2013 June UGC NET Solved Question Paper in Comparative Study of Religions, Paper II

1. The correct statement is

(A) Primitive man was afraid of natural forces.

(B) Primitive man was highly intellectual.

(C) Primitive man was very analytical.

(D) Primitive man was very scientific.

Answer: (A)

 

2. Which one of the following is the odd one?

(A) Avesta

(B) Guru Granth Sahibwww.netugc.com

(C) Muhammad

(D) Bible

Answer: (C)

 

3. Which one among the following was not the form of primitive society’s practices?

(A) Magic

(B) Animism

(C) Totemism

(D) Animation

Answer: (D)

 

4. Knowledge of ultimate reality is based upon

(A) Primitive scriptures

(B) Stories of the sages

(C) Blind faith

(D) None of the above

Answer: (D)

 

5. Which of the following is an incorrect match?

(A) Five Khands – Sikhism

(B) Five Pillars – Islam

(C) Five Mahavratas – Jainism

(D) Five Noble Truths – Buddhism

Answer: (D)

 

6. These people are baptized for initiation into their religion

(A) Zoroastrians

(B) Christians

(C) Buddhists

(D) Muslims

Answer: (B)

 

7. The following Sūkta in the Vedas is Philosophical:

(A) Sāmanjasya Sūkta

(B) Varu a Sūkta

(C) Prithivī Sūkta

(D) Nāsadīya Sūkta

Answer: (D)

 

8. The statement “Karma yevādhikāraste mā phaleshu Kadāchana” is mentioned in the following religious text

(A) Śatapatha Brāhma a

(B) Ka hopanishad

(C) Bhagavad Gītā

(D) Mahābhārata

Answer: (C)

 

9. The theme of Purusha element is a philosophical reality in

(A) Yoga Philosophy

(B) Sānkhya Philosophy

(C) Nyaya Philosophy

(D) Vaisheshik Philosophy

Answer: (B)

 

10. “Satyameva Jayate” is quoted from this literature.

(A) Upanishad literature

(B) Purā a literature

(C) Smriti literature

(D) Brāhma literature

Answer: (A)

11. The main preacher of Vaishnavism sect is

(A) Yā kacharya

(B) Vitthalacharya

(C) Vishveshwaracharya

(D) Vallabhacharya

Answer: (D)

 www.netugc.com

12. The author of the Mahābhārata epic is

(A) Valmiki

(B) Vyas

(C) Dro

(D) Jaimini

Answer: (B)

 

13. Dayanand Saraswati is the founder of

(A) Arya Samaj

(B) Brahma Samaj

(C) Prarthna Samaj

(D) Ram Krishna Mission

Answer: (A)

 

14. Tirtha kara Pārśvanātha attained Nirvā a in

(A) Pāvā

(B) Sammedashikhara

(C) Girnār

(D) Ayoddhā

Answer: (B)

 

15. Kasāyapāhu a is treated as the main Āgama text in this sect of Jainism

(A) Sthānakavāsī

(B) Terāpanthī Śwetāmbara

(C) Digambara

(D) Śwetāmbara Mūrtipūjaka

Answer: (C)

 

16. The date of birth of Tirtha kara Mahāvīra is

(A) Tenth Century B.C.

(B) Seventh Century B.C.

(C) Eight Century B.C.

(D) Sixth Century B.C.

Answer: (D)

 

17. The language of the earliest canons of Jainism is

(A) Prākrit

(B) Tibetan

(C) Sanskrit

(D) Pāli

Answer: (A)

 

18. One of the following is not correctly matched:

(A) Siddhasena – Sanmatitarka

(B) Haribhadrasūri – Mūlācāra

(C) Kundakunda – Samayasāra

(D) Umāswāti – Tattvārthasūtra

Answer: (B)

 

19. The actual meaning of the ‘Mahāvratas’ in Jainism is

(A) Vows of Householders

(B) Vows of Women

(C) Vows of Monks

(D) Vows regarding big things

Answer: (C)

 

20. The meaning of the ‘Adharma’ Substance in Jainism is

(A) Medium of Motion

(B) To hold life on

(C) Immorality

(D) Medium of rest

Answer: (D)

21. Famous Jaina Delavādā temples are situated in

(A) Rajasthan

(B) Gujarat

(C) Bihar

(D) Karnataka

Answer: (A)

 

22. The Buddha rejected the infallibility of the Vedic rituals

(A) Totally

(B) Partially

(C) Casually

(D) None of the above

Answer: (A)

 

23. It is believed that the earliest Mahāyāna Sūtra was

(A) The Saddharmapu arīka Sūtra

(B) The Lalitavistara

(C) The Samādhirāja Sūtra

(D) The A asāhasrikā Prajnāpāramitā Sūtra

Answer: (D)

 

24. The number of sects where in the Buddhism branched off immediately after the second council

(A) 20 (twenty)

(B) 18 (eighteen)

(C) 16 (sixteen)

(D) 14 (fourteen)

Answer: (B)

 

25. The Buddha’s Great Renunciation occurred at the age of

(A) 31 years

(B) 27 years

(C) 34 years

(D) 29 years

Answer: (D)

 

26. The Vaibhā ika subsect is one of the constituents of this sect

(A) Vajrayāna

(B) Hīnayāna

(C) Tantrayāna

(D) Mahāyāna

Answer: (B)

 

27. The number of participant monks in the second Buddhist Council was

(A) Seven hundred

(B) One thousand

(C) One thousand two hundred

(D) Five hundred

Answer: (A)

