2012 December UGC NET Solved Question Paper in Defence and Strategic Studies, Paper II

1. Who among the following proposed the idea of ‘Atom for Peace’?

(A) Clinton

(B) Obama

(C) Eisenhower

(D) George W. Bush

Answer: (C)

 

2. Canberra Commission is related to

(A) Elimination of nuclear weapons.

(B) Mutual and Balanced Force Reduction in Europe.

(C) Climate change.

(D) Security and Cooperation in Europe.

Answer: (A)

 

3. Who is the author of “People, States and Fear”?

(A) Raymond Aron

(B) Barry Buzan

(C) Arnold Wolfers

(D) H. Morgenthau

Answer: (B)

 

4. Who expressed the view that “there is another kind of violence in its way as destructive as the bullet or the bomb. This is the violence of institutions”?

(A) Robert F. Kennedy

(B) J. L. Nehru

(C) M. K. Gandhi

(D) Indira Gandhi

Answer: (A)

 

5. Who expressed the view that “I see God in the smiles of poor”?

(A) Martin Luther King

(B) M.K. Gandhi

(C) Amartya Sen

(D) Nelson Mandela

Answer: (B)

 

6. Which one of the following is not part of the Human Security discourse?

(A) Freedom from fear

(B) Freedom from want

(C) Resource scarcity

(D) Defence expenditure

Answer: (D)

 

7. Which one group of the following three states of the erstwhile Soviet Union had given up claims on nuclear weapons after the disintegration of the Soviet Union?

(A) Estonia, Latvia, Lithuania

(B) Belarus, Ukraine, Moldova

(C) Latvia, Belarus, Kazakhstan

(D) Belarus, Kazakhstan, Ukraine

Answer: (D)

 

8. National Investigating Agency (NIA) has been set up with the aim of

(A) Launching counter-insurgency

(B) Court cases against communal forceswww.netugc.com

(C) Prevention of Natural Disasters

(D) Investigating Terrorist Acts

Answer: (D)

 

9. Who among the following is the author of ‘Armament and History’?

(A) Liddell Hart

(B) Hitler

(C) J.F.C. Fuller

(D) Jomini

Answer: (C)

 

10. Which one of the following has open land border with India?

(A) Nepal

(B) Pakistan

(C) Sri Lanka

(D) Bangladesh

Answer: (A)

11. Which one of the following is not recognised as a Principle of War?

(A) Selection and Maintenance of the aim

(B) Surprise

(C) Economy of Force

(D) Industrial Power

Answer: (D)

 

12. Which one of the following has not been active in the North-East of India?

(A) Bodo

(B) ULFA

(C) NSCN

(D) Taliban

Answer: (D)

 

13. In the 21st century security discourse, which one of the following is not considered as existential threats?

(A) Nuclear weapons

(B) International terrorism

(C) Climate change

(D) Riots

Answer: (D)

 

14. Who is the author of the book ‘Prepare or Perish’?

(A) Gen. K.V. Krishna Rao

(B) Air Comdr. Jasjit Singh

(C) Gen. V.P. Malik

(D) Gen.Shankar Raichaudhry

Answer: (A)

 

15. Who among the following propounded ‘National Character’ as one of the elements of Sea Power?

(A) Jomini

(B) Carl von Clausewitz

(C) Alfred T. Mahan

(D) W. Mitchell

Answer: (C)

 

16. ‘Mandala Theory’ of inter-state relations during ancient India was propounded by

(A) Shukra

(B) Manu

(C) Kautilya

(D) Valmiki

Answer: (C)

 

17. ‘Operation Green Hunt’ was launched

(A) To contain communal riots in India

(B) To counter in insurgency in the NE India

(C) To counter insurgency in the J & K

(D) To suppress Left Wing extremism/Naxalism

Answer: (D)

 

18. Name the year in which IC-814 plane was hijacked by foreign- sponsored terrorists.

(A) 1999

(B) 1984

(C) 2001

(D) 2006

Answer: (A)

 

19. Kyto Protocol is related to

(A) Climate change

(B) Refugeses

(C) Internally displaced persons

(D) Nuclear power

Answer: (A)

 

20. Which one of the following is a potential Biological warfare agent?

(A) Sulphur

(B) Gunpowder

(C) Anthrax

(D) Chloropicrin

Answer: (C)

