A)

 

13. Theory of generalization is similar to the theory of

(A) Transposition

(B) Identical elements

(C) Both of these

(D) None of these

Answer: (B)

 

14. Which is the highest level of concept formation?

(A) Formal level

(B) Sensory level

(C) Concrete level

(D) None of these

Answer: (A)

 

15. Which of the following is the apex body in the area of Teacher Education in India?

(A) UGC

(B) MHRD

(C) NCTE

(D) NCERT

Answer: (C)

 

16. Who have signed MOU for accreditation of Teacher Education Institutions in India?

(A) NAAC and UGC

(B) NCTE and NAAC

(C) UGC and NCTE

(D) None of the above

Answer: (B)

 

17. As per NCTE norms, what should be the pattern of teaching staff for a unit of 100 students at B.Ed. level?

(A) 1 + 7

(B) 1 + 9

(C) 1 + 10

(D) 1 + 5

Answer: (A)

 

18. There are three phases of teaching given by P. Jackson, which of the following is incorrect one?

(A) Pre-active phase

(B) Underactive phase

(C) Interactive phase

(D) Post-active phase

Answer: (B)

 

19. Which of the following is the least important aspect of the teachers’ role in the guidance of learning?

(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance.

(B) The development of insight to overcome the pitfalls and obstacles.

(C) The provision of encouragement and moral support.

(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help.

Answer: (B)

20. Which of the following qualities of a teacher will be liked most by you?

(A) Idealistic philosophy

(B) Compassion

(C) Discipline

(D) Entertaining

Answer: (B)

21. The most important challenge for a teacher is

(A) To maintain discipline in the classroom.

(B) To make students do their homework.

(C) To prepare the question-bank.

(D) To make teaching process enjoyable.

Answer: (D)

 

22. Techno-Pedagogic competency is

(A) A science of using technology in teaching.

(B) A technique of combining principles of technology and principles of teaching.

(C) A set of skills of interweaving technology into teaching and learning both scientifically and aesthetically.

(D) A competence to develop techno pedagogic systems in education.

Answer: (C)

 

23. Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust properly with the classroom teaching?

1. Knowledge of technology

2. Use of technology in teaching learning

3. Knowledge of student’s needs

4. Content mastery

(A) 1 and 3

(B) 2 and 3

(C) 2, 3 and 4

(D) 2 and 4

Answer: (C)

 

24. Psycho-analytic approach of counselling was first introduced by

(A) Adler

(B) Jung

(C) Freud

(D) None of these

Answer: (C)

 

25. Which of the following tools of collecting psychological information about pupils is the most objective?

(A) Rating scale

(B) Interview

(C) Standardized tests

(D) Projective devices

Answer: (C)

 

26. According to psycho-analysis theory of personality, neurotic disorders are caused by

(A) Repression of desires

(B) Inactivity of libido

(C) Role of unconscious mind

(D) All of these

Answer: (A)

 

27. Which of the following does not belong to the category of non probability sample?

(A) Quota samplewww.netugc.com

(B) Multi-stage sample

(C) Purposive sample

(D) Incidental sample

Answer: (B)

 

28. The research proposals sent to research institutes for financial assistance must have

(A) The whole plan and procedure

(B) Budget requirements and time schedule

(C) Definite objectives of research

(D) None of the above

Answer: (B)

 

29. Which of the following is not an approach of analysis of qualitative data?

(A) Logical Analysis

(B) Criterion Analysis

(C) Content Analysis

(D) Inductive Analysis

Answer: (B)

 

30. Internal criticism is done

(A) To verify the accuracy of the source.

(B) To verify the authenticity of the source.

(C) Both of these

(D) None of these

Answer: (A)

 

31. Which of the following commissions suggested silent meditation as a part of moral values?

(A) Secondary Education Commission

(B) University Education Commission

(C) National Education Commission

(D) Indian Education Commission

Answer: (B)

 

32. Which of the following is described as Magna-Carta of Indian Education?

(A) Sargent Commission

(B) Wood’s Despatch

(C) Macaulay Minutes

(D) Hunter Commission

Answer: (B)

 

33. “Rising knowledge to wisdom is real education” was said by

(A) Rigveda

(B) Chhandogya Upanishad

(C) Samaveda

(D) Bhagvadh Geeta

Answer: (B)

 

34. The Oriental School of Thought is related to

(A) Knowledge of science

(B) Classical literature

(C) Conservation of fashion

(D) Learning of natives

Answer: (B)

 

35. ‘Leviathan’ was written by

(A) Locke

(B) Hobbes

(C) Rousseau

(D) Hegel

Answer: (B)