 

28. The number of kinds of Nibbāna according to the Theravāda Buddhism is

(A) Five

(B) Four

(C) Two

(D) Three

Answer: (C)

 

29. Jesus Christ preached the Gospel in the region of

(A) Egypt

(B) Judea

(C) Rome

(D) Corinth

Answer: (B)

 

30. Letters of St. Paul are found

(A) In the Gospels

(B) In the Book of Revelation

(C) In the historical books of Old Testament

(D) In the books of New Testament

Answer: (D)

 

31. The book of the Old Testament is generally common to the following:

(A) Jews and Hindus

(B) Jews and Christians

(C) Christians and Jains

(D) Christians and Zoroastrians

Answer: (B)

 

32. The present Roman Pontiff is

(A) Pope John Paul II

(B) Pope Francis

(C) Pope Benedict XVI

(D) Pope Paul VI

Answer: (B)

 

33. Arrange the following in chronological order selecting from the codes given below:

I. Arrival of Thomas of Cana in India.

II. Arrival of Apostle Thomas in India.

III. Arrival of Vasco de Gama in India.

IV. Arrival of St. Francis Xavier in India.

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, I, III

(C) II, I, III, IV

(D) I, II, IV, III

Answer: (C)

 

34. The Indian born saint among the following is:

(A) St. Francis Xavier

(B) St. Alphonsa

(C) St. Augustine

(D) St. Ignatius of Loyola

Answer: (B)

 

35. According to tradition Apostle Thomas suffered martyrdom at

(A) Goa

(B) Kerala

(C) Mumbai

(D) Mylapore

Answer: (D)

 

36. The Prophet Muhammad was born in

(A) Mecca

(B) Medina

(C) Taif

(D) Jeddah

Answer: (A)

 

37. Yathrib was the old name of

(A) Mecca

(B) Cairo

(C) Jerusalem

(D) None of the above

Answer: (D)www.netugc.com

 

38. The Prophet Muhammad was injured in the battle of

(A) Badr

(B) Uhud

(C) Khandaq

(D) Tabuk

Answer: (B)

 

39. The first Islamic state was established in

(A) Mecca

(B) Khaybar

(C) Medina

(D) Taif

Answer: (C)

 

40. Arrange the following battles in order in which they took place. Use the codes given below:

I. Qadisia

II. Uhud

III. Hunayn

IV. Badr

Codes:

(A) IV, I, II, III

(B) I, II, III, IV

(C) IV, II, III, I

(D) II, III, IV, I

Answer: (C)

 

41. Baitul Hikmat of Baghdad was established by

(A) The Rashidi Caliphs

(B) The Umayyads

(C) The Abbasids

(D) The Ayyubids

Answer: (C)

 

42. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ibne Tufayl – Hayy Bin Yaqazan

(B) Maulana Maududi – Kitabul Hind

(C) Imam Ghazali – Ihya Ulum al- Din

(D) Shah Wali- Allah – Hujjatullah al-Balighah

Answer: (B)

 

43. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:

List – I                                    List – II

1. Gur-bilas                             a. Bhai Kahn Singh

2. Kabitt Swayyas                   b. Sarup Das

3. Mahima Prakash                  c. Bhai Gurdas

4. Hum Hindu Nahin              d. Bhai Sukha Singh

Identify the correct combination:

Codes:

      1 2 3 4

(A) c b a d

(B) b c d a

(C) d c b a

(D) d b a c

Answer: (C)

 

44. Identify the correct chronological order of the following:

(A) Guru Nanak, Japji, Mehta Kalu, Rai Bular

(B) Sukhmani Sahib, Gur-Sobha, Garab-Ganjni, Bhai Vir Singh

(C) Bhai Lehna, Baba Atal, Bhai Santokh Singh, Kavi Senapati

(D) Bhai Gurdas, Anandghan, Baba Buddha, Prin-Teja Singh

Answer: (B)

 

45. Which statement is incorrect?

(A) Sikhism is a universal religion.

(B) Sikhism is a monotheistic religion.

(C) Sikhism is an idolatrous religion.

(D) Sikhism does not favour theocracy.

Answer: (C)

 

46. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:

List – I                                    List – II

1. Suchajee                              a. Suhi

2. Sidh-Goshati                       b. Tukhari

3. Bavan-Akhree                     c. Ramkali

4. Barah-Maha                        d. Gauri

Identify the correct choice:

Codes:

      1 2 3 4

(A) a c d b

(B) b d a c

(C) b a d c

(D) b c d a

Answer: (A)

 

47. Who is not the contemporary of Guru Nanak?

(A) Bahlol Lodhi

(B) Guru Amar Das

(C) Chaitanya Mahaprabhu

(D) Baba Handaal

Answer: (D)

 

48. ‘Janamsakhi’ is a literature

(A) Sacred as Guru Granth Sahib

(B) Written by Bhai Chaupa Singh

(C) Produced by Namdhari

(D) Deals with the life and teachings of Guru Nanak

Answer: (D)

 

49. The purpose of Gurdwara Reform Movement was

(A) To build new Gurdwaras of Gold.

(B) To check the corruption and misuse of Gurdwaras by Mahants.

(C) To implement old traditions.

(D) To liberate the country from the British.

Answer: (B)

 

50. The author of Dabistan-i-Mazahib

(A) Akbar

(B) Mohsin Fani

(C) Bhai Nand Lal

(D) Farishta

Answer: (B)

Comments