2013 September UGC NET Solved Question Paper in Criminology, Paper II

1. “Criminology deals with the making of Laws, breaking of Laws and reacting to breaking of Laws.”

Who made this statement?

(A) Cesare Beccaria

(B) E.H. Sutherland

(C) Cesare Lombroso

(D) Robert Merton

Answer: (B)

 

2. What type of crime is committed by a physician or a doctor who prescribes unnecessarily diagnostic tests?

(A) Economic Offence

(B) Narcotic Crime

(C) White Collar Crime

(D) Fraud

Answer: (C)

 

3. Which of the following is an economic offence?

(A) Auto theft

(B) Pick pocketing

(C) Cattle theft

(D) Food adulteration

Answer: (D)

 

4. Which among the following is a property offence?

(A) Riot

(B) Grievous hurt

(C) Theft

(D) Rape

Answer: (C)

 

5. Which is the State in the Country that is oftenly identified with insurgency?

(A) Tamil Nadu

(B) Gujarat

(C) Karnataka

(D) Chhattisgarh

Answer: (D)

 

6. Match the items in List-I with items in List-II.www.netugc.com

List – I                                                                                    List - II

I. Defensible space                                                                  (a) Kautilya

II. Arthashastra                                                                       (b) Bentham

III. Felicific calculus                                                               (c) Thrasher

IV. Gangs                                                                               (d) Newman

Codes:

      (I) (II) (III) (IV)

(A) (d) (b) (c) (a)

(B) (b) (a) (c) (d)

(C) (d) (a) (b) (c)

(D) (c) (d) (a) (b)

Answer: (C)

 

7. Who has propounded constitutional theory to explain criminal tendency and behaviour?

(A) Hooton

(B) Tarde

(C) Goddard

(D) Lombroso

Answer: (A)

 

8. Who has propounded the theory of Culture Conflict?

(A) Cohen

(B) Merton

(C) Sutherland

(D) Sellin

Answer: (D)

 

9. Assertion (A): Crime is not the quality of an act but it is the label which society affixes on the select few.

Reason (R): Criminal Justice System is deeply influenced by money and political power.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

10. Who explained the principle of Economic Determinism?

(A) Aristotle

(B) Bonger

(C) Karl Marx

(D) Plato

Answer: (C)

11. Who suggested that both goals and means are rejected in the society?

(A) Merton

(B) Durkheim

(C) Sutherland

(D) Cohen

Answer: (A)

 

12. Among the following who has contributed to the concept of Phrenology?

(A) Hooton

(B) Gall

(C) Goddard

(D) Mendel

Answer: (B)

 

13. What are misdirected psychological drives causing antisocial behaviour called?

(A) Illusion

(B) Fetish

(C) Perversion

(D) Delusion

Answer: (C)

 

14. Among the following, who has studied ‘Intelligence Quotient’ as a cause of criminal behaviour?

(A) Eyesenck

(B) Freud

(C) Young

(D) Cattel

Answer: (A)

 

15. What does the term ‘Dipsomania’ mean?

(A) Compulsive physical beating

(B) Compulsive alcohol drinking

(C) Compulsive gender offence

(D) Compulsive pool diving

Answer: (B)www.netugc.com

 

16. What is the legal status of the findings obtained through brain mapping technique during interrogation of suspects?

(A) An aid in the investigation.

(B) Admissible in the court.

(C) Partial admissible in the court.

(D) None of the above.

Answer: (A)

 

17. What is the main feature of a probability sample in criminological research?

(A) It includes all the main units in the sample.

(B) It includes all the important study units.

(C) It ensures a chance for each study unit to be selected.

(D) None of the above.

Answer: (C)

 

18. Among the following, which method of data collection is the oldest one?

(A) Questionnaire

(B) Observation

(C) Interview technique

(D) Rating scale

Answer: (B)

 

19. What does the statistics of correlation measure?

(A) Statistical difference between variables.

(B) Association between variables.

(C) Covariation between variables.

(D) Relationship between variables.

Answer: (D)

 

20. Which among the following computer softwares is not a data analysis programme?

(A) PowerPoint

(B) Hardware Graphics

(C) Excel

(D) SPSS

Answer: (A)

21. The statement, “crime is both normal and functional” is attributed to

(A) Freud

(B) Beccaria

(C) Emile Durkheim

(D) Lombroso

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Deviance is not a quality of the behaviour, but it is quality of the interaction between the person who commits an act and those who respond to it.