 

36. ‘Project is a whole-hearted purposeful activity proceeding on a social environment”, it was defined by

(A) John Dewey

(B) Ballard

(C) Kilpatrick

(D) Adamson

Answer: (C)

 

37. Who said that the school be made as miniature society?

(A) Skinner

(B) Thorndike

(C) Herbert

(D) Dewey

Answer: (C)

 

38. ‘Socialization’ is a process by which the individual is adapted to his

(A) Classroom environment

(B) Social environment

(C) Political environment

(D) Cultural environment

Answer: (B)

 

39. The movement from one social class to another is known as

(A) Social status

(B) Social control

(C) Social change

(D) Social mobility

Answer: (D)

 

40. ‘Cultural Lag’ is the term used by

(A) Ogburn

(B) Pyne

(C) Weber

(D) Marx

Answer: (A)

 

41. District Primary Education Programme (DPEP) was started in

(A) 1990

(B) 1994

(C) 1998

(D) 1996

Answer: (B)

 

42. Supervision is a continuous activity whereas Inspection is a

(A) General activity in a common place

(B) Special activity in a given moment

(C) Complex activity in a situation

(D) Specific activity in a specific time

Answer: (D)

 

43. Who propounded the ‘self’ theory of personality?

(A) Kretschmar

(B) Allport

(C) Eysenck

(D) Roger

Answer: (D)

 

44. Match the following List – I with List – II in correct order:

List – I                                                List – II

a. Classical conditioning                     i. Kohler

b. Drive reduction                               ii. Hull

c. Sign Gestalt learning                       iii. Pavlov

d. Learning by insight                         iv. Skinner

v. Tolman

Codes:

       a b c d

(A) iv ii v i

(B) iii ii v i

(C) iv ii i v

(D) iii ii i v

Answer: (B)

 

45. In the List – I name of the Psychologists are given and in List – II the theories developed by them. Match the List – I with List – II in correct order:

List – I                                    List – II

a. Freud                                   i. Two factor theory

b. Spearman                            ii. Creativity

c. Rorschach                            iii. Psycho-analysis

d. Torrance                              iv. Projective technique

v. Multifactor theory

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii v iii iv

(C) iv iii v ii

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

46. University Education Commission constituted in 1948 was appointed by

(A) Ministry of Human Resource Development

(B) Ministry of Education

(C) NCERT

(D) ICSSR

Answer: (B)

 

47. Rearrange the following steps of social learning theory as given by Bandura:

a. Remembering the behaviour.

b. Connecting the memory in action.

c. Reinforcement of the imitated behaviour.

d. Attending and perceiving the behaviour.

(A) b, a, d, c

(B) d, a, b, c

(C) a, b, d, c

(D) d, a, c, b

Answer: (B)

 

48. Education falls under the

(A) Concurrent List

(B) Fundamental Rights

(C) Constitution of India

(D) State List

Answer: (A)

 

49. Critically judge the following:

Assertion (A): Motivation is important in the process of teaching and learning.

Reason (R): Motivation is attraction towards a goal and clarifies its meaning.

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) Only (A) is correct.

(C) Only (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

50. Curriculum means

(A) All the experiences which students get in school.

(B) Subject that are transferred by the faculty.

(C) Syllabus prescribed for the course.

(D) Class experiences, sports and games.

Answer: (A)

 

51. Programmed learning is based on the principles of

(A) Conditioned Learning Theory

(B) Cognitive Learning Theory

(C) Gestalt Learning Theory

(D) Operant-conditioning

Answer: (D)

 

52. According to Piaget, at what stage does abstract thinking begin to develop?

(A) Sensory motor

(B) Pre-operational

(C) Concrete operational

(D) Formal operational

Answer: (D)

 

53. Which of the following is the incorrect pair?

(A) Sign Theory of Learning – Tolman

(B) Field Theory of Learning – Lewin

(C) Social Learning Theory – Bruner

(D) Trial and error Theory – Thorndike

Answer: (C)

 

54. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Sentence Completion Test                                      1. Association

b. Multiple Choice                                                      2. Recognition

c. Match the following                                                3. Comprehension

d. Read the passage and answer the question                        4. Recall

Codes:

       a  b  c  d

(A) 4, 2, 1, 3

(B) 4, 3, 2, 1

(C) 4, 2, 3, 1

(D) 3, 2, 1, 4

Answer: (A)

 

55. Which is the most effective reinforcement schedule according to operant conditioning theory of learning for stable learning?

