2013 June UGC NET Solved Question Paper in Criminology, Paper III

1. Among the following, who used the term ‘White Collar Crime’ for the first time?

(A) E.H. Sutherland

(B) Karl Marx

(C) Simond Dinitz

(D) E. Lemert

Answer: (A)

 

2. Which among the following is the Cyber Crime?

(A) Embezzlement

(B) Plagiarism

(C) Phishing

(D) Smuggling

Answer: (C)

 

3. Among the following, which type of offence terrorism is?

(A) Misdemeanour

(B) Felonywww.netugc.com

(C) Treason

(D) None of the above

Answer: (B)

 

4. Motivating voters using cash or kind is an offence under which law?

(A) Protection of Human Rights Act

(B) People’s Representation Act

(C) Protection of Civil Rights Act

(D) Anti-Corruption Act

Answer: (B)

 

5. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I                                    List – II

i. Criminal by passion a. Freud

ii. Oedipus complex                b. Durkheim

iii. Personality                         c. Lombroso

iv. Altruistic suicide                d. Eysenck

Codes:

      i ii iii iv

(A) c d a b

(B) c a d b

(C) b a c d

(D) a b d c

Answer: (B)

 

6. Who developed the classification of Ectomorph, Endomorph and Mesomorph to explain criminal behaviour?

(A) Mendel

(B) Kretschmer

(C) Lombroso

(D) Sheldon

Answer: (D)

 

7. Who has propounded the theory of Gang?

(A) Sellin

(B) Thrasher

(C) Sutherland

(D) Merton

Answer: (B)

 

8. Who has propounded the theory of Drift in explaining delinquent behaviour?

(A) Cloward & Ohlin

(B) Shaw

(C) Cohen

(D) Matza

Answer: (D)

 

9. Assertion (A): People live in a society of alternates, where the self has more and more opportunities for acceptance or rejection. Self-concept is the key factor in explaining the choice among alternatives of behaviour.

Reason (R): A favourable self-concept directs an individual towards law abiding behaviour, and an unfavourable self-concept directs the person towards delinquent behaviour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

10. Both goals and means are rejected in the society is called

(A) Conformity

(B) Retreatism

(C) Ritualism

(D) None of them

Answer: (B)

11. Who among the following observed that “Crime is both normal and functional.”?

(A) Von Hentig

(B) Durkheim

(C) Blau

(D) Aker

Answer: (B)

 

12. Among the following which typical characteristic in chromosomes is associated with criminal tendency and behaviour?

(A) XXY

(B) XYY

(C) XY

(D) None of the above

Answer: (B)

 

13. Among the following, who has studied ‘Intelligent Quotient’ as a cause of criminal behaviour?

(A) Freud

(B) Eysenck

(C) Cattel

(D) Young

Answer: (B)

 

14. What does the term ‘pyromania’ mean?

(A) Compulsive behaviour causing fire

(B) Compulsive behaviour causing physical hurt

(C) Compulsive behaviour defaming others

(D) Compulsive drug taking behaviour

Answer: (A)

 

15. What does the term ‘Masochism’ mean?

(A) Derive pleasure by hurting others.

(B) Derive pleasure from arson.

(C) Derive pleasure by demolishing buildings.

(D) Derive pleasure by inflicting self-pain.

Answer: (D)

 

16. What does the term ‘Hypothesis’ imply?

(A) Authoritative announcement

(B) Final declaration

(C) Tentative assertion

(D) Conclusive statement

Answer: (C)

 

17. Which among the following is not a probability sample design?

(A) Simple random sample

(B) Quota sample

(C) Cluster sample

(D) Stratified random sample

Answer: (B)

 

18. What does the statistics of Chi-square measure?

(A) Statistical difference

(B) Association

(C) Correlation

(D) Variance

Answer: (A)

 

19. Labelling theory looked at which of the following to explain criminality?

(A) Biological Determinism

(B) Social Structure

(C) Anomie

(D) Social Processes

Answer: (D)

 

20. Who postulated “Deviant behaviour is behaviour that others so label”?

(A) Auguste Comte

(B) Sutherland

(C) Becker

(D) Herbert Spencer

Answer: (C)

21. Assertion (A): It is impossible to know the extent of White Collar Crime.www.netugc.com

Reason (R): The extent of White Collar Crime remains unknown because White Collar Crime rarely occurs in educated population groups.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

22. Which one of the following is not connected with the ‘Conflict theory’ in criminology?

(A) Vold

(B) Quinney

(C) Taylor

(D) Lemert

Answer: (D)

 

23. Which one of the following is associated with Feminist Criminology?

(A) Dinitz

(B) Adler

(C) Lemert

(D) Sutherland

Answer: (B)

 

24. Find the odd one in the series

(A) Children Home

(B) Special Home

(C) Observation Home

(D) Central Jail

Answer: (D)

 