21. ‘Wings of Fire’ is the biography of

(A) Homi J. Bhabha

(B) Raja Ramanna

(C) A.P.J. Abdul Kalam

(D) Vikram Sarabhai

Answer: (C)

 

22. The idea of ‘Sustainable Development’ was conceived by

(A) Canberra Commission

(B) Mandal Commission

(C) Srikrishna Commission

(D) Brundtland Commission

Answer: (D)

 

23. World Trade Organization (WTO) is established to monitor the following:www.netugc.com

(A) States Financial Crisis

(B) State Sovereignty

(C) Economic inter-dependence

(D) Free trade

Answer: (D)

 

24. In the New World order, which one of the following has reduced its significance?

(A) International organization

(B) Economic and Human Welfare

(C) International Conflict over Ideology

(D) International law

Answer: (C)

 

25. Indian Peace keeping force was deployed in Sri Lanka during the period ______.

(A) 2001 to 2002

(B) 2007 to 2008

(C) 1992 to 1995

(D) 1987 to 1990

Answer: (D)

 

26. Which one of the following is the second largest ethnic group in Afghanistan?

(A) Baloch

(B) Pashtun

(C) Hazara

(D) Tajik

Answer: (D)

 

27. Match the following weapons with their country of origin. Use the code given below on the basis of Table – I and Table – II.

Table – I                                  Table – II

a. Patriot                                  1. India

b. Dong feng                           2. Russia

c. T-56                                     3. USA

d. Arihant                                4. China

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 1 2 4 3

(C) 4 1 3 3

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

28. Match the following Military Commanders with the war events to which they were associated. Use the code given below:

a. Gen. Manekshaw                1. Indo-Pak War 1965

b. Gen. K. Sundarji                 2. Bangladesh War 1971

c. Gen. J.N. Choudhry            3. Kargil War 1999

d. Gen. V.P. Malik                  4. Operation ‘Brasstrack’

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 1 3

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

29. Match the following authors with the books authored by them. Use the code given below:

a. Francis Fukoyana    1. India China War

b. Neville Maxwell      2. Blindmen of Hindustan

c. Gen. K. Sundarji     3. Untold Story

d. Gen. B.M. Kaul      4. End of History and the Last Man

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 3 4 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 1 3 4 2

Answer: (C)

 

30. Match the following countries with the region of their location. Use the code given below:

a. Azerbaijan   1. Central Asia

b. Tajikistan     2. Middle East

c. Syria            3. Caucasus Region

d. Latvia          4. Eastern Europe

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 4 2 1 3

(C) 3 1 2 4

(D) 3 1 4 2

Answer: (C)

 

31. Match the following countries with their Ocean/Sea Coastal locations. Use the code given below:

a. Atlantic Ocean        1. Tunisia

b. India Ocean            2. Bulgaria

c. Mediterranean Sea 3. Tanzania

d. Black Sea                4. Angola

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 1 3 2 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)

 

32. Match the following on the basis of Table – I and Table – II. Use code given below:

Table – I                                              Table – II

a. Anti-colonial Nationalism               1. USA

b. Political-religious Nationalism        2. Asian Countries

c. Ferocious Nationalism                     3. Middle East Countries

d.‘Melting Pot’ Nationalism               4. West European Countries

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 2 3 4 1

(C) 3 2 1 4

(D) 1 3 2 4

Answer: (B)

 

33. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code:

Table – I                                  Table – II

(Missiles)                                 (Country)

a. Hatf I-V                              1. India

b. Jerico                                   2. Pakistan

c. Patriot                                  3. Israel

d. Agni-II                                4. United States

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)

 

34. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code.

Table – I                                  Table – II

(Treaties)                                 (Regions)

a. Treaty of Tlatelolco             1. Conference on Security and Cooperation in Europe.

b. Treaty of Rerotonga            2. Nuclear Weapon- Free zone in Africa

c. Treaty of Pelindaba             3. Nuclear Weapon- Free zone in Latin America

d. CSCE                                  4. Nuclear weapon- Free zone in South Pacific

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 4 3 1 2

Answer: (B)

 

35. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code of respective authors and books.

