2012 June UGC NET Solved Question Paper in Defence and Strategic Studies, Paper II

1. Who opined that “if you wish for peace, understand war”?

(A) Jomini

(B) J.F.C. Fuller

(C) Mao Tse Tung

(D) B.H. Liddell Hart

Answer: (D)

 

2. Who is among the following known as ‘Father of India’s Missile Programme’?

(A) A.P.J. Abdul Kalam

(B) Raja Ramanna

(C) Anil Kakodkar

(D) Vikram Sarabhai

Answer: (A)

 

3. Which one of the following is not taken as the instrument of National Security?

(A) Armed Forces

(B) Diplomatic services

(C) Intelligence services

(D) NGOs

Answer: (D)

 

4. Who argued that “the central theme of international relations is not evil, but tragedy”?

(A) Robert Jerviswww.netugc.com

(B) K. Subrahmanyam

(C) B. Buzan

(D) Arnold Wolfers

Answer: (A)

 

5. ‘Security Dilemma’ of States continues, due to the following reasons:

(A) Military power always appears offensive to others.

(B) Military power becomes defensive.

(C) States do not take steps to use force.

(D) States want economic freedom.

Answer: (A)

 

6. Who argued that “Geo-politics is a pseudo-science”?

(A) B. Buzan

(B) H. Morgenthau

(C) H. Mackinder

(D) Raymon Aron

Answer: (B)

 

7. Who among the following propounded the Organic Theory of State?

(A) Halford Mackinder

(B) Carl Haushofer

(C) Ratzel

(D) S.B. Cohen

Answer: (C)

 

8. During the cold war years, key to world peace was insured by

(A) Homeland Security Mechanism

(B) Balance of Power and Collective Security Mechanisms

(C) Regional Security

(D) Comprehensive Security

Answer: (B)

 

9. Who propounded the concept of ‘Geographical Pivot of History’?

(A) Alexander de Seversky

(B) Carl von Clausewitz

(C) Halford Mackinder

(D) Alfred T. Mahan

Answer: (C)

 

10. Rise of fundamentalism in Afghanistan is largely due to

(A) Poverty

(B) Religious extremism of Islam

(C) Illiteracy

(D) Pastoral economy

Answer: (B)

11. Where is Diego Garcia island situated?

(A) Pacific Ocean

(B) Indian Ocean

(C) Atlantic Ocean

(D) Baltic Sea

Answer: (B)

 

12. Which one of the following is not implied in the assumptions of Deterrence Theory?

(A) Decision-makers are rational.

(B) The treat of destruction from warfare is large.

(C) Alternatives to war are available.

(D) Open economy can defuse the threat of war.

Answer: (D)

 

13. Which one of the following is not an arms control agreement?

(A) NATO

(B) SALT

(C) NPT

(D) PBAT

Answer: (A)

 

14. Which one of the following is not an element of National Power of a modern nation-state?

(A) Critical Mass

(B) National Will

(C) Economic Capability

(D) Social Movement

Answer: (D)

 www.netugc.com

15. After Tsunami-induced problems in Japan’s Fukushima Nuclear Plant, which one of the following countries has not stopped the expansion of nuclear power for peaceful purposes?

(A) India

(B) USA

(C) Germany

(D) Japan

Answer: (A)

 

16. Which of the following is not the consequence of the Indo-US Civilian Nuclear Deal?

(A) US support for India’s emergence as a potential super power.

(B) Separation of India’s civil and defence nuclear facilities.

(C) International inspection of nuclear facilities.

(D) Nuclear Supplier Group’s unhindered support for India.

Answer: (D)

 

17. The military operation launched by independent India to liberate Hyderabad from Nizam’s rule in September 1948 was named as

(A) Operation Polo

(B) Operation Green Hunt

(C) Operation Vijay

(D) Operation Blue Star

Answer: (A)

 

18. ‘Armed Forces Special Powers Act’ was enacted by India in the following year:

(A) 1965

(B) 1958

(C) 1971

(D) 1999

Answer: (B)

 

19. The terms ‘Golden Crescent’ and ‘Golden Triangle’ are related to:

(A) Fake currency business

(B) Proliferation of small arms

(C) Narco trafficking

(D) All of the above activities of organised crime

Answer: (D)

 

20. ‘Operation Jeronimo’ is related to:

(A) Killing of Osama Bin Laden in Pakistan

(B) Killing of Col. M. Gaddafi

(C) Killing of Benazir Bhutto

(D) Killing of Egyptian President Anwar Sadat

Answer: (A)

21. ‘Missile for Nuke’ programme is referred to:

(A) Transfer of missile technology by North Korea in the exchange of nuclear technology by Pakistan.

(B) Missile technology transfer by China to Pakistan.

(C) Reduction in inter-continental Ballistic Missiles by USA and USSR.

(D) Nuclear Threat Reduction (NTR).