Reason (R): Whether (or) not labelling occurs depends on (1) the time when the act is committed, (2) who commits the act and who is the victim, and (3) the consequences of the act.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. In Containment Theory, the phenomena that insulate some people from deviance is

(A) Self-sacrifice

(B) Self-indulgence

(C) Conformity

(D) Self concept

Answer: (D)

 

24. The sub-components of crime are

I. An act

II. Criminal intention

III. A law prohibitive the act

IV. Migration

Find the correct combination, using the codes given below:

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (A)

 

25. Find the odd one in the series.

(A) Questionnaire

(B) Interview schedule

(C) Observation sheet

(D) Snow-ball technique

Answer: (D)

 

26. Which one of the following is correctly matched?

(A) Atavism – Lawlessness

(B) Positive school – Lombroso

(C) Psychoanalysis – Merton

(D) Kleptomania – Pleasure principle

Answer: (B)

 

27. Disposal options for children available under the Juvenile Justice Act are

I. Sponsorship

II. Foster care

III. Adoption

IV. None of the above

Find the correct combination using the codes given below:

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) IV is correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (D)

 

28. What does the Latin maxim “Ignorantia Factum” – means?

(A) Mistake of Law

(B) Mistake of Fact

(C) Mistake of Mind

(D) None of the above

Answer: (B)

 

29. Unlawful act of a child under the following age is not an offence under Indian Penal Code.

(A) 5 years

(B) 7 years

(C) 9 years

(D) 12 years

Answer: (B)

 

30. Which among the following has mandatory sentencing in India?

(A) Indian Penal Code

(B) Criminal Procedure Code

(C) NDPS Act

(D) COFEPOS – Act

Answer: (D)

 

31. According to the Constitution of India, Directive Principles of State Policy are

I. Fundamental Rights

II. Guiding Principles for Good Governance.

III. Cannot be enforced by Courts.

IV. None of the above

Find the correct combination, using the codes given below:

Codes:

(A) I is correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) IV is correct.

Answer: (C)

 

32. Which of the following courts has a special advisory jurisdiction?

(A) High Court

(B) Supreme Court

(C) Any Civil Court

(D) None of the above

Answer: (B)

 

33. According to Merton, rejection of goals and acceptance of means is known as

(A) Innovation

(B) Rebellion

(C) Ritualism

(D) None of the above

Answer: (C)

 

34. An elder person having sex with a child is

(A) Necrophile

(B) Pedophile

(C) Sodomy

(D) Incest

Answer: (B)

 

35. The order for awarding compensation to a victim of crime is made under, which section of Code of Criminal Procedure?

(A) Section 357

(B) Section 375

(C) Section 315

(D) Section 351

Answer: (A)

 

36. Which of the following is a victimless crime?

(A) Extremist Act

(B) Prostitution

(C) Murder

(D) Rape

Answer: (B)

 

37. Among the following, which is the modern principle governing punishment to offenders?

(A) Retribution

(B) Reformation

(C) Revenge

(D) Deterrence

Answer: (B)

 

38. In which State or Union Territory was cellular jail located?

(A) Puducherry

(B) Goa

(C) Andaman & Nicobarwww.netugc.com

(D) Daman & Diu

Answer: (C)

 

39. Among the following which country awards death penalty to offenders by lethal injunction?

(A) Germany

(B) United States of America

(C) Brazil

(D) Russia

Answer: (B)

 

40. At present, how many open-air jails does the country have?

(A) About 25

(B) About 35

(C) About 45

(D) About 55

Answer: (C)

 

41. In prison correctional programme what does the term ‘Remission’ mean?

(A) Reduction in sentence

(B) Temporary leave

(C) Pardon

(D) Monetary reward

Answer: (A)

 

42. For whom are “Half-way homes” meant?

(A) Highly educated prisoners

(B) Highly skilled prisoners

(C) Good conduct prisoners

(D) About to be released prisoners

Answer: (D)

 

43. Among the following which one is a victimless offence?

(A) Gambling

(B) Homicide

(C) Theft

(D) Hurt

Answer: (A)

 

44. All the proceedings under the Code of Criminal Procedure for the collection of evidence by a Police Officer is known as

(A) Interrogation

(B) Investigation

(C) Charge Sheet

(D) All of the above

Answer: (B)

 

45. At the Police-Station, case diary is usually used as

(A) An Oral evidence

(B) An aid to the court

(C) An aid to the victim

(D) None of the above

 

Read the following passage and answer the question Nos. 46 to 50.

This theory of criminal behaviour is reflected in the belief that all important acts of social life are carried out under the domination of ‘example’. Through this the process of criminal behaviour was explained. This not only applied to criminals, but also applied to other types of behaviour such as suicides, stealing and assassination. Such acts are done as people imitate others. Fashion and Customs were distinguished. Fashion is characteristic of the imitation that takes place in crowds (or) cities contact is close and frequent. Custom refers to the phenomenon that occurs in small towns and rural areas where contact is less frequent and change occurs less often.

Answer: (B)

 

46. All important acts of life, according to the author are carried out due to

(A) Pleasure principle

(B) Examples

(C) Moral basis

(D) Anxiety

Answer: (B)

 

47. According to the author, these principles are applied to

(A) Criminals

(B) Suicides

(C) Assassination

(D) All of the above

Answer: (C)

 

48. Characteristics of imitation are divided into

(A) two types

(B) three types

(C) four types

(D) none of the above

Answer: (A)

 

49. According to the author, what takes place when contact is close and frequent?

(A) Norms

(B) Custom

(C) Fashion

(D) Suicides

Answer: (C)

 

50. The author and the paragraph deals with

(A) Labelling theory

(B) Fashion theory

(C) Imitation theory

(D) None of the above

Answer: (C)

Comments