2012 December UGC NET Solved Question Paper in Criminology, Paper II

1. In Ramamurthy vs. State of Karnataka the Supreme Court of India has given direction for.

(A) Juvenile justice reforms

(B) Prison reforms

(C) Judicial reforms

(D) Police reforms

Answer: (D)

 

2. On whose authority, prisoners are admitted to open air jail

(A) Police

(B) Judiciary

(C) Jail Authorities

(D) None of the above

Answer: (C)

 

3. Actions that are wrong in themselves are called.

(A) Actus Reus

(B) Mens Rea

(C) Mala Prohibita

(D) Mala in se

Answer: (C)

 

4. The aggregate of all operating, administrative and technical support agencies that perform criminal justice functions is called.

(A) Social Justice System

(B) Civil Justice System

(C) Criminal Justice System

(D) Consensus approach

Answer: (C)

 

5. The due course of legal proceedings according to the rules and forms that have been established for the protection of private right is

(A) Due process of law

(B) Crime control model

(C) Trial

(D) Bail

Answer: (A)

 

6. Human trafficking is a form of

(A) Hate crime

(B) Organised crime

(C) Violent crime

(D) Property crime

Answer: (B)

 

7. A human male who has XYY chromosome structure is called

(A) Superman

(B) Superhuman

(C) Super female

(D) Super male

Answer: (D)

 

8. A developing intellectual approach which emphasizes gender issues in the subject matter of criminology is called

(A) Labelling criminology

(B) Post-modern criminology

(C) Radical criminology

(D) Feminist criminology

Answer: (D)www.netugc.com

 

9. Who among the following is connected to critical criminology?

(A) R.E. Park

(B) E.H. Sutherland

(C) William J. Chambliss

(D) Cloward

Answer: (C)

 

10. In D.K. Basu case the Supreme Court has laid down guidelines regarding

(A) Rape victims

(B) Child rights

(C) Women rights

(D) Arrest by police

Answer: (D)

11. Match the List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) Justice A.N. Mulla                         (i) National Police Commission

(b) Mr.DharmVira                               (ii) Committee on Criminal Justice Reforms

(c) Justice Krishna Iyer                       (iii) All India Committee on Prison Reforms

(d) Justice V.S. Malimath                   (iv) Committee on Women Prisoners

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

12. Arrange the following in the order in which they proceed for consideration of probation. Use the codes given below:

I. Judgement

II. Trial

III. Release on probation

IV. Successful completion of probation on revocation of probation.

Codes:

(A) III, I, IV, II

(B) III, II, I, IV

(C) I, II, IV, III

(D) II, I, III, IV

Answer: (D)

 

13. Under Juvenile Justice Act, the observation home is mainly meant for

I. Thrown away children

II. Children in conflict with law

III. Run-away children

IV. Children whose cases are pending.

Find the correct combination using the codes given below:

(A) I & II are correct.

(B) II and IV are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) III and II are correct.

Answer: (B)

 

14. How many members are there in the Child Welfare Committee, including the Chairman?

(A) 6

(B) 5

(C) 4

(D) 3

Answer: (B)

 

15. Under Juvenile Justice Act, for whom the special home is mainly meant for?

I. Children in conflict with law

II. Thrown-away children

III. Run-away children

IV. Children whose cases are decided

Find the correct combination using the codes given below:

(A) I and IV are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (A)

 

16. At the individual level, examples for social disorganization are

(A) Drug Addiction

(B) Alcoholism

(C) Gambling

(D) All of above

Answer: (D)

 

17. Which among the following intoxicating drugs is not produced in India?

(A) Charas

(B) Cocaine

(C) Bhang

(D) Brown sugar

Answer: (B)

 

18. Alo Ano is an organisation meant for

(A) Alcoholics

(B) Drug addicts

(C) Family member of alcoholics

(D) Fellow drug users

Answer: (C)

 

19. Sub jails are mainly meant for

(A) Under trial prisoners

(B) Convict prisoners

(C) Political detenues

(D) Children in conflict with law

Answer: (A)

 

20. Which Commission given below has brought out a report on Capital Punishment?

(A) Police Commission

(B) Law Commission of India

(C) Human Rights Commission

(D) Central-State Commission

Answer: (B)

21. The Act which provides for community service in India is

(A) Domestic Violence Act

(B) Juvenile Justice Act

(C) Probation of Offender Act

(D) Indian Penal Code

Answer: (B)

 

22. Social change means

(A) Change in social structure

(B) Change in social relations

(C) Change in institutional framework

(D) All of the above

Answer: (D)www.netugc.com

 

23. For studying habitual drug users, the most useful sampling method would be

(A) Simple random sample

(B) Snowball sampling

(C) Cluster sampling

(D) Stratified random sample

Answer: (B)

 

24. The first jail training school in India was established in

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Kerala

Answer: (B)

 

25. Gottfredson and Hirschi’s theory mainly focuses on

(A) Learning

(B) Self-concept

(C) Self-control

(D) Anomie

Answer: (C)

 

26. Which of the following is not an integrative theory?

(A) Labelling theory

(B) Network analysis

(C) Integrated cognitive Anti-social Potential (ICAP) theory.

