2012 June UGC NET Solved Question Paper in Criminology, Paper II

1. Father of scientific criminology is

(A) Cesare Beccaria

(B) Jeremy Bentham

(C) Cesare Lombroso

(D) Enrico Ferri

Answer: (A)

 

2. Match the List-I with List-II

List – I                                                List – II

(a) Hedonism                                      I. Sutherland

(b) White collar crime                         II. Sigmund freud

(c) Atavism                                         III. Cesare Beccaria

(d) Oedipus Complex                                     IV. Lombroso

Codes :

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       III        I           IV        II

(B)       I           II         III        IV

(C)       IV        III        I          II

(D)       I           III        II         IV

Answer: (A)

 

3. The error in the assumption that there is necessarily a distinctive difference between two groups : Criminals and non-criminals is called:

(A) Dark figure

(B) Normative fallacy

(C) Dualistic fallacy

(D) Moralistic fallacy

Answer: (C)

 

4. Which of the following elements of crime mean ‘guilty mind’?

(A) Concurrence

(B) Harm

(C) Actus reus

(D) Mens Rea

Answer: (D)

 

5. A perspective on the study of criminal justice that assumes that the systems sub- components work together harmoniously, to achieve the social product is called ‘Justice’ iswww.netugc.com

(A) Consensus model

(B) Conflict model

(C) Civil justice

(D) Public order

Answer: (A)

 

6. A criminal Justice perspective that emphasizes on individual rights at stages of justice system is

(A) Trial model

(B) Jury model

(C) Due process model

(D) Crime control model

Answer: (C)

 

7. Serial killing is a form of

(A) Organized crime

(B) Violent crime

(C) Hate crime

(D) Property crime

Answer: (B)

 

8. The attempt to categorise, understand and predict the behavior of certain types of offenders based on behavioural clues they provide is

(A) Psychological profiling

(B) Sociological profiling

(C) Jail Profiling

(D) Reaction formation

Answer: (A)

 

9. Match the item in List-I with items in List-II.

List – I                                    List – II

I. Frangy Joseph Gall              (a) Atavism

II. Jeremy Bentham                (b) Somatotypes

III. William Sheldon               (c) Phrenology

IV. Cesane Lombroso             (d) Hedoninstic Calculous

Code :

I           II         III        IV

(A)       (c)        (d)       (b)        (a)

(B)       (d)       (c)        (b)        (a)

(C)       (b)        (c)        (d)       (a)

(D)       (d)       (b)        (c)        (a)

Answer: (A)

 

10. Karl Marx wrote a book entitled.

(A) Dax Vivindi

(B) Vox Vivindi

(C) Das Capital

(D) Pax Mundi

Answer: (C)

11. “…. Deviation and criminality are shaped by society’s larger structure of power and institutions”. Who among the following, has formulated this approach.

(A) Sutherland and Cressey

(B) Taylor, Walton and Young

(C) Sykes and Matza

(D) Barnes and Teeters

Answer: (B)

 

12. Lie Detector or polygraph is

(A) An aid to investigation officer

(B) Admissible as evidence in court

(C) Partially admissible

(D) Not admissible

Answer: (A)

 

13. Under Probation of Offenders Act, the pre-sentence report is submitted to

(A) Probation officer

(B) Police officer

(C) Judicial officer

(D) Prosecution officer

Answer: (C)

 

14. A criminal justice perspective that emphasizes on the arrest and conviction of criminal offenders is

(A) Trial model

(B) Jury model

(C) Crime control model

(D) Due process model

Answer: (C)

 

15. Among the following who has explained crime in terms of intelligence quotient (IQ) ?

(A) Allport

(B) H. J. Eysenck

(C) Sheldon

(D) Maslow

Answer: (B)

 

16. Parole or premature release is granted by which authority ?

(A) Police

(B) Court

(C) Prison officers

(D) Parole Committee/Board

Answer: (D)

 

17. In India, Probation is granted under which laws ?

I. Immoral Traffic (Prevention) Act

II. Juvenile Justice Act

III. Protection of Human Rights Act

IV. Probation of offender Act Find the correct combination using the codes given below :

(A) I and II are correct

(B) III and IV are correct

(C) II and IV are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (C)

 

18. Which of the following pairs is correctly matched :

(A) Child welfare committee – For children in need of care and protection

(B) Juvenile Justice Board – For children in need in care & protection

(C) Children’s Home – For children in conflict with law

(D) Special Home – For children in need of care & protection

Answer: (A)www.netugc.com

 

19. Which is the administrative authority controlling Juvenile Justice Board ?

(A) Police Department

(B) Judicial Department

(C) Prosecution Department

(D) Social Welfare Department

Answer: (D)

 

20. What is meant by truancy ?

(A) Thrown away children

(B) Children in terrorist areas

(C) Children habitually absenting from school/home

(D) Children in conflict with law

Answer: (C)

21. At the community level, examples for social disorganization are

(A) Prostitution

(B) Gambling

(C) Beggary

(D) All of the above

Answer: (D)

 

22. Alcoholism means

(A) Festive drinking

(B) Occasional drinking

(C) Habitual drinking

(D) Ceremonial drinking

Answer: (C)

 

23. Which country among the following is a part of Golden Triangle ?

(A) India

(B) Burma

(C) China

(D) Russia

Answer: (B)

 

24. Which type of prisoners are admitted to open air jails ?

(A) Educated Prisoners

(B) Skilled Prisoners

(C) Prisoners who have completed a portion of their term

(D) Political prisoners

Answer: (C)

 

25. Reduction in sentence in prison administration is called

(A) Remission

(B) Parole

(C) Furlough

(D) Premature release

Answer: (A)

 

26. ‘Eye for an Eye’ and ‘Tooth for a Tooth’ reflects which theory of punishment ?

