2012 June UGC NET Solved Question Paper in Defence and Strategic Studies, Paper III

1. Which one of the following factors has shaken the foundation of the modern state ?

(A) Regionalism

(B) Migration

(C) Ethno-religious nationalism

(D) Poverty

Answer: (C)

 

2. “Teeth and Tail” ratio in military logistics indicates :

(A) A ratio between men and materials.

(B) A ratio between Arsenals and men.

(C) A ratio between men in fighting forces and men in other than fighting forces.

(D) A ratio between men on front line and reserve.

Answer: (C)

 

3. Logistical supply chain means

(A) Logistics supply from raw materials to finished material in the battle field area.

(B) Logistics supply from ‘industrial production sites to supply depots.

(C) Logistics supply from supply depots to battle field area.

(D) Logistics supply from one military unit to another.

Answer: (A)

 

4. Through which way, Pakistan is providing dry-port facilities to China, logistically ?

(A) Burzil Pass

(B) Karakoram Highway

(C) Indus Valley

(D) Khyber Pass

Answer: (B)

 

5. Which is the main environmental issue in the development of Himalayan Region  ?

(A) Wild life

(B) Demography

(C) Water Security

(D) Settlement Pattern

Answer: (C)

 

6. Which was the main issue of the break up Of  USSR and creation of the Central Asia Republics ?

(A) Militancy

(B) Socio-cultural aspects

(C) Insurgency in the Soviet Union

(D) Economy

Answer: (D)

 

7. There is a power-rivalry in the Indian Ocean. In that context, what is the base island of China in the Indian Ocean ?

(A) Mauritius

(B) Marao Island

(C) Zanjibar

(D) Sri Lanka

Answer: (B)

 

8. Why is the necessity felt to restructure the UNO ?

(A) To end monopoly of Western Powers.

(B) To make it more representative.

(C) To revitalize its functions

(D) To enlarge its scope

Answer: (B)

 

9. UN dues from its members is based on one of the following :

(A) Size of the nation’s area

(B) Size of the nation’s military expenditure

(C) Size of the nation’s economy

(D) Size of the nation’s population

Answer: (C)

 

10. Restricting research, manufacture and deployment of deadly weapons of mass destruction called

(A) Disarmament

(B) Arms control

(C) Embargo

(D) Arms Race

Answer: (B)

11. Which one of the following is not the subordinate committee of the UN General Assembly and Economic and Social Council ?

(A) United Nations Compensation Commission

(B) UN Children Fund

(C) UN Environment Programs

(D) UN Population Fund

Answer: (A)

 

12. Which is the correct chronological order related to beginning of the following conflicts ?www.netugc.com

(A) Ethnic conflict in Yugoslavia – Sino-Indian War – Crisis in Chechenia – Sri Lankan Ethnic Conflict

(B) Sino-Indian War – Sri Lankan Ethnic Conflict – Ethnic conflict in Yugoslavia – Crisis in Chechenia

(C) Ethnic Conflict in Yugoslavia – Sino-Indian War – Sri Lankan Ethnic Conflict – Crisis in

Chechenia

(D) Sri Lankan Ethnic Conflict –Sino-Indian War – Crisis in Chechenia – Ethnic Conflict in Yugoslavia

Answer: (B)

 

13. The process of money laundering does not involve

(A) Hawala transactions

(B) Illegal transfer of currency

(C) Conversion of black money into white money

(D) Earning ‘interest’ in banks

Answer: (D)

 

14. Which one of the following is not the bone of contention between India and Pakistan ?

(A) Siachen Glacier

(B) Indus River

(C) Kashmir Valley

(D) Ladakh

Answer: (D)

 

15. Match the missiles in List – I with their country of origin in List – II by using the codes given as under :

List – I                                   List – II

(a) Arrow                    (i) Iraq

(b) Scud                      (ii) Israel

(c) MX                                    (iii) India

(d) Brahmos                (iv) USA

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

16. Match the organization List – I with their main functions List – II and choose the correct code :

List – I                                    List – II

(Organization)             (Main function)