(D) Integrated strain control perspective

Answer: (A)

 

27. Lie Detector or Polygraph is an aid to :

(A) Investigative process

(B) Correctional process

(C) Rehabilitative process

(D) None of the above

Answer: (A)

 

28. Match List – I with List – II :

List – I                                                            List – II

(a) The principles of criminology                    (i) Vold

(b) Theoretical criminology                             (ii) Sue Titus Reid

(c) Crime & Criminology                                (iii) Donald Clemmer

(d) The prison community                               (iv) Sutherland &Cressy

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

29. Restitution refers to

(A) Victim pays money to the offender

(B) Offender pays money to the victim of crime

(C) State pay money to the offender

(D) None of the above

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Enrico Ferri rejected the doctrine of free will, that is, it is not the criminal who wish to act.

Reason (R): Ferri believed that the situation actually influences the criminal’s actions. He believed that crime was produced primarily by the type of society from which the criminal comes.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

31. Phrenology is associated with

I. Anomie

II. Fransis Joseph Gall

III. Study of heads and head casts

IV. Investigation of the bumps and other irregularities of the skull.

Choose the correct combination using the codes given below:

(A) I, II, III & IV are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) III & IV are correct.

(D) IV is correct.

Answer: (B)

 

32. Followings are included in Robert Merton’s modes of adaptation:

I. Conformity

II. Retreatism

III. Retribution

IV. Rebellion

Choose the correct combination, using the codes:

(A) I, II & IV are correct.

(B) I, II & III are correct.

(C) II, III & IV are correct.

(D) I & IV are correct.

Answer: (A)

 

33. In the year 2010 how many offences under the special and local laws were registered by the police?

(A) 35 – 40 lakh

(B) 40 – 45 lakh

(C) 45 – 50 lakh

(D) More than 50 lakh

Answer: (C)

 

34. In statistical analysis that does chi square indicate?

(A) Correlation

(B) Significance

(C) Association

(D) Difference

Answer: (B)

 

35. Who among the following is eligible for the appointment of the chairman of the National Human Rights Commission in India?

(A) Former Chief Justice of India

(B) Former Chief Justice of High Courts

(C) Former Supreme Court Judge

(D) All the above

Answer: (A)

 

36. That aspect of law that specifies the methods to be used in enforcing substantive law is

(A) Case law

(B) Procedural law

(C) Personal law

(D) Economic law

Answer: (B)

 

37. Victim compensation scheme has recently been made a part of the

(A) Indian Penal Code

(B) Code of criminal procedure

(C) Indian Evidence Act

(D) None of the above

Answer: (B)

 

38. The partial representation of constructs like social status, power and intelligence is called

(A) Measurement

(B) Operational Definition

(C) Variables

(D) Definition

Answer: (C)

 

39. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two dichotomous variables?

(A) Regression

(B) Standard Deviation

(C) Chi-square

(D) Mode

Answer: (C)

 

40. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ensilo Femi – Positive school

(B) Drift theory – Gresham Syres

(C) Differential opportunity structure – E.H. Sutherland

(D) Power-control theory – John Hagan

Answer: (C)

 

41. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ecological theory – Ernest W. Burgess

(B) Subculture theories – William A. Bonger

(C) Defensible space – Oscar Newman

(D) Routine Activity theory – Marcus Felson

Answer: (B)

 

42. A statistical index of the strength of relationship between two variables is called

(A) Percentage analysis

(B) Correlation coefficient

(C) t-test

(D) Regression

Answer: (B)

 

43. Lie detector/ polygraph ascertain the changes in the following :

(A) Rate of heart beat

(B) Rate of Respiration

(C) Conductivity of skin

(D) All of above

Answer: (D)

 

44. Historically victims (or their families) were permitted to take measures to avenge crime. This is called

I. Revenge

II. Retaliation

III. Retribution

IV. Rehabilitation

Choose the correct combination using the codes given below:

(A) I, II, III & IV are correct.

(B) I, II & III are correct.

(C) II, III & IV are correct.

(D) III & IV are correct.

Answer: (B)

 

45. The idea that humans have mental conflicts because of desires and energies that are repressed into the unconscious is propounded by

(A) Eric Silver

(B) Michael Milken

(C) Sigmund Freud

(D) B.F. Skinner

Answer: (C)

 

The study of crime, criminals and the criminal law is of ancient origin, although the development of criminology as a descriptive took place in the 1900’s, with the first text books in the field published in 1920’s. For the community at large, it is important to recognize that criminal science is a large thing than criminal law. The legal profession, in particular, has a duty to familiarise itself with the principles of that science as the sole means for intelligent and systematic improvement of the criminal law. Most of the early teachers of criminology and related subjects were educated in sociology, psychology political science or some other related discipline or were practitioners in various fields of criminal justice.www.netugc.com

 

46. The essay argues which is a larger science?

(A) Criminal law

(B) Criminology

(C) Law

(D) Community

Answer: (B)

 

47. The origins of criminology can be traced to

(A) Ancient times

(B) 1900’s

(C) 1920’s

(D) 1930’s

Answer: (A)

 

48. Who should familiarise themselves with principles of criminology?

(A) Criminals

(B) Lawyer

(C) Sociologists

(D) Criminologists

Answer: (B)

 

49. Why should others familiarize with principles of criminology?

(A) Only means for importance of criminal law

(B) Intelligent means for improvement of criminal law

(C) Systematic means to improve criminal law

(D) all of the above

Answer: (D)

 

50. The early teachers in criminology were from

(A) Political Science

(B) Sociology

(C) Practitioners from criminal justice

(D) All of the above

Answer: (D)

Comments