Answer: (A)

 

22. Which one of the following is located in South China Sea?

(A) Spartley Island

(B) Vanuatu Island

(C) Coco Island

(D) Vitilevu Island

Answer: (A)

 

23. Swat Valley is situated in the area of:

(A) India – Myanmar border

(B) Pakistan – Iran border

(C) Pakistan – Afghanistan border

(D) India – Nepal border

Answer: (C)

 

24. ‘Jasmine Revolution’ is related to:

(A) Green revolution

(B) Floriculture

(C) Democratic awakening in the Islamic world

(D) Environmental movement

Answer: (C)

 

25. Which one of the following is not a member country of SAARC?

(A) Pakistan

(B) Myanmar

(C) Bhutan

(D) Maldives

Answer: (B)

 

26. Match the following on the basis of List – I and List – II. Use the codes given below:

List – I (Country)                    List – II (Year of first nuclear test)

(a) India                                  (i) 1952

(b) USA                                  (ii) 1949

(c) Soviet Union                      (iii) 1945

(d) UK                                    (iv) 1974

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A)       (iv) (iii) (ii) (i)

(B)       (ii) (iv) (iii) (i)

(C)       (iii) (iv) (ii) (i)

(D)       (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

27. Match the military thinkers with their respective domain of doctrines on the basis of following List – I and List – II:

List – I                                    List – II

(a) Carl Haushofer                  (i) Sea power

(b) A.T. Mahan                       (ii) Air power

(c) Douhet                               (iii) Geopolitics

(d) Mao Tse Tung                   (iv) Guerilla Warfare

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

28. Match the signatory nations and concluded accords by choosing correct code:

List – I                                    List – II

(a) India-Pakistan                    (i) Indo-Soviet Treaty of Peace, Cooperation Friendship and

(b) US-USSR                          (ii) Camp David Accord

(c) India-USSR                       (iii) SALT-I & SALT-II

(d) Egypt-Israel                       (iv) Shimla Agreement

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

29. Match the following from List – I and List – II by choosing correct code:

List – I                                    List – II

(a) Barlev Line                        (i) India-Pakistan

(b) Maginot Line                     (ii) India-China

(c) LAC                                   (iii) France

(d) LOC                                  (iv) Israel

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (C)

 

30. Match the following from List – I and List – II by choosing correct code:

List – I                                                List – II (Tactics) (Wars / Users)

(a) ‘Steam Roller’ tactics                    (i) Arab-Israel War 1967 / Israel

(b) ‘Shock and Awe’ tactics               (ii) Gulf War II / USA

(c) ‘Blitzkrieg’ tactics                         (iii) World War II / Germany

(d) ‘Web Defence’ tactics                   (iv) World War II / Soviet Union

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

31. Choose the correct code of Assertion and Reason:

Assertion (A) : The concept that ‘one man’s terrorist as another’s freedom fighter’ must be made unacceptable’. Reason (R) : Terrorists survive due to significant support from outside.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

 

32. Choose the appropriate code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : Terrorism is not a purposeless violence. It is not like nature act of earthquake or tsunami before which we are helpless.

Reason (R) : Terrorists and those who support them have specific goals; terrorist violence is the means to attain those goals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, (R) is the logical explanation of (A).

(D) (A) is not correct, (R) is not the logical explanation of (A).

 

Answer: (C)

33. Choose the appropriate code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : Today National Security means the ability of a nation to protect its internal values from external threats, no matter what form the latter may take or what quarter they appear from.

Reason (R): The danger lies in the “hidden hand” and not the “foreign hand”.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the logical conclusion of (A).

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is correct, (R) is the logical explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the logical conclusion of (A).

Answer: (D)

 

34. Choose the appropriate code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : The United Nations will continue to expand its duties and powers.

Reason (R) : UN intervention cannot be justified when a government falls into anarchy and civil war.

Codes :

(A) Statement (A) is correct, (R) is not correct.

(B) Reason (R) is correct, (A) is not correct.

(C) Statement (A) and (R) both are incorrect.

(D) Statement (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

 

35. Choose the appropriate code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : Population pressures and increased per capita consumption of resources have made water a natural resource issue of 21st century.

Reason (R) : Today fresh water on the planet earth is only three percent.

Codes :

(A) Statement (A) and (R) both are incorrect.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the cause of (A).

(D) (A) is correct, but (R) is not correct.