(a) IMF                        (i) Free Trade

(b) World Bank           (ii) Exchange rate stability

(c) GATT/WTO          (iii) Reconstruction/Aid

Codes :

       (a) (b) (c)

(A) (ii) (iii) (i)

(B) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (i) (ii)

Answer: (A)

 

17. Organised crimes at international level have gain mo

(A) More open borders mentum because of

(B) Increase in international travel

(C) Advances in communication technology

(D) Easy flow of money

Answer: (C)

 

18. Which of the following set of activities encompass the process of the drug trafficking ?

(A) Cultivation, manufacture and sale of illegal drugs

(B) Purchase, packing and distribution of illegal drugs

(C) Manufacturing of illegal drugs

(D) Distribution and sales of illegal drugs

Answer: (A)

 

19. Choose the correct option in a given codes :

(i) Defence and strategic studies centres around the management of military force in inter and intra-State relations.

(ii) Defence and strategic studies centres around the management of military force in inter and

intra-State relations with national security as its core.

(iii) Defence and strategic studies centres around the management of military force.

(iv) Defence and strategic studies centres around security calculus.

Codes :

(A) (i) is correct and (ii), (iii), (iv) are incorrect.

(B) (ii) is correct and (i), (iii), (iv) are incorrect.

(C) (iii) is correct and (i), (ii), (iv) are incorrect.

(D) (iv) is correct and (i), (ii), (iii) are incorrect.

Answer: (B)

 

20. Match the strategic thinkers (List – I) with their contribution (List – II) and choose the correct code :

List – I                        List – II

(Strategic Thinker)      (Contribution)

 (a) Clausewitz            (i) Sea power

(b) Kautilya                 (ii) Principles of Strategy

(c) Mao                        (iii) Guerrilla

(d) A.T. Mahan           (iv) Mandal Theory

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (A)

21. Match the following from List – I & List – II with the help of the codes given as under :

List – I                                    List – II (Type of Nationalism) (Region)

(a) Politico Religious               (i) USA

(b) Anticolonial                       (ii) Europe

(c) Melting pot                        (iii) Middle East and North Africa

(d) Vociferous                         (iv) Asia-South and South East

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

22. Which one of the following regions of China is linked with the Islamic fundamentalism ?

(A) Tibet

(B) Aksai Chin

(C) Xinjiang

(D) Shanghai

Answer: (C)

 

23. A group using violence, normally against non-combatants with a view to cause fear, intimidation and use of immoral means is known as

(A) Nationalists

(B) Idealists

(C) Outlaws

(D) Terrorists

Answer: (D)

 

24. Which one of the following is not listed in the Principles of War ?

(A) Offensive Action

(B) Surprise

(C) Selection and Maintenance of Aim

(D) Defensive Action

Answer: (D)

 

25. Which one of the following treaties aim at arms control and disarmament between USA and the (Former) Soviet Union ?

(A) SALT – I & II

(B) Chemical Weapons Convention

(C) Open Skies Treaty

(D) N.P.T.

Answer: (A)

 

26. Which is the main factor of rise of fundamentalism in Afghanistan ?

(A) Poverty

(B) Domestic Unrest

(C) Taliban

(D) Illiteracy

Answer: (C)

 

27. New International Economic Order was related to one of the following :

(A) First World Countries

(B) Second World Countries

(C) Third World Countries

(D) G-20 Countries

Answer: (C)

 

28. Arrange the following events in the chronological order they have occurred. Use the correct code given as under :

(A) Use of nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki, Yom Kippur War, Jasmine Revolution, Battle of Ten Kings.

(B) Battle of Ten Kings, Use of nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki, Yom Kippur War, Jasmine Revolution.

(C) Yom Kippur War, Use of nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki, Battle of Ten Kings, Jasmine Revolution

(D) Jasmine Revolution, Yom Kippur War, Use of Nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki, Battle of Ten Kings.