Table – I                                              Table – II

a. Rommel papers                                1. Raymond Aron

b. Peace and War                                2. B.H. Liddell Hart

c. Red Coats to Olive Green               3. Jaswant Singh

d. Defending India                             4. V. Longer

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

 

36. Match the following on the basis of Table – I and Table – II. Use the code given below :

Table – I                                  Table – II

a. Collective Security              1. Unacceptable level of destruction

b. Arms Control                      2. An equilibrium between two powers

c. Balance of Power                3. Fewer weapons means greater security

d. Deterrence                          4. One for all, all for one

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 4 3 2 1

(C) 1 4 3 2

(D) 3 2 1 4

Answer: (B)

 

37. Choose the correct code of Assertion and Reason.

Assertion (A): The USA’s military expenditure increase in the recent years accounts more than 50 percent of the world military expenditure.

Reason (R): The global financial crises and economic recession have had little impact on world military expenditure.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the cause of (A).

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is the cause of (A).

Answer: (B)

 

38. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:

Assertion (A): Sadam Hussein was aggressive and insecure, therefore he invaded Kuwait.

Reason (R): Iraq needed more oil resources to pay debts and to develop its economy.

Codes:

(A) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(B) (A) and (R) are correct, and (R) supported the cause of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (B)

 

39. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:

Assertion (A): The tools and tactics used by Armies, Terrorists and Criminals in Cyberspace are the same.

Reason (R): The ultimate goals of Armies, Terrorists and Criminals are same.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is incorrect, but (A) is not the cause of (R).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (R) is the cause of (A).

Answer: (C)

 

40. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:

Assertion (A): International law, like domestic law comes from a variety of sources.

Reason (R): Treaties, Courts, Authoritative bodies and Custom are sources of international law.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, (A) is incorrect.

(C) (A) and (R) both are incorrect.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

 

41. Arrange the correct descending order of highest to lowest military expenditure of countries in the world, in the recent times. Use the code given below:

(A) USA – China – Russia – France – UK.

(B) Russia – USA – China – UK – France.

(C) China – Russia – USA – UK – France.

(D) USA – China – France – UK –Russia.

Answer: (D)

 

42. Arrange the following nuclear doctrines in the chronological in which order they were formulated. Use the correct code given below:

(A) Strategy of Massive Retaliation-Strategy of Flexible Response-MAD-Strategic Defence Initiative.

(B) MAD-Strategic Defence Initiative-Strategy of Flexible Response – Strategy of Massive Retaliation.

(C) Strategic Defence Initiative – Strategy of Flexible Responses – Strategy of Massive Retaliation – MAD.

(D) Strategy of Flexible Response – MAD – Strategic Defence Initiative – Strategy of Massive Retaliation.

Answer: (A)

 

43. Find the correct chronological sequence of the following thinkers:

(A) Haushofer, Mahan, Mackinder, S.B. John.

(B) S.B. John, Mackinder, Mahan, Houshofer.

(C) A.T. Mahan, Mackinder, Haushofer, S.B. John.

(D) Mackinder, S.B. John, Haushofer, A.T. Mahan.

Answer: (C)

 

44. Find the correct chronological sequence of independence of South Asian countries.www.netugc.com

(A) India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka.

(B) Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh.

(C) Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, India.

(D) Pakistan, India, Sri Lanka, Bangladesh.

Answer: (D)

 

45. Arrange the correct sequence of steps in the Unified theory.

(A) Decision – Action – Area – Idea – Field.

(B) Idea – Decision – Action – Field – Area.

(C) Area – Idea – Field – Decision – Action.

(D) Action – Area – Decision – Field – Idea.

Answer: (B)

 

46. 26/11 was the terrorist attack on the following:

(A) Indian Parliament

(B) Hotels Taj Mahal and Trident Oberoi, Mumbai.

(C) WTC, New York

(D) Hotel Ritz Carlton, Jakarta

Answer: (B)

 

47. Who coined the term “Cyber space”?

(A) Linda Billgates

(B) William Gibson

(C) E.D. Swinton

(D) Sam Pitroda

Answer: (B)

 

48. ‘Red Corridor’ is the proposed goal of the following:

(A) Left Wing Maoists/Naxalists

(B) Al Quaeda

(C) Jaish-e-Mohammed

(D) Hamas

Answer: (A)

 

49. Which one of the following is not a principle of ‘Panchsheel’?

(A) Mutual respect for each other’s territorial integrity and national soreignty.

(B) Non-aggression

(C) Non-interference in each other’s internal matters.

(D) World peace.

Answer: (D)

 

50. Falk land war had been fought between the following:

(A) Maxico and USA

(B) France and Egypt

(C) Argentina and UK

(D) Germany and France

Answer: (C)

Comments