2013 December UGC NET Solved Question Paper in Criminology, Paper II

1. Among the following which persons cannot contest election to a legislative position?

(A) Who are suspected for committing a crime

(B) Who are accused for a crime.

(C) Who have been convicted for a crime.

(D) Who have been acquired in a criminal case.

Answer: (C)

 

2. Crimes with less seriousness in nature are referred as

(A) Wrongful offences

(B) Felonies

(C) Misdemeanours

(D) Strict liability offences

Answer: (C)

 

3. Which law deals with offences relating to untouchability and caste discrimination?

(A) Police Act

(B) Protection of Civil Rights Act

(C) Indian Penal Code

(D) Terrorist and Disruptive Activities Act

Answer: (B)

 

4. Who has utilised the concept of hedonism in explaining criminal behaviour?

(A) John Howard

(B) Cesare Beccaria

(C) Sigmund Freud

(D) Robert Merton

Answer: (B)

 

5. Who is the author of the book ‘The English Convict’?

(A) Charles Goring

(B) Charles Dickens

(C) Charles Babbage

(D) Charles Darwin

Answer: (A)

 

6. Police recorded crime statistics is also called as

(A) Offender profiling

(B) Official crime statistics

(C) Statistics

(D) None of the above

Answer: (B)

 

7. Who has propounded the theory of class conflict?

(A) Benthem

(B) Gobineau

(C) Marx

(D) Sutherland

Answer: (C)www.netugc.com

 

8. ‘Pan optican’ refers to

(A) Eye surgery

(B) Mirage

(C) Particular style of prison design

(D) Official statistics

Answer: (C)

 

9. Among the following, who has linked body structure with criminal tendency and behaviour?

(A) Robert Merton

(B) Sheldon

(C) Sutherland

(D) John Howard

Answer: (B)

 

10. “Poverty causes stealing behaviour.” What type of study do we need to conduct to examine this assertion?

(A) Exploratory study

(B) Formulative study

(C) Descriptive study

(D) Experimental study

Answer: (A)

11. In questionnaire construction, what type of question should not be opted?

(A) Close-ended questions

(B) Suggestive questions

(C) Probe questions

(D) Open ended questions

Answer: (B)

 

12. Which measure indicates the central tendency in a statistical series?

(A) Discriminate analysis

(B) Geometric mean

(C) Factor analysis

(D) t-test

Answer: (B)

 

13. Which state in India has prohibition laws in force?

(A) Gujarat

(B) Kerala

(C) Rajasthan

(D) Tamil Nadu

Answer: (A)

 

14. Which country is known for the smuggling of ‘Brown Sugar’?

(A) Afghanistan

(B) East Africa

(C) Malaysia

(D) Zambia

Answer: (A)

 

15. In India, which law deals with commercial sex?

(A) Indian Penal Code

(B) Immoral Traffic (Prevention) Act

(C) Police Act

(D) Protection of Women from Domestic Violence Act

Answer: (B)

 

16. Which Article of the Constitution of India makes parents responsible for providing guidance to children?

(A) Article 5

(B) Article 9

(C) Article 10

(D) Article 39

Answer: (D)

 

17. For which category of children is an observation home meant?

(A) Run away children

(B) Orphaned children

(C) Children in conflict with law

(D) Rescued Bonded labour children

Answer: (C)

 

18. Who has postulated the principle of determine in punishment?

(A) Plato

(B) Beccaria

(C) Machiavelli

(D) Lombroso

Answer: (B)

 

19. Which country awards death penalty for possessing narcotic drugs?

(A) Afghanistan

(B) Great Britain

(C) Singapore

(D) United States of America

Answer: (C)

 

20. At present, which country publicity executes heinous offenders?

(A) China

(B) Mexico

(C) Saudi Arabia

(D) Sri Lanka

Answer: (C)

21. Which authority grants probation to offenders?

(A) Police

(B) Prosecution

(C) Court

(D) Jails

Answer: (C)

 

22. Which country among the following has accusatorial system of justice?

(A) Saudi Arabia

(B) Canada

(C) Great Britain

(D) Germany

Answer: (B)

 

23. In which situation, a police officer cannot arrest a person?

(A) Who has physically assaulted another person.

(B) Who has secretly withdrawn money from employers bank account.

(C) Who is staying in a rented house without paying rent.

(D) Who is washing away blood stains after a fight between two persons.

Answer: (C)

 

24. What is the evidentiary value of the findings of a polygraph? (lie detector)

(A) Aid to investigating officer

(B) Aid to prosecutor

(C) Evidence in Court

(D) None of the above

Answer: (A)

 

25. Which country first introduced the scheme of compensation to crime victims from public exchequer?

(A) Canada

(B) France

(C) New Zealandwww.netugc.com

(D) United Kingdom

Answer: (C)

 

26. In those cases, in which offenders are not identified or traced, which authority gives compensation to crime victims?