Answer: (B)

 

29. In respect of International Politics, the decade of 1990’s is marked by one of the following syndromes :

(A) US primacy and ethnic strifes

(B) Terrorism

(C) Low intensity conflicts

(D) Failed and weak states problems

Answer: (A)

 

30. Find the correct chronological sequence of Geo-political theories.

(A) Theory of Organic State – Heartland Theory – Sea Power Theory – Rimland Theory

(B) Rimland Theory – Heartland Theory – Sea Power Theory – Theory of Organic State

(C) Theory of Organic State – Sea Power Theory – Heartland Theory – Rimland theory

(D) Sea Power Theory – Rimland Theory – Heartland Theory – Theory of Organic State

Answer: (C)

 

31. Which one of the following is not seen as the possible outcomes of a Limited War ?

(A) Stalemate

(B) Limited Victory

(C) Limited Defeat

(D) Absence of psychological restraints

Answer: (D)

 

32. Who said that ‘Geopolitcs’ is a pseudo-science ?

(A) Hans J. Morgethau

(B) Stephen P. Cohen

(C) Henry Kissinger

(D) Joseph Nye

Answer: (A)

 

33. Non-alignment stands for one of the following core principles :

(A) Avoidance of economic alliance

(B) Keep aloof from international events

(C) Not to be part or join military alliances

(D) To keep away from the activities of international organization

Answer: (C)

 

34. Which one of the following thinkers is associated with the balance of power theory ?

(A) Kenneth Waltz

(B) Henry Kissinger

(C) Morgethau

(D) Inis Claude

Answer: (C)

 

35. Who among the following, opined that ‘weak have one weapon, the errors of those, who think-they are strong ?

(A) A. Hitler

(B) Suntzu

(C) Kautilya

(D) Napoleon Bonaparte

Answer: (C)www.netugc.com

 

36. Which one of the following is not included in the determinants of National Power ?

(A) Critical Mass

(B) Economic Capability

(C) Military Capability

(D) Societal Rivalry

Answer: (D)

 

37. Which one of the following is not included as part of India’s traditional Defence policy ?

(A) Non-aggressive defence orientation

(B) Non-provocative defence orientation

(C) Forget and forgive approach

(D) Offence is the best way of Defence

Answer: (D)

 

38. Which of the following is not a key element of security paradigm ?

(A) Political process

(B) Institutional network

(C) Societal cohesiveness

(D) Arms Aid

Answer: (D)

 

39. “States are motivated by morality and values”. This statement is related to one of the following :

(A) Realist perspective

(B) Idealism

(C) Liberalism

(D) Constructivism

Answer: (B)

 

40. From the services view-point, which one of the following is not seen as major shortfalls of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) of India ?

(A) Lack of pro-active initiatives and long-term planning

(B) Performance shortfalls and cost over-runs of military hardware development

(C) Prolonged development period causing technological obsolescence of the weapon.

(D) National will

Answer: (D)

 

41. Which one of the following Pakistani groups of hackers defaced the Bhabha Atomic Research Centre Website just after India’s May 1998 nuclear explosive ?

(A) Milworm

(B) AIC

(C) Silver Lords

(D) G-Force Pakistan

Answer: (A)

 

42. Which of the following is an example of “unproductive expenditure of the Govt.” ?

(A) Education

(B) Health

(C) Defence

(D) Transport

Answer: (C)

 

43. In a globalised world, which one of the following areas could be identified as India’s limited technological successes ?

(A) Information Technology

(B) Pharmaceutical Industry

(C) Design and manufacturing technology

(D) Agro-technologies

Answer: (D)

 

44. Which of the following is an external determinant of a defence budget ?

(A) National Interest

(B) Threat Perception

(C) Commitment to constitutional ideology

(D) Technological competence

Answer: (B)

 

45. Revolution in space technology is known as

(A) Black revolution

(B) Yellow revolution

(C) Blue revolution

(D) White revolution

Answer: (C)

 

46. Who among the following, had compared guerrillas to fish and the people support to water ?

(A) A.H. Nasution

(B) Giap

(C) Mao

(D) Che Guevara

Answer: (C)

 

47. In the light of globalization, sovereignty has been redefined, which is presented by one of the following terms :

(A) Absolute

(B) Limited

(C) Sacrosanct

(D) Plural

Answer: (C)

 

48. Who among the following personalities said that ‘Information is a weapon in the modern day and age ? And that is a serious concern for

(B) Shannen Coffin

(C) S. Pitroda

(D) A.P.J. Abdul Kalam national security’.