(A) Continuous reinforcement

(B) Fixed ratio reinforcement

(C) Variable ratio reinforcement

(D) Fixed interval reinforcement

Answer: (C)

 

56. Xerophthalmia is a result of insufficient amount of

(A) Vitamin C

(B) Vitamin B

(C) Vitamin D

(D) Vitamin A

Answer: (D)

 

57. A child who has unusual difficulty in oral instruction may have the following impairment

(A) Intellectual disability

(B) Cerebral Palsy

(C) Hearing impairment

(D) Visual impairment

Answer: (C)

 

58. The child who reads numbers wrongly has the following learning disability

(A) Dyscrasia

(B) Dyslexia

(C) Dyspepsia

(D) Dyscalculia

Answer: (B)

 

59. The child having the difficulty in picking up objects is suspected to have

(A) Lower level of intellectual function

(B) Sight impairment

(C) Speech impairment

(D) Locomotor impairment

Answer: (D)

 

60. Delinquency is committed by the children of the age group

(A) 8 – 18 years

(B) 6 – 14 years

(C) 7 – 15 years

(D) 9 – 19 years

Answer: (C)

 

61. Which of the following philosophies are most tilted to individualism?

(A) Jainism

(B) Samkhya

(C) Buddhism

(D) None of these

Answer: (A)

 

62. Research means

(A) Searching again and again

(B) Finding solution to any problem

(C) Scientific approach to new truth

(D) Conducting experiment

Answer: (C)

 

63. Which of the following is the first step in the research process?

(A) Searching sources of information.

(B) Survey of related literature.

(C) Identification of a broad area of research.

(D) Searching for solution to problem.

Answer: (C)

 

64. If a researcher conduct a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness, this will be an example of

(A) Ex post facto research

(B) Action research

(C) Applied research

(D) Fundamental research

Answer: (C)

 

65. A researcher is generally expected to

(A) Study the existing literature in a field.

(B) Generate new principles and theories.

(C) Synthesize the ideas given by others.

(D) Evaluate the findings of a study.

Answer: (B)

 

66. The process of educational research involves the following steps:

(1) Collection of datawww.netugc.com

(2) Statement of objectives

(3) Selecting the problem

(4) Method/Procedure

(5) Analysis and Interpretation of data

(6) Reporting the results

Which of the following sequence is correct?

(A) 3, 2, 4, 1, 5, 6

(B) 1, 3, 2, 5, 6, 4

(C) 3, 2, 4, 1, 6, 5

(D) 3, 2, 5, 1, 6, 4

Answer: (A)

 

67. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is

(A) Case Study

(B) Developmental

(C) Survey

(D) Experimental

Answer: (C)

 

68. Items of List – I and List – II given below have one-to-one relationship on some basis. Identify the inherent relationship and select the correct matching from the given options:

List – I                                    List – II

a. Experimental           1. Sampling

b. Historical                 2. Meta-analysis

c. Philosophical           3. Internal criticism

d. Descriptive              4. Content analysis

5. Internal validity

Codes:

      a b c d

(A) 3 5 2 3

(B) 1 4 2 5

(C) 3 4 2 1

(D) 5 3 4 1

Answer: (D)

 

69. Two variables X and Y are significantly correlated. This means that

(A) X causes variation in Y.

(B) Y causes variation in X.

(C) X and Y vary together.

(D) No such conclusion may be drawn.

Answer: (C)

 

70. Which of the following types of studies results in findings which could not be generalized to other situations?

(A) Descriptive

(B) Historical

(C) Experimental

(D) Causal Comparative

Answer: (B)

 

71. The Rosarch Inkblot test consists of

(A) Five black and five coloured cards

(B) Ten black and ten white cards

(C) Five black and white & five multi-coloured cards

(D) Ten multi-coloured cards

Answer: (C)

 

72. Which of the following terms is Brelevant to a qualitative study?

(A) Comparison

(B) Prediction

(C) Correlation

(D) Exploration

Answer: (D)

 

73. Which of the following is a characteristic feature only of experimental studies?

(A) Control of extraneous variables.

(B) Study of cause and effect relationship.

(C) Observing variation in the dependent variable.

(D) Manipulation of treatment variable.

Answer: (D)

 

74. When a researcher checks the genuineness and authenticity of the source material, it is known as

(A) External validity

(B) External criticism

(C) Concurrent validity

(D) Internal consistency

Answer: (B)

 

75. An investigator studied the census data for a given area and prepared a write up based on them. Such a write-up is called

(A) Research Paper

(B) Article

(C) Thesis

(D) Research Report

Answer: (B)

Comments