(A) Trial Court

(B) District Legal Services Authority

(C) Victim Associations

(D) Director of Social Welfare

Answer: (B)

 

27. Which of the following is not falling within the scope of criminology?

(A) Handling of Offenders

(B) Social Learning

(C) Nature of Crime

(D) Study of Law

Answer: (B)

 

28. The Act of breaking through into a company’s digital data, stealing the data and making the changes to the existing data is called

(A) Online fraud

(B) Hacking

(C) Phishing

(D) Malware

Answer: (B)

 

29. Which of the following is not a feature of organised crime syndicates?

(A) Street level operators

(B) Causing riots

(C) A legal facade

(D) Operating on grey area and transnational activity

Answer: (B)

 

30. ‘Broken windows theory’ is propounded by

(A) Shaw and Mckay

(B) Wilson and Kelling

(C) Reckless & Dinitz

(D) None of the above

Answer: (B)

 

31. Activities intended to deter individuals from committing crimes is called

(A) Decriminalization

(B) Crime Prevention

(C) Criminalization

(D) None of the above

Answer: (B)

 

32. What is the main law that deals with intoxicating drugs in India?

(A) Adulteration Act

(B) Narcotics Drugs and Psychotropic Substances Act

(C) Drugs Act

(D) None of the above

Answer: (B)

 

33. Who among the following is eligible to be appointed as the chairperson of National Human Rights Commission?

(A) Former Chief Justice of High Court

(B) Former Chief Justice of Supreme Court

(C) Former Judge, High Court

(D) Former Judge, Supreme Court

Answer: (B)

 

34. The principle of ‘lex talionis’, is associated with

(A) Restitution

(B) Reformation

(C) Rehabilitation

(D) Retribution

Answer: (D)

 

35. Which of the following is not a form of adaptation given by Robert K. Merton?

(A) Conformity

(B) Retreatism

(C) Retribution

(D) Rebellion

Answer: (C)

 

36. In India rigorous imprisonment involves sentences with

(A) Life imprisonment

(B) Short-term imprisonment

(C) Imprisonment with labour

(D) None of the above

Answer: (C)

 

37. Justice Verma Committee deals with the issue of

(A) Child Abuse

(B) Crimes against state

(C) Crimes against women

(D) None of the above

Answer: (C)

 

38. The law of search and seizure, questions of appeal, fall under

(A) Substantive Law

(B) Procedural Law

(C) Administrative Law

(D) Case Law

Answer: (B)

 

39. Murder, rape and other crimes deemed inherently evil are also referred to as _________ crimes.

(A) Mens rea

(B) Actus reus

(C) Mala inse

(D) Mala prohibitum

Answer: (C)

 

40. A crime that involves sending out bulk e-mail messages designed to trick consumers into revealing personal information is called

(A) Phishing

(B) Spam

(C) Hacking

(D) Vishing

Answer: (A)

 

41. Match items in List – I with List – II, using the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

a. Anomie theory                                                                    i. David Matuza

b. Subculture theory                                                                ii. Albert Cohen

c. Neutralization theory                                                          iii. Durkheim

d. Middle class measuring rod                                                iv. Walter Reckless

v. Frederic Thrasher

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii v i ii

(C) v iii ii i

(D) i ii v iv

Answer: (B)

 

42. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Juvenile Justice Board                  –                      Magistrate

(B) Special home                                 –                      Child in conflict with law

(C) Child Welfare Committee                        –                      Chairperson

(D) Observation Home                       –                      Child in need of care and protection

Answer: (D)

 

43. Which one of the following is correctly matched?

(A) Felony                               –                      Indian Law

(B) Village Panchayat             –                      United States

(C) Kobe Police System          –                      Japan

(D) Mens rea                           –                      Physical Act

Answer: (C)

 

44. Arrange the following theories, as per the chronological order of their appearance, using the codes given below:

i. Differential Association Theory

ii. Positive School

iii. Differential opportunity structure

iv. Broken window theory

Codes:

(A) ii i iii iv

(B) iv iii ii i

(C) i ii iii iv

(D) i ii iv iii

Answer: (A)

 

45. Assertion (A): There is a relationship between drug use and crime.

Reason (R): When a person begins to use drugs, more frequently, he/she is compeller to commit more crimes in to support of their escalating addiction.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

 

Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:

The first policing system was founded in 1667, in France, with the creation of the office of the general lieutenant of police. The French system migrated throughout continental Europe, particularly Austria and the German States. The crucial feature of this system was that policing meant governance, the police mandate encompassing nearly all public services (for example garbage collection and all matters of interest to the state.) The redefining of policing as law enforcement occurred only in the late 1800s under the influence of the British reform of policing.

Answer: (B)

 

46. The earliest policing system was established in

(A) Austria

(B) Germany

(C) France

(D) None of the above

Answer: (C)

 

47. The police system started with the creation of

(A) Office of Governor

(B) Office of General Lieutenant

(C) Office of Garbage collection

(D) None of the above

Answer: (B)

 

48. The important feature of this system was

(A) Governance

(B) Migration

(C) Formation of German Stateswww.netugc.com

(D) None of the above

Answer: (A)

 

49. Governance, according to this passage, refers to, which of the following?

(A) Public Services

(B) Garbage Collection

(C) Matters of interest to state

(D) All of the above

Answer: (D)

 

50. The first policing system was founded in the year

(A) 1676

(B) 1667

(C) 1800

(D) None of the above

Answer: (B)

Comments