Answer: (C)

 

36. Identify the correct sequence of the following thinkers as per their period in history in chronological order:

(A) A.T. Mahan – Mao Tse Tung – Kautilya – Henry Kissinger

(B) Mao Tse Tung – Kautilya – A.T. Mahan – Henry Kissinger

(C) Kautilya – Mao Tse Tung – A.T. Mahan – Henry Kissinger

(D) Kautilya – A.T. Mahan – Mao Tse Tung – Henry Kissinger

Answer: (D)

 

37. Identify the correct sequence of the following India’s Defence Ministers in terms of their tenures in chronological order :

(A) Jagjivan Ram, George Fernandes, V.K. Krishna Menon, Sardar Baldev Singh

(B) Sardar Baldev Singh, Jagjivan Ram, V.K. Krishna Menon, George Fernandes

(C) Sardar Baldev Singh, V.K. Krishna Menon, Jagjivan Ram, George Fernandes

(D) V.K. Krishna Menon, Sardar Baldev Singh, George Fernandes, Jagjivan Ram

Answer: (C)

 

38. Identify the following events in a chronological order :

(A) Tashkent Agreement – Panchsheel Agreement – Shimla Agreement (Indo-Pak) – Lahore Declaration

(B) Shimla Agreement (Indo-Pak) – Lahore Declaration – Panchsheel Agreement – Tashkent Agreement

(C) Panchsheel Agreement – Tashkent Agreement – Shimla Agreement (Indo-Pak) – Lahore Declaration

(D) Lahore Declaration – Shimla Agreement (Indo-Pak) – Tashkent Agreement – Panchsheel Agreement

Answer: (C)

 

39. Which one of the following is in correct chronological order in terms of their inception:

(A) ASEAN – UN – NAM – SAARC

(B) UN – NAM – ASEAN – SAARC

(C) SAARC – NAM – UN – ASEAN

(D) NAM – SAARC – UN – ASEAN

Answer: (B)

 

40. Identify the following wars in the order they were fought :

(A) Gulf War II – Vietnam War – Boer War – Russo-Japan War

(B) Boer War – Russo-Japan War – Vietnam War – Gulf War II

(C) Vietnam War – Boer War – Gulf War II – Russo-Japan War

(D) Russo-Japan War – Boer War – Gulf War II – Vietnam War

Answer: (B)

 

41. Identify the correct chronological order of the following military thinkers:

(A) Sun Tzu – Machiavelli – Clausewitz – Douhet

(B) Machiavelli – Sun Tzu – Douhet – Clausewitz

(C) Douhet – Sun Tzu – Clausewitz – Machiavelli

(D) Clausewitz – Sun Tzu – Machiavelli – Douhet

Answer: (A)

 

42. Arrange the following terrorism related events in correct chronological order:

(A) 26/11, 9/11, GWOT, Operation Jeronimo

(B) GWOT, Operation Jeronimo, 9/11, 26/11

(C) 9/11, GWOT, 26/11, Operation Jeronimo

(D) Operation Jeronimo, GWOT, 26/11, 9/11

Answer: (C)

 

43. Arrange the following Arms Control Agreements in correct chronological order:

(A) NPT – Treaty of Tlatelolco – CTBT – Treaty of Rerotonga

(B) Treaty of Tlatelolco – NPT – Treaty of Rerotonga – CTBT

(C) Treaty of Tlatelolco – Treaty of Rerotonga – CTBT – NPT

(D) CTBT – Treaty of Rerotonga – NPT – Treaty of Tlatelolco

Answer: (B)

 

44. Choose the appropriate code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : Security essentially implies the absence of real, potential or perceived threats and challenges whether stemming from external or internal sources.

Reason (R) : The threat perceptions are largely diverse to preclude a common approach.

Codes :

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct and (R) is the logical explanation of (A).

Answer: (D)

 

45. Choose the right code of Assertion and Reason.

Assertion (A) : Pakistan has been advocating the necessity of strategic depth in Afghanistan to hide its territorial ambitions and its aim of expanding its strategic frontiers towards Western and Central Asian regions.

Reason (R) : Secure Western borders and a subservient Afghanistan will enable Pakistan to deploy most of its armed forces against India.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but

(R) is the logical extension of (A).

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct logical conclusion of (A).

Answer: (B)

 

46. Which group of the following countries comprise the “Golden Triangle’?

(A) Bangladesh – Bhutan – Nepal

(B) Sri Lanka – Maldives – Bangladesh

(C) Myanmar – Thailand – Laos

(D) China – Vietnam – Myanmar

Answer: (C)

 

47. ‘Coup de etat’ represents :www.netugc.com

(A) Peaceful change of government by voting

(B) Voluntary resignation of the Head of a State.

(C) Change of government by a judicial decision.

(D) Sudden overthrowing of a government by Military.

Answer: (D)

 

48. Which one of the following is not considered as fundamental objective of National Security?

(A) To preserve national sovereignty.

(B) To protect territorial integrity.

(C) To maintain International peace and stability.

(D) To maintain national political stability

Answer: (C)

 

49. Who was the Chairman of Kargil Review Committee?

(A) K. Subrahmanyam

(B) Gen. V.P. Malik

(C) J.N. Dixit

(D) M.K. Narayanan

Answer: (A)

 

50. CTBT aims at:

(A) Creating Nuclear Weapon Free Zone

(B) Banning Nuclear Weapon Tests

(C) Banning creation of Nuclear Weapon Free World

(D) Banning production and test of Anti-personnel mines.

Answer: (B)

Comments