(A) G.W. Bush

Answer: (B)

 

49. If economic globalization trends continue, the world will probably have approach of

(A) Multipolar system

(B) Unipolar system

(C) Multipolar economy

(D) Single economy

Answer: (D)

 

50. Globalization improved living conditions but also enhanced inequality between the North and the South. As a result of Globalization, which one of the following regions constitutes the highest, telephone traffic per person per year ?

(A) Asia, Europe, America

(B) Oceania, North America, Europe

(C) Europe, Asia, Oceania

(D) Africa, Asia, Europe

Answer: (B)

 

51. Which one of the following is not included in the essentials of ‘Revolution in Military Affairs’ (RMA) ?

(A) Combination of national and military vision

(B) Integration of national and military philosophy, doctrine and organisation

(C) Integration of technology, strategy and ever changing tactics

(D) Concentration of force

Answer: (D)

 

52. Which one of the following is not identified as the impact of the ‘Revolution in Military Affairs’(RMA) for future wars ?

(A) Unattainability of total strategic and tactical surprise

(B) Need to avoid nuclear war

(C) Increasing costs of weapon systems

(D) Easy sustenance of the armed forces

Answer: (D)

 

53. Which one of the following is not needed for creating a strong military industrial base in India ?

(A) Identify select private sector industry houses and establish dialogue with them.

(B) Identify pilot projects with highprobability of success.

(C) Overcoming infrastructural shortfalls, coupled with investment in R & D.

(D) Foreign investment with little denial

Answer: (D)

 

54. An international system where there is an existence of just one highest power or hegemon, is known as

(A) Multipolarity

(B) Unipolarity

(C) Bipolarity

(D) Tripolarity

Answer: (B)

 

55. Armed conflict within the state between two rival groups is called as one of the following :

(A) Ideological conflict

(B) Insurgency

(C) Civil War

(D) Rebellion

Answer: (C)

 

56. The concept of confidence building measures originated during one of the following :

(A) Helsinki Conference of 1975

(B) Treaty of Versailes

(C) NPT negotiations

(D) Formation of MTCR

Answer: (A)

 

57. The term Arms-reduction implies to one of the following :

(A) Mutually agreed levels of arms between two or more nation states

(B) International accord to limit the impact of war.

(C) Installation of fail-safe devices

(D) Implementation of conventional rules

Answer: (A)

 

58. An agreement to suspend hostilities in order to negotiate for peace is called

(A) Amnesty

(B) Armistice

(C) Military Peace

(D) Appeasement

Answer: (B)

 

59. In colloquial sense the term ‘disarmament’ is quite inclusive and it means

(A) Removal of all military establishment

(B) Banning of particular weapon system

(C) Implementation of particular accord

(D) Global destruction of weaponary

Answer: (D)

 

60. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Where both sides possess nuclear weapons, total war makes nonsense and any unlimited war waged with nuclear power would make worse than nonsense; it would be suicidal.

Reason (R) : Wars are likely to occur again and again and that the limitation of their destruction is everybody’s concern.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is the explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) as correct.

Answer: (A)

 

61. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Surgical strikes of military camps and hot pursuits of terrorists across the Line of Control (LoC) are to be realized as most potent strategy that India could opt for while curbing cross-border terrorism.

Reason (R) : The strategy of limited war seems fit for India’s current needs of combating militancy and cross-border terrorism, without escalating into a full scale war with Pakistan.

Codes :

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is the explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

62. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R) are given below :

Assertion (A) : A BMD system is technologically infeasible and at best can prevent only a limited attack.

Reason (R) : There are many spillover technological and economic benefits that come from Investing in BMD research and development.

Codes :

(A) (A) is true but (R) is not true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) Both (A) and (R) are true but (R) is not the explanation of (A).

(D) (R) is true but (A) is not true.

Answer: (C)

 

63. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R) are given below :

Assertion (A) : Cross-border terrorism is an externally inspired problem but not devoid of  internal motivations.