25. Which one of the following is correctly matched?

(A) Dowry – Organised crime

(B) Cyber-crime – Riot

(C) Flesh trade – Prostitution

(D) Beggary – White Collar Crime

Answer: (C)

 

26. Children home, under the Juvenile Justice Act are meant for

(A) Children in conflict with law

(B) Child in need of Care and Protection

(C) Mentally ill children

(D) Spastic children

Answer: (B)

 

27. According to Freud, human personality comprises of

I. Id

II. Super Ego

III. Ego

IV. None of the above

Find the correct combination using the following codes:

Codes:

(A) I and II is correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (D)

 

28. The Latin phrase for “in bad faith” is

(A) Mela in se

(B) Malo animo

(C) Mala fide

(D) Mandamus

Answer: (C)

 

29. The process of Government monitoring and evaluating the functioning of the children’s home through persons and institutions is called

(A) Social Auditing

(B) Restoration

(C) Foster caring

(D) Parents patriae

Answer: (A)

 

30. The formal process for face to face meetings between a victim and his/her offender, in the presence of a trained mediator is called

(A) Crisis Intervention

(B) Compensation

(C) Victim Assistance

(D) Victim Offender Mediation

Answer: (D)

 

31. The Supreme Court has powers of

(A) Judicial Review

(B) Disputes concerning elections of President/Vice President

(C) Void Amendments that seek to take away judicial review

(D) All of the above

Answer: (D)

 

32. The legal system followed in India is called

(A) Inquisitorial

(B) Accusatorial

(C) Retributive

(D) Restorative

Answer: (B)

 

33. According to Freud, ‘Ego’ is based upon

(A) Moral Principle

(B) Reality Principle

(C) Pleasure Principle

(D) All of the above

Answer: (B)

 

34. Restitution to a victim of crime used to be paid by

(A) Offender

(B) State

(C) Police

(D) None of the above

Answer: (A)

 

35. Methods of social control are

(A) Customs

(B) Mores

(C) Ostracism

(D) All of the above

Answer: (D)

 

36. The concept of ‘Vulnerability’ in victimology means

(A) Weak

(B) Strong

(C) Safe

(D) None of the above

Answer: (A)

 

37. Who can consider ‘Mercy Petition’ of the offender who has been awarded death penalty?

(a) Supreme Court of India

(b) Prime Minister of India

(c) Governor of State

(d) President of India

Codes:

(A) (a) and (d) are correct.

(B) (b) and (d) are correct.

(C) (a) and (c) are correct.

(D) (c) and (d) are correct.

Answer: (D)

 

38. Which country among the following does not award death penalty to offenders?

(A) United Kingdom

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) China

Answer: (A)

 

39. Which State among the following does not have an ‘Open Air Prison’?

(A) Maharashtra

(B) Tamil Nadu

(C) Bihar

(D) Assam

Answer: (C)

 

40. Among the following, which country awards death penalty to offenders through gas chamber?

(A) Russia

(B) France

(C) Germany

(D) United States of America

Answer: (D)

 

41. Which authority approves or grants “pre-mature release” to jail inmates?

(A) Police

(B) Prosecution

(C) Court

(D) Jail Authority

Answer: (D)

 

42. Among the following which one is a victimless offence?

(A) Pick pocketing

(B) Assault

(C) Murder

(D) Attempt to suicide

Answer: (D)

 

43. At present, which type of punishment is not awarded to offenders in India?

(A) Death Penalty

(B) Life Imprisonment

(C) Transportation

(D) Fine

Answer: (C)

 

44. The method that provides data on crime that do not come to the attention of official authorities is called

(A) Crime Classification System (CCS)

(B) Crime Data (CD)

(C) Self Report Data (SRD)

(D) Crime Overview (CO)

Answer: (C)

 

45. The assumption that there is necessarily a distinct difference between criminals and non-criminals is called

(A) Individualistic Fallacy

(B) Dualistic Fallacy

(C) Individualistic Infallacy

(D) None of the above

Answer: (B)

 

46. Bentham’s philosophy of social control is called

(A) Determinism

(B) Utilitarianism

(C) Constitutional approach

(D) None of the above

Answer: (B)

 

47. Who among the following is considered as a prison reformer?

(A) Peter P. Jegins

(B) Thorsten Sellin

(C) John Howard

(D) John Cohen

Answer: (C)

 

48. Which among the following is not a right of the convicted prisoner?

(A) Visitation Rights

(B) Access to Justice

(C) Release on Bail

(D) Right to vote in public elections

Answer: (D)

 

49. Routine activity approach explained crime as a convergence of

(A) Likely offenders

(B) Suitable targets

(C) Absence of capable guardians

(D) All of the above

Answer: (D)

 

50. ‘Auburn system’ is related to

(A) Police station architecture

(B) Prison architecture

(C) Court architecture

(D) Detective school architecture

Answer: (B)