(A) Self-expiation

(B) Retribution

(C) Reformation

(D) Deterrence

Answer: (B)

 

27. Open air jails are setup under what philosophy ?

(A) Incarceration

(B) Protection of society

(C) Reformation of prisoners

(D) Retribution

Answer: (C)

 

28. The change from Agrarian society to Industrial society is called

(A) Social problem

(B) Social Disorganisation

(C) Social change

(D) None of the above

Answer: (C)

 

29. Experimental research design is used for

(A) Studying cause and effect

(B) Describing a phenomenon

(C) Determining the number of occurrences

(D) Observing a process

Answer: (A)

 

30. The use of control groups is associated with

(A) Descriptive research design

(B) Explanatory research design

(C) Experimental research design

(D) Formulative research design

Answer: (C)

 

31. Which one of the following is not a random sampling design ?

(A) Cluster sample

(B) Stratified random sample

(C) Quota sample

(D) Simple random sample

Answer: (C)

 

32. Among the following options, when ‘observation technique’ cannot be used by a researcher for data collection ?

(A) Rape

(B) Child sexual abuse

(C) Wife battering

(D) All of the above

Answer: (D)

 

33. The fore-runner of Imitation Theory is

(A) John pauly

(B) Gabriel Tarde

(C) Robert Seidman

(D) Freda Adler

Answer: (B)

 

34. Which of the following is not an Integrative Theory ?

(A) Self-Derogation theory

(B) Development & Life Cause (DLC) theories

(C) Control Balance theory

(D) Learning theory

Answer: (D)

 

35. ‘Prison statistics in India’ is annually published by which organisation ?

(A) National Institute of Social Defence

(B) Bureau of Police Research & Department

(C) National Crime Records Bureau

(D) Registrar General of India

Answer: (C)

 

36. In Prakash Singh V/s Union of India, the Supreme Court has set out direction for

(A) Prison Reforms

(B) Police Reforms

(C) Judicial Reforms

(D) None of the above

Answer: (B)

 

37. Under the Probation of Offenders Act, Pre-sentence Report is prepared by

(A) Police officer

(B) Prosecution officer

(C) Probation officer

(D) Prison officer

Answer: (C)

 

38. ‘The act of taking revenge upon a criminal perpetrator’ is known as :

(A) Sentencing

(B) Incapacitation

(C) Deterrence

(D) Retribution

Answer: (D)

 

39. Bentham’s philosophy of ‘utilitarianism’ means

(A) Greatest sadness for the greatest number of people

(B) Greatest sadness for the smallest number of people

(C) Greatest happiness for the greatest number of people

(D) Smallest sadness for the greatest number of people.

Answer: (C)

 

40. Incarcerating serious offenders and dealing with minor offenders in less restrictive ways is known as

(A) Unusual punishment

(B) Selective incapacitation

(C) Castration

(D) Revenge

Answer: (B)

 

41. Assertion (A) : Deterrence is the effect of punishment that prevents an individual from committing crimes.

Reason (R) : Deterrence is based on the assumption that punishing individuals who are  convicted of crimes will stop them from committing further crimes. Being rational persons and wishing to avoid pain, they will not violate the law.

Codes :

(A) (A) is correct but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

42. The belief that criminal behaviour is related to body type is linked to

I. William H. Sheldon

II. Glueck & Glueck

III. Erust Kretschmer

IV. Charles Goring

Choose the correct combination using the codes given below

(A) II and IV are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (B)

 

43. In the year 2010, how many offences under the Indian Penal Code were registered by the police in India ?

(A) 15 – 20 lakhs

(B) 20 – 25 lakhs

(C) 25 – 30 lakhs

(D) More than 30 lakhs

Answer: (B)

 

44. Concentric circle theory of ecological school was propounded by

(A) Lombroso and Ferri

(B) Bentham and Beccaria

(C) Park and Burgess

(D) Sutherland and Cressey

Answer: (C)

 

45. Who among the following is competent to grant commutation of death sentence in to life imprisonment.

(A) President of India

(B) Supreme Court of India

(C) High Court

(D) Chief Minister of the statewww.netugc.com

Answer: (A)

 

Read the following passage and answer question no. 46 to 50 :

Research in the 1980s and 1990s provided information on how victims react to crime. Findings of this research have lead to significant changes in the criminal justice system. Victim reaction, however, has been a key factor in these changes. Two commissions were appointed in 1982 and 1984. Both commissions interviewed crime victims and others. Most of the victims spoke negatively about their treatment in criminal justice system. The criminal justice system’s reaction to some crime victims means that they are victimized twice : Once by the criminal and once by the system in a variety of ways. First, the victims may be blamed. Then, the victims may perceive that police and others will not be sympathetic to crimes committed by persons known to the alleged victims, that they view those actions as domestic problems. Finally some victims feel that the system favours defendants over victims.

 

46. Which was the key factor in victim oriented changes in the system.

(A) System

(B) Victims reactions

(C) Judiciary

(D) Police

Answer: (B)

 

47. How does the victims of crime feel about their treatment by the criminal justice system.

(A) Neutral reaction

(B) Positive

(C) Negative

(D) All of the above

Answer: (C)

 

48. According to the author, ‘Crime Victims’ are victimized.

(A) Once

(B) Twice

(C) Thrice

(D) Four times

Answer: (B)

 

49. According to the author victims are also victimized by

(A) System

(B) Committees

(C) Commissions

(D) Subjects workers

Answer: (A)

 

50. When the victim knows the offenders, the police sometimes treat it as a

(A) Criminal case

(B) Domestic issue

(C) Civil case

(D) None of the above

Answer: (B)

Comments