Reason (R) : Some frustrated elements of India, sometimes, do help external agencies in sponsoring cross-border terrorism.

Codes :

(A) (A) and (R) true and (R) explains (A).

(B) (A) and (R) not true but (R) explains (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

64. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Collective security arrangements attempt to safeguard the collective interest of all states.

Reason (R) : The collective security implies a willingness of all states to oppose any state committing aggression.

Codes :

(A) (A) is true but (R) is not true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true but (R) is not related to (A)

Answer: (C)

 

65. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The performance of our existing Research and Development (R & D) base, both

in public and private sector, makes us take major decisions about associating the private sector in our defence R & D and production process.

Reason (R) : After all, more than the technology, the mindsets are more difficult to handle.

Codes :

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct, but

(R) is the necessary condition for (A).

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (C)

 

66. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The national security perception of a nation is the product of interaction of security awareness, policy orientation and suggestive nature of its people.

Reason (R) : The common people in India by enlarge, lack security awareness and think that it is the responsibility of the government to look after the process of national security.

Codes :

(A) (A) and (R) correct.

(B) (A) and (R) correct but (R) does not explain (A).

(C) (A) is correct but (R) is not.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

67. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Through its Integrated Missile Development Programme, India has exploded the myth of Missile Technology Control Regime (MTCR)

Reason (R) : Still, we have to go a long way to harness the full potential, including the private sector and scientific and technical know-how.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, and

(R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) (A) is correct, but (R) is not correct.

Answer: (B)

 

68. ‘Aman Ki Asha’ was initiated by two leading newspapers; one is related to India and the other to Pakistan. Which are the following ?

(A) Indian Express and Rawalpindi Times

(B) The Hindu and Lahore Times

(C) Times of India and Jung

(D) DNA and Karachi Daily

Answer: (C)

 

69. The NGO dedicated to the release of political prisoners all over the world is known as

(A) Red Cross

(B) CARE

(C) Medicine sans Frontiers

(D) Amnesty International

Answer: (D)

 

70. Choose the appropriate code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : From the services viewpoint, Defence Research and Development Organisation (DRDO) has fallen too much short of their expectations.

Reason (R) : The natural choice for the Indian Armed Services then is to follow the important route of import to ensure their operational readiness.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is the explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(D) (A) is correct, but (R) is not correct.

Answer: (A)

 

71. Which one of the following countries is identified with the concept of ‘Peaceful Rise’ ?

(A) India

(B) Japan

(C) China

(D) Germany

Answer: (C)

 

Paraphrasing

Read the passage given below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

Since 1945 the world has seen unprecedented economic development, yet almost one-third of the planet’s human population live in conditions of abject poverty and over 14 million people die of hanger each year. In the majority of third world countries the main security threats take the form of issues such as population growth, social instability, disease, lack of proper healthcare and inadequate access to drinking water. The United Nations in the post Cold War era has argued that true human security has a military dimension, but also has, and has always had, an equally important non-military dimension. Human security requires both freedom from fear and freedom from want. And in vast areas of the world, the workings of the international economy impose structural violence by denying access to basic needs. “If security is defined broadly to incorporate threats to safety, then the majority of humankind is obviously highly insecure in the sense that the global political economy renders so many vulnerable.”

 

72. Apart from security issues and problems after World War II, the prominent development that the world has experienced iswww.netugc.com

(A) decrease in CO2.

(B) decrease in military security

(C) unprecedented increase in the social safety.

(D) unprecedented economic ups and =downs.
Answer: (D)

 

73. Human security is not related to one of the following :

(A) Adequate drinking water facility

(B) Denying access to defence technology

(C) Freedom from fear

(D) Freedom from want

Answer: (B)

 

74. Which one of the following is not the implication of global political economy ?

(A) Population Growth

(B) Structural violence by denying access to basic needs.

(C) Increase in the gap between rich and poor

(D) More threat to individual security

Answer: (A)

 

75. Which one of the following is not included in major threats to third world countries ?

(A) Social and political instability

(B) Population growth

(C) Poor health-care facilities

(D) Inadequate availability of drinking water

Answer: (B)

Comments