2013 December UGC NET Solved Question Paper in Comparative Study of Religions, Paper III

1. Which one of the following is not a part of primitive religion?

(A) Fetishism

(B) Animism

(C) Shamanism

(D) Henotheism

Answer: (D)

 

2. The exponent of Totemism was:

(A) James Frazer

(B) Mircea Eliade

(C) Joseph Kitagama

(D) Emile Durkheim

Answer: (A)

 

3. The cult of Osiris was prevalent among:

(A) The Greeks

(B) The Hebrews

(C) The Europeans

(D) The Egyptians

Answer: (D)

 

4. Monotheism believes in:

(A) Oneness of God

(B) Multiplicity of gods

(C) God is nowhere

(D) Duality of God

Answer: (A)

 

5. Phenomenology of religion deals with:

(A) Origin of religion

(B) History of religion

(C) Manifestation of religion

(D) Philosophy of religion

Answer: (C)

 

6. Which of the following is a challenge to Inter-faith understanding?

(A) Multiculturalism

(B) Communalism

(C) Enlightenment

(D) Ritualism

Answer: (B)

 

7. The word ‘Religion’ has its roots in this language:

(A) Greek

(B) Hebrew

(C) Spanish

(D) Latin

Answer: (D)

 

8. Who was the author of ‘Systematic Theology’?

(A) Paul Tillich

(B) Max Muller

(C) Joachim Wach

(D) S. Radhakrishnan

Answer: (A)

 

9. Match the following and identify the correct match:

List – I                                                            List – II

(a) Zend Avesta                                              (1) Muslims

(b) Old Testament                                           (2) Buddhists

(c) Tripitaks                                                     (3) Jews

(d) Quran                                                        (4) Zoroastrians

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (2) (1) (4) (3)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (B)

 

10. The ancient civilization of Peru is known as:

(A) civilization of Celts

(B) civilization of Mesopotamia

(C) civilization of Alps

(D) civilization of Incas

Answer: (D)www.netugc.com

11. This is the correct order of Vedas:

(A) Rigveda, Atharvaveda, Samaveda, Yajurveda

(B) Atharvaveda, Samaveda, Rigveda, Yajurveda

(C) Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda, Rigveda

(D) Rigveda, Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda

Answer: (D)

 

12. This is the sub-text of Samaveda

(A) Gandharva veda

(B) Āyur veda

(C) Dhanur veda

(D) Artha veda

Answer: (A)

 

13. The Shatapatha Brahmana and The Taittiriya-Brahmana are the commentary-texts of this veda -

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Sāmaveda

(D) Atharvaveda

Answer: (B)

 

14. Identify the correct author-group of sānkhya sutra and yoga-sutra-

(A) Kapila       –          Patanjali

(B) Gautama   –          Kanāda

(C) Vyāsa        –          Jaimini

(D) Jaimini      –          Kanāda

Answer: (A)

 

15. The dialogue held between Yamāchārya and Nachiketa is found in this text:

(A) Chhandogy Upanishad

(B) Kenopanishad

(C) Prashnopanishad

(D) Kathopanishad

Answer: (D)

 

16. The main statement of advait concept is

(A) Brahma Satyam Jaganmithya

(B) Jn ~ ānam Mokshsadhakam

(C) Avidya Nivritih Mokshah

(D) Satyameva Jayate

Answer: (A)

 

17. Nainam Chhindam Shastrani nainam Dahati Pāvakah.

Na chainam kledayantyāpo na shoshayati marutah: This following verse of Bhagavad Geeta deals mainly with

(A) Water

(B) Air

(C) Weapon

(D) Soul

Answer: (D)

 

18. Ramayan and Mahabharat are considered as:

(A) Spiritual scriptures

(B) Novels

(C) Poetry

(D) Epics

Answer: (D)

 

19. Kabirdas is related to

(A) Haridwar

(B) Chitrakut

(C) Ujjain

(D) Varanasi

Answer: (D)

 

20. The movement of Raja Ram Mohan Rāi was

(A) Widow marriage

(B) Propoganda of Vedanta

(C) Eradication of ‘Sati’ custom

(D) Eradication of child-marriage

Answer: (C)