 

51. The doctrine of ‘parents patriae’ is applied in

(A) Family Court

(B) Fast Track Court

(C) Juvenile Justice Board

(D) Criminal Court

Answer: (C)

 

52. Which among the following is related to probation?

(A) Determinant sentencing

(B) Intermediate sentencing

(C) Suspended sentencing

(D) Mandatory sentencing

Answer: (C)

 

53. Mens area means

(A) Motive

(B) Preparation to commit offence

(C) Guilty mind

(D) All of these

Answer: (C)

 

54. Who among the following are some of the earliest writings on victims?

(A) Hentig

(B) Nagel

(C) Ellenberger

(D) All of the above

Answer: (D)

 

55. Professionals who provide an array of victim services are

(A) Social workers

(B) Psychologists

(C) Medical doctors

(D) All of the above

Answer: (D)

 

56. A periodic data collection and analysis process to study information about crime victims regardless whether they are reported to police or not is called

(A) Compensation

(B) Victim survey

(C) Crisis intervention

(D) Victim Rights

Answer: (B)

 

57. A phenomenon in which hostages express empathy and have positive feelings towards their captors is called as

(A) Captor syndrome

(B) Victim blaming

(C) Stockholm syndrome

(D) Victim support

Answer: (C)

 

58. Which among the following Committees was constituted exclusively for examining the issues connected to women prisoners in India?

(A) Prison Reform Committee

(B) Justice Malimath Committee

(C) Justice V.R. Krishna Iyyer Committee

(D) Kapoor Committee

Answer: (C)

 

59. Who among the following is considered as Father of Probation?

(A) Elizabeth Fry

(B) John Augustus

(C) Hawkins

(D) Enricco Ferri

Answer: (B)

 

60. The following services should be available in women prisons

(A) Gynaecological consultations

(B) Counselling services

(C) Care for children

(D) All of above

Answer: (D)

 

61. A convict awarded life sentence has to undergo imprisonment for at least

(A) 12 years

(B) 13 years

(C) 14 years

(D) 15 years

Answer: (C)

 

62. According to Dowry Prohibition Act, 1961, penalty for giving or taking dowry is

(A) Imprisonment for 3 years

(B) Imprisonment for 4 years

(C) Imprisonment for 5 years

(D) Imprisonment for 14 years

Answer: (C)

 

63. The killing of a family member, due to the belief of the perpetrator that the victim has brought bad name to the family or community is called

(A) Family killing

(B) Community killing

(C) Dishonour killing

(D) Honour killing

Answer: (D)

 

64. Sexual harassment at workplace related guidelines mainly were given in

(A) D.K. Bose Case

(B) Vishaka Case

(C) Bhoumik Case

(D) Sheela Barse Case

Answer: (B)

 

65. Among the following, who has authored the book ‘Outsider’?

(A) Sutherland

(B) Matza

(C) Becker

(D) Sellin

Answer: (C)

 

66. The Bill of Rights for the Women, by the UN is called

(A) The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women

(B) The UN Convention of Women Rights

(C) Women Rights Convention

(D) UN Women Right Covenant

Answer: (A)

 

67. The Immoral Traffic Prevention Act, deals with

(A) Trafficking in relation to commercial sex

(B) Dowry deaths

(C) Child labour

(D) None of the above

Answer: (A)

 

68. In which document are Fundamental Rights enshrined?

(A) Declaration of Human Rights

(B) Convention on the Right of Children

(C) Right to Information Act

(D) Constitution of India

Answer: (D)

 

69. The Toll-free telephone number that helps children in distress is

(A) 78910

(B) 1098www.netugc.com

(C) 1011

(D) 91011

Answer: (B)

 

70. The word ‘Victimology’ had its origins with the writings of

(A) Sutherland

(B) Mendelsohn

(C) Durkheim

(D) Marx

Answer: (B)

 

71. The phenomenon where the abductors developing sympathy for their hostages is called

(A) Victim proneness

(B) Victim blaming

(C) Lima syndrome

(D) Victim support

Answer: (C)

 

72. According to Indian Penal Code, the death of a critically ill person caused by his consent by other person is an

(A) Offence

(B) Religious act

(C) No offence

(D) Suicide

Answer: (A)

 

73. The confession of offence by a person is admissible as evidence under the following condition:

(A) Before police officer

(B) Under threat

(C) By inducement

(D) In the presence of a Magistrate

Answer: (D)

 

74. Which of the following is not the essential ingredient of theft?

(A) Movable property

(B) Dishonest intention

(C) With the consent of possessor of the property

(D) Movement of the property in order to such taking

Answer: (C)

 

75. First Information Report (FIR) can be lodged with

(A) Superintendent of Police

(B) Inspector General of Police

(C) Sessions Judge

(D) Officer-in-charge of the Police Station

Answer: (D)

Comments