21. This social reformer was against the idol-worship:

(A) Chaitanya Mahaprabhu

(B) Swami Vivekanand

(C) Keshava Chandra Sen

(D) Dayanand Saraswati

Answer: (D)

 

22. The word ‘Jina’ in Jainism literally means

(A) Victor of cities

(B) Victor of women

(C) Victor of passions

(D) Victor of countries

Answer: (C)

 

23. Lord Parśvanatha mainly propounded this concept of religion -

(A) Purusārth Dharm

(B) Chāturyāma Dharm

(C) Varnāśrama Dharm

(D) Śunyavāda Dharm

Answer: (B)

 

24. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct code answer:

List – I                                                            List – II

(i) Abhaya                                                       (a) Moolsūtra

(ii) Kundakunda                                              (b) Ayodhya

(iii) Uttrādhyayan sutra                                   (c) Dāna

(iv) Rushabdeva                                              (d) Niyam–sara

(A) (i) + (c)

(B) (ii) + (b)

(C) (iii) + (d)

(D) (iv) + (a)

Answer: (A)

 

25. The samayasara text is composed by

(A) Acharya Haribhadra

(B) Acharya Śivārya

(C) Acharya Bhadrabāhu

(D) Acharya Kundakunda

Answer: (D)

 

26. According to Jainism the meaning of Mrsāvāda word is

(A) Attachment

(B) Stealing things

(C) Telling lie

(D) Killing living beings

Answer: (C)

 

27. ‘Samvara’ is included in this group of Jaina principles:

(A) Three jewels

(B) Six substances

(C) Seven fundamentals

(D) Five vows

Answer: (C)

 

28. This is the supreme aim of Jainism:

(A) Purification of mind

(B) Attainment of salvation

(C) Practicing of meditation

(D) Attainment of wisdom

Answer: (B)

 

29. The doctrine of ‘syādavāda’ is mainly related to the religious tradition of -

(A) Buddhism

(B) Sikhism

(C) Jainism

(D) Christianity

Answer: (C)

 

30. The famous Mount Abu Jaina temples are built with the support of

(A) Vastupāla-Tejapāla

(B) Samprati King

(C) Chamundarai

(D) Mahārāna Kumbha

Answer: (A)

 

31. Shravnabelagola is famous for

(A) Museum of paper manu scripts

(B) Birth place of Lord Rsabhadeva

(C) Salvation of Lord pārsvanātha

(D) The statue of Gomateshvara Bāhubali

Answer: (D)

 

32. The pratice of giving four kinds of charity in Jainism is mainly associated with -

(A) Caste Protection Act

(B) Social and Religious Service

(C) Temples Protection Service

(D) Political and Social Election work

Answer: (B)

 

33. Siddhārtha was the son of:

(A) King Ashoka

(B) King Khārabela

(C) King Samudradatta

(D) King Śuddhodana

Answer: (D)

 

34. The enlightenment was got by Gautam Siddhartha at -

(A) Sārnāthawww.netugc.com

(B) Bodh Gaya

(C) Lumbini

(D) Pāvā

Answer: (B)

 

35. The Second Buddhist Council was held during the period of -

(A) Kaniska

(B) Ashoka

(C) Kālāśoka

(D) Ajātaśatru

Answer: (C)

 

36. This is known as historical text of Buddhism -

(A) Suttapitaka

(B) Jataka

(C) Di – pavam. sa

(D) Dhammapada

Answer: (C)

 

37. One of the following is the fourth constituent of the noble eight fold pāth:

(A) Sammā Kammānta

(B) Sammā Ditthi

(C) Sammā Sati

(D) Sammā Vāyāma

Answer: (A)

 

38. The way of explaining the twelve points of views is known in Buddhism is -

(A) Syādvada

(B) Pratityasa mutpada

(C) Satkaryavada

(D) Sūnyavāda

Answer: (B)

 

39. ‘Anattavāda’ is the doctrine of:

(A) Buddhism

(B) Jainism

(C) Brahma ism

(D) Ājivakism

Answer: (A)

 

40. The ‘Nyāyabindu’ text was composed in this language:

(A) Sanskrit

(B) Pali

(C) Tibetan

(D) Prakrit

Answer: (A)

 

41. Mahābodhi temple is situated at -

(A) Kāsi

(B) Ujjain

(C) Bodh Gaya

(D) Pātaliputra

Answer: (C)

 

42. Jataka tales are engraved in -

(A) Bodha Gayā temple

(B) SānchiStupa

(C) Sāranātha Vihar

(D) Ajanta Caves

Answer: (B)

 

43. Buddhism was introduced in Japan in the:

(A) 6th Century A.D.

(B) 3rd Century A.D.

(C) 5th Century A.D.

(D) 2nd Century A.D.

Answer: (A)

 

44. Roman Pontiff (Pope) is accepted as the leader of the following Christian church:

(A) Protestant

(B) Orthodox

(C) Anglican

(D) Catholic

Answer: (D)

 

45. Identify the correct chronological order of the councils that happened in the history of Christianity:

(A) Jerusalem, Nicea, Trent and Vatican II

(B) Vatican, Vatican II, Nicea, Jerusalem

(C) Trent, Jerusalem, Nicea and Vatican II

(D) Nicea, Trent, Jerusalem and Vatican II

Answer: (A)

 

46. David is the author of:

(A) Genesis

(B) Gospel

(C) Psalms

(D) Book of Theology

Answer: (C)

 

47. Jesus was born at:

(A) Bethlehem

(B) Nazareth

(C) Jerusalem

(D) Jericho

Answer: (A)

 

48. Jesus Christ preached his message in the countryside of:

(A) Judea

(B) Jammu Kashmir

(C) Europe

(D) Egypt

Answer: (A)

 

49. Match the items of List-I with List-II by identifying the correct one:

List – I (Persons)                                             List – II (Associated Places)

(1) Mother Theresa                                          (a) Mylapore

(2) St. Francis Xavier                                      (b) Kerala

(3) St. Thomas Apostle                                   (c) Goa

(4) St. Alphonsa                                              (d) Kolkatta

Identify the right Code:

(A) (1) and (a)

(B) (2) and (d)

(C) (3) and (c)

(D) (4) and (b)

Answer: (D)

 

50. Jesus suffered and was crucified at:

(A) Egypt

(B) Galilee

(C) Rome

(D) Jerusalem

Answer: (D)

 

51. Identify the Christian mystic from the following:

(A) St. Francis Assissi

(B) St. Thomas Apostle

(C) St. George

(D) St. Peter

Answer: (A)

 

52. Identify the chronological order of great persons of the Bible:

(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ

(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham

(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob

(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ

Answer: (D)

 

53. Which is the correct match?

List – I                                                            List – II

(a) St. Francis Xavier                                      (1) Mannanam

(b) St. Thomas                                                 (2) Goa

(c) John Brito                                                  (3) Mylapore

(d) Blessed Chavara                                        (4) Madurai

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (2) (3) (4) (1)

Answer: (D)

 

54. Identify the immediate predecessor of Jesus Christ:

(A) St. Mathew

(B) John the Baptist

(C) Moses

(D) Abraham

Answer: (B)

 

55. Which of the following is correctly matched?

(A) Abd Allah ibn Abdal – Muttalib – Amina

(B) Mamun ibn Harun – Ottomans

(C) Walid ibn Abdal – Malik – Safawids

(D) Shah Tahmasp – Abbasids

Answer: (A)

 

56. Which of the following is not correctly matched?

(A) Bayt al Hikmah – al-Mamun

(B) Imam Ghazali – Ihya Ulum al Din

(C) Nizamuddin Awliya – Naqshbandiya order

(D) Shah Wali Allah – Hujjatullah al Baligha

Answer: (C)

 

57. Read the following:

List – I                                                            List – II

(a) Uthman ibn Affan                                     (1) Umayyads

(b) Al-Mutawakkil                                          (2) Safavids

(c) Sulayman ibn Abdal-Malik                        (3) Fatimids

(d) Ahmad ibn Hanbal                                    (4) Asharite

Identify the correct combination:

(A) (a) and (2)

(B) (c) and (1)

(C) (b) and (3)

(D) (d) and (4)

Answer: (B)

 

58. The Quran is consisted of

(A) 112 Chapters

(B) 114 Chapters

(C) 116 Chapters

(D) 118 Chapters

Answer: (B)

 

59. Who among the following was the foster mother of the Prophet Muhammad?

(A) Fatima bint Amr

(B) Halima Sadia

(C) Barra bint Abdal Uzza

(D) al Shafa

Answer: (B)

 

60. The author of Aathar al Sanadid is

(A) Sir Sayyid Ahmad Khan

(B) Amir Ali

(C) Chiragh Ali

(D) Altaf Husain

Answer: (A)

 

61. Who among the following was a leading advocate for Islamic revivalism in the 19th century?

(A) Muhammad ibn Abd al Wahhab

(B) Jamal al-din- al- Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Said Nursi

Answer: (B)

 

62. Who among the following was a cousin of Khadijah?

(A) Hisham ibn Umar

(B) Waraqah ibn Nawfal

(C) Hakam ibn abi-al-salt

(D) Zahoor ibn Walid

Answer: (B)

 

63. Which of the following is correctly matched?

(A) Alf Laylah Wa-Laylah – Umayyads

(B) Kitab al-Musiqi al-Kabir – Al-Kindi

(C) Abu Nasr al-Farabi – al-Mu‘allim al-thani

(D) Kitab al-Kharaj – Imam Shāfi‘i

Answer: (C)

 

64. Who among the following is known as al-Shayikh al-Akbar?

(A) Mansur Hallaj

(B) Junayd Baghdadi

(C) Zun Nun Misri

(D) Ibn Arabi

Answer: (D)

 

65. In which of the following regions the manufacture of writing paper first began?

(A) Samarqand

(B) Egypt

(C) Baghdad

(D) Morocco

Answer: (A)

 

66. Granth and Panth shall be Guru of the Sikhs, was declared by:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Arjan Devwww.netugc.com

(C) Guru Hargobind Sahib

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (D)

 

67. Finalization of Guru Granth Sahib was done at:

(A) Anandpur Sahib

(B) Talwandi Sahib

(C) Kiratpur Sahib

(D) Nander

Answer: (B)

 

68. Maharaja Ranjit Singh took possession of Lohore in:

(A) 1899

(B) 1799

(C) 1857

(D) 1708

Answer: (B)

 

69. Identify the correct chronological order of the following:

(A) Ram Raias, Dhirmalias, Minas, Nirankaris

(B) Minas, Dhirmalias, Ramraias, Nirankaris

(C) Nirankaris, Ramraias, Dhirmalias, Minas

(D) Dhirmalias, Minas, Nirankaris, Ramraias

Answer: (B)

 

70. Word ‘Gurbilas’ was used to describe the life of:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Hargobind Sahib

(C) Guru Gobind Singh

(D) Both Guru Hargobind Sahib and Guru Gobind Singh

Answer: (D)

 

71. Janamsakhi literature relates to the life story of:

(A) All Sikh Gurus

(B) Guru Nanak Dev

(C) Guru Gobind Singh

(D) None amongst above

Answer: (B)

 

72. ‘Malaar ki Vaar’ belongs to

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Amar Das

(C) Guru Ram Das

(D) Guru Arjan Dev

Answer: (A)

 

73. In Sikhism word ‘Udasi’ means:

(A) An ascetic

(B) A sad person

(C) A vegabond

(D) A traveller

Answer: (D)

 

74. The word ‘Gurmata’ means

(A) Hukamnamah from Guru Granth

(B) Teaching of Guru

(C) Decision of Khalsa Panth

(D) None among the above

Answer: (C)

 

75. Guru Granth Sahib does not comprise the writings of:

(A) Surdas

(B) Sadhna

(C) Mira Bai

(D) Ramanand

Answer: (C)

Comments